مهدی چمران فعال سیاسی اصولگرا در گفتگو با مستقل:
به مذاکرات وین خوشبین نیستم
این رد صلاحیتها همیشه بوده است دوره قبل هم که آقای روحانی بیست و چهار میلیون رای آورد، دوره قبلی هم بیست و چند میلیون رای آورد همین رد صلاحیتها وجود داشته و شورای نگهبان هم بر اساس قانون عمل میکند.
امیرحسین جعفری/روزنامه نگار
با توجه به تجربه انتخابات اسفند ۹۸ و شرایط کنونی بهنظر میرسد انتخابات ریاست جمهوری با کاهش مشارکت مواجه باشد، بهنظر شما علل کاهش مشارکت در انتخابات چیست؟
نیازی به تحلیل نیست، این مسئله خیلی آشکار و واضح است و به دلیل شرایط اقتصادی که در کشور وجود دارد و متاسفانه کسانیکه مسئولیت اجرایی کشور را در دست دارند نتوانستند آن اقتصاد را و شرایط مالی خوبی را برقرار کنند و فشار اقتصادی سبب شده مردم از انتخابات حالت دلزدگی داشته باشند که منجر به بیتوجهی و کمتوجهی شده است و نیازی به تحلیل و تفسیر و تحقیق خاصی ندارد.
برای حل این مشکل و افزایش مشارکت چه راهکارهایی از سوی اصولگرایان مطرح است؟
راهکارهای مختلفی برای این مسئله وجود دارد اما الان نمیشود یک راهکار را انتخاب کرد و گفت این کار را انجام دهید مردم به پای صندوق میآیند، چون شکل گرفتن این شرایط یک زمانی برده و در طول چند سال به اینجا رسیدهاند و الان هم مشکل است که در یک مدت زمان کوتاهی حالت را تغییر داد مگر اینکه یک سری اتفاقاتی رخ دهد که توجه مردم به انتخابات معطوف شود.
برای حل بحران اقتصادی فعلی اصولگرایان چه برنامهای دارند؟
باز هم صرفا نظر من نیست و اینها برنامههای مدون اقتصادی و علمی میخواهد که عدهای دقیق باید روی آن کار کنند تا مشکلات رفع شود، اینکه یک نفر چیزی بگوید و دیگران یک حرف دیگری بزنند کشور را طبیعتا اینگونه نمیشود اداره کرد و برنامه مدون و دقیق اقتصادی باید وجود داشته باشد تا هر کسی میخواهد رئیس جمهور شود با آن کار کند.
باید روی مسائل برنامهریزی کرد، البته کاندیداها این کارها را کردهاند و تیم خود را موظف به ارائه برنامه کردهاند از جمله شورای ائتلاف هم تیمهای خاصی تدارک دیدهاند، از جاهای مختلف با دیدگاههای مختلف و از اقشار مختلف در ارتباط با صنعت، کشاورزی، سرمایه و مسائل دیگر که در کل کشور مسئولند و کانونهای تخصصی دارند و نتایج آن را جمع میکنند و به عنوان یک پیشنهاد و یا یک مبنا میتوانند به رئیس جمهور آینده ارائه دهند. بنابراین در این زمینه باید بر اساس برنامههای علمی دقیق و با توجه به شرایط روز کشور و بهخصوص اقتصاد مقاومتی کار کرد.
بحث مذاکرات وین گویا در حال به نتیجه رسیدن است، بهنظر شما این اتفاق میتواند تاثیر مثبتی بر انتخابات داشته باشد؟
اگر آن نتیجهای که ملت ما از مذاکرات میخواهند به دست آید ممکن است تاثیرگذار باشد، اما نه اینکه دوباره تعلیق شش ماهه شود و آنطور که گفته میشود میگویند رفع تحریم مطرح نیست و فقط تعلیق شش ماهه وجود دارد و به جای اینکه ما طرف مقابل را راستی آزمایی کنیم و آنها تحریم را بردارند، آنها میخواهند ما را راستی آزمایی کنند. البته این صحبتها هیچکدام مستند نیست و همه شنیدههای خبرگزاریهاییست که گزارش دادهاند و انشالله که اینگونه نباشد. اگر واقعا تحریمها رفع شود امیدواری را میتوان در مردم به وجود آورد و خود این موضوع میتواند در مشارکت موثر باشد. اما اگر باز هم فریب و نیرنگ و ارزش امضای جان کری مطرح باشد به عقیده من نتیجه خاصی حاصل نمیشود.
اصلاحطلبان به جهت رد صلاحیتهای شورای نگهبان خود را محدود شده در انتخابات میدانند. بهنظر شما رد صلاحیتها چه تاثیری بر مشارکت دارد و رد صلاحیتها در این دوره را چگونه میبینید؟
این رد صلاحیتها همیشه بوده است دوره قبل هم که آقای روحانی بیست و چهار میلیون رای آورد، دوره قبلی هم بیست و چند میلیون رای آورد همین رد صلاحیتها وجود داشته و شورای نگهبان هم بر اساس قانون عمل میکند و مسائل را تنظیم و حل میکنند. از اول انقلاب تا حالا برنامه به همین صورت بوده و در هر زمان به هر دلیلی اگر کسی رای نمیآورد یا رد میشود فورا به رد صلاحیتها میچسبد.
خب حالا اگر این رد صلاحیتها نباشد و هزار نفر برای ریاست جمهوری نام نویسی کنند و یا مثل دوره اول انقلاب که نزدیک صد نفر نام نویسی کردند سبب پرشوری خواهد بود؟
قطعا اگر با همین شرایط فوق ادامه پیدا کند تغییری نخواهد کرد. فلان شخصی که مردم خیلی هم او را نمیشناسند و رد صلاحیت میشود به دلایلی که خودشان عنوان میکنند اگر در انتخابات باشد شق القمر میکند و افراد به خاطر او رای میدهند؟
چنین چیزی نیست و نمیتوانیم به رد صلاحیتها استناد بکنیم. مهمترین مسئله در این میان که واضح و آشکار است و در کف خیابان میتوانیم ببینیم و مردم برای آن داد و فریاد میکنند شرایط بد اقتصادی و معیشتی به خاطر ناکارآمدی دولت است.
نظامیان نیز در این دوره برای نامزدی در انتخابات ابراز تمایل کردهاند، اصولگرایان نسبت به رئیس جمهور نظامی چه دیدگاهی دارند؟
هیچ نظر خاصی وجود ندارد البته من از جانب کسی صحبت نمیکنم اما نظر خاصی نیست؛ اگر کسی باشد که توانمند باشد و بتواند خوب کار کند و یک هماهنگ کننده قوی به نام رئیس جمهور باشد با همه آن فاکتورهایی که رئیس جمهور نیاز دارد خوب است اما اگر این شرایط را نداشته باشد طبیعتا خوب نیست. و به صرف اینکه یک فرد نظامی است نمیشود گفت خوب یا بد است.
از سوی شورای ائتلاف اصولگرایان تا کنون صحبتی با آقای رئیسی و سعید محمد برای شرکت در انتخابات شده است؟
اجازه دهید این مسائل باقی بماند تا اگر کسی گفتگویی کرده کاندیداها خودشان اگر صلاح دانستند عنوان کنند من نباید اعلام کنم.
شنیده میشود اصولگرایان برنامههایی برای بهدست گرفتن شورای شهرها در این دوره دارند، لیست مورد نظر شما در تهران چه کسانی و با چه ویژگیهایی هستند؟
من خودم که کسی را معرفی نمیکنم ما افراد را از داخل مجمع تهران انتخاب میکنیم، یک مجمع شصت و دو هزار نفری که برای تهران تا به حال نام نویسی کردهاند با توجه به تخصصهایی که مورد نیاز است و رایی که این مجمع به افراد خواهد داد آن افراد بالا میآیند و در یک گروه تخصصی بر اساس موارد مورد نیاز شورا بررسی میشوند که هم توانمند باشند و هم از نظر اجرایی و تجربه و کارآیی و تخصصی مجموعا بتواند لیست خوبی را تشکیل دهد؛ البته انشالله! همهی این صحبتها انشالله دارد.
شورای نگهبان شرایط جدیدی برای نامزدهای ریاست جمهوری اعلام کرده است که عدهای معتقدند نوعی ورود به بحث قانونگذاری فارغ از مجلس بوده است، نظر شما در این باره چیست؟
من نمیتوانم نظر کارشناسی دهم و باید مبانی قانونی را دید اگر طبق قانون عمل شده که بحثی نیست اما اگر طبق قانون عمل نشده کسانیکه این ادعا را دارند باید دلایلشان را اعلام کنند.
من فکر میکنم اینها ضوابطی است که شورای نگهبان برای انتخابات تعیین میکند و هر دوره یک سری ضوابط میگذارند بنابراین این کارها قانون گذاری نیست و ضوابطی است که برای خودشان تنظیم کردهاند. اگر نیاز به قانونگذاری باشد که مجلس باید قانونگذاری کند.
نظر شما دربارهی محتوا و انتشار فایل صوتی آقای ظریف چیست؟
من روی افراد بحثی نمیکنم.
ارسال نظر