چگونه بر وسواس مان غلبه کنیم؟
چک کردن مداوم موبایل ، نگرانی از نرسیدن یک پیام ، شستن زیاد دست ها از جمله رفتارهایی میباشد که تمایلات وسواس فکری یا عملی را در خود جای داده است و اگر این اعمال استمرار یابد تثبیت می شوند و به یک وسواس بزرگ تبدیل می شود.
ممکن است افراد مدام در ذهن خود اتفاقات ناگوار را صحنه سازی کنند مثلاً به فوت عزیزترین فردشان فکر کنند و یا اندیشه های توهین آمیز نسبت به خداوند داشته باشند و یا به تصوراتی عذابآور نسبت به رابطه جنسی با نزدیکان خود دچار شوند .
وجود اضطراب در هنگام افکار وسواس گونه
اضطراب یک نوع سیستم هشدار دهنده برای انسان می باشد هنگامی که فرد دچار اضطراب می شود نشان دهنده آن است که خطری در پیش رو دارد. اضطراب احساسی می باشد که موجب میشود انسان ها از خود واکنش نشان دهند و برای محافظت خود کاری انجام دهند گاه ممکن است این ترس عاقلانه نباشد اما خیلی واقعی احساس شود و گاهی این ترس ها بسیار شدید شود مثلاً بارها گوشی موبایل خود را چک کنیم تا جا نمانده باشد و یا از قفل شدن درب منزل مطمئن شویم و بارها چک کنیم و بر این باور باشیم که شاید مغز ما به ما دروغ گفته باشد ، یا احساساتی را تجربه کنیم که واقعی نباشند برای از بین بردن این فکرها و تمایلات وسواسی مان چه کار می توانیم بکنیم.
احساسات فرد گاهاً به او دروغ نمی گوید اما اگر این اختلال وسواس فکری - عملی در فرد وجود داشته باشد این باور را القا می کند که احساس دروغ می گوید و در حالت وسواس فکری - عملی سیستم هشدار دهنده در مغز دوچار اختلال می شود و مغز هشدارهایی را می دهد که واقعیت ندارد در یک تحقیقاتی که صورت گرفته است دانشمندان با بررسی تصاویر مغز افراد دارای وسواس فکری - عملی هستند ،متوجه شدند بعضی از نواحی مغز افراد دچار اختلال با افراد معمولی متفاوت است.
وسواس فکری - عملی به دو دسته تقسیم می شود:
وسواس افکار
وسواس رفتار
وسواس های رفتاری از جمله رفتارهایی که فرد برای تسلی دادن خود نسبت به اضطراب هایش انجام می دهد مانند شستن زیاد دست ، چک کردن موبایل به صورت مداوم ، انجام دادن کارهای تکراری اما باید در نظر گرفت که این موارد هر از گاهی برای هر شخص ممکن است رخ بدهد اما اگر این رفتارها استمرار بیابد و تثبیت شود به عنوان یک اختلال شناسایی می شود.
افکار وسواسی مجموعه تصورات امیال و افکار هایی که به صورت مداوم برای فرد اتفاق میافتد از کنترل شخص خارج است افکاری که شخص نمی خواهد داشته باشد فکرهای مزاحم و ناخواسته ای که شخص می داند درست نمی باشد.
افکار ناراحت کننده از قبیل پس از دست دادن عزیز، نفرت، شک و یا احساس اینکه همه چیز باید به روش مطلق آن و صحیح صورت پذیرد.
افکاری که دچار اختلال با فعالیت های روزانه می شود.
مثلاً وسواس فرد آنقدر زیاد میشود که فرد نمی تواند معاشرت با دیگران داشته باشد و از رفتن به سر کار و مدرسه امتناع می کند اعمال وسواسی مجموعه اعمالی که برای تسلی دادن و خنثی کردن حس وسواس انجام می یابد و حتی بی اثر می باشد را اعمال وسواسی میگویند.
فرد دچار وسواس، می داند که این راهکارها موقتی می باشد اما راه بهتری را برای مقابله با آن نمی یابد و برای فرار موقت به آن پناه می برد .
اعمالی که زمان بر می باشد و با روابط اجتماعی کار ، مدرسه و دیگر اعمال فرد دچار تداخل می شود.
راه های درمان وسواس فکری عملی
سه روش برای درمان این اختلال وجود دارد ، روان درمانی- دارو درمانی -خانواده درمانی
چگونه وسواس را کنترل کنیم؟
اولین قدم برای این کار شناسایی وسواس می باشد توجه کنید که عادت هایی را تکراری انجام میدهید چیست ور رفتن با ناخن ، چک کردن مدام موبایل ، دست زدن مداوم به مو
بعد از آن که خودتان را درگیر این مسائل دیدید آنها را شناسایی کنید و ریشه آن را علتیابی کنید .نام گذاری بر روی اعمال تکراری موجب میشود که نسبت به افکار وسواسی خود آگاه شوید و بتوانید برای توقف آن کاری بکنید.
پذیرفتن وسواس
بعد از این که عادت های خود را شناسایی کرده و روی آنها نام گذاشتید وقت آن است که این اختلال را در خود بپذیرید و بر این باور باشید که افکار تنها افکار هستند و چیز بیشتری نمی باشند تلاش برای سرکوب و جلوگیری از آن کنید، توجه داشته باشید در صورت پذیرش نباید نظاره گر آن بود و بی تفاوت از کنار آن گذشت زیرا کنترل و اجتناب کلید موفقیت می باشد .
ارسال نظر