آشنایی با فواید بی نظیر شیر
شیر طبیعی یک نوشیدنی بسیار خوشمزه است. شیر در تقسیم بندی غذاها جزو گروه لبنیات دسته بندی شده است و توصیه به مصرف 3 واحد از این گروه در برنامه روزانه شده است.
پاکت های شیری که در فروشگاه ها وجود دارد همگی پاستوریزه هستند. پاستوریزه کردن فرآیندی است برای از بین بردن میکروب های ناقل بیماری و جلوگیری از ترش شدن زودهنگام شیر به وسیله ی حرارت. در این روش ذرات شیر را تا دمای مورد نظر حرارت داده و سپس به سرعت آن را سرد می کنند.
اما متاسفانه در این روش باکتری های مفید شیر (پروبیوتیک ها) نیز از بین می روند. حتی بسیاری از مواد غذایی موجود در شیر مانند ویتامین C و ید نیز در اثر این روش نابود می شوند. علاوه بر تمام این ها آنزیم های موجود در شیر که به بدن در جذب کلسیم و فسفر موجود در شیر گاو کمک می کند نیز از بین خواهند رفت.
به همین علت است که در کشورهایی از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا که بالاترین نرخ مصرف شیر را دارند پوکی استخوان نیز بسیار شایع است. سال های متوالی است که مردم برای جلوگیری از پوکی استخوان و استحکام استخوان ها تشویق به مصرف شیر شده اند اما تحقیقات جدید برعکس تمام این باورها را ثابت می کند.
شیر چه فایده ای بر روی سلامت استخوان و درمان پوکی استخوان دارد؟
هنگامی که شیر پاستوریزه می شود اسیدی می شود که این اسیدی بودن مشکلات بسیاری را برای بدن ایجاد می کند. غذاها و مواد فرآوری شده همگی اسیدی هستند و موجب بر هم خوردن سطح PH بدن می شوند. بدن انسان نیاز دارد تا در یک سطح خاص از PH برای حفظ هومئوستازی قرار بگیرد.
هنگامی که شیر پاستوریزه می خوریم بدن برای حفظ تعادل سطح PH از مواد معدنی قلیایی از جمله کلسیم و منیزیم استفاده می کند. بنابر این کلسیم موجود در استخوان ها در طول زمان از بین می رود و استخوان های بدن همگی ضعیف شده و فرد دچار پوکی استخوان می شود. خوردن شیر بیشتر مساوی با از بین رفتن کلسیم بیشتر است.
از این پس برای سلامتی بیشتر بدن تان در مصرف شیر روزانه خود تجدید نظر کنید و از شیر های غیر پاستوریزه و بدون هورمون رشد (اگر توانستید پیدا کنید!) استفاده کنید.
پاسخ به شایعاتی در مورد شیر
پراکندگی انتشار این شایعه منحصر به کشور ایران نمی باشد و از چندین سال پیش در منابع خارجی و بخصوص در بین طرفداران گیاه خواری درحال پخش است.
برخلاف ادعای متن، پاستوریزه کردن شیر و فر آورده های آن، نه تنها باعث اسیدی شدن شیر نمی شود؛ بلکه از میزان اسیدیته شیر نیز می کاهد. اسیدیته شیر ناشی از عامل دیگری است که آن تبدیل لاکتوز شیر به اسید لاکتیک در اثر تخمیر میکروبی می باشد و در واقع در فرایند پاستوریزه کردن، میزان اسید شیر اندازه گیری و محدود می گردد.
میزان ویتامین C موجود در شیر تازه ۰.۵ تا ۲ میلی گرم است که البته مقاومت پایینی در برابر حرارت دارد. اما با روش HTST (حرارت بالا، زمان کوتاه) کاهش این ویتامین در شیر پاستوریزه تولید شده بسیار کم است. گفتنی است منابع سرشار ویتامین سی اغلب گیاهی هستند نه جانوری.
پروبیوتیک ها، باکتری های مفیدی هستند که در کاهش وزن، تسهیل گوارش، بهبود عملکرد سیستم ایمنی، پوستی بهتر و کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها موثرند. متاسفانه این باکتری ها در اثر حرارت از بین می روند. اما امروزه با غنی سازی لبنیات با پروبوتیک ها، این ضایعه جبران پذیر شده است.
عوامل بسیاری بر سلامت استخوان تاثیر می گذارد، از جمله ی آنها ژنتیک، جنسیت، فعالیت بدنی، وزن بدن، سطح هورمون ها، مصرف سیگار و الکل و برخی داروها و نیز ابتلا به بعضی بیماری ها مانند دیابت و فشار خون می باشد. گیاهخواران و مخالفین استفاده از لبنیات حیوانی، گاهی بررسی هایی را که منتج به مضر بودن لبنیات در رژیم غذایی می شدند
را بدون در نظر گرفتن حجم بیشمار تحقیقات در زمینه مفید بودن لبنیات و همچنین عوامل موثر دیگر در تراکم استخوانی افراد، منتشر نموده اند. حال آنکه سالهاست تاثیر استفاده از لبنیات و کلسیم موجود در آنها در جلوگیری از پوکی استخوان، از دیدگاه مجامع علمی پژوهشی امری روشن و بدیهی است.
ادعای متن مبنی بر رابطه ی شیوع گسترده ی ابتلا به پوکی استخوان با میزان بالای مصرف شیر، در کشورهای اروپایی نیز ادعایی واهی و بی اساس است. چرا که مصرف شیر در اروپا تقریبا به میزان چهار برابر ایران است و این درحالیست که میانگین پوکی استخوان در ایران در سال ۹۰ به ۳۴ درصد جمعیت رسیده است
که تا ده سال آینده نیز، اروپا به این نرخ نخواهد رسید و بررسی ها نیز حاکی از این است که ایرانیان ده سال زودتر از اروپاییان به پوکی استخوان مبتلا می شوند که این آمار نشان از تاثیر مثبت استفاده از لبنیات در کاهش پوکی استخوان دارد.
احتمالا همه ما از کودکی از والدین خودمان درباره مزایای شیر بر روی رشد و استحکام استخوان ها شنیده ایم، اما آن چه درباره شیر حقیقت دارد چیست؟
لبنیات، متعادل کردن اسید و پوکی استخوان در این تحقیق، محققان به بررسی فرضیه خاکستر اسید به عنوان یک اصلکلی و ادعای ارتباط لبنیات با پوکی استخوان پرداختند. بعد از بررسی هر دو فرضیه، محققان به این نتیجه رسیدند که شواهد آنچه ادعا می شود را حمایت نمی کند.
ابتدا، محققان روی این نکته پافشاری کردند که pH ادرار، نشان دهنده pH سیستم بدن نیست. در واقع به جز در نارسایی های شدید کلیه برنامه غذایی به هیچ وجه نمی تواند سرم pH را تغییر دهد. اگر چنین اتفاقی می افتاد با مشکلات جدی روبرو می شدیم! pH خون ما، در محدوده ای بسیار باریک ثابت می ماند و اگر دچار انحراف قابل توجهی شود خیلی سریع می میریم.
شکی نیست که با خوردن غذاهای اشتباه می توانیم سلامتمان را از میان ببریم. همچنین استخوان ها اصلا در تنظیم سرم pH نقشی ندارند، بلکه این کار کلیه ما است.
تمام خاکسترهای اسیدی که بعد از خوردن یک غذا باقی می ماند توسط ادرار دفع می شوند. به همین دلیل است که pH ادرار به آنچه می خورید بستگی دارد. این تنها نشانه آن است که کلیه ها به خوبی کار خود را انجام می دهند. یکی از جالب ترین نتایجی که محققان این تحقیق به آن دست یافتند این بود که لبنیات اصلا سازنده اسید نیستند!
بنابراین این فرضیه که لبنیات باعث پوکی استخوان می شوند نه تنها بسیار اشتباه است، بلکه به طور کلی اسیدی کننده دانستن لبنیات نیز اشتباه است. لبنیات برای استخوان ها مفید است تحقیقات نشان داده نوشیدن شیر می تواند باعث تعادل مثبت کلسیم شود. این یعنی کلسیمی که از خوردن شیر جذب می کنیم، نسبت به آنچه از دست می دهیم بیشتر است.
دیگر تحقیقات نشان داده فسفات به صورت کلی می تواند باعث افزایش نگهداری کلسیم و بهبود سلامت استخوان ها شود. افزایش مصرف لبنیات همواره همراه با کاهش خطر پوکی استخوان و افزایش سلامت استخوان ها همراه بوده است.
ارسال نظر