پیروزی پاچوشها بر چنارهای اصولگرا
هنوز مشخص نیست در انتخابات روز جمعه، چند درصد آرا، باطله است این موضوع از این جهت حائز اهمیت است که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰، آرای باطله رتبه دوم جدول رده بندی آرا را به خود اختصاص داده بود که در تاریخ انتخابات ایران، بیسابقه بود. در آن انتخابات، ۱۲.۸۸ درصد آرای ریخته شده به صندوق، باطله بودند
طبق اعلام خبرگزاری دولت، از ۶۱ میلیون ایرانی واجد شرایط رأی دادن، ۲۵ میلیون نفر پای صندوق های رأی رفتند
گروه سیاسی- «نه بزرگ به لیست چنارها و صدرنشینی نبویان و رسایی.»
این تیتر سایت رجانیوز، رسانه نزدیک به جبهه پایداری بود که ضمن کنایه به حدادعادل، خط و نشانی هم برای قالیباف کشید. در لیستی که تا لحظه تنظیم این گزارش منتشر شده جبهه پایداری تقریباً اکثریت صندلیهای مجلس از حوزه انتخابیه تهران، ری و شمیرانات را تصاحب کرده و تقریباً دیگر امیدی به حضور حتی یک فرد نزدیک به جریان اعتدالی یا حتی مستقل از تهران در مجلس دوازدهم نیست.
طبق آخرین آمار «شورای ائتلاف»، «شورای وحدت»، «امناء» و «صبح ایران» چهار لیست اصلی اصولگرایان در تهران هستند که تاکنون لیست صبح ایران و امناء از سایر لیستها پیشی گرفتهاند.
در میان ۳۰ نفر اول تهران که تا این لحظه اعلام شده، از لیست صبح ایران (رائفیپور) ۱۸، امناء ۱۶، شورای ائتلاف (حدادعادل) ۱۲ و شورای وحدت (پورمحمدی) ۱ نفر از مردم تهران رای گرفته است. البته افراد مشترک متعددی در میان این لیستها حضور دارند.
از لیست صبح ایران حمید رسایی، منوچهر متکی، زینب قیصری، روح الله ایزدخواه، سید محمود نبویان، مهدی کوچک زاده، ریحانه اخلاقی، رضا تقیپور انوری، کامران غضنفری، امیرحسین ثابتی، ابراهیم عزیزی، سیدمرتضی محمودی، ابوالقاسم جراره، احمد نادری، ابوالفضل ظهره وند، سیدعلی یزدی خواه، پیمان فلسفی وصالح اسکندری رای آوردهاند.
از لیست امناء حمید رسایی، سید محمود نبویان، ابراهیم عزیزی، ابوالقاسم جراره، سمیه رفیعی، ریحانه اخلاقی، زینب قیصری، مهدی کوچک زاده، امیرحسین ثابتی، صالح اسکندری، روح الله ایزدخواه، احمد نادری، پیمان فلسفی، ابوالفضل ظهره وند، محمد سراج و کامران غضنفری رای آروده اند.
از لیست شورای ائتلاف محمدباقر قالیباف، مرتضی آقاتهرانی، زهره سادات لاجوردی، زهره طبیبزاده نوری، اسمعیل کوثری، علیرضا سلیمی، حسین نجابت، رضا تقی پور انوری، عبدالحسین روح الامینی، مالک شریعتی، سید محمود نبویان و علی خضریان رای آورده اند.
از لیست شورای وحدت هم تا اینجای کار فقط منوچهر متکی رای آورده است.
اما پس از پایان مهلت رایگیری، رسانههای نزدیک به حاکمیت با تیتر «پیروزی مردم بر تحریمکنندگان انتخابات» به استقبال نتایج دوازدهمین دوره انتخابات مجلس و ششمین دوره خبرگان رهبری رفتند.
مشارکت مردم در این دور از انتخابات چیزی حدود 25 میلیون نفر و 41 درصد اعلام شد که نسبت به انتخابات مجلس یازدهم هم روند کاهشی داشت اما برخلاف چهار سال قبل، رسانههای نزدیک به دولت و حاکمیت با ادبیات غلوآمیز به استقبال این آمار رفتند.
طبق اعلام خبرگزاری دولت، از ۶۱ میلیون ایرانی واجد شرایط رأی دادن، ۲۵ میلیون نفر پای صندوق های رأی رفتند. این کمترین میزان مشارکت مردم ایران در ۱۲ دور انتخابات مجلس بعد از انقلاب است.
بیشترین میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس، مربوط به مجلس پنجم بود که در آن ۷۱.۱ درصد مردم رای دادند و علی اکبر ناطق نوری رئیس آن مجلس شد. دومین مشارکت بالا نیز مربوط به مجلس ششم بود که ۶۷.۳ درصد رای دادند و مهدی کروبی به ریاست پارلمان رسید.
تا قبل از انتخابات ۱۱ اسفند، پایینترین نرخ مشارکت مربوط به مجلس یازدهم با ۴۲.۵۷ درصد بود که ریاست آن با محمدباقر قالیباف است و اینک، رکورد کاهش مشارکت، باز هم شکسته شده است.
این در حالی است که هنوز مشخص نیست در انتخابات روز جمعه، چند درصد آرا، باطله است این موضوع از این جهت حائز اهمیت است که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰، آرای باطله رتبه دوم جدول رده بندی آرا را به خود اختصاص داده بود که در تاریخ انتخابات ایران، بیسابقه بود. در آن انتخابات، ۱۲.۸۸ درصد آرای ریخته شده به صندوق، باطله بودند!
پرویز امینی، استاد دانشگاه هم در ارزیابی اولیه خود از انتخابات ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ میگوید: «در این انتخابات دوگانه مشارکت در برابر تحریم شکل گرفته بود اما آن نیروی تحریم انتخابات اساساً تبدیل به نیروی فعال موثر نشد.»
او با اشاره به مشارکت سیاسی شکل گرفته که نزدیک به مشارکت انتخابات ۹۸ است نیز میگوید: «رسیدن به این میزان مشارکت [و در حالی که ما در شرایط سیاسی بهتر از سال ۹۸ نیستیم بلکه موانع مشارکت تقویت شده است] با واقعیت سازکار و در سقف واقعیتی بود که میتوانست شکل بگیرد.»
«به گفته این استاد دانشگاه انتظار مشارکت بالای ۵۰ درصد، به معنای درک پست مدرنی از شرایط است و یعنی تمام آن چیزی که در سال گذشته اتفاق افتاده واقعیتی برساختی است.»
به هر ترتیب افرادی که تاکنون توانستهاند در تهران به عنوان ویترین پارلمان، در لیست ۳۰ نفره بالای جدول قرار بگیرند عمدتاً به گفتمان نیروهای تندروی کشور تعلق دارند.
به عنوان مثال نفر اول لیست سیدمحمود نبویان است که طی یک دهه اخیر مشخصاً درباره جریان اصلاحطلب و موضوع برجام و اعتراضات سالهای گذشته اظهارات مشمئز کنندهای را بیان کرده که تنها در یک مورد میتوان به ادعای کذب او درباره تعهد ظریف به آمریکا درباره تحویل دادن سردار سلیمانی به آمریکا اشاره کرد که حاکی از تهی بودن اظهارات این فرد از واقعیت است که در صورتیکه به عنوان نفر اول لیست راهی مجلس شود میتواند به ریاست مجلس هم فکر کند که در این صورت باید بین او و قالیباف، برای تکیه زدن قالیباف به صندلی بزرگ مجلس دعا کنیم. ضمن اینکه حضور رسایی هم در بالای جدول و بالاتر از قالیباف، میتواند حواشی خطرناکی را برای کشور و خانه ملت! رقم بزند.
ارسال نظر