نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا خردادماه مشخص خواهد شد!
امیرعلی ابوالفتح: مذاکرات به اندازه برجام نباید طولانی شود چون پاییز امسال زمان انقضای قطعنامه 2231 است و اگر طرف های غربی مکانیزم ماشه را فعال کنند مسیر گفتگوها خیلی پیچیده می شود بنابراین نهایتا تا پایان خردادماه باید نتیجه مذاکرات مشخص شود.

نخستین بار نیست که جریان تندرو خالصساز بیبصیرت، با رژیم صهیونیستی همگرایی پیدا میکند
گروه سیاسی مستقل- مذاکرات بین ایران و آمریکا پس از 3 سال دوباره از عصر روز شنبه 23 فروردین بین عباس عراقچی و استیو ویتکاف در عمان آغاز میشود. دلواپسان که عمده آنها را اعضای جبهه پایداری و حامیان سعید جلیلی تشکیل میدهند اصرار دارند که بگویند این مذاکره برخلاف میل رهبر انقلاب برگزار میشود. اما خبرهای رسیده حاکی از آن است که نمایندگان ایران در این مذاکره با اختیار کامل وارد مسقط خواهند شد.
منصور حقیقت پور درباره تلاش تندروها برای نسبت دادن مذاکرات عمان به تصمیم دولت گفت: این گروه هیچ راهی برای نجات کشور از معضلات اجتماعی و اقتصادی ندارد و فقط دنبال ایجاد محدودیت برای نقش آفرینی نظام در عرصه بین الملل است چون نیروهای آن فقط گروه و باند خود را محور می دانند و نه منافع ملی را.
وی با بیان اینکه تندروها اگر منافعشان ایجاب کند حتی از اصل نظام عبور میکنند، افزود: اگر جریانی اصیل و ریشه دار در داخل کشور باشد، خطوط قرمز نظام را رعایت می کند، پاس میدارد و محترم میشمارد. متأسفانه تندروها خود را به ندانستن و جهل میزنند تا آدرس اشتباه به جامعه بدهند، حال آنکه وقتی وزیر خارجه به کشور ثالث میرود تا با طرف آمریکایی مذاکره کند، این اقدام بدون نظر و مجوز مسئولان عالی رتبه نظام انجام پذیر نیست.
این فعال سیاسی ادامه داد: تمام تصمیمات کلان نظام را شورای عالی امنیت ملی میگیرد و تا مصوبات این شورا به تأیید رهبر معظم انقلاب نرسد، اجرایی و عملیاتی نخواهند شد. روزی که آقای لاریجانی به صداوسیما رفت و درباره عواقب حمله به طرف آمریکایی هشدار داد، قطعا این حرف او جمع بندی نظام بوده است، نه نظر شخصی خودش.
وی با بیان اینکه ضربه زدن تندروها به منافع ملی برای نخستین بار اتفاق نمی افتد، اظهار کرد: متأسفانه جریان تندرو خالصساز بیبصیرت نخستین بارش هم نیست که با رژیم صهیونیستی همگرایی پیدا میکند. در موضوع برجام نیز این جریان مخالف بود. معتقدم این جریان مشکوک است و همچون ضلع داخلی نتانیاهو عمل می کنند تا مذاکرات یا نتیجه مذاکرات را به شکست بکشانند. مردم از ماهیت جریان تندرو آگاهی دارند و اگر اینها یک سال پیش با 4 درصد رأی راهی مجلس شدند، با این نوع رفتارها بعید است دوره آینده حتی یک درصد هم رأی بیاورند.
حقیقت پور گفت: اگر آمریکا حق و حقوق ما را به رسمیت بشناسد و متعادل، متوازن و در شرایط برابر با ما مذاکره کند، قطعا مینشینیم و اختلافاتمان را با آن حل میکنیم چون ما اهل مذاکره هستیم.
معتقدم در عمان تا سطحی گفتگوهای غیرمستقیم پیش خواهد رفت، اگر آمریکاییها بدعهدی نکنند و سر توافق خود بایستند ما میتوانیم به نتیجه نسبی برسیم و یکسری از مسائلمان را با آمریکاییها حل کنیم. ترامپ میگوید «ایران نباید بمب اتم داشته باشد»، ما نیز میگوییم «لازم نیست این نگرانی را داشته باشید چون ما فتوا داریم و دنبال بمب اتم برویم، مگر آنکه ما را تهدید کنید».
با این حال تندروها در ایران و آمریکا مشغول خط و نشان کشیدن هستند که نفس مذاکره زیر سوال برود. به عنوان مثال روزنامه کیهان دقیقاً وقتی موضوع مذاکره جدی شد از ماجرای ترور ترامپ نوشت.
ماجرایی که در رسانههای آمریکایی هم بازتاب گستردهای داشت. امیرعلی ابوالفتح دیگر کارشناس مسائل روز کشورمان هم در همین رابطه و درباره میزان جدی بودن تصمیم تهران و واشنگتن برای مذاکره گفت:
ایران همیشه بر سر میز مذاکره حضور داشته است اما این آمریکاییها بودند که از سر میز بلند شدند. ترامپ مذاکرات مستقیم و بایدن مذاکرات غیرمستقیم را ترک کرد.
وی افزود: حالا ترامپ برای بازگشت به میز مذاکره اظهار تمایل کرده است؛ براساس صحبتهای عالیترین مقام نظامی کشور و آقای عراقچی وزیر امور خارجه، در پاسخ رهبر انقلاب به نامه ترامپ، ایران برای مذاکره غیرمستقیم اعلام آمادگی کرده و این موضع رسمی نظام است ولاغیر. به عبارت دیگر نظر کیهان، بعضی نمایندگان مجلس و فلان سخنران و تحلیلگر به خود آنها ارتباط دارد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی اظهار کرد: البته ترامپ اصرار به مذاکره مستقیم دارد اما هنوز ایران نظرش را اعلام نکرده است. به نظر میرسد اگر مذاکرات غیرمستقیم شروع شود و برداشت ایران آن باشد که طرف آمریکایی حسن نیت دارد یا حداقل قراری بر بدعهدی ندارد و نمیخواهد شرایط غیرممکن را پیش روی تهران بگذارد، میتواند بعد از 10 الی 15 روز مذاکرات غیرمستقیم به مستقیم تبدیل شود.
وی درباره میزان زمانبر بودن مذاکرات ایران و آمریکا در مقایسه با مذاکرات برجام یادآور شد: مذاکرات به اندازه برجام نباید طولانی شود چون پاییز امسال زمان انقضای قطعنامه 2231 است و اگر طرف های غربی مکانیزم ماشه را فعال کنند مسیر گفتگوها خیلی پیچیده می شود بنابراین نهایتا تا پایان خردادماه باید نتیجه مذاکرات مشخص شود.
ابوالفتح گفت: اگر تا پایان خردادماه امکان توافق باشد شاید طرفهای غربی مکانیزم ماشه را فعال نکنند اما اگر زمان بگذرد و چشم اندازی وجود نداشته باشد و غربیها تصور کنند ایران در حال اتلاف زمان است، امکان دارد به سمت فعال سازی مکانیزم ماشه بروند که در آن صورت کار سخت تر هم خواهد شد.
ارسال نظر