غرب به دنبال قطع همکاری بین آژانس و ایران است
غربی ها تصمیم دارند که مسیر حقوقی فعالسازی مکانیزم ماشه را دنبال کنند و احتمالا در نشست اسفندماه شورای حکام به سمت فعالسازی مکانیزم ماشه خواهند رفت. البته روند فعالسازی این مکانیزم حداقل 4 تا 6 ماه طول میکشد و مشخص نیست غربی ها تاریخ استارت فعالسازی را در اسفندماه می زنند یا تا شهریور ماه صبر می کنند
قطعنامه شورای حکام، وجهی از وجوه فشارهایی است که بر تهران در حال تحمیل شدن است
گروه سیاسی- شورای حکام در نشست روز پنجشنبه خود علیه جمهوری اسلامی ایران قطعنامه جدیدی صادر کرد. این قطعنامه که توسط آلمان، انگلیس و فرانسه پیشنهاد و تدوین شده بود با ۱۹ رای، ۱۲ رای ممتنع و ۳ رای مخالف روسیه، چین و بورکینافاسو به تصویب رسید.
این در حالی است که گروسی در گزارش خود که بخشی از آن در پاسخ به سوالات خبرنگاران ارائه شد، بهصراحت اعلام کرد: «ایران پیشنهاد من برای گسترش ندادن ذخایر اورانیوم غنیشده خود با خلوص ۶۰ درصد را پذیرفت و اقدامات اولیه برای انجام این پیشنهاد را شروع کرده است.»
گروسی همچنین تصریح میکند: «به باور من تعهد ایران به افزایش ندادن ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد خود، بسیار مهم است. برای من مهم بود در طول سفرم به ایران، با رئیسجمهور این کشور دیدار داشته باشم. تاریخچهای وجود دارد، اما ایران خواستار همکاری با آژانس است و این اراده در طول دیدارهای دوجانبهام با رئیسجمهور و وزیر خارجه ایران آشکار بود.»
برخی از تحلیلگران و رسانهها این قطعنامه را پیش درآمدی برای فعال کردن مکانیزم ماشه دانسته و نوشتند که تصویب قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی در شورای حکام، بخشی از گستره فشارهایی است که بر سیاستهای تهران در حال تحمیل شدن است. سایت رویداد24 در همین رابطه نوشت: اروپا در همپیمانی با ایالات متحده و همراهی با آنچه نتانیاهو در پی آن است، سیاست «مهار» را درباره تهران به اجرا گذاشته است. این سیاست از یکسو خلع ید تهران از ابزار سیاست خارجی خود در سطح منطقه و به تبع آن جامعه جهانی را هدف گرفته است. از سوی دیگر فلج کردن بازوان اقتصادی، تشویق تنشهای داخلی و انزوایبینالمللی در دستور کار است تا تهران را در حلقه تنگ فشارهای فزاینده قرار دهد. به این ترتیب اراده غرب، درگیر کردن تهران با چالش چندگانه است که قادر باشد آن را در یافتن ابتکار عمل لازم دچار محدودیت کند.
قطعنامه شورای حکام، وجهی از وجوه فشارهایی است که بر تهران در حال تحمیل شدن است. در اینحال، غرب این فرصت را تا نشست آتی شورای حکام برای تهران قائل شده که تصمیم بگیرد. غرب میخواهد دایره مانور تهران تا اکتبر سال آینده میلادی (موعد غروب برجام) را به اندازهای تنگ کند تا انتخابهایش هرچه بیشتر محدود شود.
در این بین برخی رسانههای تندرو مثل کیهان هم خواستار قطع همکاری ایران با آژانس شدند.
حسن بهشتی پور، تحلیلگر مسائل هستهای کشورمان به سایت اصولگرای نامه نیوز درباره تصویب قطعنامه در شورای حکام آژانس گفت: وقتی گروسی مدیرکل آژانس رسما اعلام کرد «ایران پیشنهادم درباره توقف غنی سازی 60 درصد پذیرفت»، این نشان می دهد که تهران قصد همکاری دارد البته به شرطی که قطعنامه ای در شورای حکام صادر نمیشد بنابراین اروپا باید به این همکاری کمک میکرد نه آنکه سنگ اندازی کند.
وی با بیان اینکه صدور قطعنامه در شورای حکام به معنی سنگ اندازی در مسیر همکاری ایران و آژانس است، افزود: اروپا و آمریکا با ارائه این قطعنامه دنبال ایجاد مانع برای توافق ایران و آژانس هستند چون می دانند این توافق عملا بهانه را از دست آنها می گیرد. غرب دنبال بهانه است تا چند ماه دیگر مکانیزم ماشه را فعال کنند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی اظهار کرد: در 27 مهر 1404 دوره 10 ساله برجام به پایان می رسد و پرونده ما به شرایط عادی برمی گردد؛ اروپا و آمریکا تحت لابی اسرائیل می خواهند چنین اتفاقی نیفتد و در عوض با فعال سازی مکانیزم ماشه 6 قطعنامه تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل علیه ایران دوباره احیا شود.
وی افزود: قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپا به تصویب شورای حکام رسید. البته یک اشتباه رسانه ای اینجا وجود دارد و آنکه با تصویب این قطعنامه تصویب، پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل می رود؛ حال آنکه پرونده ایران در شورای امنیت سازمان ملل است و هر 6 ماه یک بار دبیرکل سازمان ملل از روند برجام گزارش می دهد؛ در حال حاضر قطعنامه 2231 آن 6 قطعنامه قبلی را به حالت تعطیل درآورده است. موقعی پرونده ایران از شورای امنیت سازمان ملل خارج می شود که 10 سال دوره اجرای برجام به پایان برسد.
بهشتی پور درباره نحوه واکنش ایران به صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام بیان کرد: این قطعنامه تأثیری بر فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران نخواهد داشت؛ ایران بعد از صدور قطعنامه در شورای حکام فعالیت های هسته ای خود را تشدید و به سانتریفیوژهای نسل جدید خود گاز هگزافلوراید تزریق می کند تا غنی سازی با سرعت بیشتری انجام شود. حال آنکه اگر قطعنامه تصویب نمیشد ایران در کنار توقف غنی سازی 60 درصد، به 4 بازرس آژانس که قبلا ویزا نمی داد، ویزا میداد اما حالا عملا این قطعنامه مسیر همکاری جدید ایران و آژانس را مسدود خواهد کرد.
وی افزود: غربی ها تصمیم دارند که مسیر حقوقی فعالسازی مکانیزم ماشه را دنبال کنند و احتمالا در نشست اسفندماه شورای حکام به سمت فعالسازی مکانیزم ماشه خواهند رفت. البته روند فعالسازی این مکانیزم حداقل 4 تا 6 ماه طول می کشد و مشخص نیست غربی ها تاریخ استارت فعالسازی را در اسفندماه می زنند یا تا شهریور ماه صبر می کنند.
ارسال نظر