۵ مورد از مهمترین علائم خرابی پمپ هیدرولیک دنده ای صنعتی
پمپ هیدرولیک دنده ای از جمله اجزای کلیدی و مهم در سیستمهای هیدرولیک صنعتی است. از وظایف اصلی پمپ هیدرولیک دندانهای میتوان به تأمین فشار و جریان روغن اشاره کرد. این قطعات ساختار ساده و بازده بالایی دارند؛ به همین علت هم در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرند. اما ، پمپهای هیدرولیک دندهای مانند هر قطعه مکانیکی دیگری، دچار استهلاک و خرابی میشوند. بروز خرابی پمپ هیدرولیک دندهای میتواند موجب کاهش راندمان سیستم و افزایش هزینههای نگهداری و تعمیرات شود. پس اهمیت بسیاری دارد که در این باره اطلاعات بیشتری داشته باشیم تا از بروز مشکلات بزرگ جلوگیری کنیم.
علائم خرابی پمپ هیدرولیک دندهای
پمپ دنده ای معمولاً به مرور زمان و پس از تحمل استهلاک زیاد دچار ایراد و خرابی می شود و باید به نشانههای اولیه آن توجه داشت. در غیر این صورت میتواند منجر به آسیبهای جدیتری شوند. مهمترین علائم خرابی این اجزا شامل کاهش فشار، صدای غیرعادی، لرزش بیش از اندازه، نشتی روغن، حرارت زیاد و عملکرد نامنظم است. شناسایی این مشکلات در مراحل اولیه میتواند از تحمیل هزینههای سنگین جلوگیری کند. در صورت رخ دادن اتفاقات جدیتر، باید آن را تعمیر و یا به صورت کلی تعویض کرد.
نشانههای کاهش فشار در پمپ هیدرولیک
یکی از علائم قابلتوجه در خرابی پمپ، کاهش فشار و راندمان سیستم است. این مشکل معمولاً به دلیل سایش چرخدندهها، نشتی داخلی یا گرفتگی مسیر روغنرسانی رخ میدهد. شایعترین نشانههای کاهش فشار در پمپ هیدرولیک را توضیح خواهیم داد.
اگر قدرت و توان در سیستمهای هیدرولیکی مانند جکها و موتورهای هیدرولیکی کاهش یابد و یا سرعت عملکرد ماشینآلات نسبت به قبل تغییر کرده باشد، باید آن ها را جدی بگیریم. افزایش دمای روغن میتواند منجر به کارکرد نادرست پمپ شود، در نهایت یکی دیگر از علائم کاهش فشار در پمپ خواهد بود. در صورت وجود هرگونه مشکلی در این بخش از سیستم هیدرولیک، عدم پاسخگویی مناسب به دستورات کنترلی را هم مشاهده خواهیم کرد. اگر در عملکرد شیرهای کنترل اختلالی دیده شود، یعنی به درستی کار نکنند و یا باز و بسته نشوند، این هم یکی از علائم کاهش فشار است.
برای بررسی این مشکل، باید فشارسنجهای سیستم را کنترل کنید و در صورت مشاهده افت فشار غیرعادی، قطعات داخلی پمپ مورد بررسی قرار گیرند. در صورت نیاز به تعویض، میتوانید به شرکت های بزرگ و معتبر عرضه کننده این پمپ های صنعتی مانند گذرگاه مراجعه کنید. گذرگاه با ارائه محصولات باکیفیت و خدمات پس از فروش، به کاربران این اطمینان را میدهیم که میتوانند از پمپهای هیدرولیک دندهای خود بهطور صحیح استفاده کنند.
صدای غیرعادی و لرزش در پمپ هیدرولیک
وجود صدای غیرمعمول در پمپ هیدرولیک، از عملکرد نامناسب این قطعه نشات میگیرد. این مشکل اغلب به دلیل وجود هوا در این بخش است که باعث ایجاد حبابهای هوا و در نهایت بروز صداهای غیر عادی میشود. اگر هنگام استفاده از پمپ دنده ای، صدای ناهنجار مانند سوت زدن، تقتق یا ارتعاشات شدید شنیده شود، دلایل گوناگونی دارد.
ورود هوا به داخل سیستم هیدرولیک (کویتاسیون)، انسداد مسیر ورود و خروج روغن، خرابی چرخدندهها به دلیل سایش یا ترکخوردگی و غیره، مواردی هستند که باید توجه داشت. نصب درست پمپ و همراستایی با سایر اجزا، میتواند بسیار موثر باشد و از بروز این اتفاقات جلوگیری کند.
صدای غیر عادی در سیستم پمپ هیدرولیک به احتمال زیاد توجه بیشتر افراد را جلب میکند؛ اما لرزش بیش از حد اینگونه نیست! فرسودگی اجزا و یا آسیب دیدن آنها (مانند بلبرینگ) یکی از دلایل لرزش پمپ خواهد بود. پس به این موضوع هم باید توجه داشته باشیم. زیرا میتواند نشاندهنده مشکلات مکانیکی باشد که در صورت عدم رسیدگی، به سایر قطعات سیستم هیدرولیک آسیب میرساند.
پیشگیری از خرابی پمپ هیدرولیک دندهای
برای جلوگیری از خرابی پمپ هیدرولیک دندهای، رعایت نکات نگهداری و استفاده صحیح از آن بسیار ضروری خواهد بود. انجام بازدیدهای دورهای و نگهداری منظم، میتواند برای پیشگیری نقش موثری ایفا کند. اینگونه، در صورت بروز کوچکترین تغییرات، به سرعت برای تعمیر آن اقدام خواهید کرد. استفاده از روغن باکیفیت هم موضوعی است که همه افراد به آن توجه ندارند. روغنی که به کار میبرید حتما باید تمیز و بدون آلودگی باشد. کنترل شرایط عملکرد پمپ، استفاده از فیلترهای مناسب و جلوگیری از نشت، اقدامات مهم دیگری هستند که میتوانند عمر مفید این قطعات را افزایش دهند.
چگونه میتوان عمر پمپ هیدرولیک دندهای را افزایش داد؟
ممکن است بپرسید چگونه میتوان از خرابی پمپ هیدرولیک دندهای جلوگیری کرد؟ افزایش عمر مفید این اجزا، به رعایت مجموعهای از اصول فنی و عملی نیاز دارند. در ابتدا باید پمپ مناسبی را انتخاب کرد؛ چرا که استفاده از آن با مشخصات اصولی، برای کاربرد موردنظر، از بارگذاری بیش از حد جلوگیری میکند. هنگام نصب هم باید به تمامی موارد توجه بسیاری داشت. حتما چک کنید که پمپ بهدرستی در سیستم هیدرولیک نصب شود و اتصالات آن محکم باشد. فشار موجود در سیستم هم باید تنظیم شود، اینگونه از کاهش فشار اضافی روی پمپ جلوگیری میکنیم و طول عمر آن افزایش مییابد.
از مقدار اهمیت بازدیدهای دورهای نمیتوان گذر کرد؛ انجام سرویسهای منظم و بررسی سلامت قطعات داخلی، از بروز خرابیهای ناگهانی جلوگیری میکند. استفاده از قطعات یدکی باکیفیت هم باید همیشه در اولویت ما باشد. در صورت نیاز به تعویض قطعات، باید از مواردی با استانداردهای بالا استفاده شود تا از هزینههای اضافی هم جلوگیری کنیم.
اهمیت روغنکاری صحیح پمپ هیدرولیک
در بخش بالایی اشاره کردیم که روغن هیدرولیک نقش حیاتی در عملکرد پمپهای دندهای ایفا میکند. به کارگیری روغن نامناسب یا آلوده میتواند منجر به سایش سریع قطعات داخلی پمپ شود. نکات مهم و ضروری در رابطه با روغنکاری صحیح عبارتند از:
- استفاده از روغن با ویسکوزیته مناسب بر اساس توصیههای تولیدکننده
- تعویض منظم فیلترهای روغن و اهمیت دادن به آن، به علت جلوگیری از ورود ذرات معلق به سیستم
- بررسی و چک کردن سطح و کیفیت روغن در مخزن هیدرولیک به صورت دورهای
- جلوگیری از نفوذ آب و آلودگیهای محیطی به داخل سیستم پمپ هیدرولیک
همین چند نکتۀ ساده، از بروز خرابی پمپ هیدرولیک دندهای جلوگیری میکند. توجه به این موارد باعث میشود این بخش از ماشین، عملکرد بهینهای داشته باشد و از استهلاک زودرس آن جلوگیری شود.
بررسی کیفیت اجزای پمپ هیدرولیک برای کارکرد بهتر
همانگونه که اشاره کردیم، یکی دیگر از اقدامات مؤثر برای افزایش طول عمر پمپ هیدرولیک دندهای، بررسی وضعیت قطعات داخلی آن است. چرخدندهها، یاتاقانها و شفت پمپ باید بهطور منظم مورد بازبینی قرار گیرند، به این ترتیب در صورت مشاهده هرگونه سایش یا تغییر شکل، نسبت به تعویض آنها اقدام خواهد شد. همچنین، دقت در نصب و تنظیم دقیق پمپ در سیستم هیدرولیک میتواند از بروز مشکلات ناشی از لرزش و همراستایی نادرست جلوگیری کند.
جمعبندی
پمپهای هیدرولیک دندهای از قطعات حیاتی در سیستمهای هیدرولیک هستند که سلامت آن برای صاحبین صنایع اهمیت دارد. خرابی پمپ هیدرولیک دندهای میتواند تأثیر زیادی بر عملکرد کلی سیستم ماشین داشته باشد. علائمی مانند کاهش فشار، ایجاد صدای غیرعادی، لرزش، نشتی روغن، حرارت بالا و غیره میتوانند نشاندهنده وجود مشکلاتی در پمپ باشند. اگر به اتفاقاتی که اشاره کردیم بیتوجهی کنید باعث آسیب جدیتر وسیلۀ خود خواهید شد. با رعایت نکاتی مانند استفاده از روغن بدون آلودگی، بررسی منظم قطعات و انتخاب تجهیزات استاندارد، میتوان عمر مفید این پمپها را افزایش داد.
ارسال نظر