طغیان وبا در ایران
تایید ۶۳ مورد ابتلا به وبا در ایران/ بیش از ۷۵ درصد مبتلایان مردان هستند
مطالعات معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان میدهد وبا در حال طغیان و همه گیری در کشور است و اغلب مبتلایان ۳۰ تا ۶۰ سال بوده و بیش از ۷۵ درصد آنان را مردان تشکیل میدهند.
به گزارش ایرنا، از ابتدای سال جاری تا کنون ۶۳ مورد ابتلا به وبا از چهار استان کردستان، کرمانشاه، آذربایجان غربی و بوشهر شناسایی و گزارش شده است که ۹۵ درصد موارد ابتلا مربوط به ۲ استان کردستان و کرمانشاه است.
وبا یک عفونت اسهالی حاد است که توسط باکتری ویبریو کلرا ایجاد میشود. این بیماری اغلب به دنبال خوردن آب یا مواد غذایی آلوده به باکتری ویبریوکلرا ایجاد شده و عموما با دسترسی ناکافی به آب آشامیدنی ایمن و سیستم مناسب جمع آوری فاضلاب ارتباط دارد.
وبا هنوز یک تهدید برای سلامت عمومی است و سالانه جان حدود ۲ میلیون نفر را می گیرد
بیماری وبا هنوز در دنیا به عنوان یک تهدید برای سلامت عمومی محسوب می شود. بر اساس تخمین محققین سالانه بین سه تا چهار میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا و حدود ۲ میلیون نفر جان خود را از دست می دهند. بیشترین موارد ابتلا مربوط به ۲ قاره آفریقا و آسیا بوده و درمان صحیح و مناسب میزان کشندگی بیماری میتواند حتی به کمتر از یک درصد کاهش یابد.
تا کنون هفت همه گیری وبا در دنیا ثبت شده که در ۶ مورد بیشتر ناشی از بیوتیپ کلاسیک بوده است. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت بیماری در ۴۷ کشور دنیا اندمیک بوده و در مناطق آندمیک نیز افزایش موارد ابتلا به این بیماری در مقایسه با سالهای قبل از وقوع همه گیری کرونا گزارش شده است.
از ابتدای سال ۲۰۲۲ میلادی تا کنون سازمان جهانی بهداشت طغیان وبا را در کشورهای بنین، مالاوی، کامرون و همچنین برخی از ایالت های کشور افغانستان، پاکستان و عراق گزارش کرده است.
در سال جاری به دنبال وقوع طغیان وبا در سلیمانیه، کردستان و کرکوک در کشور عراق، از تاریخ ۲۷ خرداد ماه سال ۱۴۰۱ مواردی از ابتلا به این بیماری در استان کردستان در کشور ما نیز گزارش شد. بر اساس بررسی های انجام شده مبتلایان افرادی بودند که سابقه سفر به مناطق آلوده در کشور عراق را داشته و پس از بازگشت از سفر علائم بیماری در آنها بروز کرده بود. پس از مشاهده موارد ابتلا در کردستان مواردی از ابتلا به وبا در استان های کرمانشاه و آذربایجان غربی نیز به وقوع پیوست.
مریم مسعودی رئیس اداره بیماریهای متقله از آب و غذای وزارت بهداشت در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: از ابتدای سال جاری تا کنون ۶۳ مورد ابتلا به وبا از چهار استان کردستان، کرمانشاه، آذربایجان غربی و بوشهر شناسایی و گزارش شده است.
حدود ۶۰ درصد مبتلایان به وبا در کشور سرپایی درمان شدند و موردی فوتی تاکنون گزارش نشده است
وی افزود: اگر چه سن بیماران حداقل یک سال و حداکثر ۸۲ سال گزارش شده، اما اغلب مبتلایان در سنین ۳۰ تا ۶۰ سال بوده و بیش از ۷۵ درصد مبتلایان جنس مذکر و حدود از ۷۵ درصد بیماران شناسایی شده ساکن مناطق شهری هستند، ۴۵ درصد موارد ابتلا سابقه سفر به کشور عراق را بیان کرده، حدود ۶۰ درصد مبتلایان به صورت سرپایی درمان شده و سایر موارد نیاز به بستری داشته اند. موردی از فوت تا کنون گزارش نشده است.
مسعود مردانی متخصص بیماریهای عفونی نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: وبا یک بیماری حاد اسهالی است که توسط میکروبی به نام ویبریوکلرا انجام می شود. این میکروب از طریق خوردن آب آلوده پس از عبور از معده در روده تکثیر پیدا کرده و موجب ترشح سم و افزایش دفع آب و املاح از دیواره روده می شود که با علامت اسهال همراه است بنابراین میکروب از طریق مدفوع انسان در محیط پخش می شود و آب و غذا را آلوده می کند.
وی تصریح کرد: وبا یک بیماری عفونی است که هر سال با آغاز فصل گرما شایع می شود و برای اولین بار است که این بیماری در استانهای غربی کشور شیوع پیدا کرده و با توجه به اینکه در عراق وضعیت بهداشت و درمان مناسبی وجود ندارد از زائران ایرانی درخواست می شود موارد بهداشت فردی و اجتماعی را کاملا رعایت کنند تا دچار آن نشوند.
حدود ۹۰ درصد بیماران مبتلا به وبا بدون علامت بوده و ۲۵ تا ۵۰ درصد از موارد ابتلا منجر به مرگ می شود
مردانی ادامه داد: ۲۵ تا ۵۰ درصد از موارد مبتلا به بیماری وبا منجر به مرگ می شوند، حدود ۹۰ درصد بیماران بدون علامت بوده و بیماری می تواند از طریق دست های آلوده، تماس با مواد دفعی، استفراغ بیماران یا وسایل و لوازم آلوده به مدفوع بیمار منتقل شود.
وی اظهار داشت: عامل بیماری وبا در آب، محیط های مرطوب، میوه و سبزی، صدف دریایی و گوشت زنده می ماند ولی تحمل چندانی نسبت به خشکی و نور آفتاب ندارد و با جوشاندن آب به مدت یک دقیقه از بین می رود و منبع بیماری وبا، آب و غذای آلوده به مدفوع انسانی است.
مردانی، اسهال آبکی شدید و متوسط، استفراغ بدون حالت تهوع قبلی، گرفتگی عضلات پشت ساق پا، عطش فراوان را از مهمترین علایم بیماری وبا برشمرد و ادامه داد: آشامیدنی و خوراک آلوده مانند سبزی ها و میوه هایی که با آب آلوده شسته شده اند و آلودگی غذاهای پخته شده بعد از تهیه، تماس مستقیم دست با ترشحات اسهالی بیمار مبتلا به وبا راه انتقال این بیماری بوده وجوشاندن یک دقیقه ای آبی که از سلامتش اطمینان ندارید، شستشوی دست با آب و صابون قبل از غذا و بعد از اجابت مزاج، خودداری از خرید هرگونه مواد غذایی و خوراکی از دست فروشان و ضدعفونی کردن سبزی ها و میوه ها از راههای پیشگیری است.
ارسال نظر