سرنخ ماجرای استعفای پزشکیان در داخل کشور است

با توجه به سیستم سیاسی نیمه‌ریاستی در ایران، موضوع استعفا یا سقوط دولت خیلی جای خاصی در ادبیات سیاسی کشور ندارد. این موضوع مختص سیستم‌های پارلمانی و کشور‌های دموکراتیک است. آنچه در این ماه‌ها همواره باعث داغ شدن درخواست استعفای پزشکیان بوده، صحبتی است که او در دوران انتخابات مطرح کرد.

سرنخ ماجرای استعفای پزشکیان در داخل کشور است

برای عدم مذاکره هم نیاز به اجماع‌سازی داخلی است

 

گروه سیاسی- هنوز چند ساعت از سخنان رهبری درباره ممنوعیت مذاکره با آمریکا نگذشته بود که برخی از کاربران در شبکه‌های اجتماعی با یادآوری سخنان پزشکیان در روزهای انتخابات به او یادآوری کردند، حالا که مذاکره ممنوع شد باید استعفاء دهد.

یکی از فعالان رسانه نیز نوشت: «اکنون که راه مذاکره برای دولت بسته است، رفع فیلترینگ انجام نمی‌شود، FATF هم قفل شده است. ماندن پزشکیان در ریاست جمهوری هیچ نفعی برای مردم ندارد! رییس جمهور الان باید با ۱۷ میلیون حامی انتخاباتی که با هزار امید و آرزو رای دادند، صادق باشد، استعفا شرافتمندانه‌ترین اقدام است.»

یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب معتقد بود که پزشکیان نباید اشتباه حسن روحانی را تکرار کند: «یکی از اشتباه‌های بزرگ حسن روحانی عدم استعفا پس از صادر نشدن مجوز مذاکره با آمریکا در سال نخست دولت ترامپ بود.»

کاربر ناشناسی نیز این‌طور نوشت: «آقای دکتر پزشکیان سر حرفت بمون که گفتی اگر کاری نمی‌تونم بکنم استعفا می‌دم. امروز پایان اتفاق ۱۵ تیر هست، اگر واکنش مناسبی نشون ندی. ما برای مذاکره و رفع تحریم بهت رای دادیم.»

البته که با توجه به سیستم سیاسی نیمه‌ریاستی در ایران، موضوع استعفا یا سقوط دولت خیلی جای خاصی در ادبیات سیاسی کشور ندارد. این موضوع مختص سیستم‌های پارلمانی و کشور‌های دموکراتیک است. آنچه در این ماه‌ها همواره باعث داغ شدن درخواست استعفای پزشکیان بوده، صحبتی است که او در دوران انتخابات مطرح کرد. او چند وعده مشخص داشت که موضوع پیگیری رفع تحریم‌ها یکی از آنان بود. با اعلام موضع رهبر انقلاب در این خصوص، موج درخواست استعفا بار دیگر راه افتاد. آن دسته از حامیان پزشکیان که با طرح درخواست استعفا مخالف هستند، می‌گویند باید صبر کرد و دید که تحقق وعده‌های رئیس‌جمهور تا چه اندازه به مذاکره با آمریکا ارتباط دارد.

ابراهیم رضایی، نماینده مردم دشتستان در مجلس درباره شایعه استعفای رئیس جمهور که پیش از این مطرح شده بود و پزشکیان در سخنان خود در جمع اقشار مختلف مردم استان بوشهر آن را کاملا رد کرد، گفت: ایشان رئیس جمهور منتخب مردم ایران هستند که طی یک فرآیند دمکراتیک و مردم سالاری دینی به عنوان رئیس جمهور انتخاب شدند و طبق قانون اساسی سوگند یاد کردند. البته هر چند وقتی، افراد معلوم الحال، اپوزیسیون یا مریض، چنین مسائلی را مطرح می‌کنند و مدعی هستند رئیس جمهور استعفاء بدهد یا قرار است استعفاء دهد. اما پاسخ رئیس جمهور به این افراد معنادار بود و بهتر است که چنین شایعاتی در جامعه پخش نکنند.

حسین کنعانی‌مقدم، فعال سیاسی اصولگرا هم در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد در همین رابطه گفت: «به نظر می‌رسد، جریانی به دنبال استعفای رییس‌جمهور است که همسو با سیاست‌های امریکا و رژیم صهیونیستی عمل می‌کند. دشمنان ایران همواره به دنبال آشوب در داخل کشور هستند. اگر بخشی از تندروها به دنبال آن هستند که در یک رقابت سیاسی و از طریق فشار بیش از حد به دولت و رییس‌جمهور، دولت را خسته کنند، توانایی دولت را گرفته و رییس‌جمهور را کنار بگذارند تا خودشان رییس‌جمهور شوند، هرگز امکان‌پذیر نیست، چراکه مقام معظم رهبری در سیاست‌های کلان خود همواره از رییس‌جمهور قانونی کشور حمایت کرده و سایر بخش‌ها را به همراهی با دولت و تلاش برای تحقق اهداف توصیه کرده‌اند.»

اما در این بین برخی دیگر هم هستند که معتقدند سرنخ ماجرای استعفای پزشکیان نه در خارج بلکه در بین فعالان سیاسی تندرو در داخل کشور است.

محمدعلی وکیلی، نماینده مجلس دهم در همین رابطه به سایت نامه نیوز گفت: «چه بخواهیم مذاکره کنیم و چه مذاکره نکنیم، هر دوی این تصمیم‌ها نیاز به اجماع در داخل دارد. اگر آقای پزشکیان می‌خواست مذاکره کند هم باید در داخل اجماع رخ می‌داد زیرا لایه‌های قدرت در نظام ایران طوری است که نمی‌شود انتظار داشت شخص رئیس‌جمهور یا حتی مجموعه دولت خودشان در حوزه‌های کلانِ سیاست خارجی تصمیم بگیرند و اجرا کنند. برای عدم مذاکره هم نیاز به اجماع‌سازی داخلی است».

او ادامه داد: «کشمکشی که راه افتاده یعنی اینکه تحت هر شرایطی باید پزشکیان قربانی شود. قربانی‌کردن پزشکیان پاس گل به ترامپ است. اینکه گفته شود پزشکیان باید استعفا دهد، معامله بر سر هیچ است و به عبارتی بازی باخت-باخت است؛ یعنی چه پزشکیان راه مذاکره را برود یا عدم مذاکره در هر شرایط باید استعفا دهد. خب این منطق تضعیف دولت جمهوری اسلامی است. حتی اگر به فرض دولت آقای پزشکیان با چراغ سبز رهبر انقلاب می‌رفت و مذاکره می‌کرد هم تندروهای داخلی کفن‌پوش به خیابان می‌آمدند و می‌گفتند باید استعفا دهد و حالا هم که دولت با رهبری کاملا هماهنگ پیش می‌رود باز هم همین موضع از سوی تندروها شنیده می‌شود و تندروهای هر دو جناح هم می‌گویند پزشکیان باید استعفا دهد و انگار او مرغ عزا و عروسی شده است».

این فعال سیاسی همچنین بیان کرد: «اکنون بازار به هم ریخته است، اقتصاد آشفته است و آقای پزشکیان باید برای حل مشکلات اقتصادی تمرکز داشته باشد و کارها را جلو ببرد اما رادیکال‌ها نمی‌خواهند این اتفاق رخ دهد و رادیکال‌های هر دو جناح سیاسی می‌خواهند پزشکیان را قیچی کنند».

وکیلی گفت: «اکنون سفره مردم خالی است و تندروها بدانند که نتیجه رادیکالیسم جز ضرر مردم چیزی نخواهد بود و دود این تندروها در چشم مردم می‌رود. به نظرم اگر بزرگان کشور میدان‌داری کنند تندروها به حاشیه می‌روند. آنها می‌توانند باعث شوند که منافع مردم حفظ شود اما اگر چنین نشود، رادیکال‌ها می‌توانند تأثیرات خود را بگذارند».

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها