دلایل عرق کردن فراوان چیست؟
تعریق یکی از کارهای طبیعی بدن است که به تنظیم درجه حرارت بدن کمک میکند؛ اما تعریق بیش از اندازه فایده خاصی ندارد.
خیلی از افراد هستند کـه از تعریق بیش از حد بدن خود ناراضی اند برای برخی این تعریق زیاد همهی ی جای بدن حس میشود، و برای برخی هم فقط در بعضی نقاط مثل: کف دست و پا، پیشانی و صورت، گردن و سینه یا کشاله هـای ران
عرق مایعی بی بو است. بله عرق بو نمیدهد! عرق توسط غدد زیر پوست به اسم “اکراین” و “آپوکراین” تولید میشود. عرق واکنش طبیعی بدن در مقابل گرماست. بیشتر حجم عرق را آب تشکیل میدهد. البته در عرق اسید لاکتیک، اوره و مقدار کمی مواد معدنی دیگر مانند سدیم، پتاسیم و… نیز وجود دارد. عرق بـه غیر نقش خنک کردن بدن، پوست را نرم و مرطوب میکند. یک فرد بالغ میتواند تا ۱۴ لیتر در روز عرق کند. اما چه عواملی باعث میشوند عرق کنیم؟!
دلایل زیادی برای عرق کردن بیش از حد وجود دارد. دلایلی مانند:
۱- بیماری هایپرهیدروز
هایپرهیدروز نوعی بیماری است که در آن فرد بیش از حد مورد نیاز بدن عرق میکند. به طوری که از زندگی عادی باز میماند. این بیماری میتواند در هر زمان و بدون هیچ دلیل مشخصی بروز کند. هایپرهیدروز بر تمامی بدن یا بر ناحیهای خاص (دست، پا، صورت و…) تاثیر میگذارد.
۲- غدد تعریق بیشتر
هر که بامش بیش، برفش بیشتر! اگر احساس میکنید که بیش از یک انسان معمولی عرق میکند احتمالا به این دلیل است شما در زیر پوست خود غدد عرق بیشتری قایم کردهاید.
۳- رژیمهای غذایی
تغذیه شما بر کارکرد بدن شما تاثیر میگذارد. مثلا وقتی غذاهای تند میخورید بدن شما فکر میکند که گرم شده و نیاز است که غدد عرق را فعال کند. به همین دلیل بیش از حد معمول عرق میکنید.
۴- دما و رطوبت بالا
روزهای گرم و مرطوب میتواند موجب تعریق بیش از حد شوند. همچنین در مناطق گرم و مرطوب مانند شهرهای ساحلی عرق کردنِ بیش از حد یک امر شایع است. البته نپوشیدن لباسهای خنک نیز ریزش عرق را بیشتر میکند.
۵- استرس زیاد
ما هر روز تحت فشارهای عصبی و انواع استرس هستیم. جلسات مصاحبه شغلی، خواستگاری، روزهای ارائه سمینار از جمله عوامل استرسزا هستند. استرس تپش قلب، جریان خون و دمای بدن را زیاد میکند. بدن برای خنک کردن خود، غدد عرقریز را فعال میکند؛ بنابراین عرق کردن در این مواقع عادی بوده و برای سلامتی ما مفید است.
۶- ورزش و فعالیتهای بدنی
ورزش و تحرک باعث میشود بیش از حد معمول عرق کنیم. همه این را میدانند. اما چه میشود که برخی در این مواقع بیشتر از دیگران عرق میکنند. میزان عرق در این مواقع به احتمال زیاد با اضافه وزن و تناسب اندام در ارتباط است. به این ترتیب که افرادی که اضافه وزن دارند بیشتر از عرق میکنند.
۷- بارداری
بارداری با تغییر شدید در حالات روحی همراه است. همچنین در زمان بارداری ترشح هورمونی و سوختوساز بدن افزایش پیدا میکند. به همین دلیل ریزش عرق در این مواقع بیشتر است. بدن برخی زنان حتی بعد از بارداری نیز به عرق کردن زیاد ادامه میدهد. در این زنان بدن تلاش میکند سطح هورمونی بدن را به حالت تعادل رسانده و آب اضافی را از دست بدهد.
۸- یائسگی
افزایش دمای ناگهانی و تعریق شبانه از جمله شایعترین مشکلات دوران یائسگی است. پزشکان بر این باورند که این تغییرات در اثر تغییرات در سطح هورمونی بدن اتفاق میافتد.
۹- ابتلا به دیابت
افراد مبتلا به دیابت بیشتر از حد معمول عرق میکنند. این پدیده دو دلیل دارد. یکی اینکه کسانی که به دیابت مبتلا هستند معمولا اضافه وزن دارند. سوختوساز بدن به دلیل وزن اضافه افزایش پیدا کرده در نتیجه ریزش عرق نیز بیشتر میشود. دلیل دوم هم به دلیل بالا بودن گلوکز خون در این افراد است. وقتی سطح گلوکز خون برای مدتی بیش از حد مجاز بالا رود، نورونها آسیب میبینند. نورونهای آسیب دیده نیز باعث اختلال در غدد عرقریز میشوند.
۱۰- بلوغ
بدن انسان در سن بلوغ دچار تغییرات اساسی میشود. بمی صدا، روییدن موها و البته تغییر در سطح هورمونهای بدن. این تغییرات باعث افزایش سطح استرس شده و باعث میشود مکانیزم دفاعی عرق ریختن فعال شود.
۱۱- داروها
داروها دارای عوارض جانبی هستند و یکی از عوارض جانبی داروها هم عرق ریختن زیاد است. به این اثر، دیافورز گفته میشود. پس اگر دارو مصرف میکنید و زیادی عرق میکنید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید که آیا عرقریزش شما ناشی از مصرف دارو است یا خیر.
۱۲- تب
هنگام تب، مغز درجه حرارت بدن را کمی بالا میبرد. وقتی مغز درجه حرارت را افزایش میدهد، شما احساس سرما و لرز میکنید. این احساس تب و لرز برای این است کـه بدن برای ورود میکروبها در حال دفاع میباشد. هنگامی کـه تب برطرف شد و دمای بدن بـه ۳۷ درجه طبیعی رسید، شما احساس گرما میکنید و عرق مینمایید. عرق کردن باعث خنک شدن بدن میشود.
۱۳- قهوه
در صبح نوشیدن یک فنجان قهوه، میتواند شما را بیدار کند و باعث تعریق گردد. قهوه باعث افزایش تعریق بـه دو طریق میشود: کافئین قهوه موجب تحریک سیستم عصبی مرکزی میگردد و این خود باعث فعال شدن غدد عرق میشود. گرمای بدست آمده از نوشیدنی گرم، باعث گرم شدن بدن و تعریق میشود.
۱۴- مصرف نوشیدنیهای مضر
نوشیدنیهای مضر، باعث گشاد شدن رگهای خونی در پوست و افزایش تعریق میشود.
۱۵- سیگار کشیدن
نیکوتین موجود در سیگار باعث آزاد شدن ماده استیل کولین در بدن میشود. استیل کولین، غدد عرق را تحریک میکند و باعث افزایش ضربان قلب، فشار خون و دمای بدن میشود.
۱۶- عاشق شدن
هنگامی کـه شما عاشق می شوید، مغز شما موادی همانند آدرنالین ترشح میکنند. این مواد بـه نام مواد شیمیایی عشق شناخته شده اند. این مواد باعث افزایش ضربان قلب، تعریق کف دست و دیگر علائم میشوند.
۱۷- افسردگی
در افراد سالم، عمدتا عکس العملهایی کـه بدن بـه هر کدام از تغییرات محیطی نشان میدهد، طبیعی است بـه عنوان مثال در مواقعی کـه میترسند، مضطرب، شاد یا عصبی میشوند، تمامی این عوامل در میزان تعرق و بوی آن تاثیرگزار است. اما زمانی کـه فردی افسرده است، پاسخی کـه بدن وی بـه آن محرک خاص میدهد، کاهش پیدا میکند.
حالا که فهمیدید که چرا اینقدر عرق میکنید. بهتر است برویم سراغ درمان تعریق زیاد و اینکه چکار کنیم که کمتر عرق کنیم؟
استفاده از اسپری ضد تعریق
استفاده از پد عرق گیر
غذاهای تند نخورید
کافئین را کنار بگذارید
لباسهای سبک بپوشید
با پزشک مشورت کنید
ارسال نظر