ایران به جای نه گفتن، یک طرح جامع به آمریکا ارائه دهد/ شاهد شکل گیری و خیزش یک «ایرانیَت عمیق» هستیم

عده‌ای تلاش دارند جراحی نظم نوین جهانی، با قربانی کردن ایران انجام شود/ ایران به جای نه گفتن، باید یک طرح جامع را به طرف آمریکایی ارائه دهد.

ایران به جای نه گفتن، یک طرح جامع به آمریکا ارائه دهد/ شاهد شکل گیری و خیزش یک «ایرانیَت عمیق» هستیم

«حشمت الله فلاحت پیشه»، تحلیلگر ارشد سیاست خارجی و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم در گفت‌و‌گویی به تحلیل شرایط موجود پرداخته است:

حشمت الله فلاحت پیشه گفت: «من مطمئنم سفر نتانیاهو به واشنگتن با هدف تحریک ترامپ برای حمله نظامی به ایران، انجام خواهد شد و موضوع تعرفه‌ها فقط یک دستور کار صوری و شکلی است. در شرایطی که تعرفه‌های ترامپ، کشور‌ها را به شدت گرفتار منافع ملی خود کرده است، نتانیاهو سعی خواهد کرد در این آشفته بازار اقداماتی علیه ایران انجام شود. به هر حال طرف آمریکایی هنوز پاسخ نامه ایران را نداده است و نتانیاهو سعی خواهد کرد، قبل از این که پاسخی به نامه ایران داشته باشد، آثار آشوبگرایانه خود را بر این موضوع بگذارد. در سمت دیگر، متاسفانه در ایران، برخی نقش ستون پنجم را برای نتانیاهو بازی کرده‌اند، هر چند که ناخودآگاه در این مسیر گام برداشته‌اند. در طول ۲ سال گذشته بار‌ها در این باره هشدار داده‌ام و متاسفانه روند تحولات به شکلی پیش رفت که نتانیاهو می‌خواست. یعنی کشاندن بحران به سمت ایران و تبدیل اختلاف اسرائیل با مخالفانش به اختلاف بین ایران و ایالات متحده. این کاری بود که نتانیاهو در پیش گرفته بود، اما کماکان همان مسیر دنبال می‌شود.»

وی افزود: «من اصرار دارم از یک عبارت برای افرادی در ایران استفاده کنم که به این مشکل دامن زده‌اند. در ایران، عده‌ای شَرخَر (عده‌ای که شر را برای کشور می‌خرند) روز به روز با حجم بیشتری، جایگزین افرادی شده‌اند که از عقلانیت لازم برای مدیریت سیاست خارجی ایران برخوردار بودند. هر کجا که شر و آشوب بوده، این افراد، ورود کردند و باعث شدند ایران عملا به تنها کشوری در جهان تبدیل شود که امنیت ملی خود را به رفتار‌های پیش بینی ناپذیر گروه‌های مختلف در دنیا ربط داد و این یکی از آسیب‌های اساسی در سیاست خارجی کشور است و همین شر‌ها باعث شد برای «تهدید نمایی ایران» از سوی اسرائیل اقداماتی مضاعف صورت بگیرد. آن هیولایی که اسرائیل و آمریکا از ایران ساخته‌اند، به هیچ وجه با واقعیات ایران همخوان نیست، اما متاسفانه عده‌ای در این مسیر حرکت کرده‌اند و اخیرا نیز مسئله ترور ترامپ را مطرح کرده‌اند. عجیب این که این نوع سخنان با اصرار دوباره تکرار شده است و همین موضوع نیز می‌تواند زمینه ساز فشار بیشتر بر ایران شود.»

عده‌ای تلاش دارند جراحی نظم نوین جهانی، با قربانی کردن ایران انجام شود

رئیس کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس دهم در ادامه گفت: «متاسفانه، در چند دهه اخیر، هیچ یک از دانش آموختگان دانشکده روابط بین الملل وزارت خارجه در جایگاه تصمیم گیری قرار نگرفته‌اند. ولی در طرف مقابل بسیاری از افرادی که هیچگونه سهمی در سیاست خارجی نداشته‌اند و فقط شعار‌های بی عمل میدادند بیشترین اشتباهات و ندانم کاری‌ها را به سیاست خارجی کشورمان تحمیل کرده‌اند. این روز‌ها همه کشور‌های جهان به دنبال کسب منفعت ملی هستند، اما عده‌ای به دنبال جذب شر برای سیاست خارجی کشور ما بوده‌اند. واقعیتی که وجود دارد این است که ایران و آمریکا در دهه‌های اخیر هیچوقت تا این حد به جنگ نزدیک نبوده‌اند. متاسفانه سیبل سازی و هدف سازی ایران عملا به مرحله عینی رسیده، تا جایی که میبینیم امانوئل مکرون، حین صحبت درباره تعرفه ها، بلافاصله، اشاره‌ای هم به تهدید هسته‌ای ایران کرد. عده‌ای تلاش دارند جراحی نظم نوین جهانی، با قربانی کردن ایران انجام شود؛ بنابراین در شرایط کنونی، اگر یک طرح ابتکاری جامع وجود نداشته باشد، در این فضای مبهم و توام با غبار، احتمال اقدام نظامی علیه ایران بسیار بالا می‌رود. هر گونه نه گفتن به دیپلماسی خلاء جدیدی را به وجود می‌آورد که توسط ابزار نتانیاهو پر خواهد شد.»

وی افزود: «معتقدم ایران به جای نه گفتن، باید یک طرح جامع را به طرف آمریکایی ارائه دهد که شامل ۳ ضلع باشد: طراحی و برنامه ریزی برای رفع دغدغه‌های ادعایی درباره ایران، پذیرش نقش نهاد‌هایی از جمله آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای برای نشان دادن پاک بودن برنامه هسته‌ای ایران و پیشنهاد ایجاد زمینه‌های همکاری اقتصادی بین ایران و آمریکا. تنها جایی که ترامپ هنوز در قالب غیرملی عمل می‌کند و منافع ملی هنوز در حاشیه است، موضوع ایران است. در آمریکا دو جریان وجود دارد: یک جریان، جریان افرادی همچون ویتکاف که جریانی است با هدف حفظ منافع اقتصادی از هر گونه مذاکره و چالش خارجی و در طرف مقابل افرادی در شورای امنیت آمریکا و وزارت دفاع به دنبال قربانی کردن ایران در شرایط بحرانی امروز دنیا هستند. اگر ایران وارد مذاکراتی شود که افق اقتصادی داشته باشد، جریان ویتکاف تقویت می‌شود، اما اگر کماکان افرادی را که شر را برای ایران تجمیع کرده‌اند صاحب نقش باشند، این کار به معنای بازی کردن نقش ستون پنجم برای نتانیاهو و جنگ طلبان آمریکایی است. این همان موضوعیست که به شدت باید از آن پرهیز کرد.»

شاهد شکل گیری و خیزش یک «ایرانیَت عمیق» هستیم

این تحلیلگر ارشد سیاست خارجی تاکید کرد: «سفر نتانیاهو برای تقویت تصمیمات و نظرات جریان جنگ طلب آمریکا به واشنگتن سفر می‌کند، بنابراین در چنین شرایطی اگر یک طرح ابتکاری برای رفع تنش داشته باشیم، نتانیاهو ناکام می‌ماند، اما اگر در شرایط سردرگم کنونی تنها اخباری که از ایران می‌رسد، اخبار برخی رسانه‌ه باشد، در عمل، نتانیاهو به کمک آنان، ایران را به پرتگاه جنگ خواهد کشاند. البته یک اتفاق مبارک در ایران رخ داده که تا پیش از این بی سابقه بوده است؛ شاهد شکل گیری و خیزش یک «ایرانیَت عمیق» هستیم که می‌خواهد به دنیا بگوید ایرانیان به دنبال جنگ نیستند، شبیه کاری که در عرصه رسانه‌ای، علیه افراطیون در سال‌های اخیر شکل گرفت و در عرصه رسانه‌ای چه آنها که مستقل فعالیت می‌کنند و چه رسانه‌های رسمی جریان ضد جنگ را به راه انداخته‌اند و البته ۳۰۰ نفر از فعالان جامعه مدنی کشور به رغم تنوع دیدگاه، نامه‌ای را به دبیر کل سازمان ملل فرستادند که نشان دهنده پیام ضد جنگ ایرانیان بود. این خیزش بی سابقه ایرانیت در سیاست خارجی است که می‌تواند به دنیا بفهماند ایران آن چیزی نیست که برخی دنبال می‌کنند، بلکه ایران به دنبال صلح است و نمی‌توان با چنین کشوری به راحتی وارد جنگ شد.»

منبع: فرارو

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها