ادعاهای کویت در عرب آنلاین:
ایران با عربستان و کویت مذاکره نمیکند
العرب آنلاین: ایران پیش از به رسمیت شناختن حق این کشور در میدان آرش مذاکره با کویت و عربستان را نمیپذیرد
ایران درخواست مذاکره طرفهای سعودی و کویتی برای تعیین مرزهای دریایی میانشان را رد کرده است و این امر نشان میدهد بحران تازه بروز کرده میان این سه طرف احتمالا بدتر خواهد شد.
مذاکراتی که طی روزهای گذشته میان وزرای امور خارجه ایران و کویت در حاشیه نشست وزرای امور خارجه جنبش عدم تعهد در باکو برگزار شد و دیداری که میان وزیر نفت ایران و وزیر انرژی عربستان در حاشیه نشست اوپک در وین برگزار شد نتوانست تنشی را از میان ببرد که در اثر کشمکش بر سر میدان گازی آرش بروز کرده است.
یک منبع ایرانی بلندپایه در وزارت امور خارجه ایران گفته است نتیجه مذاکرات برای الکویت و ریاض از قبل تعیین شده است. وی تاکید کرد کشورش به حل اختلاف از طریق دیپلماسی پایبند است و گفتگو درباره مرزهای دریایی باید دو جانبه با کویت باشد. این سخنان اشارهای به این بود که تهران نمیپذیرد ریاض طرف سومی در این مذاکرات باشد.
ناظران باور دارند مخالفت ایران با گفتگو درباره تعیین مرزهای دریایی قبل از توافق تقسیم میدان آرش به معنای آن است که امور به سمت تنش میرود و این مسئله به نوبه خود بازتاب منفی بر فضای آشتی میان ایران و عربستان دارد که با نظارت چین صورت گرفت.
ناظران اشاره میکنند انتظار نمیرود شاهد عقب نشینیای از سوی عربستان به ویژه کویت باشیم. کویت روی این میدان برای دو برابر کردن ذخایر گاز طبیعی خود حساب میکند. ناظران میگویند روند کنونی به احتمال توسل جستن به داوری بینالمللی اشاره دارد.
فاصله سواحل ایران از مرز شرقی منطقه مغموره (منطقه میان کویت و عربستان) دو برابر فاصلهاش از سواحل کویت و عربستان است و این امر باعث میشود درخواست ایران برای داشتن حق مالکیت از میدان آرش غیرمنطقی باشد.
ناظران میگویند حتی اگر ایران بخواهد این مسافت را از جزیره ایرانی خارگ حساب کند بنابراین عادی است که کویت این مسافت را از جزیره فیلکه محاسبه کند بنابراین نتیجه همان نتیجه قبلی خواهد بود.
پیش از این سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی ایران گفته بود: دیپلماسی در این شرایط معنا می دهد. دیپلماسی انرژی این است که ما با عربستان و کویت وارد گفت و گو شویم و با مذاکره این مسأله را حل و فصل کنیم.
متاسفانه یکی از آفتها و ضررهای عمدهای که به واسطه تحریم متوجه ایران شده، این است که منابع محدودی دارد که می تواند تنها در برخی از میادین مشترک هزینه کند. اگر نتوانیم پا به پای کشورهای منطقه حرکت کنیم، قطعا آنها برنده هستند.
توجه به موانعی که کویت ایجاد کرده، ایران باید بدون اعتنا به آنها، کار را آغاز کند تا آنها ناچار پای میز مذاکره بیایند. اما نباید این موضوع تبدیل به بهانهای شود که اختلافات ما با عربستان و کویت دامن زده شود.
ارسال نظر