احمد شیرزاد نماینده ادوار مجلس در گفتگو با مستقل:

سیاست فشار حداکثری آمریکا شکست خورد

شیرزاد می‌گوید: وضعیت فعلی ارتباطی به «بایدن» و دل‌رحمی احتمالی او ندارد. واقعیت این است که سیاست فشار حداکثری آمریکا شکست خورد و ادامه آن روش برای آمریکا سودی نداشت.

سیاست فشار حداکثری آمریکا شکست خورد

سیاست فشار حداکثری آمریکا شکست خورد

گفتگو از امیرحسین مصلی

احمد شیرزاد، تحلیلگر حوزه بین‌الملل در گفت‌وگو با روزنامه مستقل گفت: آمریکا تصور می‌کند روند فرسایشی مذاکرات موجب خسته شدن ایران و به تبع آن تن دادن به خواسته‌های طرف مقابل خواهد شد.

به گزارش گروه سیاسی مستقل، مذاکرات احیای برجام در حال ثبت یک رکورد به لحاظ طولانی شدن روند گفت‌وگوها است. اگر در دوره‌ای تیم دیپلماسی سعید جلیلی به جهت آغاز مذاکرات اقدام به مذاکره می‌کرد، امروز نیز تیم تحت امر امیرعبداللهیان و باقری کنی در حال چانه‌زنی بر سر مسائلی است که مدت‌ها قبل از سوی سیدعباس عراقچی به نتیجه رسیده بود.

 

گمانه‌زنی‌ها در خصوص علل توقف مذاکرات وین و همچنین اختلاف بر سر حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست گروه‌های تروریستی و تحریمی در دوحه، همگی حاکی از آن است که هنوز دو طرف اصلی برجام راهی طولانی برای رسیدن به یک توافق پایدار دارند؛ چنانکه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در آخرین موضع‌گیری خود درباره احیای توافق هسته‌ای با ایران مدعی شد: به نظر نمی‌رسد ایران در این مرحله تصمیم سیاسی- یا باید بگویم- تصمیمات لازم برای دستیابی به بازگشت متقابل به پایبندی به برجام را گرفته باشد!

مذاکرات به بن‌بست نرسیده است

احمد شیرزاد تحلیلگر مسائل بین‌الملل در همین رابطه در گفت‌وگو با روزنامه مستقل در خصوص علل به بن‌بست رسیدن مذاکرات برجامی، اظهار کرد:

 

 مذاکرات احیای برجام به تدریج در حال به ثمر رسیدن است و نمی‌توان وضعیت فعلی پیش آمده در مذاکرات را یک بن‌بست قطعی دانست.

 

وی با یادآوری اوضاع پیش آمده در زمان تحریم‌های «ترامپ»، خاطرنشان کرد: زمانی که ترامپ تصمیم به فشار حداکثری گرفت، فروش نفت ایران به زیر ۱۰۰ هزار بشکه در روز رسید و حتی چینی‌ها نیز نفت ایران را نمی‌خریدند. اما امروز مقدار فروش نفت ایران به بالای یک میلیون بشکه در روز رسیده که نشان از برداشته شدن برخی از موانع تحریمی دارد. 

 سیاست فشار حداکثری آمریکا شکست خورد

 این تحلیلگر حوزه بین‌الملل تأکید کرد:

 وضعیت فعلی ارتباطی به «بایدن» و دل‌رحمی احتمالی او ندارد. واقعیت این است که سیاست فشار حداکثری آمریکا شکست خورد و ادامه آن روش برای آمریکا سودی نداشت.

 آیا ایران از غنی‌سازی بیشتر صرف نظر کرد؟

شیرزاد با تحلیل رفتار فعلی ایران و آمریکا، بیان داشت: 

در ابتدای مذاکرات شاهد بودیم که ایران به شکل رسمی دیگر سخنی از افزایش سطح غنی‌سازی به میان نیاورد و از سوی دیگر آمریکا نیز سیاست‌های تحریمی گذشته را دنبال نکرد که این رفتارها حاکی عزم دو طرف برای رسیدن به توافق است.

وی ادامه داد: 

به نظر می‌رسد نزدیک به چهل درصد از مفاد برجام تا به امروز اجرایی شده و از این پس باید ایران و آمریکا قدم‌های مهمتری را برای رسمیت بخشیدن به احیای برجام بردارند.

 

دیوار بی‌اعتمادی میان ایران و آمریکا بلند است

 

 این نماینده سابق مجلس با انتقاد از طولانی شدن روند احیای برجام، اظهار کرد: 

فرایند بلاتکلیفی در مذاکرات وین پدیده‌ مثبتی نیست. متاسفانه دیوار بلند بی‌اعتمادی میان ایران و آمریکا عاملی شده تا دو طرف نتوانند گام‌های اصلی و نهایی برای رسیدن به یک توافق را بردارند.

 

 شیرزاد در مواجهه با این سوال که آیا ضعف تیم دیپلماسی دولت سیزدهم موجب فرسایشی شدن روند مذاکرات در وین شده است، گفت:

 در مقام مقایسه می‌توان به قدرت بیان و دیپلماسی عمومی محمدجواد ظریف در برجام در مقایسه با تیم فعلی اشاره کرد، اما این نقطه ضعف تیم مستقر در وین و دوحه عامل اصلی تاخیر در رسیدن به توافق نهایی نیست.

 

 وی تأکید کرد: 

روند مذاکرات اخیر متاثر از ضعف و قوت تیم‌های مذاکره‌کننده نیست. واقعیت این است که هر دو طرف (ایران و آمریکا) برای رسیدن به نقطه فعلی قدم‌هایی را برداشته‌اند و از این پس انتظار دارند نفر مقابل برای گام اصلی در مسیر رسیدن به توافق نهایی پیش قدم شود.

 

 این تحلیلگر حوزه بین‌الملل با ارائه یک راهکار، بیان داشت: 

اگر دو طرف اصلی برجام می‌پذیرفتند که مسائل اصلی باقیمانده را نیز در گام‌های کوچک حل و فصل کنند، این احتمال وجود داشت که امروز درصد بیشتری از مفاد برجام اجرایی شده بود.

 

 دوگانگی دیپلماسی و میدان از بین رفته است

 

 شیرزاد در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره احتمال وجود دوگانگی میان «دیپلماسی» و «میدان» در دولت جدید، گفت: 

به نظر می‌رسد کسانی که امروز در رأس حاکمیت برای برجام تصمیم می‌گیرند، به هر دو حوزه دیپلماسی و میدان اشراف دارند و در این خصوص بلاتکلیفی و یا دوگانگی گذشته وجود ندارد.

 

وی اضافه کرد: 

روند فعلی پیش آمده در برجام ارتباطی به اختلاف نظرهای داخل ایران در قبال این توافقنامه ندارد و همه چیز متاثر از اختلاف نظر میان ایران و آمریکا است.

 

 اروپا ثابت کرد که عیاری در برجام ندارد

 

 این نماینده مجلس ششم تصریح کرد: 

در معادله کنونی برجام این ایران و آمریکا هستند که باید تصمیم نهایی را بگیرند. زیرا تا به امروز اروپایی‌ها ثابت کرده‌اند که عیاری برای تاثیرگذاری بر برجام ندارند؛ از سوی دیگر شاهد هستیم که روسیه نیز به نوعی در مسائل جنگ با اوکراین مشغول است و چینی‌ها نیز منتظر هستند تا به فراخور مسائل پیش رو تصمیم بگیرند.

 

 احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا؟ 

 

 شیرزاد در بخش پایانی گفت‌وگو با روزنامه مستقل در خصوص احتمال وقوع جنگ میان ایران و آمریکا در صورت شکست مذاکرات در وین، گفت: 

 

احتمال تقابل نظامی میان ایران و آمریکا نزدیک به صفر است. زیرا دولت فعلی آمریکا میلی برای تهاجم نظامی به ایران ندارد و از سوی دیگر ایران نیز تمایلی به درگیری منطقه‌ای با آمریکایی‌ها ندارد.

 

این تحلیلگر حوزه بین‌الملل اظهار کرد: 

 

اگر مذاکرات شکست بخورد شاید دوباره ایران به سمت افزایش سطح غنی‌سازی برود و آمریکا نیز دوباره سیاست تشدید تحریم‌ها را پیگیری کند.

 

 ایران مقهور فشار آمریکایی‌ها نمی‌شود

 

 وی گفت: 

یک تحلیل خوش‌بینانه در داخل آمریکا شکل گرفته که شاید ایران خسته شود و زودتر به خواسته‌های طرف مقابل تن دهد، اما در عرصه داخلی و بر اساس رهنمودهای رهبر انقلاب اینگونه برداشت می‌شود که ایران بدون توجه به جریان تحریم تصمیم دارد روند کاری خود را به پیش ببرد و مقهور فشار آمریکایی‌ها نیز نخواهد شد.

 

این استاد دانشگاه گفت: از سوی دیگر نیز شاهد هستیم ایران می‌داند که دولت بایدن زمان زیادی ندارد و باید به یک توافق برسد. زیرا دموکرات‌ها نیز بیم آن را دارند که جایگاه خود در کنگره را از دست دهند و دیگر نتوانند مذاکرات را به شکل فعلی پیش ببرند.

 

 شیرزاد تصریح کرد: ایران و آمریکا هنوز به صورت شفاف اعلام نکرده‌اند که به چه دلیل نمی‌توانند به توافق برسند، اما واقعیت امر این است که طولانی شدن روند فعلی موجب فشار اقتصادی به کشورمان شده است.

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها