روسای جمهور ایران و فرانسه، بار دیگر پای تلفن
"مکرون"، محللی برای سه طلاقهها
هدف آمریکا و ترامپ برای ملاقات این است که بگویند آنقدر روی موضع فشار حداکثری پافشاری میکنند تا قرار داد بسیار بهتری منعقد شود و قرارداد بهتر ممکن نیست مگر آنکه دو طرف مذاکره کنند.
مستقل آنلاین/ گروه سیاسی - هرمز شریفیان - روسای جمهور ایران و فرانسه، شنبه شب بار دیگر درباره تنشهای فزاینده در خلیج فارس و خاورمیانه گفتوگو کردند. دفتر ریاست جمهوری فرانسه در بیانیهای که به همین منظور منتشر کرد، نوشته: "امانوئل مکرون با تاکید بر اهمیت گفتوگو به همتای ایرانی خود یادآوری کرد که "ایران باید بهطور تمام و کمال به تعهدات هستهای خود پایبند بماند و در راستای برقراری صلح و آرامش در یمن و لبنان، بکوشد".
به نوشته تارنمای ریاست جمهوری ایران، "حسن روحانی" در این گفتوگو هشدار داد که "اگر اروپا نتواند به تعهدات خود عمل کند، ایران گام سوم در کاهش تعهدات در چارچوب برجام را برخواهد داشت که البته این اقدام هم مانند مراحل قبلی، قابل بازگشت خواهد بود".
مکرون بارها گفته هدف او حفظ برجام و کاهش تنشها بین ایران و آمریکا است. روحانی نیز میگوید هدف او همین است و انتظار دارد که اروپا به تعهدات خود عمل کند.
ایران از اروپا انتظار دارد بار سنگین تحریمهای آمریکا بردوش جمهوری اسلامی را سبکتر کند. با گذشت مدت زمان زیاد از بازگشت تحریمهای آمریکا آیا به تمام روشن شده که اروپا توانایی جبران آنها را دارد یا نه؟ طبیعی است که اروپا توانایی جبران تمام خسارتها را ندارد اما این به آن معنا نیست که نمیتواند برخی از آنها را جبران کند. اگر فرض کنیم مساله فروش ۲/۵ میلیون بشکه نفت در روز باشد که ممکن نیست اما در حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار بشکه میتوان برای خریدش حساب کرد یا خساراتی که اروپاییها قبول کردهاند تا برای جبران، در نظر بگیرند یا مسائل مالی را حل و فصل کنند و این، همان میانجیگری است که گویا مکرون آغاز کرده است.
ناظران میگویند گفتوگوها به جایی رسیده که قرار است یک هیات اقتصادی از ایران به فرانسه برود و معنای آن احتمالا این است که نتایجی گرفته شده است. اعزام یک هیات این پیام را دارد که موضوعات از موارد کلی به مسائل جزیی رسیده است. از سویی روحانی اعلام کرده کاهش تعهدات برجامی ایران همچنان ادامه خواهد داشت و به زودی گام سوم نیز برداشته خواهد شد مگر آنکه اروپا در راستای انتظارات تهران گامی بردارد.
آژانس جهانی انرژی اتمی نیز تائید کرده غنیسازی اورانیوم در ایران به سطحی بالاتر از سقف تعیین شده در برجام رفته است.
اگر گام سوم برداشته شود، جمهوری اسلامی قرار است دست به چه اقدام دیگری بزند؟ طبیعی است گام سوم و احتمالا گام چهارم فقط به معنای غنیسازی بیشتر اورانیوم است.
تمام فلسفه وجودی برجام این بود که برنامه اتمی تهران، کنترل شود تا در آن صورت تحریمها نیز برداشته شود، بنابراین این موضوع یکی از اهرمهای فشار و شاید مهمترین آن از سوی طرف ایرانی است و تفسیر آن از سوی جمهوری اسلامی این است که نمیتواند به صورت یک طرفه متعهد به تعهداتی باشد که طرف مقابل از اجرای آن سر باز زده است.
حرف روحانی این است که اگر قراردادی برقرار است، اروپا در غیاب آمریکا نیز باید به تعهداتش عمل کند و برای همین اصرار دارد که پای برجام بماند و اروپا نیز همین را میخواهد، بنابراین اگر تعهد یک طرفه باشد دیگر نام آن تعهد نیست و میتوان آن را سوءاستفاده نامید و جمهوری اسلامی در حال حاضر در پی جا انداختن این موضوع است.
البته مکرون این امید را در جریان نشست "جی۷" به وجود آورد که ممکن است دیدار بین روحانی و ترامپ طی چند هفته دیگر صورت بگیرد اما با گفتههای روحانی که ادامه مذاکره را منوط به لغو تحریمها آمریکا کرد، این احتمال دوباره به نقطهی صفر رسید.
از سوی دیگر دولت ترامپ نیز میخواهد از این بنبست خارج شود و حضور "محمدجواد ظریف" وزیر امورخارجه ایران در حین مذاکرات "جی۷" در فرانسه میتواند نشان از آن داشته باشد که اروپاییها نمیخواهند همه چیز از دست برود.
هدف آمریکا و ترامپ برای ملاقات این است که بگویند آنقدر روی موضع فشار حداکثری پافشاری میکنند تا قرارداد بسیار بهتری منعقد شود و قرارداد بهتر ممکن نیست مگر آنکه دو طرف مذاکره کنند.
ترامپ مایل است همانطور که با "کیمجوناون" رهبر کرهشمالی دیدار کرد با روحانی هم دیدار کند اما این بار موضع جمهوری اسلامی مشخص است و بارها گفته که قرارداد قبلی زیر پا گذاشته شده و چه تضمینی وجود دارد که طرف آمریکایی به قرارداد بعدی، پایبند باشد؟
تهران میخواهد وضعیت به آنچه پس از برجام رسیده بود بازگردد اما ترامپ میخواهد هرطور که شده این قرارداد را از نو بنویسد. این درحالی است که روحانی گفته هیچ چیز نباید از برجام کم شود پس اگر توافقی احتمالی رخ دهد، شاهد مواردی خواهیم شد که به برجام افزوده شود.
حال باید دید دولت ترامپ با وجود هزینههای سیاسی که از برهم زدن برجام و اجرای دوباره تحریمها بر آن وارد شده دست برخواهد داشت یا همچنان بر فشار تحریمهای حداکثری پافشاری خواهد کرد.
نکتهای که اگر تهران بخواهد به آن ادامه دهد با دشواریهای بیشتر مردم در عرصههای اقتصادی و معیشتی، روبهرو خواهد شد.
ارسال نظر