سخنی درباره کل یوم عاشورا
احتمالا این جمله بخشی از شعری است که ابوالاسود دوئلی سروده و با عنوان جن سرودهها در زبانهای مردم انداخته است. ترس از بنی امیه موجب میشد که شاعران شعرهای خود را به جن یا هاتف غیبی و مانند اینها نسبت میدادند و بر سر زبانها میانداختند.
توفیق علائی، نویسنده و روزنامهنگار
همهمان این جمله را شنیدهایم:
کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا
یعنی: همۀ روزها عاشوراست و همۀ زمینها کربلاست.
شاید مشهورترین جملهای که در این ایام بر پرچمها و گاهای بر منابر و حسینیهها دیده و شنیده میشود همین جملۀ است که متاسفانه به عنوان حدیث و کلام معصوم مطرح میگردد.
بد نیست بدانید که در تمامی منابع حدیثی اگر جست و جوی دقیق انجام دهید آن را نمییابید، حتی به عنوان حدیث ضعیف السند (مرسل) هم مطرح نشده است و هیچ گونه مبنای حدیثی ندارد که ندارد. این سخن بدان معناست که تاکنون اثر و ردپایی در منابع برایش یافت نشد. با لحاظ کردن منابع حدیثی مفقود و معدوم شده در ادوار تاریخ باید گفت که شاید سندی داشت. نمیتوان با قطعیت و جزمیت انکارش کرد اما نمیتوان هم سکوت کرد زیرا کلام امام مجتبی نقطه مقابل آن است.
عبارت با طیفی از احادیث معتبر و صحیح السند شیعه در تضاد آشکار است که به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
-امام حسن مجتبی علیه السلام:
لا یوم کیومک یا أبا عبدالله؛
ای ابا عبدالله؛ هرگز روزی همچون روز تو (عاشورا) نمیباشد.
(الأمالی، شیخ صدوق، ص ۱۷۷)
-امام سجاد علیه السلام:
لا یوم کیوم الحسین علیه السلام؛
هرگز روزی مانند روز حسین (عاشورا) نباشد.
الأمالی، شیخ صدوق، ص ۵۴۷
-امام صادق علیه السلام فرمودند:
مکه سخن گفت به کرامتهاى خداوند تفاخر نمود و گفت: کیست مانند من و حال آنکه خانه خدا روى من بنا شده و مردم از اطراف به جانب من مىآیند، چون مکّه تفاخر نمود وحى شد، که اى مکّه بجاى خود باش، نیست فضل خانه که سبب فضل تو است در جنب فضل کربلا، مگر به مانند سوزنى که در دریا فرو برند، پس چه اندازه آب از دریا برمیدارد و اگر خاک کربلا نبود تو را فضیلت نمیدادم و اگر آن شخص (امام حسین علیه السلام ) که در آنجا مدفون است نبود نه تو را و نه خانه را خلق مىکردم پس بجاى خود باش و تواضع و خشوع نما و تکبّر مکن بر کربلا و الّا تو را به جهنّم خواهم انداخت.
خصائص الحسینیه ص 327
این احادیث در تضاد آشکارند با آن جمله کل یوم عاشورا... .
اینکه تاکنون هیچ ردپایی برای جمله کل یوم عاشورا... در منابع و مجامع حدیثی یافت نشد و نیز به سبب مخالفت معنایی و دلالتی با صراحت کلام اهل بیت، موجب میشود که از شیفتگان ولایت بخواهیم که از نشر آن بپرهیزند. به جای آن فرمایش امام حسن مجتبی علیه السلام (که پیشتر گفتهایم) مناسبتر است و بجا و مناسب حال و مقال.
عظم الله لکم الاجر...
لا یوم کیومک یا ابا عبدالله
یا حسین