سونامی اعتراضی هنرمندان در ایران

روزهای گذشته خبرهای تلخ چتر خود را روی تمام خبرها پهن کرده بود و هر آنچه می‌شنیدیم مرگ بود و مرگ. همین خبرها تأثیر خود را روی جشنواره‌ها نیز گذاشته و بزرگ‌ترین جشنواره‌های تئاتر، فیلم و موسیقی فجر را تحت‌الشعاع قرار داده است.

سونامی اعتراضی هنرمندان در ایران

دو هفته به شروع جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر باقی مانده، در این روزها گروه‌های تئاتری شرکت‌کننده در جشنواره از حضور در این فستیوال سالانه که سی‌وهشتمین دوره خود را قرار است برگزار کند، انصراف داده‌اند. انصراف کارگردانان و بازیگران برخی از نمایش‌های پذیرفته شده که نگاهی به نوع تصمیم‌گیری درست یا نادرست‌شان نداریم، به‌طور حتم در برنامه‌ریزی برگزارکنندگان تأثیرش را می‌گذارد.

گروه‌هایی تئاتری که از حضور در جشنواره انصراف داده‌اند

بیشتر انصرافی‌ها برای مشهد است. سه گروه نمایشی که قرار بود در بخش‌های مختلف جشنواره امسال روی صحنه بروند، «آدیداس» به نویسندگی مهدی ضیا چمنی و کارگردانی پویا غازی، «خدای جنگ» به نویسندگی و کارگردانی امین رضایی اردانی و نمایش «جانی سکیکی» حسین اکبرپور هر سه از استان خراسان رضوی (مشهد) از حضور در جشنواره و بخش غیررقابتی انصراف داده‌اند.

نمایش «آواز قو» به کارگردانی پریزاد سیف و نمایش «من» به کارگردانی سیاوش پاکراه به همراه صابر ابر طراح و کارگردان نمایش «همان 4دقیقه» هم از انصرافی‌ها هستند.

دو بازیگر نیز در میان انصراف‌دهندگان دیده می‌شوند که با اشاره به وضعیت موجود در جامعه تصمیم گرفتند به جشنواره نیایند. امیر احمد قزوینی و پروانه الجزایری تصمیم گرفته‌‌اند در جشنواره نباشند.الجزایری بازیگر فیلم‌های «جان‌دار» و «ماجرای نیمروز 2» نیز هست.

مژگان خالقی نویسنده «بیوه سیاه، بیوه سفید» که خودش یکی از بازیگران نمایش است نیز در صفحه شخصی‌ای خبر انصرافش را اعلام کرد.

امیر نجفی، نویسنده و کارگردان نمایش «مشق شب» نیز از حضور در جشنواره انصراف داده؛ نمایشی که از برگزیدگان جشنواره تئاتر دانشگاهی بود.

سجاد تابش هم که قرار بود در بخش گفت‌وگوی نسل‌ها نمایش «در اتاق باد می‌وزد» را اجرا کند، از حضور گروهش در جشنواره انصراف داده و آرش دادگر نیز قصد ندارد «مکبث» را به جشنواره سی‌وهشتم تئاتر فجر بیاورد. مکبث به روایت یک شیزوفرنی آرش دادگر قرار بود در بخش مهمان جشنواره اجرا شود.

انصراف یک داور

آرش تنهایی، داور بخش پوستر سی‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با انتشار متنی در صفحه اینستاگرام خود، از همکاری با این جشنواره انصراف داد. تنهایی در متن کوتاهی عنوان کرده:«به احترام درگذشتگان و خانواده‌های داغدارشان و پوزش از کسانی که در این جشنواره شرکت کرده‌اند از ادامه همکاری با آن انصراف می‌دهم. با آرزوی روزهای روشن برای ایران عزیزمان.»

_ دومینو استعفا در جشنواره تجسمی

دبیر و شماری از داوران رشته‌های گوناگون دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر از داوری در جشنواره استعفا کردند.

مسائل انسانی بر هنر ارجحیت دارد

داوران بخش عکس جشنواره نخستین گروهی بودند که استعفای خود را اعلام کردند. در بیانیه داوران بخش عکس به امضای سیف‌الله صمدیان، کیارنگ علایی، شهریار توکلی آمده است: «در همدلی با قربانیان فاجعه اخیر و درک شرایط اجتماعی و حال عمومی جامعه انسانی و فرهنگی، ما دبیر و هیأت داوران بخش عکس دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر به‌عنوان هنرمندانی مستقل که با هدف تداوم فعالیت‌های فرهنگی و هنری این مسئولیت را پذیرفته بودیم، از ادامه همکاری با این رویداد معذوریم و ضمن تشکر از عکاسان شرکت‌کننده، تأثر و همدلی عمیق خود را با مردم داغدار ایران اعلام می‌کنیم چرا که همواره و در هر شرایطی مسائل انسانی بر فعالیت‌های هنری ارجحیت دارد».

ناتوانم از برگزاری جشنواره

ابراهیم حقیقی، دبیر ارشد جشنواره تجسمی فجر با انتشار متنی در صفحه اینستاگرام خود استعفایش را از دبیری جشنواره اعلام کرد:

«یاران ناشناخته‌‌ام/ چون اختران سوخته / چندان به خاک تیره فرو ریختند سرد / که گفتی/ دیگر/ زمین/ همیشه/ شبی بی‌ستاره ماند. (الف. بامداد)

با پوزش و احترام به هنرمندان، داوران، دبیران و همکاران مهربانی که در جشنواره تجسمی فجر در کنار هم بودیم و کار‌ها کردیم و دیگر نیستیم. با چشم اشکبار و رنج غمبار از دست رفتن هموطنان و فرزندان بلندقامتمان و با روحی آزرده، من هم بی‌یاری شما، در فضای تلخکامی و دروغ، ناتوانم از برگزاری جشنواره‌ای که قرار بود نشان شادمانی باشد و پیوند. چرا که شادمان نیستم و نیستیم».

کیانوش غریب‌پور، مدیر هنری جشنواره نیز در صفحه اینستاگرام از انصراف خود خبر داد.

الگویی برای آنها که مقصرترند

کیارش زندی، کامبیز درمبخش، جمال رحمتی و علی درخشی، دبیر و داوران بخش کاریکاتور جشنواره هنرهای تجسمی فجر نیز با انتشار پیامی از حضور در این جشنواره کناره‌گیری کردند؛«در زمانی که داغ بر دل مردمان سرزمین‌مان سنگینی می‌کند، شایسته نیست به جشن بنشینیم، حتی اگر این بزرگ‌ترین جشن ملتی باشد که 40 سال پیش با هزار آرزو در کنار هم رقم زده‌اند، ولی چه کنیم که چهلم فراغ فرزندان این آب و خاک پارچه سیاه ماتم بر سر ما کشیده است و کاری حتی از ما که کارتونیست هستیم برنمی‌آید و تلخکی قلم‌هایمان از تلخی کام‌هایمان نمی‌کاهد؛ بنابراین ما داوران بخش کارتون به همراه دبیر این بخش از مسئولیت‌های خود در این دوره جشنواره و در این زمان کناره‌گیری می‌کنیم. تا شاید الگویی شود برای دیگران که از ما جامعه کارتونیست‌ها در این رخدادهای دلخراش مقصرترند یا آنانی که در طول سالیان از این مردم و اعتماد و مهرشان، انتفاع بیشتری برده‌اند و خم به ابرو نمی‌آورند. با آرزوی برگزاری جشنواره دیگر در زمانی دیگر که پرتوی شادی در چهره‌های ایرانیان بدرخشد.»

دبیر و داوران بخش مجسمه این رویداد شامل روح‌الله شمسی‌زاده، هادی عرب‌نرمی، کامبیز صبری و رضا قره‌باغی و همچنین دبیر و داوران رشته نقاشی این رویداد شامل رضوان صادق‌زاده، آنه محمدتاتاری، یعقوب عمامه‌پیچ، رضا افسری و داور یوسفی نیز از حضور در این جشنواره کناره‌گیری کردند.

موجی که فراگیر می‌شود

۰رضا رینه‌ای، دبیر بخش خوشنویسی، مهنوش مشیری، علی هاشمی شهرکی، علی خدایی و پیمان رحیمی‌زاده، دبیر و داوران بخش تصویرگری، فرزاد فرجی، مجید ضیائی، صادق باقری و هیربد همت‌آزاد دبیر و داوران بخش سرامیک، همچنین داوران دیگر بخش‌ها ازجمله مهدی مهدیان، علی باقری و مهدی فاتح، کامبیز صبری از داوری در جشنواره هنرهای تجسمی فجر انصراف دادند.

لیلی گلستان، مدیر گالری گلستان نیز از حضور در دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر انصراف داد.

به‌ نظر می‌رسد موج انصراف داوران در روزهای آینده فراگیرتر شود. دوازدهمین جشنواره تجسمی فجر قرار است از 23تا 30بهمن در محل نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شود. با اتفاق‌های پیش‌آمده باید دید که جشنواره هنرهای تجسمی فجر چه سرانجامی پیدا می‌کند و چگونه برگزار خواهد شد. آیا مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت ارشاد تمهیدی برای رایزنی با داوران و دعوت دوباره آنها می‌اندیشد یا داورانی دیگر را جایگزین آنها خواهد کرد.

 

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها