کار بشار اسد تمام شد؛ مسکو قطع امید کرد، ایران میگوید پیشگو نیست
تحلیلگران معتقدند که تهران از این موضوع آگاه بوده که شکاف امنیتی منجر به ترورها در حملات هوایی اسرائیل به دمشق، احتمالاً از سوی سوریها بوده است. اسد تا پیش از هفته گذشته ظاهراً در حال فاصله گرفتن از ارتباطات خود با ایران بود، در حالی که همزمان تلاشهایی برای بازسازی روابط خود در منطقه و بهبود جایگاه بینالمللیاش انجام میداد. به نظر میرسد این ادعا در راستای پیشنهاد هفته گذشته آمریکا به بشار اسد باشد. ایالات متحده و امارات متحده عربی درباره امکان رفع تحریمها علیه بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، در صورتی که او از ایران فاصله بگیرد و مسیرهای انتقال سلاح به حزبالله لبنان را مسدود کند، گفتگو کردهاند. پنج منبع آگاه این موضوع را به رویترز اعلام کردند

عراقچی: پیشگو نیستیم و اینکه پیشبینی کنیم که بشار اسد سقوط میکند ممکن نیست
گروه سیاسی- اوضاع در سوریه به هیچ وجه مساعد نیست. جمعه شب برخی رسانهها خبر دادند که بشار اسد و خانواده او به ایران گریختهاند اما ساعتی بعد این خبر تکذیب شد و در تازهترین اخبار از وضعیت بشار اسد و خانواده او والاستریتژورنال به نقل از مقامهای امنیتی سوری و عربی نوشت اسد روز جمعه در سوریه باقی ماند، اما هفته گذشته همسر و فرزندانش به روسیه و برادران همسرش به امارات متحده عربی رفتند. این رسانه افزود مقامهای مصر و اردن از اسد خواستهاند تا سوریه را ترک کرده و دولتی در تبعید تشکیل دهد.
همزمان عباس عراقچی در گفت وگو با شبکه عراقی «الاولی» با تاکید بر اینکه «ما همواره از دولت و ملت سوریه حمایت کردیم و الان هم به این حمایت خود به صورت کامل ادامه میدهیم»، گفت: اینکه این حمایت به چه صورت شکل بگیرد، این امر بستگی به دولت سوریه دارد. هر چیزی که از ما درخواست شود، طبیعی است که ما کمک میکنیم.
وزیرخارجه کشورمان در پاسخ به سؤالی در مورد سرنوشت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، گفت که پیشبینی سقوط بشار اسد در حال حاضر امکانپذیر نیست.
او در این باره افزود: «پیشگو نیستیم و اینکه بگویبم و پیشبینی کنیم که بشار اسد سقوط میکند ممکن نیست؛ ولی مقاومت وظیفه خود را حتما انجام میدهد».
عراقچی تأکید کرد که برخی انتظار سقوط بشار اسد در سال ۲۰۱۱ را داشتند، اما این اتفاق نیفتاد و از آن زمان حدود ۱۴ سال میگذرد.
در سوی دیگر ماجرا نشریه آمریکایی نیولاینز ادعا کرد که بشار اسد تا پیش از هفته گذشته ظاهراً در حال فاصله گرفتن از ارتباطات خود با ایران بود. این نشریه نوشت: به نظر میرسد که مقامات سوریه دمشق را به محلی غیر قابلتحمل برای مسئولان ایران تبدیل کرده بودند. به عنوان مثال، نیروهای امنیتی سوریه مجوزهای اجاره مسکن برای مستأجران ایرانی را محدود کرده بودند.
در ادامه این مطلب آمده است: ایرانیها برای ثبت اجارهنامهها با مشکلات بیشتری مواجه شده بودند، اگر نگوییم این کار غیرممکن شده بود.
همچنین، گزارش شده بود که یک مدرسه ایرانی تعطیل شده و نیروهای امنیتی سوریه در برخی محلههای دمشق خانه به خانه می رفتند تا از مالکان بپرسند آیا خانه خود را به ایرانیها اجاره دادهاند یا خیر. ساکنان محلههایی که بیش از سایرین، هدف حملات هوایی اسرائیل قرار می گرفتند، از حضور ایرانیها ناراضی بودند، زیرا احساس می کردند این حضور آنها را نیز به هدف تبدیل کرده است.
تحلیلگران معتقدند که تهران از این موضوع آگاه بوده که شکاف امنیتی منجر به ترورها در حملات هوایی اسرائیل به دمشق، احتمالاً از سوی سوریها بوده است.
اسد تا پیش از هفته گذشته ظاهراً در حال فاصله گرفتن از ارتباطات خود با ایران بود، در حالی که همزمان تلاشهایی برای بازسازی روابط خود در منطقه و بهبود جایگاه بینالمللیاش انجام میداد.
به نظر میرسد این ادعا در راستای پیشنهاد هفته گذشته آمریکا به بشار اسد باشد. ایالات متحده و امارات متحده عربی درباره امکان رفع تحریمها علیه بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، در صورتی که او از ایران فاصله بگیرد و مسیرهای انتقال سلاح به حزبالله لبنان را مسدود کند، گفتگو کردهاند. پنج منبع آگاه این موضوع را به رویترز اعلام کردند.
منابع افزودند که امارات مدتهاست تلاش کرده روابط اسد با ایران را کاهش دهد و برقراری روابط تجاری با سوریه را در نظر دارد، اما تحریمهای آمریکا این تلاشها را محدود کرده است.
برخی منابع آمریکایی و سوری اعلام کردند که امارات به آمریکا پیشنهاد داده است که تحریمهای سزار بدون تمدید منقضی شود. این پیشنهاد شامل تلاشهایی برای بازسازی سوریه و تشویق اسد به فاصله گرفتن از ایران بوده است.
در مقابل، ایران به اسد هشدار داده است که گذشته را فراموش نکند. به گفته یک دیپلمات منطقهای، این پیام توسط علی لاریجانی به اسد منتقل شده است: «گذشته را فراموش نکن.» به گفته این دیپلمات، این پیام به اسد یادآوری کرد که متحدان واقعی او چه کسانی هستند.
همچنین درباره دوست دیگر سوریه یعنی روسیه، بلومبرگ به نقل از یک منبع نزدیک به کرملین اعلام کرد که مسکو هیچ برنامهای برای نجات اسد ندارد و تا زمانی که ارتش مواضع خود را ترک میکند، انتظار هیچ برنامهای را نداریم.
در همین زمینه منابع اختصاصی اسکای نیوز عربی نیز گفتند که روسیه به دمشق اطلاع داده است که هرگونه دخالت این کشور محدود خواهد بود و در حال حاضر اولویتهای دیگری دارد.
همه اینها در حالی است که دیدبان حقوق بشر سوریه گزارش داد استان السویداء در جنوب سوریه با عقبنشینی ارتش، بهطور کامل از کنترل نیروهای دولتی خارج شد و به دست نیروهای محلی افتاد.
با این حال، خبرگزاری «رویترز» گزارش داد شامگاه جمعه 16 آذر درگیری میان نیروهای امنیتی و گروههای مسلح محلی در السویداء که به کنترل مخالفان بر یک مقر پلیس و یک زندان در این استان در جنوب سوریه منجر شد، دستکم 3 نفر کشته شدند.
منابع العربیه نیز گزارش دادند درگیریهای شدیدی در یک پادگان نظامی در منطقه «القلعه» در استان السویداء در جنوب سوریه جریان دارد.
به گفته منابع «العربیه»، گروههای مسلح در السویدا ابتدا مقر اطلاعات سیاسی و ایست بازرسی «ام الزیتون» را تصرف کردند و همزمان، ارتش سوریه با وسایل نقلیه نظامی از منطقه «اللجاه» در شمال غرب السویدا عقبنشینی کردهاند.
گروه های مسلح محلی مخالف حکومت بشار اسد در جنوب سوریه یک مقر فرماندهی پلیس و یک زندان مرکزی در استان السویداء را به کنترل گرفته و زندانیان را آزاد کردند.
منابع آگاه به العربیه گفتند که گروه «رجال الکرامه» در السویدا اتاق عملیاتی برای مدیریت استان تشکیل دادند.
این منابع همچنین از وقوع درگیری در ایست بازرسی «شهبا» در السویدا میان ارتش سوریه و گروههای محلی خبر دادهاند.
پیشتر و چند ساعت پس از تسلط گروههای مسلح محلی بر ایستهای بازرسی ارتش سوریه در حومه درعا در جنوب سوریه، اعضای این گروهها حملهای را به تیپ 52 ارتش در این شهر انجام دادند.
منابع «العربیه»، جمعه 16 آذر از عقبنشینی نیروهای وابسته به تیپ چهارم ارتش سوریه از گذرگاه مرزی نصیب خبر دادند. این در حالی است که تروریست ها همچنین بر بخش سوری گذرگاه مرزی با اردن نیز تسلط یافتند.
ارسال نظر