فردا چه اتفاقی میافتد؟
به احتمال زیاد ترامپ چه در اثنای مذاکرات و چه بعد از آن در ارتباط نزدیک و سریع با استیو ویتکاف فرستاده خود باشد. ویتکاف نیز بعید است که یک نوع جمعبندی را ارائه کند که حکایتگر شکست زودهنگام ماموریتش باشد. بنابراین همچنان که ترامپ با پیوست رسانهای غافلگیر کننده برای اولین بار از نشست شنبه در شامگاه دوشنبه گذشته خبر داد، ممکن است همین رویه را نیز پس از مذاکرات مسقط در پیشگیرد.

احتمالا دو طرف پس از پایان این دور از مذاکرات تلاش خواهند کرد که تصویری نسبتا مثبت ارائه کنند
صابر گل عنبری تحلیلگر سیاسی
امروز چه اسرائیل به عنوان مخالف جدی مذاکرات فردا شنبه در عمان میان تهران و واشنگتن و چه مخالفان و موافقان آن در ایران و آمریکا چشم به نتایج آن دوختهاند و بازار تحلیل و گمانهزنی داغ است.
از این رو پرسش کانونی ساعتهای مانده به مذاکرات مسقط درباره نتایج آن و دورنمایی اولین دور دیپلماسی هستهای با ترامپ است.
پاسخ به این پرسش بسیار دشوار است و خط خبری تحلیلی کاخ سفید و ناظران نزدیک به آن در سایه وجود رئیسجمهوری پیشبینیناپذیر هم کمکی نمیکند. با این حال، نگارنده معتقد است که:
اولا مذاکرات فردا دور اول و آخر نخواهد بود و در ای۱ن دور بیشتر درباره شکل و دستور کار گفتگو خواهد شد.
ثانیا احتمالا دو طرف پس از پایان این دور از مذاکرات خواه یک روزه باشد یا دو روزه تلاش خواهند کرد که تصویری نسبتا مثبت ارائه کنند؛ حتی اگر پیشرفتی واقعی هم در کار نباشد. علت هم این است که هر دو طرف به تداوم این مذاکرات نیاز دارند و قبل از شروع مذاکرات فردا به احتمال زیاد، هم تهران هم ترامپ میدانند که در این گفتگوی چند ساعته نمیتوان به نتیجه خاص و پیشرفت بزرگی رسید و با این علم، مذاکرات را شروع میکنند که ادامهدار خواهد بود.
ادامه مذاکرات هم میطلبد دستکم تصویری منفی از مذاکرات فردا ارائه نشود و برای ریلگذاری جهت تداوم آن، واجد چشمانداز معرفی شود.
در این میان به نظر میرسد طرف ایرانی همچنان در پیوست رسانهای خود بسیار محتاطانه عمل کند و منتظر موضعگیری و واکنش تیم آمریکایی و کاخ سفید بماند؛ مگر این که تجربه این مدت و نگرانی از موجسواری مجدد رئیس جمهور آمریکا موجب بازنگری در این رویه قدیمی و کلیشهای شده باشد.
به احتمال زیاد ترامپ فردا چه در اثنای مذاکرات و چه بعد از آن در ارتباط نزدیک و سریع با استیو ویتکاف فرستاده خود باشد. ویتکاف نیز بعید است که یک نوع جمعبندی را ارائه کند که حکایتگر شکست زودهنگام ماموریتش باشد. بنابراین همچنان که ترامپ با پیوست رسانهای غافلگیر کننده برای اولین بار از نشست فردا شنبه در شامگاه دوشنبه گذشته خبر داد، ممکن است همین رویه را نیز پس از مذاکرات مسقط در پیشگیرد.
اما اگر هم ترامپ فرضا تصویری خوشبینانه درباره نتایج این مذاکرات و دورنمای آن ارائه دهد و حتی از قریب الوقوع بودن توافق سخن گوید، لزوما به این معنا نیست که عملا چنین است و این اتفاق میافتد. او همین رفتار را هم در قبال مذاکرات خود با روسیه و اوکراین در پیش گرفت و بدون این که اساسا پیشرفتی جدی در کار باشد، از صلح قریبالوقوع و غیره گفت و خیلیها هم باور کردند؛ اما گذشت اندک زمانی نشان داد که سخنان ترامپ نوعی خوشبینی فاقد پشتواند عملی بوده است.
اما یک تفاوت جدی این مذاکرات ایران با غرب با دورهای قبلی در عهد بایدن و اوباما این است که ترامپ کلا اروپا را بیخبر از گفتگوهای خود با تهران گذاشته و هماهنگی خاصی با آنها در این باره انجام نمیدهد. به نوعی میشود گفت که ترامپ همزمان خود نقش پلیس خوب و بد را ایفا میکند و پیوست رسانهای را هم در انحصار خود گرفته است و نقش سخنگو را هم بازی میکند.
بعدا درباره جوانب مثبت و منفی این سیاست در قبال اروپا خواهم نوشت.
تا ببینیم نتیجه مذاکرات فردا چه میشود و جمعبندی ترامپ درباره آن چه خواهد بود.
اگر دو طرف بتوانند در مذاکرات به یک جمعبندی درباره دستور کار برسند، بعدا بهتر میتوانست درباره چشمانداز و احتمالات پیشرو سخن گفت.
ارسال نظر