ظریف کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰ می شود؟

وزیر امور خارجه گفت: در کمال صداقت عرض می‌کنم در خودم صلاحیت شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری را نمی‌بینم و فقط دیپلماسی بلدم و همین را ادامه خواهم داد. بعد از دولت به دانشگاه بر می‌گردم، کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰ نیستم.

ظریف کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰ می شود؟

محسن هاشمی رفسنجانی کاندیدای 1400 می شود؟

شاید از وقتی که اسحاق جهانگیری در انتخابات ریاست ‌جمهوری سال۹۶ به عنوان کاندیدای پوششی حسن روحانی به‌میدان آمد، زمزمه‌هایی مبنی بر اینکه او می‌تواند در بزنگاهی خاص نامزد اصلی اصلاح ‌طلبان باشد، مطرح شد.

از سوی دیگر آنها این اطمینان را دارند که جهانگیری بتواند تأیید صلاحیت شود و از این حیث هم او را یک گزینه مناسب می‌بینند اما موضوع به این سادگی‌ها هم نیست زیرا جهانگیری به دلیل حضور در دولت روحانی در معرض شدیدترین انتقادها قرار دارد و به گفته برخی تحلیلگران سیاسی او نمی‌تواند گزینه رأی‌آوری برای اصلاح ‌طلبان باشد و شاید به همین دلیل است که برخی از محسن هاشمی رفسنجانی، رئیس شورای شهر تهران و فرزند ارشد اکبر هاشمی رفسنجانی سخن می‌گویند که او هم کارگزارانی است و احتمال تأیید صلاحیتش کم نیست اما آیا همه این‌ها می‌تواند یک بحران بزرگ در جبهه اصلاحات به نام ریزش سرمایه اجتماعی را رفع کند و سبد رأی اصلاح‌طلبان را احیاء کند؟

عباس سلیمی نمین

عباس سلیمی نمین، تحلیلگر مسائل سیاسی در تحلیل وضعیت موجود سیاسی با نگاهی به انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده گفت: «من با طرح زودهنگام مسائل انتخاباتی مخالفم زیرا باعث دور شدن کشور از مسائل اصلی می‌شود. اما در تحلیل فضای سیاسی کشور باید گفت که در انتخابات اخیر مجلس همه شاهد یک وزن‌کشی سیاسی میان اصولگرایان و اصلاح‌طلبان و حتی میان طیف‌هایی از اصولگرایان بودیم تا بعد از این دیگر برخی نیروهای سیاسی با توهمات خود سهم‌خواهی نکنند».

او درباره جایگاه اصلاح‌طلبان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ هم اظهار کرد: «پایگاه رأی اصلاح‌طلبان دچار تزلزل جدی شده است؛ البته ممکن است که در انتخابات سال آینده بخشی از سبد رأی آنها احیا شود و تا حدی تغییر در وضعیت آنها نسبت به انتخابات مجلس ایجاد شود اما این تغییر در حدی نخواهد بود که یأس مردم از اصلاح‌طلبان از بین برود.

آنها در سال‌های اخیر دولت و بخش زیادی از مجلس را در اختیار داشتند و در تمام این سال‌ها نتوانستند کارنامه خوبی از خود ارائه دهند؛ هرچند دولت اخیرا در موضوع کرونا قدری مناسب عمل کرد اما در بسیاری از زمینه‌ها مشکلات عدیده همچنان وجود دارد؛ بنابراین این تصور که در انتخابات ریاست‌ جمهوری تغییری فاحش در سبد رأی اصلاح‌طلبان ایجاد شود، درست و واقعی نیست».

سلیمی نمین در پاسخ به این پرسش که آیا اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت حسن روحانی، می‌تواند نامزد اصلاح‌طلبان در انتخابات۱۴۰۰ باشد گفت: «آقای جهانگیری فرصتی برای عرضه خود نخواهد داشت زیرا او در عملکرد دولت روحانی سهیم است و در ایجاد وضعیت فعلی نقش جدی داشته است.

اسحاق جهانگیری نمی‌تواند پاسخگوی افکار عمومی باشد و همه انتقادهایی که به دولت می‌شود به او هم مربوط است؛ از این‌رو تصور می‌کنم اصلاح‌طلبان به سمت گزینه‌های دیگری می‌روند و جهانگیری را به‌عنوان گزینه خود مطرح نمی‌کنند».

سلیمی‌نمین درباره احتمال نامزدی محسن هاشمی هم گفت: «اگر در یک‌ سال پیش رو، شورای شهر تلاش ویژه‌ای کند، اتفاقات مهمی را رقم بزند و وضعیت شهر تهران را متحول کند ممکن است که محسن هاشمی شانسی در انتخابات سال آینده داشته باشد اما در حال حاضر که خدمات شهری عملا غیر فعال است و شهرداری تهران و شورای شهر تهران کارنامه ضعیفی از خود ارائه داده‌اند و حتی تعدادی از پروژه‌های نیمه‌تمام شهرداری پیشین هم به پایان نرسیده است، محسن هاشمی هم وضعیت خوبی برای حضور در رقابت انتخابات ریاست‌جمهوری ندارد».

نه آقای جهانگیری، نه آقای عارف و نه حتی خود آقای خاتمی هیچ شانسی در انتخابات ۱۴۰۰ ندارند

هر روز که به ۱۴۰۰ نزدیک می‌شویم، گمانه زنی‌ درباره انتخابات هم بیشتر و جدی‌تر می‌شود. وضعیت در جریان اصولگرا کمی روشن‌تر است اما اصلاح طلبان هم علی‌رغم آنکه تا قبل از روشن شدن نظر شورای نگهبان درباره کاندیداهایشان امکان تصمیم گیری قطعی ندارند در حال سبک و سنگین کردن نیروهای خود هستند.

در همین راستا است که هر روز یک فهرست جدید در مرکز توجه رسانه‌ها قرار می‌گیرد. یک بار از اسحاق جهانگیری به عنوان گزینه اصلی سخن گفته می‌شود و یک بار از محسن هاشمی. برخی با اشاره به اینکه جهانگیری معاون اول بوده و ناگزیر است به دفاع از وضع موجود او را فاقد پتانسیل رای‌‌آوری می‌دانند و عده‌ای دیگر استفاده از برند و اعتبار مرحوم آیت‌الله را برای رئیس جمهور شدن محسن هاشمی کافی نمی‌دانند. گروه دیگری اما همه این حرف‌ها را بیهوده دانسته و معتقد هستند که وضع اصلاح طلبان بدتر از این حرف‌ها است.
صادق زیباکلام، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی در این گروه جای می‌گیرد. او اظهار داشت: «فرقی نمی‌کند که کاندیدای اصلاح‌طلبان در ۱۴۰۰ آقای جهانگیری باشد یا هر فرد دیگری. نه آقای جهانگیری، نه آقای عارف و نه حتی خود آقای خاتمی هیچ شانسی در انتخابات ۱۴۰۰ ندارند زیرا بدنه اجتماعی که به اصلاح طلبان باور داشت و به آنان رای می‌داد بعد از انتخابات ۲۹ اردیبهشت ۹۶ و عملکرد دولت آقای روحانی و مجلس دهم اعتقاد و باور خود را از دست داد. بنابراین اینکه الان اصلاح طلبان بگویند ما می‌خواهیم اسحاق جهانگیری را کاندیدا کنیم یا عارف و یا مرعشی و محسن هاشمی را کاندید می‌کنیم و ... هیچ فرقی ندارد».

صادق زیباکلام

وی تاکید کرد: «مهم نیست که اصلاح طلبان چه کسی را کاندید می‌کنند مهم این است که بدنه اجتماعی این جریان به صندوق رای پشت کرده و این را به وضوح در انتخابات اسفند ۹۸ دیدیم. قطعا این در خرداد ۱۴۰۰ هم تکرار خواهد شد لذا مساله مهم این نیست که نامزد اصلاح طلبان کیست، مساله مهم این است که بدنه اجتماعی این جریان پای صندوق نخواهد آمد».

این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه در پاسخ به اینکه نتیجه روی کار آمدن مجلس و دولت اصولگرا برای اصلاح طلبان چه خواهد بود؟ گفت: «برخی از اصلاح طلبان معتقدند که اساسا شرکت ما در انتخابات بیهوده است برای اینکه غیر اسم بدنامی و آش نخورده و دهان سوخته شدن، نتیجه‌ای ندارد. دلیلش این است که برخی می‌گویند اصلاح طلبان در انتخابات حضور دارند درحالی که چیزی عوض نمی‌شود بنابراین وقتی می‌دانیم تغییر و اصلاحی ایجاد نمی‌شود نباید به مشارکت در انتخابات اصرار داشت. بنابراین کم نیستند اصلاح طلبانی که معتقدند بگذاریم قوه مقننه و مجریه هم مثل سایر قوا و نهادها دست خودشان باشد».

زیباکلام در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا روی کار آمدن دولت اصولگرا به معنی یک فرصت چهارساله برای اصلاح طلبان و امکان بازیابی بدنه اجتماعی است؟ گفت: « روی کار آمدن دولت اصولگرا لزوما به معنی بازیابی بدنه رای جریان اصلاح طلب نیست.

اصلاح طلبان باید ببینند و بگویند که چه شد که از دوم خرداد ۷۶ به این سو، اقبال مردم را از دست دادند. باید دید که چرا اعتماد اقشار تحصیل‌کرده و شهرنشین از بین رفته است. اصلاح طلبان باید این مسائل را بررسی و حل کنند. واگذاری انتخابات ۱۴۰۰ در نتیجه عدم مشارکت لزوما به بازگشت مردم به سوی اصلاح طلبان ختم نمی‌شود بلکه سبب می‌شود که مردم همچنان در انتخابات‌ شرکت نکنند»./ نامه نیوز

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها