زن بعد از طلاق چطور باید جهیزیه اش را پس بگیرد؟
زن بعد از طلاق چطور میتواند جهیزیه اش را پس بگیرد؟
یکی از چالشهای زن و شوهر بعد از طلاق روشن کردن تکلیف مالکیت وسایل خانه و جهیزیه است. در این شرایط زن چطور میتواند جهیزیهاش را پس بگیرد؟
هاتف حسین زاده، وکیل پایه یک دادگستری میگوید: وسایلی که زن برای زندگی مشترک همراه خود به خانه مرد میبرد، را در اصطلاح جهیزیه میگویند. اما فراموش نکنیم که در نظام حقوقی ایران در ماده های 1106 و 1107 از قانون مدنی وظیفه فراهم کردن وسایل زندگی بر عهده مرد گذاشته شده است.
او میافزاید: اما در عرف جامعه ایرانی مرسوم است که عروس جهیزیه را همراه خود به خانه داماد میبرد و همچنین مرسوم است لیستی کامل و دقیق از وسایل تهیه میشود که در اصطلاح به آن سیاهه گفته میشود و این لیست به امضاء مرد و چند نفر شاهد میرسد.
حسینزاده میافزاید: این برگه سیاهه دلیل محکمی است که مالکیت زن بر جهیزیه را ثابت میکند اما در برخی موارد خانواده عروس از تهیه سیاهه و لیست جهیزیه امتناع می کنند.
او ادامه میدهد: تهیه نکردن سیاهه زمانی تبدیل به چالش و مشکل میشود که زوجین بخواهند از یکدیگر جدا شده و طلاق بگیرند و هر یک مدعی مالکیت بر اموال هستند. همانطور که ابتدا بیان شد اصل بر تهیه وسایل زندگی توسط مرد است و زن باید خلاف اصل را ثابت کند.
این وکیل میگوید: دلایلی که هر شخصی میتواند در دادگاه استفاده کند تا ادعای خود را به اثبات رساند اعم است از:
1. اقرار، که معمولا هیچ شخصی به ضرر خود اقرار نمی کند.
2. سند، که در این نوشتار منظور سند عادی می باشد مانند فاکتور خرید و یا رسید پرداخت وجه 3. شهادت، حداقل دو نفر مرد که شاهد ماجرا بودند و در مراجع قضایی شهادت بدهند که جهیزیه توسط زن به خانه داماد برده شده است.
او میگوید: در نتیجه اثبات مالکیت زن بر جهیزیه در دادگاه با تهیه فاکتور های خرید جهیزیه و اسناد پرداخت وجه و یا تهیه استشهادیه و شهادت شهود امکان پذیر است و با توجه به عرف کشور ما که اصولا زن جهیزیه را همراه خود به خانه مرد میبرد. دادگاه ها راحت تر از سایر دعاوی ادعای زن را مورد پذیرش قرار می دهند.
حسینزاده میگوید: در نهایت با توجه به آنچه بیان شد حتما لیست سیاهه تهیه کرده و در زمان خرید جهیزیه اقلام مهم از نمایندگیهای مجاز خریداری شود که فاکتور رسمی و معتبر ارائه میکنند.
منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر