هنوز خاتمی دعوت نکرده است/ بیانیه فرصتطلبی یا روزنهگشایی؟
در حالیکه وزارت کشور از تاییدصلاحیت ۱۵۶۰ نامزد اصلاحطلب در انتخابات مجلس خبر داده و علیرغم اینکه برخی بزرگان جبهه اصلاحات از این وزارتخانه درخواست کردند که اسامی این تعداد اصلاحطلب را منتشر کنند، اسماعیل گرامیمقدم قائممقام حزب اعتمادملی هفته گذشته اعلام کرد که با توجه به مهندسی انتخابات که شکل گرفته تنها و تنها 30 نامزد اصلاحطلب شاخص در کل کشور برای ما باقی مانده که اساساً امکان رقابت با جریان اصولگرایی وجود ندارد.
بیانیه ۱۱۰ امضایی: «بهرغم کاهش ثبتنام نامزدهای با کیفیت و متکثر و همهٔ حذفهای غیرعادلانه استصوابی» هنوز امکان رقابت بر سر «دهها کرسی مجلس دوازدهم» وجود دارد
تهیه و تنظیم: امیرحسین نظری
گروه سیاسی- شامگاه 22 بهمن سایت روزنامه شرق با انتشار مطلبی تحت عنوان «روزنهگشایی کنیم» دربارهٔ انتخابات ۱۴۰۲ از بیانیه ۱۱۰ فعال مدنی و سیاسی و اصحاب رسانه خطاب به دغدغهمندان توسعه و مردمسالاری در ایران خبر داد که این افراد در بیانیه مورد اشاره خواستار روزنهگشایی احزاب و نیروهای سیاسی و مدنی در انتخابات مجلس ۱۴۰۲ از طریق حمایت از ائتلافی از نامزدهای میانهرو، توسعهگرا و اصلاحگر در حوزههایی که نامزدی برای رقابت مانده شدند.
بیانیهای که از همان ساعات اولیه انتشار انتقادهای بسیاری را به دنبال داشت تا جاییکه برخی افراد که اسامی آنها در بین این 110 شخصیت قید شده بود مدعی بیاطلاعی از متن این بیانیه شدند.
این 110 فعال سیاسی اصلاحطلب میگویند از آنجایی که کاهش مشارکت انتخاباتی به مسائلی چون تشدید تهدیدها و تحریمها علیه جمهوری اسلامی میانجامد، در انتخابات 11 اسفند شرکت خواهند کرد.
آنها با اشاره به این مسئله که انتخابات پیش رو «آزاد» نیست، مدعی شدند: «متأسفانه همچون عموم انتخاباتهای تاریخ معاصر ایران، این انتخابات نیز از شرایط انتخابات کاملاً آزاد و عادلانه فاصلهٔ زیادی دارد و مسیر و رویهٔ ناظران و مجریان این انتخابات حتی شدیدتر از گذشته معطوف به «خالصسازیِ» نامزدها و «خالصسازیِ» رأیدهندگان بوده است.» اما با این وجود خواستار روزنهگشایی احزاب و نیروهای سیاسی و مدنی در انتخابات مجلس ۱۴۰۲ از طریق شرکت در این انتخابات شدهاند.
در این بیانیه که با استقبال رسانههای نزدیک به قدرت مواجه شد آمده است که «بهرغم کاهش ثبتنام نامزدهای با کیفیت و متکثر و همهٔ حذفهای غیرعادلانه استصوابی» هنوز امکان رقابت بر سر «دهها کرسی مجلس دوازدهم» وجود دارد.
ادعایی که حتی برخی اصولگرایان مثل منصور حقیقتپور هم آنرا رد کرده و میگوید با توجه به ردصلاحیتهای گسترده توسط شورای نگهبان امکان ارائه لیست واحد حتی با وجود برخی از احزاب اصلاحطلب و اعتدالگرا وجود ندارد.
در حالیکه وزارت کشور از تاییدصلاحیت ۱۵۶۰ نامزد اصلاحطلب در انتخابات مجلس خبر داده و علیرغم اینکه برخی بزرگان جبهه اصلاحات از این وزارتخانه درخواست کردند که اسامی این تعداد اصلاحطلب را منتشر کنند، اسماعیل گرامیمقدم قائممقام حزب اعتمادملی هفته گذشته اعلام کرد که با توجه به مهندسی انتخابات که شکل گرفته تنها و تنها 30 نامزد اصلاحطلب شاخص در کل کشور برای ما باقی مانده که اساساً امکان رقابت با جریان اصولگرایی وجود ندارد.
اما این 110 چهره اصلاحطلب دلیل تصمیم خود برای رأی دادن را ترس از تحریم بیشتر کشور و جلوگیری از «تداوم تسخیر مجلس توسط نیروهای واپسگرا» عنوان کردهاند.
عبارتی که طی چند هفته اخیر بارها از سوی فعالان سیاسی کشور مطرح شد و آنها عنوان کردند که مشارکت پایین در انتخابات این پیام را به دشمنان کشور میدهد که فضا برای حمله به خاک کشور فراهم است.
اما روزنه گشایان اشارهای به نتایج انتخابات سال ۹۶ نکردهاند که با مشارکت بسیار خوب مردم و احزاب و جناحها برگزار شد، ولی به دلیل ظهور ترامپ برجام کنار گذاشته شد و تحریمها سختتر شد.
این در حالی است که بیانیه این 110 اصلاحطلب در حالی منتشر میشود که پیشتر سخنگوی جبهه اصلاحات گفته بود این تشکل که شماری از احزاب و تشکلهای اصلاحطلب را نمایندگی میکند، در انتخابات مجلس شورای اسلامی در تهران فهرست ارائه نخواهد کرد.
اشاره به بخشی از بیانیه 110 اصلاحطلب که در آن از این رای اعتراضی به «رأی روزنهگشا» تعیبر شده که مشخص نیست بر فرض اینکه اگر میزان رای اعتراضی نسبت به انتخابات دو سال قبل بیشتر شود چه دستآوردی را به دنبال خواهد داشت؟
حسن روحانی پیش از اعلام نظر شورای نگهبان هم به رای اعتراضی اشاره کرده بود. «باز میخواهیم کاری بکنیم که رقیب اولِ منتخبِ اولِ ملت آرای باطله باشد؟! در ۱۴۰۰ رقیب کسی که انتخاب شد، هیچکس نبود جز آرای باطله. رأی اول رأی رئیسجمهور بود، رأی دوم آرای باطله! چرا ۳ میلیون و هفتصد هزار، چرا حدود ۴ میلیون نفر رفتند رأی سفید و باطله به صندوق ریختند! چرا این کار را کردیم؟! خب یک نفر دیگر را تائید میکردیم یک انتخابات رقابتی به پا میشد.»
هرچند خاتمی در عین حال انتخابات آزاد، سالم و رقابتی را کم هزینهترین و کوتاهترین راه به سوی جامعهای میداند که مردم در آن احساس رضایت کنند اما با توجه به مجموع سخنان او به نظر میرسد نظر او در خصوص مشارکت در انتخابات تا اینجای کار مثبت نبوده و اساساً به همین دلیل است که 110 چهره اصلاحطلب خواستار مشارکت مردم در انتخابات شدهاند.
انتخاباتی که حتی به باور بسیاری از اصولگرایان هم، مجال رقابت در آن برای اکثریت جامعه فراهم نیست و نتیجه این رقابت از قبل مشخص شده.
ارسال نظر