بازیکن ۴۰۰۰ دلاری را ۲۹۰ هزار دلار معرفی کند!
مدیرعامل باشگاه فولاد خوزستان، آشنا نبودن مدیران فوتبالی با بازار بینالمللی و سیستمهای انتخاب را دلیل اصلی جذب بازیکنان خارجی بی کیفیت در فوتبال ایران دانست.
سعید آذری درباره حضور بازیکنان بی کیفیت خارجی در فوتبال ایران اظهار کرد: این بحث را اینگونه مطرح کنید که آیا تمام بازیکنان ایرانی هم که به عضویت باشگاهها درمیآیند، کیفیت مطلوبی دارند یا خیر؟ به عنوان بحث دوم هم باید نگاه کنیم چه کسانی این بازیکنان را انتخاب میکنند تا به عضویت باشگاههای ایرانی دربیایند و اگر این بازیکنان را مدیران باشگاهها جذب نکنند، بعد از آن چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ در باشگاهها، ریش و قیچی انتخاب بازیکنان در اختتار مربیان است. یعنی اگر مربی بگوید یک بازیکن را باشگاه جذب کرده، اصلا برای من قابل قبول نیست. در تمام باشگاههای جهان هم مربیان لیست خرید را به باشگاه میدهند تا مدیران این بازیکنان را جذب کنند اما در اروپا مربیان روی بازیکنان مذکور نرخ میگذارند که در ایران شاهد این موضوع نیستیم.
بازیکنان صرفا با نظر مربیان جذب میشوند نه مدیران!
وی در ادامه با بیان اینکه انتخاب بازیکنان برای حضور در یک تیم صرفا با نظر مربیان انجام میشود، افزود: یک مربی فرمانده مطلق نقلوانتقالات در باشگاه است. چند روز قبل مصاحبه یکی از مربیان را دیدم که عنوان کرده بود، حضور بازیکنان خارجی بی کیفیت به خاطر عملکرد واسطهها و مدیران است اما من این ادعا را نمیتوانم بپذیرم چون مدیران تامین کننده خواسته مربیان هستند.
روند انتخاب بازیکنان بر اساس ساز و کار استاندارد نیست
آذری تصریح کرد: روند انتخاب بازیکنان ما، بر اساس ساز و کار استاندارد نیست. ما ابزار و وسایل لازم را برای بررسی آمادگی جسمانی و وضعیت فیزیولوژیک بازیکنان خارجی در اختیار نداریم و از طرف دیگر از کمک نخبگان - که انواع مقالات درباره قیمت گذاری بازیکنان خارجی را تدوین میکنند - کمک نمیگیریم. این افراد میتوانند هم به نرخ گذاری و هم به روش انتخاب بازیکنان کمک کنند. یکی از معدود باشگاههایی که تا به حال بازیکنان خوب خارجی جذب کرده، باشگاههای تحت مدیریت من بوده است چون گاهی وقتی بازیکن خارجی میآمد و تستهای پزشکی را پشت سر میگذاشت و سوابق بازی، سن او و عملکرد فصل قبل او را بررسی میکردیم و میدیدیم به درد ما نمیخورد و به همین خاطر با او قرارداد نمیبستیم. در کل ۹۹ درصد بازیکنان خارجی با تایید سرمربی تیم جذب میشوند.
توانمندی بازیکنان خارجی باید از بازیکنان خودمان بهتر باشد
آذری در پاسخ به این سوال که اگر قرار است بازیکن خارجی جذب شود، آیا آن بازیکن باید از نظر فنی، از ایرانیها بهتر باشد، گفت: کسی که میخواهد تیم ببندد، به همین مسائل فکر میکند چون حتی اگر قرار است بازیکن ایرانی هم جذب شود، مربی باید دقت کند آن بازیکن از بازیکنان تیم خودش بهتر باشد. به همین خاطر معتقدم اگر قرار است بازیکن خارجی توسط مربیان جذب شود، توانمندی آن بازیکن از بازیکنان خودمان باید بهتر باشد.
شاید برخی خارجیها به خاطر دلایل غیر فوتبالی بازی نکنند
مدیرعامل باشگاه فولاد در بخش دیگر صحبتهای خود با بیان اینکه گاهی یک بازیکن خارجی کیفیت مطلوبی دارد اما مربی از آن بازیکن کمتر استفاده میکند گفت: درباره کم بازی کردن برخی بازیکنان خارجی باید به دنبال دلایل دیگر بگردیم. ممکن است این دلایل هم آنچنان خوب نباشد. شاید شرایطی به وجود بیاید که بازیکن خارجی برای حضور در میدان، باید یکسری مسائل دیگر را هم پاس کند. به طور مثال بازیکنی که ۴۰۰ دقیقه بازی کرده و سه گل زده و دو پاس گل داده است، چرا از بازیکنی که در ۱۵ بازی دور رفت، فقط یک گل به ثمر رسانده، باید کمتر بازی کند؟ نمیخواهم به کسی تهمت بزنم اما میگویم این مسائل باید بررسی شود. گاهی اوقات دلایل بازی نکردن برخی بازیکنان خارجی که توانمندی خود را به اثبات رساندهاند، دلایل غیر از فوتبال دارد.
مدیران فوتبالی با بازار بینالمللی آشنا نیستند
وی آشنا نبودن مدیران فوتبالی با بازار بینالمللی و سیستمهای انتخاب را دلیل دیگر جذب بازیکنان خارجی بی کیفیت عنوان و اضافه کرد: در دوره مدیریت من در یکی از باشگاهها، با یکی از مربیانمان دچار چالش شدیم چون او میخواست چند بازیکن بی کیفیت خارجی را با قیمت بالا به باشگاه بیاورد اما ما مخالفت کردیم چون وقتی اسامی بازیکنان را بررسی میکردیم و میدیدیم بازیکنی که مربی میخواهد از طریق مدیر برنامهاش، پیشنهاد ۲۹۰ هزار دلاری میدهد و کیفیتش از بازیکنی که خودمان برایش پیشنهاد ۱۲۰ هزار دلاری میدادیم، پایینتر است. البته جالب است مربی هم به خاطر این کار ما ناراحت میشد و میگفت باشگاه بازیکنانی که معرفی میکنم را جذب نمیکند و خودشان به من بازیکن معرفی میکنند. وقتی مدیر حرفهای باشد متوجه میشود هر بازیکن ۳۰۰ یا ۴۰۰ هزار دلاری، کیفیت مطلوبی ندارد. از نظر من در شرح وظایف مدیران، یکی از وظایف به مسائل فنی برمیگردد. منظورم این مفهوم نیست که مدیر پستهای بازیکنان را بشناسد. مهم این است مدیر بازیکنانی که به او معرفی میشود را به خوبی بررسی کند تا بازیکن بی کیفیت با قیمت ۴۰۰ هزار دلار جذب نشود.
بین برخی مربیان و مدیر برنامهها رابطههایی وجود دارد که مشکلاتی ایجاد میکنند
آذری در پاسخ به این سوال که آیا رابطهای میان برخی مربیان با واسطهها وجود دارد که حاصل آن حضور بازیکنان بی کیفیت خارجی میشود، گفت: من اینگونه به مساله نگاه نمیکنم که اگر یک مدیر برنامه با مربی ارتباط دارد به خاطر مسائل مالی است. اتفاقا برخی مدیر برنامهها حرفهای هستند. افرادی هستند که خودشان قبلا فوتبالیست بودهاند و به خوبی میفهمند یک مربی، بازیکن با چه خصوصیاتی میخواهد. وقتی مربی میبیند یک مدیر برنامه حرفهای کار میکند و نیازهایش را با کمترین هزینه رفع میکند، با او کار میکند و مشکلی هم نیست اما بین برخی مربیان و مدیر برنامهها رابطههایی وجود دارد که مشکلاتی ایجاد میکنند اما در کل بازیکنی که استانداردهای لازم را نداشته باشد، من اجازه نمیدهم به باشگاه تحت مدیریتم بیاید.
بازیکنان خارجی بی کیفیت باعث بی انگیزه شدن فوتبالیستهای ایرانی میشوند
او در ادامه درباره قوانین فدراسیون فوتبال برای جلوگیری از حضور بازیکنان خارجی بی کیفیت، گفت: قوانین برای ایجاد نظم تعریف شدهاند اما قانون ناقص باعث بی نظمی میشود. قانون ناقص باعث میشود راههایی برای فرار از آن قوانین ایجاد شود. گاهی هم که قانون درگیر یکسری روابط بشود، دیگر آن قانون، قاتل جان میشود. به نظر من یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از حضور بازیکنان بی کیفیت خارجی، این است که مربی تیم مذکور برای جذب یک نفر، بازیهای آن بازیکن را از نزدیک ببیند. یعنی مربی را به خارج بفرستید تا در روند مسابقات، بازیکن مذکور را از نزدیک زیر نظر بگیرد. البته متاسفانه خیلی از مربیان ایرانی علاقهای به این کار ندارند. در دوره مدیریتم در ذوب آهن از آقای ابراهیمزده خواهش کردم چنین کاری انجام دهد و به برزیل رفت که حاصل آن حضور بازیکنی چون ایگور کاسترو بود که ۱۸ گل برای ما به ثمر رساند.
وی تاکید کرد: وقتی بازیکنان خارجی بی کیفیت به فوتبال ایران میآیند، باعث بی انگیزه شدن فوتبالیستهای ایرانی میشوند و در ادامه هم بیتالمال به هدر میرود. در این زمینه هم کسانی که این بازیکنان را انتخاب میکنند باید پاسخگو باشند.
آذری در پاسخ به این سوال که چند درصد مبلغ قرارداد بازیکنان خارجی بی کیفیت به خودشان میرسد و چند درصد به واسطهها تعلق دارد، گفت: در برخی باشگاهها که مدیرانش شفاف کار میکنند، طبق قوانین بینالمللی، ۱۰ درصد مبلغ قرارداد بازیکن به مدیر برنامه او تعلق میگیرد ما ممکن است در برخی باشگاهها که شاید حتی ایرانی هم نباشند، تنها ۳۰ درصد از قرارداد به بازیکن میرسد. این روند در کشورهایی چون ایتالیا، روسیه، یونان و اوکراین که پول کثیف در آنها جریان دارد، دیده میشود اما درباره ایران در این زمینه، آمار دقیقی در دست نیست.
اگر بازیکن خارجی جذب نکنید، بعد از دومین باخت، مربی میگوید برایم بازیکن جذب نکردند
مدیرعامل باشگاه فولاد درباره اینکه آیا در شرایط اقتصادی کشور، لزومی به جذب بازیکن خارجی هست یا خیر، گفت: ۱۰۰ درصد با این موضوع موافق هستم. وقتی مشکلات وجود دارد باید به مربی بگوییم که از جذب بازیکن خارجی صرف نظر کند. البته وقتی به مربی بگویید بازیکن خارجی جذب نکند، بعد از دومین باخت، مصاحبه میکند و میگوید باشگاه برایم بازیکن جذب نکرد. بنابراین ابتدا باید مربی را متقاعد کنیم که خودش از جذب بازیکن خارجی، صرف نظر کنند و با وظیفه آموزش دهندگی خود، فوتبالیستهای ایرانی را پرورش بدهند. فوتبال ما زیاد به بازیکن خارجی احتیاج ندارد. البته وقتی باشگاههای ما میخواهند در لیگ قهرمانان آسیا شرکت کنند، نیاز دارند بازیکن خوب خارجی جذب کنند تا پاسخگوی نیازهای فنی باشند اما در کل اگر همه به این نتیجه برسند که وقی مردم مشکل دارند و شرایط دشوار است کمتر به سمت جذب بازیکن خارجی برویم، بهتر است.
او ادامه داد: شما این را هم در نظر بگیرید همین مردمی که تحت فشار هستند به ورزشگاه میآیند و میگویند چرا بازیکن خارجی جذب نمیکنید. بازیکن خارجی اگر قرار است بیاید، باید بازیکنی باشد که همه از فوتبالش لذت ببرند و حتی در قراردادش بندی وجود داشته باشد که بعدا بشود او را به باشگاه دیگر فروخت تا برای باشگاه درآمدزایی شود. در این میان هم مدیران ما نباید اجازه بدهند که مربی بازیکن ۴۰۰۰ دلاری را به قیمت ۲۹۰ هزار دلار به باشگاه معرفی کند و بعد وقتی آن بازیکن جذب نشد، پی در پی مصاحبه کند و تهمت بزند که بازیکن مد نظر من را جذب نکردند.
مدیرعامل سابق باشگاه ذوبآهن درباره روند جذب دو بازیکن خارجی (ماکالی کریسانتوس و ابیابووی باکر) که ابتدای فصل در این باشگاه انجام شد هم گفت: درباره این موضوع قبلا یکی از رسانهها اسنادی را منتشر کرد اما شرعا باید درباره این دو بازیکن توضیح بدهم. درباره مهاجمی که ابتدای فصل به ذوبآهن آمد، با مسعود شجاعی که قبلا همتیمی او بوده مشورت کردم. این بازیکن خارجی در ۵۰۰ دقیقهای که بازی کرد سه گل به ثمر رساند و دو پاس گل هم داد. با این حال یکی از خبرگزاریها اسنادی را منتشر کرد مبنی بر اینکه این بازیکنان با درخواست سرمربی تیم جذب شدند. البته فراموش نکنید تنها باشگاهی که آییننامه جذب بازیکن خارجی دارد، باشگاه ذوبآهن است که خودم آن را تدوین کردم. برای همین است که حدود ۹۰ درصد فوتبالیستهای خارجی که به ذوبآهن آمدند، از کیفیت مطلوبی برخوردار بودند.
ارسال نظر