میانجیگری قطر در آخرین روزهای امضای توافق برجام

میانجیگری قطر در آخرین روزهای امضای توافق برجام

در قطر چه می‌گذرد؟

«نوشتار حاضر تحلیلی است که توسط کاربر توئیتر ارائه شده و به جهت اهمیت جدی نقش قطر درتامین گاز غرب، و میانجگری قطر در مناقشات منطقه‌ای می‌تواند چشم‌انداز دقیق‌تری از وقایع پیشِ‌رو به مخاطب بدهد.

متن با عنوان در قطر چه می‌گذرد به این شرح است:

آمریکایی‌ها آن‌ها را major non-nato ally نامیده‌اند. متحد مهمی که در ناتو حضور ندارد. در واقع این نام را جو بایدن بر آن‌ها گذاشت.

بایدن و شیخ تمیم

حدود دو ماه پیش، زمانی که با شیخ تمیم امیر قطر در کاخ سفید در حال صحبت بود. او گفت قصد دارد این شراکت مهم را به اطلاع کنگره برساند.

نقشه قطر

قطر کشوری با وسعتی به اندازه استان قم و ۳ میلیون جمعیت، از بزرگترین تولیدکنندگان گاز در جهان است. 

گاز! دغدغه ی این روزهای کشورهای اروپایی..

جستجوی کشور های اروپایی برای یافتن جایگزین گاز روسیه، بر آینده اقتصاد اروپا سایه انداخته است. 

‏آمریکا هم که سال ها در پی فاصله انداختن میان اروپا و روسیه بود، حالا دوست دارد تا این جای خالی را در بلند مدت، خودش و دوستانش پر کنند.

نمودار منابع گاز اروپا

به همین جهت مذاکرات و توافقاتی میان قطر و اروپا با حمایت آمریکا آغاز شده است. توافقاتی که میتواند قطر را به کشوری کلیدی در تامین انرژی دنیا تبدیل کند. 

قطر اروپا نقشه

اما طی روز های گذشته اتفاقی غیرمنتظره در قطر، حاشیه ساز شد. ۲۱ مارس نمایشگاه تجهیزات نظامی DIMDEX 2022 در دوحه قطر آغاز به کار کرد.

نمایشگاه تجهیزات دفاعی قطر

۷۹ هیئت از ۶۸ کشور از این نمایشگاه بازدید کردند. مطابق اعلام سایت نمایشگاه، ۹ غرفه بین المللی در این نمایشگاه حضور داشتند که نام کشور یکی از این غرفه ها برای رسانه ها غیرمنتظره بود. ایران!

غرفه ایران در نمایشگاه دفاعی قطر

تجهیزات مختلف ساخت ایران در غرفه ای به نمایش درآمده بود که در کنار غرفه ی آمریکایی ها بود. 

سپهبد سالم در غرفه ایران نمایشگاه دفاعی قطر

طی روز های گذشته مقامات قطری، از جمله سپهبد سالم النابت رییس ستاد کل نیروهای مسلح قطر و فرمانده سابق نیروهوایی از غرفه ایران بازدید کردند. 

‏اما در تصاویر منتشر شده از غرفه ایران، نکته ای جلب توجه میکرد. حضور فرماندهان سپاه از جمله سردار تنگسیری فرمانده نیرودریایی سپاه در قطر غیرمنتظره بود.

سردار تنگسیری قطر

قطر به عنوان متحد سیاسی، نظامی و امنیتی آمریکا در خاورمیانه، میزبان بیش از ۱۰ هزار نیروی نظامی آمریکا میباشد. 

‏این که قطر ورود فرماندهان نیروی مسلحی که این روز ها بر سر حضور یا عدم حضور آن در لیست FTO آمریکا بحث وجود دارد را پذیرفته است، موجی از واکنش ها در رسانه های عربی، عبری و غربی را به دنبال داشت.

‏چند ساعت بعد تصاویری از حضور شناور شهید ناظری متعلق به سپاه در بندر حمد قطر منتشر شد.

شناور شهید ناظری در بندر حمد قطر

بندری که تنها ۲۰ کیلومتر با پایگاه العدید، بزرگترین پایگاه آمریکا در خاورمیانه فاصله دارد.

‏روز گذشته (دو روز پیش) وزارت خارجه آمریکا به حضور ایران و سپاه در قطر این گونه واکنش نشان داد:

ما عمیقاً از حضور مقامات نظامی ایران و افسران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در نمایشگاه دفاعی دوحه در قطر ناامید و ناراحت هستیم.

‏ما حضور آنها در نمایشگاه و نمایشگاه دفاع دریایی آن را کاملاً رد می کنیم، زیرا این ایران است که بزرگترین تهدید برای ثبات دریایی در منطقه خلیج فارس است. همچنین معاملات مربوط به تسلیحات ایرانی قابل تحریم هستند.

‏یک مقام قطری در واکنش به صحبت مقامات آمریکایی اعلام کرد که غرفه ایران در اختیار وزارت دفاع بوده است و مقامات سپاه از جمله هیئت های رسمی شرکت کننده در نمایشگاه بوده اند.

 

البته این اولین بار نیست که نام های قطر و سپاه در کنار همدیگر قرار میگیرد. در تیر ماه ۱۴۰۰، رووین ریولین رییس جمهور سابق اسرائیل در سفر به آمریکا و دیدار با جو بایدن، اسنادی از کمک های مالی قطر به سپاه را به مقامات آمریکایی ارائه کرد.

‏رسانه Washington Examiner در آن زمان به نقل از وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که تحقیقات در رابطه با کمک مالی قطر به سپاه آغاز شده است.

‏حالا با توجه به نقش قطر در واسطه گری میان ایران و آمریکا و اهمیت قطر برای غرب، باید دید که نوع رفتار قطری ها با سپاه منجر به حل اختلافات باقی مانده میان ایران و آمریکا میشود یا تنها باعث تنشی در روابط آمریکا و قطر خواهد شد...»

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها