حضور«آبه »فرصتی مناسب، برای توسعه مراودات نفتی با ژاپن

مستقل آنلاین/سید حمید حسینی می گوید:روابط تجاری با ایران همواره برای ژاپن مهم بوده است، احتمالا ژاپن ، نفت عراق یا روسیه را جایگزین نفت ایران کرده اما کیفیت و مطلوبیتی که نفت ایران برای ژاپن دارد قطعا به راحتی به دست نمی‌آید.

حضور«آبه »فرصتی مناسب، برای توسعه مراودات نفتی با ژاپن

مستقل آنلاین/آزاده کاری - آبه شینزو نخست وزیر ژاپن عصر امروز وارد تهران می‌شود تا درباره مناسبات سیاسی و تنش‌های به وجود آمده بین ایران و آمریکا گفت‌وگو کند. اما از آن جا که ژاپن  سال‌هاست یکی از شرکای اقتصادی ایران بوده و بخشی از نفت مورد نیاز خود را از ایران تامین می کرد، برخی امیدوارند این دیدار بتواند فصل جدیدی از مراودات نفتی ایران با این کشور را رقم بزند. از ابتدای سال جاری ژاپن تحت تاثیر تحریم‌های آمریکا  واردات نفت از ایران را متوقف کرده است و برخی امیدوارند واردات نفت از ایران توسط ژاپن مجددا از سر گرفته شود.

سید حمید حسینی رییس سابق اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در گفت‌وگو با مستقل آنلاین در پ‍اسخ به این سوال که آیا ممکن است سفر نخست وزیر ژاپن منجر به خرید مجدد نفت از ایران شود، ‌توضیح داد: همان طور که واضح است این سفر به منظور کاهش تنش در منطقه انجام می‌شود زیرا ژاپنی‌ها تنش در منطقه را به ضرر خودشان می‌دانند. هر چند آن‌ها می‌گویند به دنبال میانجیگری نیستند اما واقعیت این است که تنش در منطقه به نفع هیچ کدام از طرف‌ها نیست.البته این سفر فرصت مناسبی که بحث‌های اقتصادی با این کشور داشته باشیم. به غیر از فروش نفت، ژاپنی ها علاقه زیادی به بحث‌های زیست محیطی دارند و در این بخش فعالیت‌هایی را در کشورمان انجام می‌دهند.

او ادامه داد: اگر اروپ‍ایی‌ها همان‌طور که گفتند از هفته آینده بحث اینستکس را شروع کنند، پیوستن ژاپن به این سیستم می‌تواند از نتایج این دیدار باشد. به هرحال ژاپن یک واسطه قابل احترام است و در جامعه جهانی وزن و اعتبار ژاپن نسبت به برخی دیگر از کشورها که علاقه داشتند به این موضوع ورود پیدا کنند، بیشتر است.اروپ‍ایی ها خودشان متهم به کم کاری دراین زمینه هستند. کشورهای آسیایی هم پتانسیل لازم برای واسطه بودن را ندارند اما وضع ژاپن متفاوت است و به دلیل ارتباط اش با آمریکا و وزنی که در اقتصاد جهانی دارد می‌تواند تاثیرگذار باشد.

این کارشناس ارشد حوزه انرژی در پاسخ به این که حضور ژاپن در بازار نفت ایران تا چه اندازه دارای اهمیت است، تصریح کرد: قبل از شروع تحریم،ها روزانه حدود 2 میلیون و 400 هزار بشکه نفت صادر می‌کردیم و هر کشوری 300 تا 400 بشکه نفت از ما خرید می‌کرد،چین و هند سهم اصلی را داشتند اما همین 300و 400 بشکه ها نیز نقش عمده‌ای در صادرات نفتی ما تعیین می‌کرد. بازار ژاپن از گذشته برای ما اهمیت داشت و این را هم باید در نظر بگیریم که تعداد کمی پالایشگاه در دنیا وجود دارند که می‌توانند روی نفت خام ما کار کنند؛ در دنیا 400پالایشگاه وجود دارد که از این تعداد فقط مشخصات فنی 40 پالایشگاه با نفت ایران سازگار است.بخشی از این پالایشگاه‌ها در اروپ‍است اما عمده آن‌ها در آسیا قراردارد. ژاپن نیز از کشورهایی است که پ‍الایشگاه‌هایش با نفت ایران همخوانی دارد و بنابراین برایش سخت است که جایگزینی برای نفت ایران پیدا‍ کند و قطعا این کار برایش هزینه خواهد داشت،  برای ایران نیز پیدا کردن بازار درشرایطی که بازار نفت اشباع شده است و عملا با افزایش تولید کشورهایی مانند آمریکا روسیه عربستان و عراق تلاش می شود ما را از بازارهای جهانی خارج کنند، نگه داشتن بازارهایی مانند ژاپن بسیار ارزشمند است.

او با بیان این که روابط تجاری با ایران همواره برای ژاپن مهم بوده است، تصریح کرد: احتمالا ژاپن ، نفت عراق یا روسیه را جایگزین نفت ایران کرده است اما کیفیت و مطلوبیتی که نفت ایران برای ژاپن دارد قطعا به راحتی  به دست نمی‌آید و همان‌طور که عنوان کردم این امر برای ژاپن هزینه‌هایی داشته است.

لازم به یادآوری است ژاپن چهارمین واردکننده‌ی بزرگ نفت در جهان محسوب می‌شود و نفت ایران 5.5 درصد کل واردات نفت این کشور را تشکیل می‌داد.

 

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها