گفتگو با دو عضو سابق شورای شهر تهران درباره فامیل‌بازی در شورای پایتخت؛

میرلوحی: استخدام فامیلی خلاف قانون است/ واعظ آشتیانی: شما هم عضو شورای شهر شوید یک نفر محرم را رئیس دفتر می‌کنید

آقای قالیباف و تیمشان سیزده هزار نفر را که شش هزار نفرشان دیپلم و زیردیپلم بودند وارد کرده بودند و شورا برای تامین منابع آن‌ها با بحران مواجه بود/ طرح منع عدم تعارض تصویب شد و قرار شد هیچ قراردادی با منصوبین مدیریت شهری انعقاد نشود البته قبلا هم ممنوع بود اما رعایت نمی‌شد

میرلوحی: استخدام فامیلی خلاف قانون است/ واعظ آشتیانی: شما هم عضو شورای شهر شوید یک نفر محرم را رئیس دفتر می‌کنید

سرویس اجتماعی: انتصابات فامیلی در شورا سابقه‌ای طولانی دارد و هر از گاهی به علت تضادهای جناحی بروز و ظهور پیدا می‌کند تا جامعه متوجه بی‌قانونی‌ و عدم شایسته‌سالاری بشود. به این ترتیب بی‌اعتمادی به نهاد شورا افزایش یافته و فلسفه‌ی وجود شوراهای شهری را زیر سوال می‌برد. از جمله این انتصابات و فامیل‌بازی‌ها ماجرای فیش حقوقی یک دختر دهه هشتادی بود که به میزان سی میلیون تومان از شورای شهر تهران دریافتی داشت. جهت بررسی وجود این معضل در ادوار گذشته شورا با محمود میرلوحی و امیررضا واعظ آشتیانی گفتگو کردیم:

محمود میرلوحی

 

در شورای پنجم ده هزار نفر نیروی مازاد شهرداری کاهش یافت

 محمود میرلوحی، در آغاز درباره استخدام‌های فامیلی در شورای شهر به مستقل گفت: 

وقتی ما وارد شورا شدیم معلوم شد در شورا تراکم و مازاد نیروی انسانی وجود دارد و پنج برابر ساختار مصوب، نیرو در شهرداری انباشته شده است.

 بخصوص در سال ۹۵ و همان چند ماهه ۹۶ که آقای قالیباف و تیمشان مستقر بودند سیزده هزار نفر را که شش هزار نفرشان دیپلم و زیردیپلم بودند وارد کرده بودند و شورا برای تامین منابع آن‌ها با بحران مواجه بود. اینکه چگونه آمدند و در تهران و شهری که دانشگاه‌های برتر کشور مثل شریف، پلی تکنیک، علم و صنعت و تهران در آن وجود دارد و این همه تحصیل‌کرده بیکار در آن داریم و آمار بیکاران تحصیل‌کرده دانشگاهی خیلی زیاد است، از افراد فاقد تحصیلات مناسب استفاده کرده بودند. مدیریت شهری این‌ها را بررسی کرد و فهمیدیم بحران جدیست.

سپس چند تصمیم گرفته شد؛ اول اینکه ورود نیرو به شهرداری متوقف شود. بعد هم یک ماده‌ی سیزده در بودجه تصویب شد که در ازای هر دو نفری که ترخیص شوند یک نفر می‌تواند جذب شود و آن هم از دانشگاه‌های برتر کشور که کمتر از فوق لیسانس هم نباشند و استخدام از طریق آزمون رسمی باید صورت بگیرد. لذا طرح منع عدم تعارض تصویب شد و قرار شد هیچ قراردادی با منصوبین مدیریت شهری انعقاد نشود البته قبلا هم ممنوع بود اما رعایت نمی‌شد. در آیین‌نامه شهرداری و قانون مالیات‌ها نیز تاکید شده است و ارتقاء کسانیکه فامیلشان در شورا و مدیریت شهری است نباید صورت بگیرد، البته اگر از طریق آزمون آمده‌ باشند مشکلی ندارد. این‌ها مصوبات خوبی بود و در دوره پنجم ده هزار نفر نیروی مازاد کاهش یافت.

ما وقتی آمدیم ۶۸ هزار نفر نیرو داشتیم وقتی تحویل دادیم ۵۸ هزار نفر نیرو داشتیم. ۲۸۰ نفر هم از طریق آزمون با مدارک بالا وارد شدند و جدول تحصیلات هم متحول شد. مثلا تهران مترو دارد که مهم‌ترین قطار شهری در تهران است اما یک نفر فارغ التحصیل حمل و نقل نداشتیم و این کاستی خیلی خودش را نشان می‌داد. باید بهترین معمارها و فارغ‌التحصیلان شهرسازی و حمل و نقل و محیط زیست وارد شهرداری می‌شدند اما متاسفانه در سال ۹۵ و نیمه ۹۶ آقایان شش هزار فرد دانشگاه نرفته را به شهرداری تحمیل می‌کنند و سی سال برای پایتخت هزینه‌تراشی می‌کنند.

ما فکر می‌کنیم مصوباتی که شورای پنجم در برنامه سوم در مصوبه منع تعارض منافع و در بودجه تصویب کرد محلی برای این کارها نگذاشت، کارهای فعلی هم خلاف قانون است. هم داماد زاکانی که به شهرداری آمد خلاف قانون بود هم اعضای شورا که یکی یکی وضعیتشان مشخص می‌شود و درحالیکه ورود با فوق لیسانس کمتر ممنوع است، این افراد وارد شورا و شهرداری شده‌اند.

 وی در ادامه نسبت به مواجهه خود در استخدام اقوام اعضای شورا افزود:

وقتی مصوبات را گذراندیم حتی قبل از تصویب، مانع چنین کاری شدیم و اعضای شورا وقتی خودشان چنین مصوبه‌ای را در کمیسیون‌ها می‌گذارنند این تخلف را مرتکب نشدند و اگر این کار را کرده بودیم تا حالا بررسی و رسیدگی کرده بودند. الان جدول استخدام‌های آن سال‌ها معلوم است و از نظر تحصیلات و دانشگاه‌ها نیز مشخص است. گزارش هم داده شد که جدول تحصیلات به چه شکل شد. وقتی ده هزار نیرو را کاهش دادیم و ۲۸۰ نیرو آمدند که فوق لیسانس داشتند مشخص بود چه کسانی هستند. یک نفر بود که بخاطر تشابه اسمی با مدیر یکی از سازمان‌ها مسئله‌ساز شد.

 میرلوحی در پایان درباره شغل فرزندان خود در زمان حضورش در شورای شهر گفت:

من فرزندانم به نحوی بزرگ شده‌اند که مستقلند و توصیه کرده‌ام نزدیک این سازمان‌ها نیایند. البته درخواست ممکن است از منصوبین باشد اما فرزندان من نیازی نداشتند و اگر آن‌ها هم درخواست می‌کردند من موافقت نمی‌کردم.

البته این حرف‌ها گفتن ندارد اما برادر من با وجود اینکه تجربه معاونت استاندار در دو استان را در سابقه داشت و وزارت کشور هم خیلی به او کم‌لطفی کرد و خیلی از دوستان هم ایشان را می‌شناختند و با تجربه کاری‌شان آشنا بودند اما من زمانیکه عضو شورا بودم اصلا به ذهنم نیامد ایشان را دعوت به کار کنم.

واعظ آشتیانی

شما هم عضو شورای شهر شوید یک نفر محرم را رئیس دفتر می‌کنید

در ادامه گفتگو کردیم با امیررضا واعظ آشتیانی عضو شورای شهر دوم تهران و فعال سیاسی اصولگرا:

واعظ آشتیانی می‌گوید: در آغاز تاسیس شوراها خیر این خبرها نبود در زمان ما این اتفاق وجود نداشت، ولی اینکه مهره‌چینی توسط رفقا در بخش‌های مختلف انجام بگیرد، انجام می‌شد. از گذشته تا امروز بوده است یعنی افراد غیرفامیل را منصوب می‌کردند و افراد خاصی هم وارد شهرداری می‌شدند، از دوره اول این اتفاق بوده است تا امروز و بعدا هم این اتفاق می‌افتد.

وقتی پرسنل شهرداری را بررسی کنید به همین جمع‌بندی می‌رسید چون جمعیت‌شان اینقدر نبوده است و به مرور اضافه شده است. در آن زمان هم بحث انتصاب فامیلی وجود نداشت، حداقل من یادم نمی‌آید. ولی فرض کنید اگر آدم فامیل هم می‌خواهد بیاورد باید حداقل شرایط و توانایی کار را داشته باشد و شاخص‌ها را رعایت کند. ضمن اینکه کسانیکه استخدام موقت می‌شوند بعد از ۴ سال نهایتا وقتی اعضای شورا عوض شده و از شورای شهر می‌روند و آن فرد هم خواهد رفت.

این موضوع مختص به شورای شهر هم نیست و در ادارات دیگر هم وجود دارد و از ابتدای انقلاب تا به امروز این اتفاقات را شاهد بوده‌ایم. منتهی نگاه وقتی نگاه سیاسی می‌شود تبدیل به یک موضوع می‌شود که همه فکر می‌کنند برای اولین بار اتفاق افتاده است.

 وی در ادامه نسبت به نظر قانونگذار در استخدام اقوام افزود: 

این استخدام‌ها استخدام دائم نیست و بصورت موقت است. برخی می‌خواهند رئیس دفترشان محرم باشد و باید رئیس دفتر‌ها آشنا باشند. البته چیز پوشیده‌ای وجود ندارد ولی یک سری محرمیت‌هایی هست که یک عضو تشخیص می‌دهد یک فرد معتمد از اقوام یا دوستان را بر سر کار بیاورد. به این موضوع نباید سیاسی نگاه کرد و بخشی از جوسازی‌ها سیاسی است، و منصفانه نیست موضوع را سیاسی نبینید. اگر استخدام موقت در چارچوب شاخص‌های تعریف شده بوده که منعی نداشته است ولی اگر امتیاز اضافه داده شده است این می‌تواند جای بحث داشته باشد. شما هم عضو شورا شوید یک نفر محرم را به دفترتان می‌آورید.

 واعظ آشتیانی در پایان نسبت به حضور اقوام خود در شورا در زمان مسئولیتش گفت:

من هیچ یک از اقوامم در دوران حضورم در شورای شهر تهران و حتی در شهرداری مشغول نبوده‌اند.

پسر من تحصیل می‌کرد، دخترم هم نوجوان بود و از خانواده درجه یک من هیچکس در این مجموعه حضور نداشت. البته چون فامیل روحیه من را می‌شناختند (تقاضا نمی‌کردند) و حتی الان هم که در بخش خصوصی هستم از آوردن آشنا در محیط کاری‌ام پرهیز می‌کنم، ضمن اینکه کار درست و منطقی هم نیست. البته جای دیگری اگر باشد معرفی می‌کنم اما جایی که خودم هستم کسی انتظار ندارد که به او کار بدهم.

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها