ژاپن هیچ اقدامی برخلاف تحریم‌های آمریکا انجام نمی‌دهد

توکیو قدرت دیپلماتیک چندانی برای تغییر معادله در روابط تهران - واشنگتن ندارد و همزمان هشدار دادند که ممکن است "آبه" در دیدار آینده با "روحانی" به پیشرفت قابل توجهی نرسد.

ژاپن هیچ اقدامی برخلاف تحریم‌های آمریکا انجام نمی‌دهد

یک روزنامه ژاپنی با انتشار گزارشی از سفر آتی "حسن روحانی" رییس جمهوری اسلامی ایران به توکیو به نقل از برخی کارشناسان سیاست خارجی ژاپن نوشت: امید چندانی به گره‌گشایی این سفر در روابط بین تهران و واشنگتن وجود ندارد.

روزنامه انگلیسی (رسمی)" ژاپن تایمز" در مطلبی به قلم "ریجی یوشیدا" نوشت:

رئیس جمهوری ایران، در میان افزایش تنش‌ها درباره برنامه هسته‌ای تهران و تحریم‌های شدید اقتصادی که توسط ایالات متحده علیه این کشور اعمال شده، قرار است روز جمعه به توکیو آمده و با نخست وزیر "آبه شینزو" دیدار کند.

با این حال، کارشناسان ژاپنی می‌گویند توکیو قدرت دیپلماتیک چندانی برای تغییر معادله در روابط تهران - واشنگتن ندارد و همزمان هشدار دادند که ممکن است "آبه" در دیدار آینده با "روحانی" به پیشرفت قابل توجهی نرسد.

در روز 6 دسامبر در وین، مقامات ایرانی تهدید کردند که از اوایل ژانویه 2020 محدودیت‌های جدیدی را در مورد بازدید بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) اعمال می‌کنند. با این اقدام پنجمین قدم ایران برای کاهش تعهدات برجامی برداشته خواهد شد.

از ماه "می" امسال، تهران هر 2 ماه یکبار قدم جدیدی برداشته است تا به تدریج تعهدات برجامی خود را  کاهش دهد. "یاسووکی ماتسوناگا"، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه مطالعات خارجی توکیو، هشدار داد که محدود کردن فعالیت‌های ناظران آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران، می‌تواند بحران هسته‌ای را به سطح بالاتری برساند.

او گفت: "اگر ایران برای پذیرش بازرسان آژانس انرژی هسته‌ای شرط و شروط جدید بگذارد، این اصلا اقدام خوبی نخواهد بود... شرط اصلی برجام این است که همه چیز تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای انجام شود. اگر ایران همکاری کامل با آژانس انرژی هسته‌ای را متوقف کند، این امر به طور موثر توافق هسته‌ای را تضعیف خواهد کرد. "

او افزود: "ژاپن باید (در جریان سفر روحانی به توکیو) به ایران بگوید که نباید همکاری با بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی هسته ای را کاهش دهد."

روز دوشنبه این هفته در تهران، "عباس عراقچی" معاون وزیر امور خارجه ایران به خبرنگاران ژاپنی گفت که ایران امیدوار است که "روابط دوجانبه قوی" بین ژاپن و ایران "قادر به غلبه بر فشارهای" ایالات متحده آمریکا باشد.

اوهمچنین گفت که تهران امیدوار است دولت ژاپن و بنگاه‌های اقتصادی این کشور واردات نفت از ایران را دوباره از سر بگیرند.

کارشناسان ژاپنی اما می‌گویند، بسیار بعید است که ژاپن بتواند تحریم‌های ایالات متحده را نقض کند یا آنها را دور بزند و واردات نفت خام از ایران را مطابق با خواسته‌ تهران از سر بگیرد.

پارسال، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به طور یکجانبه کشورش را از برجام خارج کرد و این اقدام او با تشدید تنش با ایران، میراث دیپلماتیک "باراک اوباما" را در معرض نابودی قرار داد.

ترامپ علاوه بر این تحریم‌های اقتصادی قدرتمندی را علیه ایران وضع کرده است که باعث تورم شدید شده و مردم ایران را تحت تأثیر قرار داده است.

اکنون واشنگتن تهدید می‌کند با اعمال جریمه‌ها و محدود کردن دسترسی به بازار ایالات متحده، هرشرکتی که با ایران مراوده داشته باشد (از جمله شرکت‌های ژاپنی) و از این کشور نفت خام وارد کند را مجازت خواهد کرد.

در اوایل سال جاری میلادی ایران، فرانسه و چند کشور دیگر اروپایی در تلاش برای دور زدن تحریم‌های ایالات متحده سازوکاری را ایجاد کردند (اینستکس) که بتواند تحریم‌ها را دور بزند اما این ساوزکار تاکنون با فشارهاو تهدیدهای آمریکا روی کاغذ مانده و اجرایی نشده است.

 "ماتسوناگا" در این باره گفت: "عقل سلیم می‌گوید ژاپن گزینه چندانی برای دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران ندارد."  

او گفت: " کارشناسان دیپلماتیک ایران می‌دانند که ژاپن نمی‌تواند هیچگونه اقدامی بر خلاف و در نقض تحریم‌های آمریکا صورت دهد."/عصر ایران 

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها