طرح صیانت و تولید دانش بنیان

طرح صیانت و تولید دانش بنیان

محمد صادق ربانی

 استاد بازنشسته دانشگاه

 

تعطیلات نوروز در عمل با مراسم سیزده بدر پایان می‎‌یابد و کار جدی ادارات دولتی پس از این مراسم آغاز می‎‌شود.

طبیعت بدون لحظه‎‌ای پیش و پس کار خود را از میلیاردها سال قبل تا کنون ادامه داده و همواره نوروز در دقایق و حتی ثانیه‎‌های مشخصی تکرار می‌‎شود.

کشور ما از معدود کشورهایی است که نوروز را طی مراسمی شاد و دلپذیر گرامی می‌دارند و آن را فرصتی می‌‎شمارند تا با نو شدن طبیعت ادامۀ زندگی را با طرحی نو آغاز کنند. 

 

مقام رهبری سال نو را سال «تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین» نامیده است. نامگذاری سال‌ها نشان از اهمیتی است که رهبری برای فعالیت‌های مورد نظر خویش در سال پیشِ رو بر آن سال می‎‌گذارد.

سیر نامگذاری‌‎ها در سال‌های مختلف، اهمیت هر سال را از دیدگاه رهبری نشان می‎‌دهد. نامگذاری‎‌ها در دهۀ هشتاد بیشتر جنبه‎‌های اخلاقی و معنوی داشت.

سال عزت و افتخار حسینی، سال خدمت‌گزاری، سال همبستگی ملی و مشارکت عمومی، سال پیامبر اعظم، سال اتحاد ملی، انسجام اسلامی، سال همت مضاعف، کار مضاعف نمونه‎‌هایی از این نامگذاری‎‌هاست. 

دهۀ نود نامگذاری‎‌ها بیشتر جنبۀ اقتصادی به‎ خود گرفته است مانند تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی، حماسهٔ سیاسی و حماسهٔ اقتصادی، اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی، اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل، تولید – اشتغال، حمایت از کالای ایرانی، رونق تولید، جهش تولید. 

دهۀ اول سال ۱۴۰۰ با تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها آغاز شد و سال جاری تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین نامیده شده است. با توجه به وضعیت اقتصادی و کاهش قدرت خرید مردم طی دهۀ گذشته، به‎ نظر می‌‎رسد نامگذاری‎‌‎ها بیشتر منعکس کنندۀ دغدغه‌‎های رهبری برای سال پیش رو است تا اینکه موجبات تغییر و تحولی مطلوب در آن سال‌ها ‎باشد.

بنابراین فارغ از اینکه نامگذاری‎‌ها تا چه اندازه نتایج عملی و ملموسی داشته باشد، در این یادداشت، در خصوص اهمیت نامگذاری سال جاری، و موانع اساسی دستیابی به چنین خواسته‎‌ای توضیحاتی داده می‎‌شود تا چنانچه نتایج مورد نظر حاصل نشود، موجب دلسردی نگردد. 

 

تولید دانش‎‌بنیان در مقایسۀ تولید سنتی بهتر قابل شناسایی است.

برای مثال، تولیدات سنتی کشاورزی اگر با تولیدات کشاورزی دانش‎‌‎بنیان مقایسه شود، تفاوت‌های آن در کیفیت و کمّیت محصولات تولیدی آشکار خواهد شد. گفته شده است (خبرگزاری ایسنا) که پرتقال‌های چینی با تعرفه ۴۵ درصدی و کیفیت نسبتا مناسب، از تولید داخلی کشورمان ارزان‌تر است و اگر پرتقال‌ها با تعرفه صفر وارد بازار شوند عملا محصول داخلی روی دست باغداران می‌ماند.

واردات گردوی چینی هم وضعیت مشابهی دارند. این مقایسه‎‌ها در مورد تولیدات صنعتی نیز آشکار است.

دانش و مهارت‌های حاصل از کاربرد دانش در تولید، به محصولاتی منتهی می‎‌شود که خریدار بیشتری در بازار خواهند داشت.

مثال روشن آن در تولیدات خودروی داخلی و خارجی و تفاوت قیمت آن‌‎هاست. شاید این مقایسه ناامید کننده به نظر برسد ولی همین مثال، تنگناهای اساسی مهمی را در بطن خود دارد که توضیح جامع آن از حوصلۀ این نوشتار خارج است ولی از آن برای توضیح بیشتر مشکل استفاده خواهد شد.

دانش و فنّاوری رابطۀ تنگاتنگی با یکدیگر دارند. کاربرد دانش در تولید را می‌‎توان فناوری نامید. فناوری، معادل فوت کاسه‎‌گری است که از راه تجربه به‎ دست آمده و کاسه‌‎گران آن را به ‎سادگی به دیگران منتقل نمی‎‌کنند!

فوت کاسه‌‎گری به بیان علمی امروزی، مالکیت معنوی یا اسرار تجاری نامیده شده و حقوق مربوط در فرایندی موسوم به ثبت اختراع برای پژوهشگر محفوظ نگه‎داشته می‎‌شود.

بعضی در جریان کار تولیدی خود، با آزمون و خطا به فناوری‌هایی دست یافته و آنرا در تولید محصول خود به‎ کار می‌‎گیرند. اگر برای کسب فوت و فن کاسه‌‎گری با آزمون و خطا در کارگاه کاسه‌‎گری بتوان به فناوری آن دست یافت؛ کسب فوت و فن‎‌های ساخت یک خودرو که از قطعات بسیاری تشکیل شده است، نیازمند کارگاه‎‌های متعددی از کل قطعات مورد استفاده در خودرو است تا بتوان برای هر قطعۀ، بهترین مواد اولیه و بهترین شیوۀ تولید را یافت.

از این‎‌ جهت انتظار اینکه در تولید همۀ قطعات بتوان بهترین محصول را تولید کرد، انتظاری دیریاب است. افزون بر آن، هرساله امکانات و گزینه‌‎های جدیدی، به‎ قول فرنگی‌‎ها آپشن‌‎های جدیدی، در هر مدل خودرو ایجاد می‎‌شود که دستیابی به آن‌ها، فعالیت بسیار گسترده و مستمری را می‎‌طلبد.

 

در تولید محصولات ساده‌‎تر البته، کارها آسان‌تر خواهد بود. اما در هر مورد، پیش‌‎نیاز هر تولید دانش‌بنیان، پژوهش‌های هدفمند است. چنان پژوهش‌هایی را پژوهش‌‎های کاربردی می‌‎نامند. دانشگاهیان بیشتر علاقمند به انجام پژوهش‌هایی هستند که نایافته‎‌های علمی را در مرزهای دانش جستجو کنند. 

کاربرد اینگونه پژوهش‌‎ها معمولاً در دراز مدت مشخص می‎‌شوند. در حالی که پژوهش‌‎های ‎کاربردی زودبازده هستند و ارزش علمی کمتری دارند.

کارهای پژوهشی نو در هر زمینه‌‎ای، مستلزم آگاهی از کارهای علمی انجام شدۀ گذشته در همان زمینه است.

در شرایط امروز جهان، آگاهی از آخرین پیشرفت‌های علمی، با توجه به گسترش ارتباطات رایانه‎‌ای، سریع‎ترین و آسان‌ترین راه، استفاده از اینترنت است. 

این همان کاری است که اعضای هیأت‌های علمی دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی انجام می‌دهند.

اکنون که طرح صیانت از فضای مجازی در مجلس مطرح است، بیش از همه اعضای هیأت علمی دانشگاه‌‎ها و مراکز پژوهشی کشور را نگران می‌‎کند تا مبادا این ارتباطات و تبادلات علمی محدود شوند. 

بدیهی است هر گونه محدودیتی در این زمینه با شعار تولید دانش‌‎بنیان همسو نبوده و همخوانی ندارد. از این جهت نامگذاری سال جاری، همچون گذشته، نشان از دغدغه‎ های رهبری باقی خواهد ماند.

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها