حمله مجدد به عربستان و انگشت اتهام به سمت جمهوری اسلامی؛

همیشه پای تهران در میان است

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در واکنش به گفته‌های مایک پومپئو، همتای آمریکایی خود، در مورد حملات به تاسیسات نفتی عربستان گفت: "آمریکایی‌ها سیاستی به نام فشار حداکثری را علیه ایران در پیش گرفتند که به دلیل ناکامی‌ها به سمت دروغ حداکثری گرایش پیدا کرده است."

همیشه پای تهران در میان است
مستقل آنلاین/ گروه سیاسی - هرمز شریفیان - حمله چندباره به تاسیسات "آرامکو"ی عربستان، احتمال دیدار "روحانی- ترامپ" در مجمع عمومی سازمان ملل، عقد پیمان دوجانبه نظامی بین آمریکا و رژیم اسرائیل، برکناری "جان بولتون" از مقام مشاور امنیت ملی کاخ سفید و ...همه نشان از یک چیز در منطقه خاورمیانه دارد، بحران!
آمریکایی‌ها بازهم نام ایران را در حمله به عربستان به میان آوردند تا آنجا که "لیندزی گراهام" سناتور جمهوری‌خواه خواستار حمله‌ی تلافی‌جویانه آمریکا به پالایشگاه‌های ایران شده است. از سوی دیگر "برنی سندرز" سناتور دموکرات خطاب به ترامپ و تیمش گفت که هرگونه اعلام جنگ منوط به کسب اجازه از کنگره آمریکا است.
این درحالی است که خبرگزاری‌ها از هیچ مقام آگاهی که در این باره، جمهوری اسلامی را عامل حمله به تاسیسات عربستان می‌دانند نامی به میان نمی‌آورد و برای همین، دخالت تهران نمی‌تواند قابل اثبات باشد.
رژیم اسرائیل یکی از بزرگترین نفع برندگان است تا این عملیات را بر گردن تهران بیندازد تا جلوی دیدار احتمالی روحانی و ترامپ در نشست پیش روی سازمان ملل را بگیرد.

تصاویر ماهواره‌ای از حمله به "آرامکو"

ایالات متحده آمریکا با انتشار تصاویر ماهواره‌ای از تاسیسات نفتی عربستان و منابع اطلاعاتی، آن را سند دست داشتن ایران در دو حمله صورت گرفته به پالایشگاه بقیق و میدان نفتی حقل خریص اعلام کرد.
براساس اعلام مقامات آمریکایی که نامشان منتشر نشده، مسیر و ضریب اصابت حملات، امکان اینکه این حملات از سوی نیروهای حوثی صورت گرفته باشد مورد شک و تردید قرار گرفته است.
ساعاتی پیش دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در اولین واکنش به حمله روز شنبه (۲۳ شهریور) به تاسیسات نفتی عربستان که تولید نفت این کشور را دچار اختلال جدی کرده گفت که آمریکا در صورت تایید سوءظن‌ها در مورد اینکه چه کسی عامل حمله بوده آماده اقدام نظامی است.
 
عربستان
امروز دوشنبه، "عباس موسوی"، سخنگوی وزارت خارجه ایران بار دیگر اتهام دست داشتن ایران در حملات انجام شده به تاسیسات نفتی عربستان را تکذیب و آن را "از بیخ بی‌اساس" و نتیجه "طبیعی" جنگ یمن دانست و گفت: "ائتلاف سعودی‌ها مرتکب جنایات جنگی زیادی شدند و طبیعی است نیروهای یمنی واکنش نشان دهند".
روز گذشته نیز "محمدجواد ظریف"، وزیر امور خارجه ایران در واکنش به گفته‌های "مایک پومپئو"، همتای آمریکایی خود، در مورد حملات به تاسیسات نفتی عربستان گفت: "آمریکایی‌ها سیاستی به نام فشار حداکثری را علیه ایران در پیش گرفتند که به دلیل ناکامی‌ها به سمت دروغ حداکثری گرایش پیدا کرده است."

ترامپ عصر یکشنبه در توییتی نوشت: "خطوط عرضه نفت عربستان سعودی هدف حمله قرار گرفته. دلایلی برای این باور هست که می‌دانیم کار چه کسی بوده، ما بسته به تایید موضوع آماده اقدام نظامی هستیم، اما منتظریم عربستان سعودی نظر خود را درباره اینکه به باور آنها چه کسی عامل این حمله بوده بگوید و اینکه تحت چه شرایطی اقدام خواهیم کرد!".

باز هم مقامی که نامش فاش نشد!

پیشتر نیز یک مقام آمریکایی به رویترز گفته بود که مقام‌های سعودی گفته‌اند شاهد نشانه‌هایی از برخورد موشک‌های "کروز" به این تاسیسات بوده‌اند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم به نقل از مقام‌های ارشد دولت آمریکا که نامشان فاش نشد گزارش داد که ارزیابی اطلاعاتی، از جمله تصاویر ماهواره‌ای، موید این نظر است که ایران "مسئول" حملات روز شنبه بود.
بنابه این گزارش دولت آمریکا درحال انتشار تصاویر ماهواره‌ای است که مقام‌ها می‌گویند حداقل ۱۹ نقطه محل اصابت مهمات در دو تاسیسات انرژی عربستان سعودی را نشان می‌دهد.
به گفته این مقام‌ها همچنین دستگاه‌هایی که ظاهرا در این حمله به مقصد نرسیده جمع آوری شده و سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا و عربستان در حال تحلیل آنها هستند.
همزمان رویترز گزارش می‌دهد که کویت درحال تحقیق درباره دیدن پهپاد در آسمان این کشور است.
بامداد شنبه ۲۳شهریور در دو حمله جداگانه، پالایشگاه بقیق و پس از آن در میدان نفتی حقل خریص هدف حمله قرار گرفتند.
حوثی‌های یمن مدعی‌اند با ۱۰ پهپاد حملات سنگینی را علیه تاسیسات نفتی اصلی عربستان صورت داده‌اند.
حملات روز شنبه به تاسیسات نفت عربستان عرضه بیش از ۵ درصد نفت جهانی را مختل کرده است.
در آغاز معاملات امروز بهای نفت خام برنت بیش از ۲۰ درصد جهش کرد درحالی که بهای نفت غرب تگزاس، دیگر شاخص مهم جهانی، ۱۵ درصد جهش کرد.

استناد خبرگزاری‌ها به گفته‌های "روحانی"

این درحالی است که بهای نفت پس از این حملات افزایش چشمگیری نیافته و آمریکا منابع ذخیره نفت استراتژیک خود را به دستور ترامپ وارد بازارهای جهانی کرده تا از افرایش بهای نفت جلوگیری کند.
در همین حال رسانه‌های غربی - اسرائیلی در حال بازپخش سخنان حسن روحانی هستند که گفته بود: "نمی‌شود سایرین به راحتی نفت خود را بفروشند و ما نتوانیم".
این در حالی است که طرف‌های اروپایی برجام نیز طی هفته‌های گذشته و همزمان با برداشتن گام سوم تهران در خصوص کاهش تعهدات برجامی، با تهران فاصله گرفته‌اند و این فاصله گرفتن از تهران می‌تواند به نزدیکی به واشینگتن و تل‌آویو منجر شود.

هرروز که می‌گذرد تصمیم گیرندگان کلان سیاست خارجی جمهوری اسلامی با گزینه‌های کمتری برای حل بحران مواجه می‌شوند و شاید وقت آن رسیده باشد که برای حل این بحران و کاهش فشارها، طرحی نو در اندازند.
باید صبر کرد و دید که مآلا، پس از بروز این رخدادها، از کدام دریچه یا روزنه‌ی باقیمانده می‌توان این بحران را مهار کرد.

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها