عوارض گودی کمر را کم کنید+ راهکار
همه افراد چه کودکان و چه بزرگسالان، به صورت طبیعی قوس کمر دارند، یعنی انحنایی به سمت عقب در ناحیه پایین کمر دارند، اما آنچه که موجب میشود انحنای موجود در پایین کمر غیرعادی و به صورت یک بیماری شناخته شود، افزایش بیش از اندازه این گودی است.
در واقع آنچه که موجب میشود انحنای موجود در پایین کمر غیرعادی شود، زیاد بودن اندازه گودی کمر است که به گفته دکتر بهروز توانا، متخصص طب فیزیکی، گودی بیش ازحد طبیعی جنبه ارثی دارد، اما این مشکل در صورت کمتحرکی و ورزشنکردن، اضافهوزن و بارداری به دنبال ضعف عضلات کمر و کاهش قدرت عضلات شکم آزاردهنده و دردناک میشود.
مدیر گروه طب فیزیکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ارتش در گفتوگو با «جامجم» به روشی ساده برای تشخیص میزان گودی کمر اشاره میکند و میگوید: گرچه در نظر گرفتن زاویه و درجه مشخصی برای بیان غیرطبیعی بودن گودی کمر ممکن نیست و مساله فقط با معاینه و عکسبرداری قابل تشخیص است، اما برای تشخیص اینکه بدانیم گودی کمرمان در حد طبیعی است یا خیر، باید بدون کفش، از پشت به دیوار تکیه دهیم و سعی کنیم دو کف دست را از فاصله ایجاد شده میان دیوار و گودی کمر، رد کرده و به هم برسانیم؛ هرچه گودی کمر طبیعیتر باشد این فاصله کمتر و عبور دستها سختتر است.
گودی کمر؛ وراثتی است
متخصصان دریافتهاند گودی کمر ارثی و اکتسابی است یعنی عمدهترین دلیل گودی بیش از اندازه کمر، ژنتیکی است و برخی افراد نیز به صورت مادرزادی دچار شلی بیش از حد بافتهای نگهدارنده مفاصل هستند که از تظاهرات آن افزایش گودی کمر است.
دکتر توانا با اشاره به اینکه مشکل گودی کمر در کودکان بروز پیدا نمیکند و پس از بلوغ خود را نشان میدهد، اضافه میکند: در کسانی که یا به دلیل لاغری بیش از حد و گرفتن رژیمهای سخت دچار ضعف عضلات کمر هستند، این مشکل با درد شدید بروز پیدا میکند. اضافهوزن و بزرگی شکم نیز به همین نسبت میتواند به شلی و ضعف عضلات شکم منجر شود و به این شکل افزایش قوس کمر، علائم آزاردهنده خود را بروز میدهد.
قوس کمر بیشتر نمیشود
شاید سوال بسیاری این باشد که آیا قوس کمر به مرور زمان بیشتر میشود؟
دکتر توانا به این پرسش چنین پاسخ میدهد: قوس کمر بیشتر نمیشود، اما ضعف عضلات باعث میشود که علائم آن بیشتر بروز کند که این موضوع باعث کمتوانی شخص میشود.
شاید هیچ عاملی در بروز علائم قوس کمر موثرتر از نداشتن تحرک و اضافهوزن نباشد، اما پوشیدن مداوم کفشهای پاشنهبلند بیش از سه سانت نیز میتواند علائم دردناک قوس کمر را بیشتر بروز دهد. بر این اساس به افرادی که قوس کمر دارند، توصیه میشود کفشهای پنجه پهن و پاشنه پهن بپوشند.
درست بنشینید؛ زیاد سرپا نایستید
از آنجا که مشکل قوس کمر جنبه ارثی دارد پس قابل پیشگیری نیست، اما میتوان با اصلاح روش زندگی و بخصوص نحوه قرارگرفتن بدن در حالت نشسته و ایستاده، از حاد شدن علائم آن جلوگیری به عمل آورد.
به همین دلیل متخصصان طب فیزیکی بر نپوشیدن کفشهای پاشنهبلند، پیشگیری از افزایش چربی و برجستگی شکم، اصلاح نحوه نشستن و خوابیدن، بخصوص زمان بارداری به عنوان راههایی برای جلوگیری از شدت یافتن علائم گودی کمر تاکید میکنند.
به گفته دکتر توانا نحوه صحیح نشستن و پرکردن گودی کمر با یک بالشتک کوچک، استفاده از صندلی دستهدار و قراردادن دستها روی دسته صندلی، استفاده از زیرپایی، جلوگیری از ایستادن و نشستن طولانی مدت و دراز کشیدن به پهلو از راهکارهای موثر در کاهش درد و ناراحتی ناشی از گودی کمر است.
ورزشی ساده برای تقویت عضلات کمر
متخصصان طب فیزیکی بر انجام تمرینات ورزشی مرتب برای تقویت عضلات کمر و جلوگیری از چاقی بیش از حد شکم به عنوان روشهای پیشگیری از بروز علائم آزاردهنده گودی بیش از حد کمر تاکید میکنند.
دکتر توانا نیز بر انجام روزانه پنج دقیقه ورزش خاص برای تقویت عضلات کمر تاکید میکند و میگوید: انجام حرکات ورزشی که به مقاومت و تحرک بالایی نیاز دارد به افراد دچار گودی کمر توصیه نمیشود، اما انجام حرکات ورزشی درجا، در حالت خوابیده به پشت و در حالتی که هر پا با زاویه نود درجه نسبت به بدن داخل شکم جمع میشود، با دست به زانو فشار وارد شده و پا به سمت جلو حرکت داده شود، برای کاهش درد ناشی از گودی کمر بسیار موثر است.
چنین حرکتی برای هر پا، باید روزانه ده بار تکرار شود. پس علائم دردناک ناشی از گودی بیش از حد کمر اگر ناشی از چاقی شکم و نشستن ناصحیح باشد، با اصلاح وضع و انجام تمرینات ورزشی قابل درمان است.
ارسال نظر