رسانههای مرده در حوزه زنان و خانواده
توران ولی مراد
مدیر شورای همکاریها و شبکه ایران زنان
در نظام مردمسالار که مردم نقش تعیین کنندگی دارند و مسئولین قرار است خادمین مردم باشند از رسانهها چه میخواهیم؟ رسانهها وظیفه دارند که روشن کنند مسئولین با بیت المال اعم از پست و اموال چه میکنند. مطالبات مردم را پیگیر باشند و آنها را به گوش مسئولین برسانند. با استفاده از نخبگان و صاحبنظران سیاستها و برنامههای اجرایی عملی مورد نیاز جامعه را تا رسیدن به مقصد هدایت و دنبال کنند. از این رو شفافسازی عملکرد افرادی که در پستها قرار گرفتهاند از وظایف رسانههاست.
دولت مسئولیت اجرایی کردن اسناد بالادستی، سیاستهای ابلاغی و قوانین مصوب را دارد، در حوزه زنان معاون رئیس جمهور در راس این مسئولیت قرار گرفته است. رسانهها باید نشان دهند که در این مسیر چه میشود. خاصه این که پایگاه اطلاعرسانی این معاونت یک سری خبرهای سطحی را پوشش میدهد که اخبار شخص معاون است تا عملکرد معاونت. وقتی معاون محترم میگوید حمایت میکنیم روشن نمیکند جهت این حمایت کدام وزارتخانهها را چگونه فعال کرده است.
معاون محترم یک صفحه هم در اینستاگرام دارد که از سفرها و دید و بازدیدها و سخنرانیها و آرزوهای شخص معاون خبر میدهد که به نسبت جایگاه معاون رئیس جمهور دیده شدنش در حد صفر است. بگذریم از این که این عکسها و گزارشها و فیلمهای مستند و تیزرهای تبلیغاتی که برای معاونت ساخته میشوند بیت المال و سهم زنان از بیت المال است که خرج شخص خانم معاون میشود و اینگونه هرز میرود.
نظام مردمسالار با این تعداد رسانههای رسمی و غیررسمی و در زمان انفجار اطلاعات و تسلط رسانه، مردمسالاری خود را با حضور زنده و فعال لحظه به لحظه رسانهها، نشان میدهد. سوال این است که رسانهها در حوزه زن و خانواده جهت شفافسازی عملکرد مسئولین و پیگیری مطالبات مردم کجا هستند؟ چه میکنند؟ خوابند یا بیدار یا مرده؟ چرا صدایی در نقد و بررسی عملکرد مسئولین این حوزه از رسانهای بلند نمیشود؟ چرا رسانهها اعم از رسانه ملی تا نشریات رسمی تا سایتهای خبری و تا کانالها و گروهها و شبکههای اطلاعرسانی در فضای واقعی و مجازی غایبان صحنه هستند؟ اطلاعرسانی و شفافسازی و نقد و بررسی کارشناسی عملکرد مراکز اصلی و رسمی لازم است تا توسط رسانهها انجام گیرد، که نمیگیرد.
مسائل مربوط به زنان بیشتر از این که متعلق به حوزه زنان و خانواده باشد و موضوعات مرتبط با آن پیگیری شود یک بستر سیاسی جهت فعالیتهای سیاسی هم برای جریانات مختلف سیاسی داخلی و هم برای مخالفین خارجنشین شده است. آن رسانهها که همراه دولت و مجلس هستند در این همراهی کم نمیگذارند و همه با هم موافق کار یکدیگرند. کارشان تایید دولت و مجلس و تقابل سیاسی با جریان رقیب است حول محور مسائل زنان. جریان و طیف سیاسی و موضوع مطرح شده هم ربطی به این روش کار ندارد.
به عنوان مثال چهره سرشناس یک جریان سیاسی با شلیک پنج گلوله یک زن را کشت ولی از رسانههای آن جریان غیر از همراهی و توجیه این کار و حمله به مقتول و سکوت حرفی شنیده نشد، حتی از فعالین زنان دوآتشه این جریان سیاسی.
هم اکنون دولت سیزدهم در حوزه زنان و خانواده حتی قانون مصوب مجلس و قانون برنامه ششم را هم کاملا نادیده گرفته و به سکوت میگذراند و از رسانههای همراستا با دولت و مجلس یک کلمه حرف شنیده نمیشود.
معاونت زنان در تهیه "طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار" –بند ت ماده هشتاد- و شاخصهای عدالت جنسیتی و تشکیل مستمر جلسات ستاد ملی زن و خانواده و ارائه گزارش از ستاد به مجلس کوتاهی میکند و رسانهها که باید نقش نظارتی داشته باشند غایب صحنه هستند. آیا عجیب نیست که رسانههایی که ادعای دفاع از انقلاب اسلامی و عدم حیف و میل بیت المال را دارند، چشمشان را بر این صدمهها که از این بستر به انقلاب اسلامی زده میشود و بیت المال اعم از پول و پست این گونه حیف و میل میشود بستهاند؟
این در حالی است که رسانهها از ارکان نظام مردمسالار هستند. وقتی رسانه وظایف خود را در شفافسازی عملکرد مسئولین، شفافسازی مصرف بیتالمال، و پیگیری مطالبات مردم از مسئولین و پیگیری عملیاتی شدن آن چه ماموریتشان است انجام ندهد، مردمسالاری است که صدمه میخورد. وقتی رسانه کار نظارتی خود را انجام ندهد و صدای مردم نباشد یک رسانه مرده است. وقتی رسانه عامل دست مراکز قدرت باشد یک رسانه جیرهخوار است.
زنان و خانوادهها مطالباتی دارند که لازم است توسط رسانهها با پرسشگری از مسئولین و با هدایت فکری و کارشناسی نخبگان و اندیشمندان پیگیری و هدایت شود. انتشار عکس و گزارشهای تصویری معاون رئیس جمهور از ایرانگردی و سخنرانی در شکل خانمهای جلسهای و وعدههای "خواهد شد" آن هم در اینستاگرام به عوض اطلاعرسانی کامل و عمیق و شفافسازی نه از معاونت ریاست جمهوری سلب مسئولیت میکند و نه از رسانهها که؛ اطلاع داشتن حق مردم است. رسانهها کجا هستند و چرا مسئولیت خود را انجام نمیدهند؟
مقام شامخ معاونت خود بگوید ما این کار را کردیم و این کار را میکنیم کفایت نمیکند بلکه لازم است رسانهها تا عمق کار و مهمتر از آن تطابق عملکرد با ماموریت معاونت و انجام وظیفه در سطح ملی و نه منطقهای ورود کنند. اطلاع از آن چه انجام میشود و آن چه باید انجام شود و نمیشود حق مردم است، چرا که رایهای داده شده متعلق به مردم است. رسانهها در کوتاهی در این کار حق مردم و نظام و آراء مردم را تضییع میکنند.
صدا و سیما در مقام رسانه ملی و سایر رسانهها موظف هستند عملکرد معاونت و دولت و مجلس و سایر مراکز عالی را در حوزه زنان و خانواده پیگیر باشند. هم خدمتها را اطلاع دهند و هم کاستیها و نواقص و غلطکاریها را. دولت از یک طرف با عدم توجه لازم به عملکرد دستگاههای اجرایی، از طرف دیگر در معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در یک بستر بیشیرازه و در قالب پخش پول به شکل خیریهای که وظیفه جایگاهی خود را نمیداند و انجام نمیدهد، نقش خود را انجام نمیدهد. رسانهها در نقد و بررسی این نوع عملکرد خود را به خواب زدهاند.
وقتی رسانه مرده است شاید مراکز قدرت بتوانند مردم را در بیخبری نگه دارند و امروز بگذرد که میگذرد، ولی از حیث ترک فعل و عدم انجام ماموریتهایی که به لحاظ جایگاه ساختاری و ماموریت محوله بر آن جایگاه که بر عهده دولت و مجلس و سایر نهادها هست آسیب روی آسیب اضافه میشود. قربانی این تکثیر آسیبها مردم و قربانی اصلی انقلاب اسلامی است.
زنان و خانوادهها مسائل مبتلا به و مشکلات دارند که مسئولین هر یک متناسب با شأن دستگاه و ماموریت محوله جایگاهی که در اختیار دارند موظف به رفع این مشکلات هستند. مشکلاتی از قبیل عدم ازدواج به موقع جوانان، وضع اسفبار مهریه، تنش و کشمکش و طلاق عاطفی درون خانوادهها تا طلاق رسمی، اشکال در هویت زنان و دختران و کرامت انسانی و منزلت اجتماعی زنان که یکی از مظاهر آن کمرنگ شدن حجاب و پررنگ شدن نگرش ابزاری و جنسی به زن است، خشم یا افسردگی نوجوانان و جوانان، زنان سرپرست خانوار و تقویت اشتغال زنان متناسب با نقشها و هویت زنان و از این قبیل مسائل که رسانهها موظف به بررسی عملکرد مسئولین در این ارتباط هستند.
رسانهها موظفند که زنده باشند، بینا و گویا، پیگیر مطالبات مردم با بررسی کارشناسانه عملکرد مسئولین. رسانهها موظفند که حضور فعال داشته باشند و به عوض گرفتن انگشت اتهام به سوی مردم مسئولین را در بوته نقد بگذارند تا وظیفه نظارتی خود را به درستی انجام داده باشند. متاسفانه رسانهها نقش مرده بازی میکنند که بهتر است این نقش را ترک کنند.
ارسال نظر