پیشبرد توسعه اقتصادی صبانور مطابق با استاندارهای اکتشافی روز دنیا
ایران با دارا بودن ذخایر معدنی غنی و تنوع گسترده مواد معدنی، پتانسیل بالایی برای توسعه بخش معدن و صنایع وابسته به آن دارد. توسعه بخش معدن نه تنها از نظر اقتصادی حائز اهمیت است بلکه در حوزه های اجتماعی، صنعتی و حتی سیاسی نیز تأثیرات قابل توجهی دارد.
یادداشتی از غلامرضا هاشمی، عضو هیات مدیره ومعاون توسعه معدنی و صنعتی صبانور
معدن ۲۴: تامین پایدار و جلوگیری از وابستگی به واردات مواد اولیه مورد نیاز منجمله فولاد، مس و آلومینیوم، توسعه زیرساخت ها، ساخت مسکن و تامین مواد اولیه صنایع مهمی مانند خودرو سازی از یک سو، ایجاد اشتغال، توسعه مناطق محروم و کاهش شکافهای منطقهای از سوی دیگر مهم ترین نتایج تقویت و گسترش بخش معدن خواهد بود. علاوه بر این داشتن ذخایر معدنی گسترده و متنوع منجر به افزایش درآمدهای ارزی و تقویت امنیت اقتصادی خواهد شد که منجر به تاب آوری بیشتر در برابر نوسانات بازارهای جهانی و سد محکمی در مقابله با تحریم های کشور می باشد.
اکتشاف نخستین گام در فعالیتهای معدنی است و کشورهایی که از پتانسیل های معدنی برخوردارند سالانه سرمایهگذاری قابل توجهی در توسعه این حوزه انجام میدهند. با این وجود وضعیت اکتشاف ذخایر جدید در ایران شرایط مناسبی نداشته و با ادامه روند فعلی بیتوجهی به اکتشافات معدنی در آینده کشور با کمبود مواد اولیه و اختلال در صنایع روبهرو خواهد شد. از نگاه مرکز پژوهش های مجلس مهم ترین چالش های پیش روی بخش اکتشافات معدنی کشور فقدان انتشار اطلاعات اکتشافی، بلوکه شدن محدوده های معدنی در دست فعالان معدنی و تعارضات نهادی سازمان های مرتبط منجمله محیط زیست و منابع طبیعی با امر معدنکاری می باشد. به این لیست می توان کمبود سرمایه گذاری بویژه از طرف نهاد حاکمیت، معارضات و مخالفت های گسترده محلی و عدم حمایت قانونی از سرمایه گذار و نهایتا تحریم های بین المللی که عملا مانع از دسترسی به فناوری های نوین و سرمایه گذاری در بخش معدن و بویژه اکتشاف کشور شده است را افزود.
مهم ترین راهکارهای توسعه اکتشافات معدنی در کشور سرمایه گذاری دولت در گام نخست تولید داده های پایه ای اکتشافی کشور مانند انواع نقشه های زمین شناسی و مطالعات ژئوفیزیک کل پهنه کشور و متعاقبا تجمیع و انتشار داده های اکتشافی حاصل شده، تسهیل سرمایه گذاری و ایجاد محیطی جذاب برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی از طریق ارائه تسهیلات مالی و پوشش ریسک فعالیت های اکتشافی، توسعه فناوری های نوین در حوزه اکتشاف، اصلاح قوانین و مقرارت مرتبط با امر معدنکاری با هدف رفع تعارضات نهادی و تقویت بخش معدن ضمن نگاه توسعه پایدار به کشور، مواجه سرمایهگذاران به محیطی با قوانین شفاف و پایدار جهت برنامهریزی بلندمدت و نهایتا شفافیت در فرآیندهای صدور مجوز و واگذاری معادن بویژه اصلاح مزایده های معادن و محدوده های جدید در بستر سامانه کاداستر می باشد.
شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور با برنامه ریزی گسترده فعالیت های اکتشافی طی سنوات اخیر حدود ۲۰۰ هزار متر حفاری انجام داده است که نزدیک به ۵۰ هزار متر از آن در شش ماه اخیر صورت گرفته است. این حفاری های منجر به توسعه گسترده ذخایر و چند برابر شدن آنها برابر با آخرین ارزیابی های صورت گرفته در معادن گلالی و شهرک در استان کردستان و معدن باباعلی در استان همدان شده است که متعاقبا پس از تصویب این گزارش ها و بروز شدن پروانه های این معادن اطلاع رسانی خواهد شد.
همزمان با توسعه حفاری ها این شرکت سعی نموده است این فعالیت ها در بستر دقیق و علمی نیز انجام شود. در حال حاضر کلیه فعالیت های اکتشافی این مجموعه بر مبنای بروزترین استاندارهای زمین شناسی، نمونه برداری، آنالیز شیمیایی و کانی شناسی، ژئوفیزیک و تحلیل داده ها انجام می گیرد. همچنین برای اولین بار در کشور تدوین گزارش های اکتشافی صبانور در چهارچوب استاندارد بین المللی جورک (JORK) و توسط افراد دارای صلاحیت تائید شده آن نهاد صورت گرفته است. این مهم ضمن ایجاد وحدت رویه در تدوین گزارش ها منجر به خروجی های قابل ارائه برای نهادهای سرمایه گذاری داخلی و خارجی شده است. همچنین از مهم ترین فعالیت های دیگر در حال انجام در شرکت صبانور انجام مطالعات همزمان ژئومتالورژی و موضوع mine to mill برای اولین بار در کشور می باشد.
ارسال نظر