سال ۱۴۰۰ از نظر فقر نسبت به سه سال گذشته بدترین سال بود

کارشناس اقتصادی می‌گوید: «سال ۱۴۰۰ از نظر فقر نسبت به سه سال گذشته بدترین سال بود، اگر توافق برجام صورت نگیرد در سال آینده وضعیت بدتر می‌شود.»

سال ۱۴۰۰ از نظر فقر نسبت به سه سال گذشته بدترین سال بود

نرخ تورم کل کشور در بهمن ماه، ۴۱٫۱ درصد بود. از سوی دیگر قیمت برخی کالاهای خوراکی تا بیش از ۵۰ درصد در سال ۱۴۰۰ افزایش داشت. همچنین افزایش قیمت مسکن نیز بار دیگری بود بر شانه‌های برخی از مردم. شرایطی که به رشد فقر در سال ۱۴۰۰ دامن زد.

تابستان امسال نیز مرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد گفت که خط فقر از ۹۵۰ هزار تومان در سال ۱۳۹۰ به ۱۰ میلیون تومان در سال ۱۳۹۹ رسید.

در همین مورد مرتضی افقه، کارشناس اقتصادی می‌گوید: «سال ۱۴۰۰ از نظر فقر سال خوبی نبود. قدرت خرید مردم بسیار کاهش پیدا کرد. البته این موضوع قابل انتظار هم بود. به دلیل وابستگی اقتصاد ایران به نفت، وضعیت مردم به برجام گره خورده است. برخلاف اینکه دولت فعلی مدعی بود که سفره مردم را به برجام گره نمی‌زنیم.».

افقه ادامه می‌دهد: «در این مدت هم کاری نکردیم که وابستگی اقتصاد به نفت کم شود. بنابراین طبیعی بود که تحریم‌ها به اقتصاد لطمه می‌زند و قدرت خرید مردم را کاهش دهد.».

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه سال ۱۴۰۰ از نظر فقر نسبت به سه سال گذشته بدترین سال بود، می‌افزاید: «در کنار تحریم‌ها، دولت هر چقدر ذخیره ارزی داشت برای کسری بودجه خرج کرد. بنابراین در سال جاری منبعی برای کسری بودجه نداشت.».

او اضافه می‌کند: «از سوی دیگر تغییر دولت در سال ۱۴۰۰ نیز در وضعیت اقتصاد ایران موثر بود. سیستم سیاسی کشور اینگونه است که وقتی دولت عوض شود بسیاری از کارها معطل می‌ماند. معمولا سرمایه‌گذاران هم منتظر می‌مانند تا دولت و مدیران مشخص شود. این موضوع نیز به واحدهای اقتصادی لطمه وارد می‌کند.».

افقه یادآور می‌شود: «مجموعه این عوامل در کنار بیکاری و نداشتن منبع درآمد برخی از مردم، فشار اقتصادی و اجتماعی به مردم وارد کرد. چنین شرایطی موجب گسترش فقر در کشور طی سال ۱۴۰۰ شد.».

پیش‌بینی فقر در سال ۱۴۰۱

این استاد دانشگاه درباره وضعیت فقر در سال آینده پیش‌بینی می‌کند: «برای پیش‌بینی وضعیت فقر در سال آینده و حتی یک ماه آینده باید دو سناریو را در نظر گرفت. اگر توافق برجام انجام نشود قطعا وضع بدتر از اکنون می‌شود.»

افقه خاطرنشان می‌کند: «اگر توافق انجام نشود و چین از ایران نفت بخرد، می‌توان امیدوار بود که وضعیت از این بدتر نشود. به عبارتی امیدی به اینکه وضعیت اقتصاد بهتر شود ندارم، بلکه فقط بدتر نشود.».

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها