فوری و مهم / این دو یارانه هفته آینده واریز می شود + فیلم
یارانه نخستین نوبتش در روز ۲۸ آذر ماه پرداخت شد و به گفته سخنگوی حمایت معیشتی کرونا سه نوبت دیگر آن نیز احتمالا در روزهای پایانی ماههای دی، بهمن و اسفند واریز میشود.
یارانه معیشتی در دولت روحانی به مردم تعلق گرفت. یارانه معیشتی برای افراد خاص جامعه است. یارانه معیشتی به حساب سرپرستان خانواده واریز میشود. یارانه معیشتی با ورود ویروس کرونا به کشور برای مردم کم درآمد درنظر گرفته شد. دولت باید در دو هفته آینده دو یارانه معیشتی کرونا و یارانه نقدی را به حساب سرپرستان خانوار واریز کند.
آخرین اخبار مربوط به " یارانه " را در مستقل آنلاین بخوانید.
به گزارش مستقل آنلاین : صد و نوزدهمین مرحله یارانه نقدی که یارانه دی ماه است در روز شنبه هفته آینده به حساب سرپرستان خانوار ۷۸ میلیون نفر واریز میشود.مبلغ این یارانه در صد و هجده نوبتی که واریز شده تغییر نکرده و ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان بهازای هر نفر است. ۲۱ میلیون خانواری که مرحله اول وام یک میلیون تومانی را گرفتهاند طی شش ماه اخیر اقساط آن را پرداخت کردهاند. هفتمین قسط این وام به مبلغ ۳۵ هزار و ۱۰۰ تومان از یارانه دی ماه کسر میشود.
در این زمینه بخوانید : یارانه 15 میلیون ایرانی گم شد + جزئیات
نخستین نوبت آن در روز ۲۸ آذر ماه پرداخت شد و به گفته سخنگوی حمایت معیشتی کرونا سه نوبت دیگر آن نیز احتمالا در روزهای پایانی ماههای دی، بهمن و اسفند واریز میشود.
در این زمینه بخوانید :
مشمولان یارانه جدید دولت اعلام شدند + مبلغ یارانه جدید
یارانه 15 میلیون ایرانی گم شد
سخنگوی دولت میگوید یارانه معیشتی کرونا برای ۴۹ میلیون نفر پرداخت شده است اما طبق آخرین اعلامهای قبلی تنها ۳۴ میلیون نفر این یارانه را دریافت کردهاند. ماجرا چیست؟ آیا ۱۵ میلیون نفر از دریافت یارانه 100 هزار تومانی جاماندهاند یا خطای محاسباتی سخنگوی دولت بوده است؟
پس از آخرین اعلام سخنگوی دولت درباره رقم مشمولان دریافت یارانه معیشتی هنوز هیچ منبع دولتی رقم اعلامی او را رسما تایید یا تکذیب نکرده است اما این تفاوت در اعداد معلوم نیست ریشه در یک خطا دارد یا برنامه دولت تغییری کرده است.
علی ربیعی اعلام کرده است: ما به ۹ میلیون نفر از شهروندان که مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند یارانه ۱۲۰ هزار تومانی پرداخت کردیم که سایت آن موجود است و میتوان به آن مراجعه کرد. حدود ۴۰ میلیون نفر باقی مانده هم مشمول یارانه صدهزار تومانی شدند و همه به موقع این یارانه را دریافت کردند.
در حالی که طبق اعلام سخنگوی طرح یارانه معیشتی کرونا، در طرح حمایتی کرونا به ۲۵ میلیون نفر به ازای هر نفر ۱۰۰ هزار تومان پرداخت شده است و به ۸ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بودند ۱۲۰ هزار تومان تعلق گرفته شده است.
به گفته سخنگوی دولت ۴۹ میلیون نفر یارانه معیشتی کرونا را دریافت کردهاند اما طبق گفته سخنگوی این طرح ۳۴ میلیون نفر مشمول شدهاند.
این تناقض در آمارها در حالی رخ داده که با واریز اولین نوبت از یارانه کرونا در روزهای پایانی آذر، تعداد متقاضیان بسیاری نسبت به عدم دریافت این یارانه اعتراض کردند. آنها میگویند که شرایط دریافت این یارانه را دارند و تحت فشارهای شدید هزینهای هستند اما این پول را دریافت نکردهاند.
در حالی که مردم معتقدند که دولت در شناسایی مشمولان دچار خطا شده، سخنگوی دولت میگوید که خیلیها شاید خود را مستحق دریافت این یارانه بدانند که استحقاق آن را ندارند.
یارانه ارزی جدید در راه است؟
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ با اعلام رقم ۱۰۶ هزار میلیارد تومان مابه التفاوت ارز ۴۲۰۰ و ۱۷۵۰۰ تومانی مصوب در این کمیسیون گفت: در کمیتههای مربوط تا پایان هفته در خصوص نحوه پرداخت مابهالتفاوت ارز که میتواند از طریق بنکارت، یارانه نقدی یا یارانه دارویی باشد، تصمیمگیری میشود.
رحیم زارع در خصوص مباحث مطرح شده در زمینه نرخ ارز در نشست غیرعلنی مجلس گفت: مواردی در خصوص تک نرخی شدن ارز مطرح شد، در لایحه بودجه دولت قصد داشت با ظرافت خاصی ارز را بر اساس نرخ نیمایی به فروش برساند.
بیشتر بخوانید :
فوری / یارانه ارزی جدید در راه است + جزئیات
زارع با تأکید بر این که تاکنون مابهالتفاوت ارز 4200 تومانی و 17 هزار و 500 تومانی، 106 هزار میلیارد تومان است که قصد داریم به صورت مستقیم به دست مردم برسانیم، اظهار کرد: پیش بینی می شود در کمیتههای مربوط تا پایان هفته در خصوص نحوه پرداخت مابهالتفاوت ارز که میتواند از طریق بنکارت، یارانه نقدی یا یارانه دارویی باشد، تصمیمگیری شود.
با فرض توزیع این رقم بین 80 میلیون از افرادی که اکنون یارانه نقدی دریافت می کنند، هر فرد در هر ماه 110 هزار تومان یارانه جدید و با فرض اختصاص این مبلغ به 60 میلیون نفر یارانه بگیر معیشتی، هر فرد در هر ماه 147 هزار تومان یارانه جدید دریافت خواهد کرد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ گفت که این کمیسیون در مصوبهای دولت را موظف کرد که ۲۰ درصد از درآمدهای حاصل از مالیات بر واحدهای مسکونی لوکس و گرانقیمت را بابت تامین مسکن مددجویان تحت پوشش نهادهای حمایتی پرداخت کند.
وی توضیح داد: کمیسیون تلفیق در مصوبهای وزارتخانههای نفت و نیرو را مکلف کرد که هزینه آب و برق مشترکان کم مصرف خانوارهای محروم را با نرخ صفر محاسبه کنند و ۲۰ درصد از اعتبارات متوازن سازی مناطق کم برخوردار در اختیار بسیج سازندگی و قرارگاه جهاد سازندگی سپاه قرار گیرد تا این اعتبارات برای همان مناطق جهت اجرای طرحهای عمرانی هزینه کند.
وی ادامه داد: از ۳۰۰۰ میلیارد تومان فروش منابع داخلی و تهاتر اراضی مربوط به وزارت راه و شهرسازی از طریق شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید و سازمان ملی زمین و مسکن و شرکت بازآفرینی شهری مقرر شد ۱۰۰۰ میلیارد تومان صرف احیای سکونتگاههای غیررسمی، بافتهای فرسوده و تاریخی شود. همچنین شرکتهای آب منطقهای مجاز شده است از محل منابع داخلی و بخشی از اعتبارات طرحهای تعادل بخشی در قالب وجوه اداره شده نسبت به تامین هزینه خرید و نصب شمارشگر یا کنتورهای حجمی و هوشمند چاههای آب کشاورزی مجاز اقدام کنند و اصل این تسهیلات به صورت اقساطی از صاحبان این چاهها دریافت میشود.
یارانه بنزین
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی مکلف شد از زمینهای متعلق به شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید و سازمان ملی زمین و مسکن و شرکت بازآفرینی شهری تا سقف ۵۰۰۰ میلیارد تومان به بانکهای عامل و صندوقهای تامین مالی در رهن قرار دهد و تسهیلات لازم برای اجرای طرحهای جامع تفصیلی و بافتهای فرسوده و آماده سازی آن اخذ کند و منابع حاصل صرف تکمیل طرحها شده و از محل فروش طرحها با رعایت قوانین و مقررات و گردش در خزانه با بانکهای عامل تسویه حساب شود.
زارع خاطرنشان کرد: کلیه دستگاههای اجرایی و شرکتهای تابعه موضوع ماده پنج قانون خدمات کشوری از جمله شرکتهای اصلی و تابعه وزارت نفت، ایدرو و ایمیدرو مکلف شدند کلیه حسابهای ریالی درآمدی و هزینهای را صرفا از طریق خزانهداری کل کشور و نزد بانک مرکزی افتتاح کنند، لذا هر حسابی غیر از این نزد بانک مرکزی افتتاح شود در حکم تصرف غیرقانونی در اموال عمومی است.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۰ در پایان اظهار کرد: سازمان امور مالیاتی مکلف شد در راستای هدفمند سازی معافیتهای مالیاتی و شفاف سازی حمایتهای مالیاتی، سیاست اعتبار مالیاتی با نرخ صفر را جایگزین معافیتهای قانونی مالیاتی کرده و فهرست تمامی معافیتهای مالیاتی و میزان معافیت آنها به تفکیک هر بخش را به صورت جمعی – خرجی ثبت کند این کار باعث شفافیت مالیاتی میشود.
مبلغ یارانه سال 1400 اعلام شد.
کمیسیون تلفیق با حذف ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی یارانه ارزی به کالاهای اساسی را تعدیل کرد. دولت برای سال آینده ۸ میلیارد دلار با قیمت ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی در نظرگرفته بود تا صرف واردات کالاهای اساسی شود.با توجه به آن که ۸ میلیارد دلار از منابع دولت با عنوان یارانه نقدی بین اشخاص توزیع میشود تغییرات نرخ ارز میتواند حجم ریالی آن را جابه جا کند.
در همین خصوص پیش از این نرخ تبدیل این میزان ارز، به پول داخلی بر مبنای دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی بود. اکنون این رقم به ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تغییر پیدا کرده است. حاصلضرب ارقام فوق نشان میدهد که پیش از این ۳۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان مجموع هزینه سالانه یارانه نقدی بوده که با نرخ ارز دولتی جدید این مبلغ به ۱۴۰ هزاز میلیارد تومان افزایش پیدا کرد.
مابه التفاوت این دو رقم حجم پولی است که از این تغییر نرخ ارز به کل میزان یارانه اضافه میشود.این مبلغ در حدود ۱۰۶ هزار میلیارد تومان محاسبه میشود. سه سناریوی احتمالی برای هزینه این مبلغ وجود دارد.
توزیع این رقم بین ۸۰ میلیون نفر نشان میدهد که به رقم یارانه نقدی برای اشخاص در هر ماه حد اقل ۱۱۰ هزار تومان افزوده خواهد شد.
مبلغ طرح حمایت معیشتی دولت بر مبنای بُعد خانوار و از ۵۵ هزار تومان تا سقف حداکثر ۲۰۵ هزار تومان به ازای هر خانوار پرداخت میشود در حالی که یارانه نقدی بر مبنای هر فرد پرداخت میگردد.
به خانوارهای تک نفره ۵۵ هزار تومان، دو نفره ۱۰۳ هزار تومان، سه نفره ۱۳۸ هزار تومان، چهارنفره ۱۷۲ هزار تومان و پنج نفره و بیشتر۲۰۵ هزار تومان پرداخت خواهد شد.
در سناریوی دوم این رقم به یارانه بگیران معیشتی تخصیص داده میشود، در این صورت تقسیم ۱۰۶ هزار میلیارد تومان بین ۶۰ میلیون، موجب افزایش ۱۴۷ هزار تومانی یارانه معیشتی در هر ماه خواهد شد.
سود بازرگانی و حقوق ورودی
سناریوی سوم حالتی است که در آن، مبلغ اضافه شده به بخش سود بازرگانی و حقوق ورودی سایر کالاها اختصاص داده شود.
شرط دریافت یارانه معیشتی اعلام شد
سخنگوی طرح معیشتی کرونا گفت: اولین شرط این است که افراد باید یارانه بنزین را دریافت کنند. دومین شرط نداشتن درآمد ثابت است.
سخنگوی طرح معیشتی کرونا گفت: اولین شرط این است که افراد باید یارانه بنزینی را دریافت کنند. دومین شرط نداشتن درآمد ثابت است. سومین شرط بیمهپرداز نبودن افراد است؛ نوع بیمه هم فرقی نمیکند. شرط چهارم وضعیت شاخص بانکی است؛ یعنی وضعیت واریزی و تراکنشهای خرید افراد از سال ۹۵ تا شش ماه اول ۹۹.
اگر حتی یکی از فرزندان خانواده، یکی از این شرایط را نداشته باشد، کل خانواده یارانه نمیگیرند. علت اینکه برخی این شرایط را دارند اما یارانه نمیگیرند این است که سقف تعداد دریافتکنندگان تکمیل است.
یارانه 100 هزار تومانی چه زمانی واریز میشود؟
طبق روال یک سال گذشته و بنا بر اعلام سازمان هدفمندی یارانهها، یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان دی ماه در ساعت ۲۴ فردا، ۲۰ دی ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز میشود. اگرچه رقم یارانه نقدی به روال سالهای قبل، ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان است، اما برای ۲۱ میلیون نفر، ۳۵ هزار تومان کمتر پرداخت میشود.
این افراد اولین مرحله از وام یک میلیون تومانی کرونا را در بهار امسال دریافت کردند که اقساط آن از تیر ماه آغاز شده است. این ماه هفتمین قسط این وام از یارانه سرپرستان خانواری که تسهیلات کرونا را دریافت کردهاند، کسر خواهد شد.
همچنین در آذر ماه حدود هفت میلیون خانوار مرحله دوم وام یک میلیونی کرونا را دریافت کردند که اقساط آن از یارانه معیشتی کسر میشود.
به جز وام کرونا، پرداخت یارانه معیشتی کرونا نیز از جمله مصوبات سری قبل ستاد ملی کرونا بود که طبق آن به ۳۴ میلیون نفر از جمعیت کشور در چهار نوبت پرداخت میشود.
مبلغ این یارانه برای حدود ۹ میلیون نفر افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی ۱۲۰ هزار تومان و برای ۲۵ میلیون نفر از افراد کم درآمد مبلغ ۱۰۰ هزار تومان بهازای هر نفر است.
از آنجایی که اولین نوبت آن در روز ۲۸ آذر ماه واریز شد و فرداشب نیز یارانه نقدی واریز میشود، به نظر میرسد که واریز دومین مرحله از یارانه کرونا در هفته بعدی یعنی روزهای پایانی دی ماه انجام شود.
اخبار مهم روز :
-
کدام مدارس ایران بازگشایی می شوند؟ + جزئیات مهم
-
این باکتری مهم بدن به جنگ با ویروس کرونا می رود
-
آخرین اخبار از زمان ورود واکسن کرونای ایرانی به بازار
سخنگوی طرح کمک معیشتی خانوار با بیان اینکه فهرست افراد مشمول دریافت کمک معیشتی بسته شده است، گفت: به 34میلیون نفر کمک معیشتی حمایتی پرداخت شد. به خاطر نوسان نرخ ارز و تورم ایجاد شده و افزایش قیمت کالاهای اساسی در جامعه بخشی از مردم به ویژه کسانی که درآمد پایین داشته و یا درآمد ثابتی نداشتهاند، از نظر معیشتی در تنگنا قرار گرفتهاند در این زمینه دولت تصمیم گرفت، به کسانی که بیمهپرداز نبوده و یا درآمد ثابتی ندارند، در قالب کمک معیشتی ماهانه از آذر تا پایان سال به مدت 4ماه کمک معیشتی حمایتی پرداخت کند.
حسین میرزایی سخنگوی پیرامون اینکه آیا برای کسانی که خود مستحق دریافت کمک معیشتی حمایتی دولت میدانند، امکان ثبتنام وجود دارد که وی گفت، راه اعتراض وجود ندارد و جمعیت افراد مشمول دریافت کمک معیشتی حمایتی تکمیل و بسته شده است.
واریز یارانه معیشتی 100 هزار تومانی
وی گفت: در مرحله اخیر که در آذر ماه صورت گرفت به 34 میلیون نفر کمک معیشتی حمایتی پرداخت شد که از این تعداد 8.9میلیون نفر افراد مشمول تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بودند و 25 میلیون نفر نیز افراد خارج از این دو نهاد حمایتی بودند که هیچ گونه درآمد ثابتی نداشتند.
به گفته سخنگوی طرح کمک معیشتی خانوار، در آذر ماه برای کمک معیشتی تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی نفری 120هزار تومان و برای بقیه افراد نفری ماهیانه 100هزار تومان و در مجموع برای 34میلیون نفر پرداخت شد که قرار است این کمکها به مدت 4ماه تا پایان سال جاری ادامه داشته باشد.
میرزایی گفت: ملاک شناسایی افراد که بر اساس اطلاعات سامانه جامع رفاه ایرانیان در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طراحی شده، نداشتن درآمد ثابت، نداشتن بیمه یعنی فرد بیمهپرداز تأمین اجتماعی نباشد، کارمند دولت نباشد، بازنشسته با بیمهگیر و یا بیمه خودپرداز مانند بیمه رانندگان و کارگران ساختمانی هم نباشد و درآمد ثابتی هم نداشته باشد که بر اساس اطلاعات این سامانه فعلا 34 میلیون نفر شناسایی شده و اولین کمک هزینه معیشتی حمایتی در آذر ماه از سوی سازمان برنامه و بودجه واریز شده است.
یارانه چه کسانی حذف شد؟
یارانه سوالات زیادی این روز های برای مردم ایجاد کرده است. یارانه انواع مختلفی دارد . یارانه به صورت نقدی پرداخت می شود . جزئیات جدید از پرداخت یارانه را در ادامه می خوانید .
سخنگوی سازمان برنامه و بودجه روز گذشته از حذف ۲۰ میلیون نفر از یارانهبگیران در صورت تداوم شناساییها خبر داد. هر چند قرار بود از روزهای ابتدایی طرح هدفمندی یارانهها، یارانه نقدی تنها به مشمولان که همان افراد در دهکهای پایین درآمدی هستند، پرداخت شود، اما در نهایت به همه افراد جامعه تعلق گرفت.
در این زمینه بخوانید :
شرایط دریافت یارانه سوم اعلام شد + جزئیات
طی سالهای اخیر قرار بود با شناسایی میزان درآمد افراد از زمره یارانهبگیران حذف شوند، اما این اتفاق در برهههایی به کندی پیش رفت و به نظر میرسد دولت نیز به دلیل سختی شناسایی، این کار را رها کرده بود. تا اینکه به دلیل مشکلات ایجاد شده توسط کرونا همچنین لزوم پرداخت کمکهای نقدی به افراد بیکار شده، در سال آینده قرار است ۲۰ میلیون نفر از لیست یارانهبگیران حذف شوند. این کار باعث میشود که ۱۱ هزار میلیارد تومان در سال صرفهجویی شود.
مژگان خانلو در حالی از حذف یارانهبگیران صحبت کرده که حتی میزان یارانه نقدی که دولت سال آینده قرار است پرداخت کند همان ۴۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان بودجه ۹۹ است.
حذف یارانهبگیران جدیتر شد
حذف یارانهبگیران ثروتمند یا همان سه دهک بالایی جامعه از شهریور سال گذشته آغاز شده بود. هر چند پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها قرار بر شناسایی سریعتر افراد ثروتمند بود، اما به دلیل نبود آمارهای مناسب از میزان درآمد، حذف یکباره افراد این دهک امکانپذیر نبود. بنابراین در مرحله اول ۷۰۰ هزار نفر و در مرحله دوم نیز ۱۷۰ هزار نفر از جمع یارانهبگیران خارج شدند. با وجود اینکه مسوولان معتقد بودند باید ۲۰ میلیون نفر از گرفتن یارانه کنار گذاشته شوند، اما در شهریور سال ۹۸ کمتر از یک میلیون نفر یارانهشان قطع شد.
حجت میرزایی در خصوص ادامهدار شدن حذف یارانهبگیران در سال ۹۸ نیز گفته بود: «خبری از تعداد حذفیات در این دوره نیست و منتظر دستور مجلس شورای اسلامی هستیم. اکنون در مرحله توجیه نمایندگان مجلس درباره حذف یارانه خانوارهای با درآمد بالا هستیم؛ هر چند که تکلیف قانونی برای این حذف به دولت محول شده است.» سه ماه پس از حذف کمتر از یک میلیون نفر از جمعیت یارانهبگیران و در زمان تقدیم لایحه بودجه ۹۹ به مجلس، دولت در ماده چهار آییننامه اجرایی منابع و مصارف هدفمندی یارانهها یا همان تبصره ۱۴ تاکید کرده بود که «شناسایی سه دهک درآمدی بالای جامعه باید توسط وزارت رفاه بر اساس کلیه بانکهای اطلاعاتی در اختیار و مبتنی بر ضوابط و معیارهای مربوطه در دستور کار قرار گرفته و یک ماه پس از ابلاغ عملیاتی شود.» این ماده در خرداد سال جاری توسط اسحاق جهانگیری به دستگاههای مربوطه ابلاغ شده بود.
وظیفه شناسایی افراد با درآمد بالا برعهده کیست؟
از آنجایی که شناسایی افراد با درآمد بالا نیازمند بررسی اطلاعات دقیقی راجع به میزان درآمد، نوع خودرو و مسکن آنها بود، با مشکلاتی روبهرو شد. تا اینکه در بودجه سال ۱۴۰۰ نیز وظیفه شناسایی افراد با درآمد بالا بر عهده وزارت تعاون است.
« در بند (۱) تبصره ۱۴ لایحه بودجه ۱۴۰۰ آمده، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است با استفاده از کلیه بانکهای اطلاعاتی در اختیار و بر اساس معیارها و ضوابطی که توسط این وزارتخانه تعیین میشود نسبت به شناسایی و حذف سه دهک بالای درآمدی از فهرست یارانهبگیران، با ارایه دلیل و مدرک به افراد اقدام کند.» با کنار هم قرار دادن آنچه وزارت تعاون در بودجه ۹۹ و ۱۴۰۰ نسبت به آن موظف بود، مشخص میشود که وزارت تعاون شناسایی افراد ثروتمند را به صورت کامل انجام نداده است. از سوی دیگر به نظر میرسد صحبتهای مژگان خانلو در خصوص حذف ۲۰ میلیون نفر نیز در راستای اجرای این آییننامه باشد.
اخبار مهم :
مبلغ یارانه نقدی افزایش پیدا کرد + مبلغ جدید
چرا شناسایی ثروتمندان سخت است؟
پس از حذف کمتر از یک میلیون یارانهبگیر ثروتمند در شهریور ۹۸، محمد شریعتمداری، وزیر کار از ادامهدار شدن شناسایی افراد پردرآمد تا مهر همان سال خبر داده بود. هر چند این دست وعدهها در تمام سالهای پس از آذر۸۹ که قانون هدفمندی یارانهها در کشور اجرا شد، داده شد، اما تقریبا در هیچ سالی دولت نتوانست با عزمی جزم، یارانهبگیران را کاهش دهد. معیارهای زیادی برای شناسایی افراد ثروتمند از نوع ماشین و خودرو تا سفرهای خارجی و میزان مصرفشان عنوان شد، اما هیچ کدام نتوانست معیار درستی برای شناسایی باشد. شریعتمداری در شهریور سال گذشته میزان مصرف را به عنوان معیار مهم برای شناسایی افراد ثروتمند عنوان کرده بود. هر چند در آن مدت کارشناسان معتقد بودند مصرف سه دهک یا ۲۴ میلیون نفر از ۸۰ میلیون ایرانی، بیشتر از سایر دهکهاست. اما شناسایی همین سه دهک نیز مشکل است و اگر با احتیاط صورت نگیرد، میتواند مشکلات را تشدید کند. در این صورت ممکن است حذف ثروتمندان از دستور کار دولتها خارج شود.
فقدان پایگاه اطلاعاتی
اصرار به اتخاذ روشهایی نظیر اندازهگیری میزان مصرف افراد یا خانوادهها، نوع خودرو یا مسکن از سوی دولت در حالی است که مهمترین مانع برای شناسایی افراد در سه دهک بالایی، نبود پایگاه اطلاعاتی دقیق و منسجم است. هر چند در برهههایی مانند سالهای ۹۵ و ۹۶ برخی صحبتهایی مبنی بر سرکشی به حسابهای بانکی افراد را به عنوان محلی برای اندازهگیری میزان تمکن مالی میدانستند که البته با مخالفتهایی روبهرو شد و در نهایت نیز اجرایی نشد.
حذف یارانههای نقدی ناممکن است
بیش از هشت سال از طرح موضوع لزوم حذف یارانههای سه دهک پردرآمد جامعه میگذرد. در این مدت نیز کارهایی نظیر انصراف داوطلبانه از دریافت یارانه در دستور کار دولت قرار گرفت که البته آن نتیجهای که مدنظر دولت بود، در پی نداشت. با وجود اینکه سیاستمداران سالهای سال برای شناسایی افراد ثروتمند زمان داشتند، اما تقریبا راه به جایی برده نشد. این در حالی است که پس از اعلام قیمتهای جدید بنزین در آبان سال گذشته، دولت، ۶۰ میلیون فرد ایرانی را مشمول دریافت یارانه معیشتی دانست.
یارانهها چقدر هزینه دارد؟
بر اساس آنچه آمارهای رسمی نشان میدهند، حدود ۷۸ میلیون نفر یارانه نقدی میگیرند. رقمی که به عنوان یارانه نقدی قرار است به این تعداد پرداخت شود در بودجه ۱۴۰۰ حدود ۴۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان است. دولت در ماه به ۲۰ میلیون فرد ثروتمند حدود ۹۱۰ میلیارد تومان یارانه نقدی پرداخت میکند که در سال حدود ۱۰ هزار و ۹۲۰ میلیارد تومان میشود. اگر کار شناسایی افراد ثروتمند به نتیجه برسد، دولت میتواند حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان در هزینههایش صرفهجویی کند.
این افراد منتظر یارانه جدید دولت باشند
طی روزهای گذشته کارگزاری شرکت عمران پردیس با ارسال پیام به مالکان مسکن مهر این شهر به آنها اعلام کرده نسبت به پرداخت ۳۰ درصد یارانه دولتی ساخت واحد مسکونی اقدام کنند.
بر این اساس اعلام شرکت عمران پردیس متقاضیان ثانویه از تاریخ اول دیماه ۹۹ در فاز ۵ و ۹ جدید باید ۲۸ میلیون و ۵۰۷ هزار تومان، فاز ۸ بالغ بر ۳۰ میلیون و ۴۹۷ هزار تومان، فاز ۹ قدیم ۲۰ میلیون و ۷۳۹ هزار تومان و فاز ۱۱، ۳۱ میلیون و ۳۲۱ هزار تومان پرداخت کنند.
بیشتر بخوانید :
این افراد منتظر یارانه جدید دولت باشند + جزئیات
این مبلغ برای فاز ۳، ۱۶ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان است. متقاضیان این فاز حدود ۸ سال است که واحدهای خود را دریافت کرده و در حال پرداخت اقساط هستند.
مطابق اطلاعیه "فوری-مهم" شرکت عمران پردیس، « از تاریخ ۹۹/۱۰/۱ متقاضیان ثانویه به بعد مکلف به پرداخت مبالغ فوقالاشاره میباشند و انجام کلیه امور ایشان اهم از قل و انتقال، کارت قسط ریال تحویل واحد و مکاتبات مربوطه منوسط به پرداخت آورده تکمیلی است.»
خبر مهم رئیس مجلس درباره پرداخت یارانه ۱۲۰ هزار تومانی
محمد باقر قالیباف در این نظارت میدانی با حضور در منازل برخی اهالی محله امام زاده یحیی که از اقشار بدون درآمد و آسیب پذیر هستند، از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات مردم قرار گرفت.
بر اساس گزارش مجلس شورای اسلامی، از جمله موضوعاتی که رئیس مجلس در این نظارت میدانی در تهران پیگیری کرد، واریز یارانه ۱۲۰ هزار تومانی مصوب مجلس بود که در بهره مندی از این کمکها پاسخ این خانوادهها منفی بود.
در این بازدید میدانی خانواده هایی که در این محله زندگی می کنند و برخی از آنها حتی تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی قرار دارند، به قالیباف اعلام کردند که فقط یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی را دریافت میکنند و نه تنها یارانه ۱۲۰ هزار تومانی اخیر که مصوبه مجلس است بلکه حتی یارانه معیشتی که سال گذشته و پس از افزایش قیمت بنزین بنا بود به خانواده های ایرانی پرداخت شوند را نیز دریافت نمیکنند.
از جمله زن و شوهر مسن یا زن سرپرست خانوار از کار افتاده و نیز خانواده های دیگری که به نظر میرسد تنها ممر درآمد و زندگی آنها یارانه های پرداختی است اما به رئیس مجلس و نماینده مردم تهران در مجلس گفتند که دولت فقط یارانه ۴۵ هزار و پانصد تومانی را برای شان واریز می کند و در این بین اقساط وام یک میلیون تومانی مربوط به شرایط کرونایی نیز از این یارانه کسر میشود.
در پایان این نظارت میدانی، قالیباف تاکید کرد که باید این مسأله بررسی شود و مشخص شود که چه تعداد از افراد مشمول و به چه دلیل دچار این مشکل هستند و مجلس شورای اسلامی این اتفاق و عدم پرداخت یارانه ۱۲۰ هزار تومانی به مردمی که این مصوبه برای بهرهمندی آنها تصویب شده است را پیگیری خواهد کرد.
رییس مجلس در پایان تصریح کرد: دلیل اینکه همیشه تاکید می شود باید امور را از نزدیک و تا آخرین مرحله پیگیری کرد همین است تا اشکالات کار مشخص شود بنابراین هیچگاه نمی شود به گزارش های ارسالی بسنده کرد.
یارانه چند خانواده قطع شد؟ + جزئیات
طبق تبصره ۱۴ قانون بودجه دولت موظف است با استفاده از کلیه بانکهای اطلاعاتی در اختیار نسبت به شناسایی و حذف سه دهک بالای درآمدی از فهرست یارانه بگیران اقدام کند.
برهمین اساس نیز وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اجرای ماده ۶ آیین نامه اجرایی این بند، به منظور تدوین دستوالعمل اجرایی مربوط، نسبت به برگزاری جلسات با وزارتخانههای کشور و ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان برنامه بودجه کشور و هدفمندی یارانهها اقدام و پیش نویس دستور العمل مربوط را در تاریخ ۳۰ مرداد ۹۸ به دستگاههای اجرایی فوق الذکر ارسال نموده لیکن دستگاههای مذکور پاسخی ارائه ننموده اند و دستورالعمل مربوط به تصویب نرسیده که مبین عدم رعایت مفاد حکم مربوط است.
بیشتر بخوانید :
فوری / یارانه جدید در راه است + مبلغ واریزی
در سال ۹۸ تعداد یارانه بگیران حدود هفتاد و هفت میلیون و پانصد هزار بوده که حدود ۲۳ میلیون و ۲۵۰ هزار نفر آنها جزء سه دهک بالای درآمدی بوده اند. در سال مورد گزارش، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با استفاده از کلیه بانکهای اطلاعاتی در اختیار، طی و مرحله در ماههای شهریور و مهر، نسبت به ارسال مشخصات تعداد ۲۶۲ هزار و ۹۷۹ خانوار شامل تعداد یک میلیون و پنج هزار و یکصد و بیست و چهار نفر به سازمان هدفمندسازی یارانهها جهت حذف یارانه ایشان اقدام کرده است.
با این حال، اما طبق گزارش تفریغ بودجه ۹۸، دولت همچنان موفق به حذف ۳ دهک بالای درآمدی از فهرست یارانه بگیران نشده است.
همزمان با حذف یارانه برخی از دهکهای بالای درآمدی، البته وزارت تعاون در اجرای آیین نامه اجرایی این بند جهت ثبت اعتراض افراد حذف شده و همچنین اعلام نتایج بررسیها به کلیه معترضین، سامانه www.yaraneh۱۰.mcls.gov.ir را معرفی کرده که در سال ۹۸ بعد از بررسی مستندات مربوط به معترضین ثبت نام کننده در سامانه ذکر شده، در مجموع تعداد ۳۴ هزار و ۸۷۰ نفر جهت دریافت یارانه، مجدداً به سازمان هدفمندی یارانهها معرفی شده اند.
گفتنی است، وزارت تعاون در اجرای ماده ۷ آیین نامه اجرایی طی سال گذشته اطلاعات یک میلیون و دویست و یک هزار و نهصد و سی و دو نفر از موالید جدید را جهت برقراری یارانه ایشان به صورت ماهانه به سازمان هدفمندسازی یارانهها ارسال کرده است.
سه طرح یارانه ای جدید / یارانه پر درآمدها حذف می شود؟
نظام پرداخت یارانه در سراسر کشورهای جهان، به مثابه مکانیزم تامین حداقلهای موقت برای زندگی افراد کمتوان اقتصادی تا زمانی که شرایط کار کردن پیدا کنند، برقرار است و در اشکال مختلفی، دهکهای اقتصادی فرودست را مورد پوشش قرار میدهد.
با این حال نظام توزیع یارانهها در ایران، از الگوی توزیع همگن و البته غیر هدفمند تبعیت میکند که تقریبا تمامی دهکهای جامعه را مورد هدف قرار میدهد و با فلسفه ایجابی یارانه، مغایرت دارد. میثم هاشمخانی، پژوهشگر اقتصاد و استاد دانشگاه، از امکان تبدیل یارانههای سیاه، به یارانههای سپید میگوید.
روزی ۲ میلیون تومن با کسب درآمد از دیجی کالا
این استاد دانشگاه در پاسخ به پرسشی مبتنی بر چرایی دستهبندی یارانهها به سیاه و سفید، اظهارکرد: پرداخت یارانه باید دهکهای نیازمند را مورد پوشش قرار دهد، در حالی که در ایران، پرداخت یارانه نقدی و یارانه سوخت باعث افزایش پایه پولی و تورم میشود و از عدالت توزیعی برخوردار نیست. دولت درآمدهای مضاعف خود از محل افزایش نرخ حاملهای انرژی را بین اقشار نیازمند توزیع نکرد و مبلغ پرداخت یارانه همان است که در سال ۹۰ بود و البته با قدرت خرید بسیار پایین تر از ده سال گذشته!
یارانههای موجود، اثر تورمی دارند
وی افزود: البته دولت میتواند بدون افزایش مجدد نرخ حاملهای انرژی، یارانههای افراد پردرآمد و یا طبقات متوسط را قطع کند و مبلغ دریافتی اقشار فرودست را به شکل مکفی افزایش دهد.
هاشم خانی درباره اثر تورمی توزیع یارانهها، یادآور شد: دولت درحالحاضر یارانههای متنوع و سنگینی پرداخت میکند که علاوه بر عدم هدفمندی، توزیع رانت سنگینی را به دنبال دارد و آثار تورمی خود را نیز به شدت برجای گذاشته است.
ارز دولتی را آزاد کنید
وی ادامه داد: هماکنون، دولت با تخصیص دلار ارزان ۴۲۰۰ تومانی بین افراد خاص، رقمی بیش از ۲۲۵ هزار میلیارد تومان در امسال، رانت ناشی از مابهالتفاوت نرخ ارز دولتی و آزاد را، تحت عنوان ارز تخصیصی برای تامین کالای اساسی پرداخت میکند که فساد چشمگیری ایجاد کرده و به هیچ عنوان در زمره یارانههای سپید دستهبندی نمیشود و اتفاقا باعث میشود که کالای اساسی مورد نیاز طبقات فرودست، با قیمتهای بسیار بالاتر در اختیارشان قرار بگیرد. با توزیع چنین رانتی، بهرهمندان از دلار دولتی ثروتمندتر میشوند و افراد فرودست نیز فقیرتر میشوند.
آموزش و بهداشت کیفی رایگان، فقر زداست!
این اقتصاددان اظهارکرد: یارانههای سپید عبارت است از، بهداشت کیفی رایگان، آموزش کیفی رایگان و نیز تخصیص یارانه نقدی مکفی برای فقرزدایی از طبقات فرودست مردم؛ پیشنهاد میکنم که دولت، ارز را آزاد بفروشد و با حذف دلار فسادآفرین دولتی، تمام درآمد ناشی از آزادسازی نرخ دلار را به عنوان یارانه نقدی به طبقات کم درآمد تخصیص دهد. هرچند پوشش درمان ارزان و آموزش رایگان در کشور، در حال حاضر نیز وجود دارد ولی باید کیفیسازی و تعمیق شود تا به شکل مناسبی برای فقرزدایی، موثر واقع شود. تجربه بسیاری از کشورها در سراسر جهان، اثبات میکند که این شیوه به شکل بسیار کیفی در کاهش فقر اثر دارد و سطح درآمد عمومی دهکهای آخر جامعه را به شکل قابل توجهی ارتقا میدهد.
یارانه کالایی فساد آفرین است
هاشم خانی با بیان اینکه یارانههای کالایی فسادآفرین و رانتیر هستند، خاطرنشان ساخت: تجربه تخصیص کالاهای یارانهای کوپنی و همچنین طرحهایی چون سبد کالا، نشان داد که دولت نباید از شیوههای رانتی برای تخصیص یارانه به اقشار نیازمند، استفاده کند. وی افزود: با حذف هزینههای درمان و آموزش از سبد هزینههای خانوار، کمک شایانی به فقرزدایی در دهکهای نیازمند رخ خواهد داد.
یارانه پردرآمدها حذف شود
این استاد دانشگاه در پایان یادآور شد: حذف یارانههای نقدی و کالایی افراد پردرآمد و افزایش میزان یارانه نقدی پرداختی به طبقات نیازمند، تاثیری در نرخ افزایش یا کاهش نرخ تورم به طور مستقیم نخواهد داشت اما باعث توانمندسازی و فقرزدایی از نیازمندان جامعه خواهد شد و آثار اجتماعی و اقتصادی شگرفی بر جای خواهد گذاشت. کافی است تا دولت، رویکرد خود نسبت به یارانههای سیاه را به نفع نیازمندان تغییر دهد تا یارانههای سپید و هدفمند (غیر تورمی) در اختیار نیازمندان قرار بگیرد و فشار اقتصادی کمتری به طبقات فرودست وارد شود.
5/5 میلیون نفر به یارانه بگیران اضافه می شوند؟
اولین مرحله یارانه ۱۰۰ هزار تومانی و ۱۲۰هزار تومانی معیشتی کرونا حدود ۱۰ روز پیش به حساب مشمولان واریز شده، اما هنوز حواشی و انتقادات درباره آن ادامه دارد، ضمن آن که احتمال افزایش ۵/۵ میلیون نفر به مشمولان این یارانه نیز در ماه جاری وجود دارد.
خبر خوب/ ۵/۵ میلیون نفر به یارانهبگیران اضافه میشوند؟
از همان لحظه های اول واریز یارانه ۱۰۰ هزار تومانی کرونا، سوالها و اعتراضهای کسانی که این یارانه را نگرفته اند، شروع شد و هنوز هم ادامه دارد. خیلی از کسانی که مشمول این دوره از پرداخت یارانه نشده اند، معتقدند همه شرایط اعلام شده از سوی وزارت کار و رفاه اجتماعی را داشته اند، اما به حساب خالی که دارند، یارانه ای واریز نشده است. اما ماجرای حواشی و اعتراضها به یارانه معیشتی کرونا از کجا شروع شد و قرار است چه پایانی داشته باشد؟
افرادی که این یارانه را نگرفته اند معتقدند در این طرح یارانه به دست مستحقان واقعی نرسیده است. آنها معتقدند شروط پرداخت یارانه با ایراد همراه است. مثلا اولین شرط برای دریافت این یارانه های ۱۰۰ و ۱۲۰ هزار تومانی نداشتن حقوق ثابت است. یعنی کسانی که حقوق حداقلی دارند، اما هر ماه رقمی به حسابشان واریز می شود در لیست افراد مشمول جای نمی گیرند، هر چند حقوق ثابتی که می گیرند اندک و ناچیز باشد. این افراد از همان روز اول پرداخت یارانه ها به این شرط اعتراض کردند اما هنوز جوابی نگرفته اند.
بیمه پردازهای بدون حقوق و یارانه دومین شرط برای گرفتن این یارانه کمک معیشتی این بود که سرپرست خانواده و اعضای آن بیمهپرداز نباشند. شرطی که باعث اعتراض افرادی شد که به صورت آزاد بیمه میپردازند و درآمد خاصی هم ندارند.
این شرط باعث شد بسیاری ازکسانی که به دلیل کرونا بیکار شده اند و خودشان بیمه را به صورت آزاد پرداخت می کنند، از دریافت این یارانه کمک معیشتی محروم شوند.
شرط سوم و چهارم و ابهامات برطرف نشده افرادی که شامل شروط سوم و چهارم دریافت این یارانه می شدند هم هنوز به عدم پرداخت یارانه برای آنها اعتراض دارند. گروه سوم که شامل طرح یارانه معیشتی میشوند، افرادی هستند که در گروه مشمولان طرح حمایت معیشتی باشند یعنی هم یارانه معیشتی می گیرند، هم وام یک میلیون تومانی کرونا را دریافت کرده اند.
بیشتر بخوانید :
شرایط دریافت یارانه سوم اعلام شد + جزئیات
با این حال خیلی از این افراد اعلام کرده اند، با اینکه متقاضی وام یک میلیونی بوده اند و جزو معیشتی بگیر ها هم هستند، نه وامی برای آنها واریز شده است نه یارانه ۱۰۰ هزار تومانی کرونا. گروه چهارم هم کسانی هستند که کمترین وضعیت توانمندی مالی را دارند و از نظر بانکی در شاخص پایینی قرار گرفتهاند، اما بسیاری از این افراد هم هنوز یارانه ای نگرفته اند . آیا جاماندگان در مرحله جدید یارانه می گیرند؟
یارانه ۱۰۰ هزار تومانی کرونا در ۳مرحله دیگر طی ماههای دی، بهمن و اسفند برای خانوارها واریز می شود. سوالی که مطرح می شود این است که آیا این بار افرادی که در این شرایط در بدترین وضعیت معیشتی قرار دارند، یارانه می گیرند یا نه؟ آیا منابع تامین شده و نوبت جاماندهها رسیده یا این بحث به کل تمام شده و قرار نیست که پرداخت به لیست ذخیره انجام شود؟ حسین میرزایی سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا در پاسخ به این سوال به ایلنا می گوید:« وزارت کار آنهایی را که مستحق هستند اما به دلیل محدودیت منابع در لیست اول جا نگرفته بودند، در لیست دوم قرار داد. تعداد آنها حدود ۵.۵ میلیون نفر است. به محض اینکه سازمان برنامه و بودجه اعلام کند که البته زمان آن مشخص نیست، کمک معیشتی دوران کرونا به این گروه هم پرداخت میشود. کسانی که مشمول نشدهاند فکر میکنند به وضعیت اقتصادی و اجتماعیشان اشراف نداریم و چیزهایی را میدانند که ما به آنها دسترسی نداریم؛ درحالیکه از اوضاع آنها اطلاع داریم و هر زمان که شرایط آن بوجود آمد، پرداختها انجام میشود.»
چگونه میتوانیم از دریافت یارانه انصراف دهیم ؟
برخی مخاطبان و کاربران به دنبال شیوهای برای انصراف از یارانه نقدی و معیشتی بودند و طی روزهای اخیر با خبرگزاری تماس گرفتند.برای اینکه کار در گذشته سامانه اینترنتی پیش بینی شده بود که بعدا به دلایل حقوقی و اختلافاتی که در این زمینه وجود داشت جایی خود را به شیوه حضوری داده است. اگر قصد انصراف از یارانه نقدی را دارید باید به بانک عاملی که حساب یارانه سرپرست خانوار ثبت شده مراجعه کنید.
در این باره کارشناس پاسخگویی به سوالات یارانهای مردم در سازمان هدفمند سازی یارانهها به فارس میگوید: سرپرست خانوار با مدارک هویتی معتبر به بانکی که حساب یارانه در آن فعال است مراجعه کرده از درخواست انصراف از یارانه را ثبت میکند.
وی در پاسخ به این سوال که اگر سرپرست خانوار بخواهد به طور موقت یارانه را دریافت نکند و بعدا مجدد آن را وصل کند این امکان وجود دارد؟ میگوید: برای دریافت نکردن موقت یارانه به بانک مراجعه کرده و شماره حساب را رد یا حذف میکند. در این صورت شماره حسابی برای واریز یارانه وجود ندارد و عملا سرپرست خانوار یارانه نمیگیرد.
چرا امکان انصراف غیرحضوری وجود ندارد؟
این کارشناس در پاسخ به این سوال که چرا امکان درخواست غیرحضوری و اینترنتی برای انصراف از یارانه وجود ندارد، تصریح کرد: در گذشته این گونه بود اما مشکلات حقوقی وجود داشت. مثلا به دلیل اختلافات شخصی، فرد دیگری که اطلاعات هویتی سرپرست خانوار را داشته با وارد کردن آن از دریافت یارانه انصراف داده اما بعدا سرپرست خانوار مدعی شده که این کار را نکرده است. وی تاکید کرد: به همین دلیل سرپرست خانوار با مراجعه به بانک و پس از احراز هویت میتواند نسبت به این کار اقدام کند.
مردم سوالات متعدد پیرامون دریافت یارانه نقدی و معیشتی دارند که برخی از آنها در سامانه فارس من ثبت شده است و توسط خبرنگاران پیگیری میشود.
تامین یارانه کالای اساسی برای 60 میلیون ایرانی
افزایش یارانه نقدی و ضرورت اعطای یارانه به نوزادان از پرطرفدارترین سوژههای ثبت شده کاربران سامانه فارس من هستند. اعطای یارانه به نوزادان از سوالات متداولی است که پاسخ ان بارها بیان شده است. در این باره مسئولان هدفمندی میگویند یارانه نوزادان که سرپرست خانوار آنها یارانه بگیر است به صورت خودکار از سوی سازمان ثبت احوال به وزارت رفاه ارجاع و پس از پایش اطلاعات از سوی این وزارتخانه به سازمان هدفمندی یارانهها برای واریز ارسال میشود. به گزارش فارس، با این حال برای خانوارهایی که یارانه بگیر نیستند و درخواست یارانه دارند علی رغم اینکه قانون بودجه دولت را مکلف به ثبت نام جدید از متقاضیان کرده تا پس از احزار شرایط یارانه آنها برقرار شود، اما مسئولان دولت معتقدند منابع کافی برای این کار وجود ندارد.
این در حالی است که طی سالهای اخیر منابع هدفمندی یارانهها در بودجه چندین برابر شده اما یارانه نقدی خانوار تغییری نکرده است. براین اساس افرادی که به هر دلیلی سوالی در مورد یارانه نقدی دارند میتوانند با تلفنهای شبانه روزی این سازمان تماس بگیرند. مدیرکل روابط عمومی و ارتباطات مردمی سازمان هدفمندی یارانهها به فارس میگوید: برای پاسخگویی به مخاطبان و افرادی که سوالات یارانهای دارند 8 شماره تماس به صورت شبانه روزی وجود دارد. وی ادامه داد: بسیاری از سوالات مطرح شده شده از سوی افراد متداول و تکراری است. با این حال میتوانند برای رفع شبهات با این شمارهها تماس بگیرند.
یارانه دو میلیونی دولت به چه کسانی تعلق می گیرد؟
احتمالا سازمان تامین اجتماعی تا پایان سال پرداخت کمک بلاعوض دو میلیون تومانی به بازنشستگان خود را در دستور کار قرار دهد، برخی از مردم نسبت به اجرای این طرح ناامید هستند و برخی دیگر میگویند که باید به مستمریبگیران نیز پرداخت شود. پیگیریها از سازمان تامین اجتماعی نشان میدهد که پرداخت کمک بلاعوض به بازنشستگان این سازمان در دستور کار است.
سازمان تامین اجتماعی به دنبال این است تا مطالبات خود را از دولت وصول و از این منابع یارانه دو میلیون تومانی را به بازنشستگان این سازمان پرداخت کند.
جزئیات دقیق این طرح هنوز مشخص نشده و فعلا سازمان تامین اجتماعی در حال رایزنی است تا احتمالا در اسفند ماه از این طریق به معیشت خانواده بازنشستگان کمک کند.
به نظر میرسد اجرای این طرح منوط به پذیرش آن از سوی سازمان برنامه و بودجه است که باید مطالبات سازمان تامین اجتماعی را پرداخت کند.
برخی از مردم در واکنش به این خبر میگویند که این طرح باید درست اجرا شود و در پرداخت بین بازنشستگان و مستمریبگیران تفاوتی نباشد.
«حالا که این تصمیم رو گرفتین درست انجامش بدین بین باز نشسته های تامین اجتمایی ومستمری بگیرها فرق نزارین چونکه ب این پول خیلی نیاز داریم ولی ترا بخدا قول الکی بهمون ندین چون ما همینطور چشم انتظاریم»
«به ما مستمری بگیرها هم این دو میلیون تعلق میگیره یا نه ولی ترا بخدا به ما هم بدین ک خیلی واجب خیلی بهش احتیاج داریم خدا خیرتون بده»
«من مستمری بگیر هستم. ماهی چهارصد تومن. آیا این وام دو تومنی به من هم تعلق میگیره؟ سه تا فرزند دارم و مستاجرم»
بسیاری از مردمی که نسبت به عدم دریافت یارانه کرونا معترض هستند میگویند این کمک بلاعوض هم درست اجرا نمیشود، آنها نسبت به پرداخت این کمک بلاعوض ناامیدند و معتقدند که اجرا نمیشود.
«این هم یکی از وعده هاییست که عملی نمیشود… چون تنها سازمان تامین اجتماعی هست که تو تمام صندوقها نه از تحت پوشش های خود خصوصا خصوصا مستمری حداقل بگیران هیچ دفاعی نمیکند»
«حالا نوبت تامین اجتماعی شده. تو هم سرکار بزار مردمو مث بقیه.»
«دوباره وعده های الکی و دل خوش کنی دیگه چیز خاصی نیست»
«اگر نمیشه لطفا وعده ندید دروغ بشه شما هم شرمنده بشید. شماحق خودمون بدین ما اضافی نخواستیم»
جاماندگان یارانه سوم بخوانند
حسین میرزایی درباره ارائه بسته حمایت معیشتی به اقشار کم درآمد و فاقد درآمد ثابت در یک برنامه لایو اینستاگرامی گفت: از ابتدای سال حمایت های مختلفی از مشاغل و کسب و کارها داشتیم. یک مورد حمایت یک میلیون تومانی بود که اول سال ۹۹ انجام شد. بسیاری از کسب و کارهایی که فاقد درآمد ثابت بودند مثلا دستفروش ها، کارگران فصلی و مشاغلی که ناپایداری شغلی داشتند، آسیب بیشتری دیده اند و نیازمند حمایت بیشتر بودند.
وی افزود: از کارمند و بازنشسته حمایت می شد، اما افراد فاقد درآمد ثابت که تحت پوشش بیمه هم نبودند باقی مانده بودند. تصمیم بر این شد تمام تمرکز را به سمت افرادی که فاقد درآمد ثابت هستند ببریم.
شناسایی ۳۴ میلیون ایرانی فاقد درآمد ثابت
سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا وزارت رفاه با بیان اینکه تصمیمی در مجلس برای دادن حمایت معیشتی به ۶۰ میلیون نفر گرفته شد و در دولت هم تصمیماتی گرفته شده بود، اما در نهایت به ما ابلاغ شد که ۳۴ میلیون نفر را شناسایی کنیم گفت: ما متولی شناسایی هستیم. علی القاعده شرایط و ویژگی ها ناظر به انتخاب ۳۴ میلیونی بود که فاقد درآمد ثابت هستند.
بیشتر بخوانید :
میرزایی افزود: بنابراین شاخص ها را طوری تنظیم کردیم که بر اساس ابلاغ صورت گرفته به ما بود. بنابراین این ۳۴ میلیون شامل افراد حقوق بگیر و معیشتی بگیر و یارانه بگیر نمی شد. از جمله ویژگی های مشمولان این موارد بود: خانوارهایی که هیچیک از اعضای آنها حقوق ماهانه دریافت نمیکنند. کارکنان بخش دولتی، نیمهدولتی، عمومی، بخش خصوصی و مستمری بگیران صندوقهای بازنشستگی که دریافتی ماهیانه دارند و به نحوی شاغل یا بازنشسته محسوب میشوند، در زمره این گروه نیستند. خانوارهایی که هیچیک از اعضای آنها بیمهپرداز نباشند. بر اساس بررسی شاخصهای بانکی اعضای خانوار توسط بانک مرکزی، در زمره دهکهای پایین هستند. خانوارهایی که در گروه مشمولان طرح حمایت معیشتی باشند.
وی ادامه داد: از آن طرف در گروه معیشت بگیران هم نیمی بهره مند نشده اند. علاقه مند بودیم مبلغ بیشتری اختصاص می یافت اما این اتفاق نیفتاد. این ۳۴ میلیون نفر فاقد درآمد ثابت هستند، یعنی کارمندان دولت و بازنشسته ها، بیمه پردازها، تحت پوششین بیمه های اجباری تامین اجتماعی و بیمه های خویش فرما (با یک استثنا) مشمول نمی شوند.
میرزایی ادامه داد: از این ۳۴ میلیون نفر، نزدیک به ۹ میلیون تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بودند. ۲۵ میلیون نفر یارانه حمایت معیشتی ۱۰۰ هزار تومانی و سه میلیون و ۱۱ هزار و ۷۶ خانوار تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد ( هشت میلیون و ۹۰۰ هزار و ۷۳۱ نفر) یارانه حمایت معیشتی ۱۲۰ هزار تومانی را دریافت کرده اند.
سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا وزارت رفاه درباره شرایط درنظر گرفته شده برای مشمولان گفت: ما وقتی ۱۰ نفر داشته باشیم و بخواهیم حمایت و خدمتی را به پنج نفر آنها ارائه دهیم، باید سنجه هایی را مشخص کنیم. باید افراد بر اساس شاخص ها، اولویت بندی شوند.
رصد مداوم وضعیت خانوارها
میرزایی افزود: ما وضعیت افراد را از حیث شاخص های مختلف مرتب رصد می کنیم و با ۶۰ نهاد داده ای در ارتباط هستیم. اما اطلاعات به ما نشان داد افراد فاقد درآمد ثابت، بیشترین آسیب را دیده اند. کسانی را داریم که ذیل قانون کار مشغول به کار هستند ولی حتی همین بیمه را هم ندارند و از نظر شاخص های بانکی در وضعیت پایینتری قرار دارند. اینها باید حمایت معیشتی می گرفتند و در اولویت بودند.
افراد مجردی که جدای از خانواده زندگی می کنند به پلیس + ۱۰ مراجعه و اطلاعاتشان را از خانواده جدا کند
وی ادامه داد: برخی که اعتراض می کنند علت این است که مطلع نیستند ما وضعیت کل اعضای خانواده را در نظر می گیریم. اگر فردی جدای از خانواده اش زندگی می کند می تواند برود به پلیس به علاوه ۱۰ و اطلاعاتش را از خانواده اش جدا کند. در نظام های رفاهی دنیا لاجرم به سمت ساختارهای خانواده می روند و ما وضعیت کلی خانواده را بررسی می کنیم. مبنای ما ساختار رسمی و حقوقی خانواده در ثبت احوال و سازمان هدفمندی است.
سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا وزارت رفاه با بیان اینکه در جریان هدفمندی یارانه ها افرادی داشتیم که رفتند و وضعیت خانوادگی خود را بروز رسانی کردند گفت: ۳۴ میلیون سهمیه اختصاص داده شده است و ما دخل و تصرفی در نحوه پرداخت نداریم و اطلاعات را در اختیار سازمان برنامه قرار می دهیم.
امکان اعتراض وجود ندارد
وی ادامه داد: امکان دارد فردی هم حقوق بگیر باشد اما مطلوبیت زندگی اش بالا نباشد و مثلا مبلغ زیادی در ماه بابت اجاره بپردازد. ما نمیتوانیم اینها را تک به تک بررسی کنیم. اکنون بحث امکان اعتراض مطرح نیست. ۳۴ میلیون فرد دارای اولویت انتخاب و مشمول شده اند.
میرزایی افزود: امیدواریم و در حال پیگیری هستیم که بودجه بیشتری تعلق بگیرد. ما به اطلاعات مردم واقف تریم. مطلع هستیم که میانگین تراکنش ماهانه اعضای خانوار چقدر بوده است ولی شاید خود فرد به طور دقیق نداند. سه میلیون و ۷۰ هزار اعتراض در جریان وام یک میلیون تومانی داشتیم که یک میلیون و ۱۷۶ هزار نفر بعد از اعتراض ها مشمول شدند. اما این طرح متفاوت است و نیاز به درخواست و اعتراض نیست، زیرا افراد طبق اطلاعات سیستمی در اولویت قرار گرفته اند.
وی در پاسخ به اینکه چرا برخی افراد که در وضعیت خوبی بوده اند این یارانه را گرفته اند؟ گفت: باید شاخص ها را بررسی کرد و دید که کدام ویژگی ها را دارند. اطلاعات بانکی بانک مرکزی خطاپذیر نیست. افرادی را داریم که دستگاه پوز اجاره ای دارند و کسب درآمد می کنند اما حساب به نام خودشان نیست. باید اطلاعات به صورت دقیق تحلیل شود. ممکن است افرادی باشند که تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد باشند و نباید تحت پوشش باشند، بعضا موارد فوتی و همپوشانی هم در لیست آنها داشتیم که البته اکنون اطلاعات شان بروزرسانی شده و بهتر از گذشته است. ما بهره بردار اطلاعاتی هستیم.
سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا وزارت رفاه ادامه داد: خانومی ۶۵ ساله داشتیم که می گفت باید یارانه معیشتی بگیرم اما بررسی کردیم که دخترش مدیر بازرگانی یک شرکت بود با گردش مالی میلیاردی و دختر وی هم در ساختار خانواده اطلاعاتش بررسی و سنجیده شده بود. نتایج کار ما از سوی نهادهای نظارتی مربوطه چک و بررسی می شود.
میرزایی با بیان اینکه نیمی از معیشتی بگیران مشمول طرح اخیر نشده اند و جزو گروه های معترض هستند که طبیعی است گفت: اما خب ما قرار بود ۳۴ میلیون را شناسایی کنیم که افراد در اولویت بالاتر انتخاب شدند.
دخل و خرج دست سازمان برنامه است
وی با بیان اینکه مدافع کار درست هستم گفت: منطق شناسایی سیستمی و اصولی این بوده است. اگر ظرفیتی ایجاد شود ما توان این را داریم که اعتراضات مردم را بگیریم و بررسی کنیم اما دخل و خرج دست ما نیست و دست سازمان برنامه است. افرادی را داریم که از سال گذشته تا کنون وضعیت مالی شان تنزل داشته و باید یارانه بگیرند که ما هم آن را قبول داریم اما متضمن آن است که منابعش وجود داشته باشد. اگر شناسایی و تایید کنیم و از آن سو حمایتی صورت نگیرد، علی القاعده هیچ اتفاقی نمی افتد.
سخنگوی طرح حمایت معیشتی کرونا وزارت رفاه درباره کارگران ساختمانی و رانندگان تاکسی درون و برون شهری و اینترنتی نیز اظهار کرد: ما به مشکلات مردم واقف هستیم. این که فردی بگوید به این یارانه حمایتی نیاز دارد صحیح است و می پذیریم. اما موضوع دوم این است که ما مجبور شدیم گروهی را مشمول نکنیم و باید اولویت بندی می کردیم.
میرزایی افزود: در گروه بیمه شدگان خویش فرما یک استثنا داشتیم و مربوط به افرادی بود که معیشت بگیر بودند، درآمد ثابت نداشتند، دهک ۹ و ۱۰ درآمدی نبودند و مجموع حقوق اعضای خانوار زیر یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بود. از آن سو بازنشستگانی داشتیم که حقوق اعضای خانوار زیر یک میلیون و ۹۰۰ هزار توان بود و گروه اندکی بودند که آنها هم مشمول شدند اما امکان مشمول شدن بیمه شدگان کارگران ساختمانی و ... را نداشتیم.
مشمولان جامانده تا آخر هفته صبر کنند
وی با اشاره به اینکه اعتبار پرداخت حمایت معیشتی تخصیص یافته و برای مشمولین واریز شده است گفت: برای عده اندکی که هنوز واریز نشده تا آخر هفته صبر کنند و امید است مشکلی نباشد. به علت مشکلات بانکی هنوز پول برای این عده اندک واریز نشده است که حل می شود. اولین نوبت واریز ۲۷ ام ماه بود و احتمالا واریزهای بعدی در همین بازه زمانی باشد و دهه سوم هر ماه واریز شود.به گفته وی واریز مراحل بعدی بسته به حساب مشمولان در دهه سوم هر ماه اتفاق میافتد.
نحوه جدا کردن یارانه بعد از ازدواج
یارانه طرحی است که برای کمک به مردم توسط دولت در نظر گرفته شده است. با توجه به مشکلات اقتصادی جامعه، اکثر زوج های جوان پس از ازدواج که از پدر و مادر خود جدا می شوند و زندگی جدیدی را آغاز می کنند، قصد دارند یارانه خود را نیز از آنها جدا کنند تا با "جدا کردن یارانه" کمک خرجی برای زندگی جدید خود داشته باشند، البته کار درستی است.
پسری که تا قبل از ازدواج کردن در سرپرستی پدر است با ازدواج کردن، خود سرپرست یک خانواده جدید میشود. زوجین در این مرحله با سوال اینکه چگونه یارانه ام را جدا کنم؟ روبهرو می شوند یا بنا به دلایل دیگری همانند طلاق یا فوت سرپرست و یا حتی افراد مجردی که از خانواده خود جدا زندگی میکنند قصد جدا کردن یارانه را دارند، اما جدا کردن یارانه پس از ازدواج، نیاز به شرایطی دارد که اولین اقدام مراجعه به مراکز مشخصی که آدرس آنها را می توانند از مرکز پلیس +10 دریافت کنند، است. سپس نیاز به مدارک و شرایط دیگری دارند که در ادامه، در اختیار شما قرار می دهیم.
مراحل جدا کردن یارانه پس از ازدواج (آماده کردن مدارک) :
مدارک شناسایی پدر هر دو طرف، که شامل کارت ملی، شناسنامه، و کپی دیگر مدارک است.
مدارک شناسایی هر دو طرف که شامل شناسنامه، کارت ملی، و کپی تمامی مدارک است.
اصل و کپی عقدنامه رسمی زوج
مراجعه برای حذف نام از لیست خانواده و معرفی خانوده جدید برای جدا کردن یارانه
زوج ها پس از اینکه مدارک مورد نیاز خود را آماده کردند، به آدرسی که از مرکز پلیس +10 دریافت کرده اند باید مراجعه کنند تا نام آن ها از لیست خانواده خود حذف شود. سپس با ارائه مدارک به مرکز پلیس +10 و فرم ها و شماره پیگیری که از مرکز قبلی دریافت کرده اند می توانند مراحل ثبت نام و جدا کردن یارانه از خانواده خود و معرفی خانواده جدید برای دریافت رایانه به اتمام برسانند. باید دقت داشته باشید که مراحل اداری ذکر شده به مدت یک الی دو ماه زمان می برد. به همین علت برای اینکه یارانه یک ماه خود را از دست ندهید باید به مراحل بالا بین دهم تا بیستم هر ماه اقدام کنید. همچنین قبل از هرگونه اقدام به مراکز اداری، زوجین باید یک حساب بانکی تهیه کنند و شماره حساب و کارت خود را نیز هنگام مراجعه همراه خود داشته باشند. همچنین برای ثبت نام یارانه می توانند از سایت refahi.ir اقدام کنند.
مشکلات جدا کردن یارانه بعد از ازدواج
اما جدا کردن یارانه از خانواده پس از ازدواج مشکلاتی را نیز به همراه دارد. حتی در مواردی دیده شده است که وقتی نام خود را از لیست خانواده حذف می کنند تا نام آنها در لیست خانوده جدید ثبت شود، یارانه آنها قطع میشود.
دولت در سال های اخیر، تلاش می کرد تا یارانه افرادی که درآمد بالاتری دارند را قطع کند و به جای آنها به افرادی که کم درآمد و واقعا نیازمند به یارانه هستند، پرداخت کند. در این میان، زوج های جوانی که تازه ازدواج کرده اند و سرمایه مشخصی نیز ندارند نمی توانند یارانه دریافت کنند.
هر چند که در ابتدای این تصمیم دولت، یعنی پرداخت یارانه، توجیه این بود که مازاد یارانه در جهت کار های عمرانی باشد. که به گفته مسولان، همین یارانه مشکلات زیادی برای دولت به بار آورد. در نهایت این که معلوم نشد سیستم حذف یارانه ها به چه شکلی عمل میکند و برخی زوج های جوان که سرمایه نداشته و به شدت مشکلات مالی داشتند و دیگرخانواده های نیازمند، از دریافت یارانه محروم ماندند و برعکس، زوج هایی که تحت حمایت پدر بودند و یا شرایط و امکانات اقتصادی خوبی داشتند در حمایت یارانه نیز بودند.
در رابطه با این که زوج های جوانی که تصمیم در جدا کردن یارانه خود دارند، اگر یارانه هر دو طرف در سیستم پرداخت یارانه که در مرحله اول جدا کردن یارانه اشاره شد، ثبت شده باشد مشکلی نخواهد داشت و زوج ها میتوانند پس از جدا کردن یارانه، آن را دریافت کنند.
چگونگی جدا کردن یارانه بعد از تغییر سرپرست
اگر زوج ها طلاق گرفته باشند و اقدام به جدا کردن یارانه از خود باشند، و این تصمیم بین زوجین به صلاحیت رسیده باشد می توانند به مرکز پلیس +10 مراجعه کنند ولی اگر توافقی بین زوجین برای جدا کردن یارانه نباشد باید به فرمانداری شهر محل اقامت خود مراجعه کنند.
در صورتی که سرپرست خانوار فوت کرده باشد، برای جدا کردن یارانه افراد خانواده از سرپرست، می توانند به فرمانداری شهر محل اقامت مراجعه کنند یا این که همراه با اصل و کپی مدارک شناسایی و برگه فوت به مرکز پلیس+10 سرپرست محله خود مراجعه کنند.
اما زن هایی که با شوهر خود اختلاف دارند و اقدامی به طلاق نکرده اند، قبل از طلاق امکان جدا کردن یارانه برای آن ها وجود ندارد. اگر بخواهند یارانه خود را جدا کنند باید طلاق بگیرند و با مراجعه به مراکز پلیس+10 سرپرست خود را تغییر داده و از اول ثبت نام کنند.
تازه ازدواج کردهها چگونه یارانه دوم دریافت کنند؟
سخنگوی ستاد شناسایی مشمولان طرح حمایت معیشتی وزارت رفاه درباره اینکه آیا افرادی که اخیرا از فهرست یارانهبگیران حذف شدهاند مشمول دریافت بسته جدید خواهند بود یا خیر؟ گفت: افرادی که به دلیل آزمون وسع، مشخص شد که وسع مالی بالایی دارند و در زمره سه دهک بالای درآمدی هستند قطعا مشمول بسته حمایتی جدید نخواهند بود.
حسین میرزایی ضمن اعلام اینکه سامانه #۶۳۶۹* اواسط هفته آتی به منظور کسب اطلاع از وضعیت دریافت بسته حمایتی دولت فعال خواهد شد، اظهار کرد: جزئیات دقیق از زمان آغاز به کار این سامانه را متعاقبا به مردم اطلاعرسانی میکنیم. وی در پاسخ به پرسشی درباره فهرست مشمولان دریافت بسته حمایتی اعم از کارگران فصلی، دستفروشان، دختران مجرد و... گفت: هر کس که دارای کد ملی باشد بنابر بررسی وسع مالی خانوارها چنانچه افراد در زمره سه دهک بالای درآمدی نباشند، میتوانند مشمول این طرح قرار بگیرند و درخواست خود را برای دریافت این بسته حمایتی ارائه کنند تا پس از بررسی شاخصها و استانداردهای موجود، مشمول بودن یا نبودن آنها را اعلام کنیم.
دریافت بستهها ابدا قشری نیست که بگوییم یک قشر مشمول هستند و قشر دیگر مشمول نیستند. سخنگوی ستاد شناسایی مشمولان طرح حمایت معیشتی وزارت رفاه درباره اینکه آیا افرادی که اخیرا از فهرست یارانهبگیران حذف شدند مشمول دریافت بسته جدید خواهند بود یا خیر؟ گفت: افرادی که به دلیل آزمون وسع، مشخص شد که وسع مالی بالایی دارند و در زمره سه دهک بالای درآمدی هستند قطعا مشمول بسته حمایتی جدید نخواهند بود.
وی درباره زوجینی که به تازگی ازدواج کردهاند نیز گفت: اگر هنوز یارانهشان را از خانوادهشان جدا نکرده باشند و یارانهشان وصل باشد که مشکلی وجود ندارد؛ اما اگر یارانهشان قطع شده باشد یا قصد داشته باشند حساب یارانه خود را تفکیک کنند باید به پلیس +۱۰ مراجعه و پرونده تشکیل بدهند و مراحل لازم را طی و سپس اطلاعات خود را با ذکر دلیل در سامانهای که اعلام خواهیم کرد، وارد کنند تا مراحل لازم طی شود.
سخنگوی ستاد شناسایی مشمولان طرح حمایت معیشتی وزارت رفاه درباره مدت زمان رسیدگی به درخواستهای مطرح شده برای جاماندگان نیز گفت: این مدت زمان برای سنجش شاخصها بستگی به میزان درخواستها دارد اما همانطور که سخنگوی دولت اعلام کرد افرادی که به هر دلیلی در حال حاضر در لیست مشمولان قرار نگرفتهاند در صورت درخواست رسیدگی مجدد و تایید درخواست توسط وزارت رفاه مشمول بسته خواهند شد.
چه کسانی به اشتباه یارانه 100 هزارتومانی دریافت کردند؟
طبق اعلام سازمان برنامهوبودجه واریز یارانه 100 هزار تومان کرونا از ساعت 24 روز پنجشنبه 27 آذر ماه آغاز شد. پس از انجام واریزیها، طی دو روز گذشته بسیاری از متقاضیان نسبت به عدم دریافت این کمک بلاعوض معترض بودند. معیار واریز این یارانه عدم دریافت حقوق ثابت است، همچنین خانوار نباید تحت پوشش بیمه باشند و باید جزو یارانهبگیران معیشتی باشند. بسیاری از مخاطبان میگویند که شرایط دریافت این یارانه را داشتهاند اما هیچ گونه وجهی برایشان واریز نشده است. از سوی دیگر پیگیریها نشان میدهد که برخی از خانوارهای تحت پوشش تامین اجتماعی یا بازنشستگانی که حقوق بازنشستگی دریافت میکنند این یارانه 100 هزار تومانی را دریافت کردهاند.
به نظر میرسد در شناسایی مشمولان خطایی رخ داده یا ممکن است که معیارهای شناسایی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نظر گرفته نسبت به اطلاعیهای که در ابتدای آذر ماه منتشر کرد، تغییر کرده باشد.
شناسایی مشمولان این یارانه با تاخیر انجام شد، روابط عمومی وزارت کار در باره علت این تاخیر گفت: در شناسایی نهایی متقاضیان مشکلی وجود دارد که موجب شده لیست مشمولان مشخص نشود.
بسباری از خانوارها نسبت به عدم دریافت این یارانه گلهمندند و به دنبال این هستند که اعتراض خود را ثبت کنند، باید دید وزارت کار در این خصوص تصمیمی میگیرد تا افرادی که خود را واجد شرایط میدانند اعتراض خود را اعلام کنند؟
واریزی که روز گذشته انجام شد اولین نوبت از چهار نوبت کمک بلاعوض 100 هزار تومانی بود و قرار است در سه ماه دی، بهمن و اسفند نیز این یارانه پرداخت شود.
خبر مهم ربیعی درباره پرداخت یارانه
ربیعی، سخنگوی دولت با اشاره به قانون الزام به پرداخت یارانه کالاهای اساسی گفت: دولت بر این اساس، جامعه هدف را ۴۰ میلیون نفر قرار داد که ماهانه از ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان به هریک از مشمولان پرداخت میکند.علی ربیعی در حاشیه جلسه هیات دولت افزود: متقاضیان واجد شرایط در حوزههای فرهنگ و هنر و رسانه برای دریافت تسهیلات کرونایی تا پایان دی باید در سامانه کارا ثبت نام کنند و تا پایان اسفند این تسهیلات پرداخت خواهد شد.
وی گفت: مصوبه دیگر در ستاد ملی کرونا، حمایت از فعالیتها و بخشهای حمایتی به شدت آسیب دیده از شیوع کرونا در حوزههای فرهنگ و هنر و رسانه است. متقاضیان واجد شرایط تا پایان دی ماه باید در سامانه کارا ثبت نام کنند و تا پایان اسفند ماه تسهیلات پرداخت خواهد شد و بازپرداخت آن از اول خرداد ۱۴۰۰ خواهد بود.
وی اضافه کرد: گزارش مطرح شده در ستاد ملی کرونا نشان داد که بالاخره رعایت پروتکلها به بالای ۹۰ درصد رسیده است. منحنیهای موج سوم نیز در مقابل زحمات کادر درمان و رعایت عموم مردم سر به تعظیم فرو آوردند.
اقای ربیعی با بیان اینکه با توجه به رعایت پروتکلهای بهداشتی تعداد شهرهای قرمز از ۱۶۰ به ۱۲ شهر رسید گفت: هم اکنون روند ابتلا به ویروس کرونا نزولی است و در صورت ادامه این روند تعداد جانباختگان ما به زودی کمتر از ۲۰۰ نفر خواهد شد.
وی تصریح کرد: یک نگرانی از فصل سرما و زمستان وجود دارد. در ۶ هفته گذشته با موج سرما ۶۰ درصد مرگها در جهان افزایش پیدا کرده است. بنابراین تداوم رعایت دستورالعملها را در ماههای آتی توصیه میکنیم و رعایت دستورالعملها هرگز نباید فراموش شود.
تامین کالاهای اساسی مردم
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در خصوص زمان اجرای قانون «تأمین کالاهای اساسی مردم» گفت: به طور کلی دولت از هرگونه طرح و پیشنهاد قابل اجرا که بتواند سختیها و رنج دوران تحریم برای مردم را کم کند، استقبال میکند.
وی افزود: در ابتدای دولت یازدهم و نیز در همین ماههای اخیر دوباره در جلسه هیات دولت تاکید شد که تمام وزارتخانهها تصمیمات خود را معطوف به کاهش فشار تحریم بر زندگی مردم کنند. دولت خود را در قبال مردم موظف و مسئول میداند و با توجه به رایی که رئیسجمهوری از مردم گرفته و پیمانی که با مردم بسته بر همین مبنا استوار است.
ربیعی اضافه کرد: تا سال ۱۳۹۷ نیز کنترل تورم و افزایش قدرت خرید مردم به نحو مطلوبی صورت میگرفت. متاسفیم که عدهای واقعیات تحریم را چشم پوشی میکنند و نمیخواهند رنج زندگی ناشی از تحریم را درک کنند.
وی گفت: با وجود اینکه طرح مجلس به لحاظ منابع پیشبینی شده امکانپذیر و عملی نبود و در چند مورد تغییرات متعدد منابع آثار منفی داشت اما دولت به دلیل احترام به قانون سعی خود را به کار بسته تا طرح معیشتی ستاد ملی کرونا را که منابع آن در دسترس و متناسب با ظرفیتهای موجود بوده و بودجه یا بورس را هم دچار چالش نمیسازد، به نحوی ترکیب کند.
جزییات پرداخت یارانه
سخنگوی دولت تصریح کرد: در این زمینه جلسات مشترکی بین سازمان برنامه و بودجه و وزارت رفاه با نمایندگان و کمیسیونهای مرتبط برگزار شد و دولت براساس توافق جامعه هدف خود را ۴۰ میلیون نفر قرار داد. برای افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی نظیر بهزیستی و کمیته امداد نفری ۱۲۰ هزار تومان و بقیه جامعه هدف ۱۰۰ هزار تومان پرداخت خواهد شد. همچنین برای پرداخت دو ماه از ۶ ماه مصوب مجلس در سال ۱۴۰۰ نیز توافق کلی صورت گرفت.
سخنگوی دولت همچنین در پاسخ به شبهاتی در خصوص امیدواری دولت به بایدن و مبنای بودجه ریزی بر این اساس گفت: محور حمایت اجتماعی و تامین زیرساخت توسعه دو محور اصلی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ است که لازمه آن تجهیز منابع است. سیاست دولت در حوزه خارجی کاملاً شفاف و مشخص است طبیعتاً کشور در قالب برجام حرکت خواهد کرد.
وی افزود: حفظ سهم کشور در بازارهای نفت و اوپک مسئله بسیار مهمی است. امیدواریم دسترسی به منابع درآمد نفتی کشور بیشتر شود لذا از این منابع برای توسعه کشور استفاده میشود و اگر این دسترسی به هر دلیلی کمرنگ شد، دولت از سایر منابع برای توسعه استفاده مینماید ولی آنچه همیت دارد این است که دولت اهتمام و تمام تلاش خود را برای جبران قدرت خرید مردم، حمایتهای بهداشتی و انجام زیرساختها در سال ۱۴۰۰ بعنوان سال آغازین سده ۱۴۰۰ پیش گرفته است.
سخنگوی دولت در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین وضعیت تهیه آیین نامه اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها نیز گفت: دولت ملاحظات خود را داشته و معتقد است خروج از پروتکل الحاقی هیچ کمکی به رفع تحریمها نخواهد کرد اما به رغم این مخالفت به لحاظ احترام به قانون، رئیسجمهوری در پاسخ به نامه رئیس سازمان انرژی اتمی دستور تدوین آیین نامه اجرایی این قانون را داده و قطعا دولت منافع ملی و تاثیر آن را در همه مراحل اجرای قانون ملاحظه خواهد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که اخیرا سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس اعلام کرده که سخنگوی سازمان انرژی اتمی در کمیسیون و صحن با طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها موافق بوده و از طرف دولت در موافقت سخن گفته است گفت: در این خصوص با رئیس سازمان انرژی اتمی صحبت کردم. عمده مباحث سخنگوی سازمان انرژی اتمی در کمیسیون در خصوص مسائل فنی بوده و به حق هم اشاره کردند که برخلاف شایعات و تهمتهای بیاساسی که زده میشود توانایی ایران در بعد فنی بسیار بالاست ولی در بحث سیاسی نماینده دولت در صحن علنی به صراحت مخالفت خود را با این مصوبه اعلام کردهاند.
وی افزود: همچنین سازمان انرژی اتمی در انتهای مهرماه در نامهای سری به رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ضمن برشمردن تواناییهای فنی این سازمان، در بعد سیاسی به صراحت اعلام کرده است که با توجه به جمیع جهات از هرگونه اقدام تقنینی جدید خودداری شود.
ربیعی گفت: شاید مناسبات مجلس به گونهای است که تعدادی از نمایندگان به برخی از نامهها دسترسی ندارند اما انتظار میرود حداقل اگر بنا به هر دلیلی مذاکرات صحن علنی را نمیتوانند دنبال کنند مشروح مذاکرات را مطالعه کنند. نماینده دولت در جریان تصویب این طرح در صحن علنی به مخالفت پرداخته و از صداوسیما نیز مذاکرات پخش شده است و این موضوع قابل تشکیک نیست.
کدام یارانه ها سه برابر میشوند؟
مصائب نظام یارانه ای تا امروز به خوبی خود را نشان داده است اما بازهم دولت با وعدهی « یارانه بیشتر» قصد دارد گرانی نرخ ارز را در همه سطوح نهادینه کند و از کنترل قیمتهای اساسی حتی روی کاغذ هم دست بردارد. یارانه ۴۵ هزار تومانی در سال ۱۴۰۰ نیز پرداخت میشود. یارانه معیشتی جدید به ۶۰ میلیون ایرانی برای تامین کالاهای اساسی خود تعلق می گیرید. یارانه جدید به دنبال کمک به اقشار متوسط و کم درآمد جامعه از طریق اعطای یارانه خرید کالاهای اساسی است. یارانه جدید از مهرماه پرداخت می شود.سقف یارانه کالایی خانوار پنج نفره و ۶۰۰ هزار تومان است.
یکی از مختصات اساسی و متمایزکننده بودجه ۱۴۰۰، «حذف ارز دولتی» است؛ دولت در طراحی بودجه سال آینده برخلاف سه سال قبل، ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی را به کلی حذف کرده و قیمت ارز را ثابت و به نرخ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفته است. دوازدهم آذرماه، در روز ارائه لایحه بودجه به مجلس شورا، سخنگوی ستاد بودجه از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از لایحه بودجه سال آینده خبر داد و گفت: برای سال آینده فروش ۲.۳ میلیون بشکه نفت در روز پیشبینی شده است.
تغییرات ارزی در بودجه ۱۴۰۰
مژگان خانلو سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه در این رابطه توضیح داد: در جزء ۴ بند ب تبصره یک لایحه بودجه آمده است، در صورت تغییر نرخ ترجیحی ارز مورد استفاده در این قانون به نرخ سامانه معاملات الکترونیکی ETS (نرخ سامانه معاملات بین بانکی که مابین نرخ ارز ترجیحی و نیمایی است)، به دولت اجازه داده میشود منابع وصولی را به ردیف درآمدی شماره ۱۶۰۱۳۶ جدول شماره این قانون واریز نماید. منابع واریزی از محل ردیف شماره ۷۱-۵۳۰۰۰۰ جدول شماره این قانون صرف تامین معیشت و سلامت مردم میشود.وی گفت: نرخ ارز در بودجه یکسان بوده و صرفا جنبه محاسباتی دارد که ۱۱۵۰۰ تومان محاسبه میشود و ارز ۴۲۰۰ تومانی نداریم.
یارانه بنزین
ضعفها و ایرادات
ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی، ترفندی برای تامین کالاهای اساسی برای اقشار ضعیف بود که از ابتدای شوکهای ارزی در سال ۹۷ در دستور کار قرار گرفت اما با گذشت زمان، از تاثیرگذاری آن بر معیشت مردم کاسته شد؛ در سالهای ۹۷ و ۹۸، بسیاری از کارشناسان از ابهام در تعیین تکلیف بخش عظیمی از ارز دولتی تخصیص یافته به گروهها و افراد خاص خبر دادند؛ گروههایی که ارز دولتی ارزان گرفتند اما یا کالایی وارد نکردند یا کالاهای وارداتی را به قیمت گران در بازار آزاد فروختند. قرار بود ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی، نهاده های دامی و مواد اولیه تولید صرف شود اما در موارد بسیاری نتوانست اهداف تعیین شده را برآورده سازد و به گفتهی احسان سلطانی (کارشناس اقتصادی) همین ناکارآمدی، بهانهای به دست دولتیها داده است تا ارز دولتی را به کلی حذف کنند.
او در این رابطه میگوید: همیشه در طراحیها و سیاستگذاریهای اقتصادی، روال کار به همین منوال بوده است؛ یک طرحی که به خودی خود میتواند خوب باشد، بد اجرا میشود به گونهای که فقط گروههای خاص را منتفع میسازد؛ بعد ادعا میکنند «رانت» به وجود آمده و در مرحله بعد، به خاطر مثلاً مبارزه با رانت، کل صورت مساله را پاک میکنند؛ یعنی کل طرح را از میان برمیدارند!در سال ۹۹، روند بطئی و خزنده حذف ارز دولتی آغاز شده بود.
برای سال جاری ۱۰.۵ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰تومانی برای کالاهای اساسی در نظر گرفته شده بود که براساس آمارهای رسمی تا انتهای آبانماه بالغ بر ۶.۷ میلیارد دلار آن پرداخت شده است اما سلطانی میگوید: مشاهدات و محاسبات مستقل نشان میدهد که در سال جاری، بیش از ۴ میلیارد دلار ارز دولتی به کالاهای اساسی اختصاص داده نشده است.او ادامه میدهد: اگر به روند رشد قیمتها در سال جاری نگاه کنیم، میبینیم کالاهای اساسی سفرههای مردم، قطاروار و پشت سرهم گران شدند؛ برنج به شدت گران شد؛ سپس شکر گران شد؛ روغن نباتی و کره، مدتی نایاب و بعد هم گران شد؛ مواد پروتئینی سفرههای مردم مثل مرغ و تخم مرغ گران شدند؛ برخی اقلام دارویی، افزایش قیمت را تجربه کردند؛ پس نتیجه میگیریم، در سال جاری عملاً جریان تزریق ارز دولتی، قطع شده است. در سال آینده هم که قرار است کامل ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی را قطع کنند و در نتیجه، گرانیها با سرعت و قدرت بیشتر ادامه خواهد داشت.
ارز دولتی در صورت نظارت و کنترل جدی، میتواند تاثیر خوبی روی کنترل اقلام مواد غذایی داشته باشد و از سقوط معیشتی مردم فرودست جلوگیری کند اما چون نتوانستند کنترل و نظارت کنند حالا به بهانه ایجاد رانت، میخواهند آن را کامل قطع کنند!
آیا یارانه سه برابر خواهد شد؟
حذف ارز دولتی در سال آینده در حالی در دستور کار قرار گرفته که بر اساس جزء ۴ بند ب تبصره یک، دولت بهدنبال مجوزی است تا با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و افزایش آن به نرخ احتمالی ۱۱۵۰۰ تومان، میزان یارانه نقدی را ۳برابر افزایش دهد.
اما سوال اینجاست که آیا دولت میتواند نظام یارانهای را به صورت عادلانه و صحیح، پیش ببرد؛ آیا در یارانهپردازیهای دولت، بازهم گروههای مستحق بسیار، خط نخواهند خورد؟!مصائب نظام یارانهای تا امروز به خوبی خود را نشان داده است اما بازهم دولت با وعدهی «یارانه بیشتر» قصد دارد گرانی نرخ ارز را در همه سطوح نهادینه کند و از کنترل قیمتهای اساسی حتی روی کاغذ هم دست بردارد.
چرا به جای حذف کامل ارز دولتی که میتواند در همه سطوح گرانی به بار بیاورد – هم کالاهای اساسی و اقلام سفره مردم گرانتر خواهد شد و هم هزینههای تولید به دلیل گرانی مواد اولیه و ماشین آلات بالا خواهد رفت- دولت به سوی نظاممند کردن نظام تخصیص ارز دولتی و مطالبهگری بابت میلیاردها دلار ارز دولتی گمشده و بیسرانجام نمیرود؟ چرا از کسانی که ارز دولتی گرفتند و کالاهای ارزان وارد نکردند، نمیپرسد سرنوشت آن همه ارز ارزان چه شد؟ چرا باز هم تاوان رانتها و منفعتجوییهای گروههای خاص، باید بر دوش کارگران و اقشار فرودست بیفتد؟!
علیرضا حیدری (کارشناس روابط کار و فعال کارگری) در ارتباط با ناکامیهای قبلی میگوید: بیایند توضیح بدهند میلیاردها دلار ارز دولتی در این دو سال چه شد؛ چرا هیچ کالایی با قیمت دولتی و ارزان به دست مصرفکننده نرسید و چرا ارز دولتی، تبدیل به «رانت» شد؟اما اگر ارز دولتی حذف شود، چطور قرار است طرح یارانه غذا یا همان طرحِ «تامین کالاهای اساسی» که در آن قرار است به ۲۰ میلیون نفر ماهانه ۱۲۰ هزار تومان و به ۴۰ میلیون نفر ۶۰ هزار تومان بدهند، امکان موفقیت خواهد داشت؟ وقتی ارز دولتی نباشد و کالاها نتوانند در زنجیره تامین در قالب یک نظام توزیع نظارت شده، ارزان به دست مصرفکننده برسند، ۱۲۰ هزار تومان و یا حتی سه برابر شدن این رقم، چقدر قدرت خرید در پی خواهد داشت؟!
یارانه ترکیبی
به گفته حیدری، پیششرط اصلی موفقیت طرح تامین کالاهای اساسی، اختصاص ارز دولتی به میزان کافی برای واردات کالاهای اساسی و توزیع آن از طریق شبکههای قابل اعتماد و تحت نظارت دولت است و اگر ارز دولتی نباشد، ۱۲۰ هزار تومان برای هر نفر، کارایی چندانی نخواهد داشت چون قدرت خرید آن به شدت افول میکند.
دولت با حذف ارز دولتی از بودجه، درآمدزایی بیشتر خواهد داشت اما بدون شک، مردم بیشتر از قبل ضرر خواهند کرد. سیاست دولت در حذف ارز دولتی این است که یارانه از واردکننده به مصرفکننده منتقل شود؛ جزء ۴ بند ب تبصره یک نیز این «امکان» را به دولت میدهد اما آیا واقعاً یارانه به دست مصرفکننده واقعی خواهد رسید؟!
باتوجه به احتمال رد کلیات بودجه توسط مجلس یا دستکم تغییرات احتمالی آن در آینده، هنوز ممکن است ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی به کلی حذف نشود اما اگر این بیفتد و ارز دولتی حتی برای کالاهای اساسی حذف شود، تاثیر اولیه آن گرانی بیشتر و در نهایت، بیارزش شدن یارانه غذا یا همان طرح تامین کالاهای اساسی است که در آن حداکثر پرداخت به خانوار ۵ نفره، ۶۰۰ هزار تومان است؛ آیا اگر این اتفاق بیفتد، براساس جزء ۴ بند ب تبصره یک، مبلغ یارانه غذا سه برابر خواهد شد؛ یعنی به هر نفر به جای ۱۲۰ هزار تومان، ۳۶۰ هزار تومان خواهند داد؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه یک روز بعد از ارائه بودجه به مجلس یعنی در سیزدهم آذر در این رابطه گفت: یارانه ۴۵ هزار تومانی در سال ۱۴۰۰ نیز پرداخت میشود.
یارانه نوزادان
دلار ۴۲۰۰ تومانی برای تامین کالاهای اساسی در نظر گرفته شده، اما چنانچه شرایط طوری باشد که این ارز حذف شود، یارانهها ۲ تا ۳ برابر میشود.با توجه به اینکه هنوز ابلاغیه پرداخت همان یارانه ۱۲۰ هزار تومانی توسط دولت صادر نشده، وعده دو یا سه برابر شدن یارانههای پرداختی را باید صرفاً یک وعده دانست؛ درضمن منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه از دو یا سه برابر شدن یارانه، همان یارانه ۴۵ هزار تومانی است و مشخص نیست با حذف ارز دولتی، چه بر سر یارانه الکترونیکِ طرح تامین کالاهای اساسی میآید که مدتها بر سر آن پروپاگاندا و تبلیغات رسانهای کردند! وقتی «کالای ارزان» دیگر حتی روی کاغذ هم درمیان نباشد، ۱۲۰ هزار تومان به چه درد یک فرد متعلق به فرودستترین طبقات اجتماع میخورد؟ جالب اینجاست که کارگران بیمه شده و حداقلبگیر و بازنشستگان حداقلبگیر، جزو ۲۰ میلیون نفری که قرار است هر ماه ۱۲۰ هزار تومان بگیرند نیستند و اگر خیلی «خوش اقبال» باشند، در نهایت ماهی ۶۰ هزار تومان یارانه غذا نصیبشان خواهد شد!
علیرضا حیدری تاکید میکند: اگر قصدشان رسیدن به اهداف اصلیِ طرح تامین کالاهای اساسی یعنی تامین نیازهای سفره مردم فرودست با قیمت مناسب است، باید به همه کالاهای اساسی ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی اختصاص بدهند و نظارت کنند که کالاهای وارداتی و تامین شده با این ارز، به قیمت ارزان به دست مصرفکننده برسد والا این طرح نیز به سرنوشت طرحهای یارانهای قبلی دچار شده و روز به روز، یارانه دریافتی توسط مردم، بیارزشتر خواهد شد!
کارنامه تخصیص ارز دولتی، نمره قبولی نمیآورد!
در مجموع نمیتوان از کارنامه اختصاص ارز دولتی از ابتدای ۹۷ تا امروز دفاع کرد؛ این کارنامه مملو از نقاط تاریک و اعطای رانتهای سرشار به خواص نزدیک به بلوکهای قدرت و ثروت است اما احسان سلطانی در این رابطه با تاکید بر اینکه همین امروز هم از ارز دولتی فقط شبحی باقی مانده، میگوید: نباید ارز دولتی را به گروههای خاص و نزدیکان به بلوکهای قدرت میدادند؛ مثلاً در نیمه اول سال ۹۷، ۶۰۰ میلیون دلار ارز دولتی به برخی خودروسازها دادند که این میزان اختصاص، سه برابر مدت مشابه در سال قبل بود؛ این خودروسازها هم ارز را گرفتند اما خودروی ارزان از چین وارد کردند و سودهای کلان به جیب زدند؛ بنابراین دولت باید اختصاص ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی را فقط به مایحتاج اساسی مردم و کارگران محدود میکرد تا امکان کنترل قیمتها فراهم میشد.
الان یک خانواده کارگری که زیر ۳ میلیون تومان درآمد دارد، نمیتواند برنج و مواد پروتئینی مانند مرغ و تخم مرغ بخرد و به دلیل شوکهای ارزی پیاپی، قدرت خرید کارگران به کمترین سطح ممکن رسیده است.او ادامه میدهد: اکنون ارز نیمایی به ۲۶ هزار تومان رسیده؛ در نتیجه قیمت پلاستیک و مواد بستهبندی، سه برابر شده؛ همین مساله موجب شده خوراکیهای خانوار از آب معدنی گرفته تا مرغ و تخم مرغ، سرسامآور گران شود. با این حساب باید گفت «شوکهای ارزی» موجب کاهش ارزش دستمزد و سرکوب مزدی شده است.
کارگری که دو میلیون و خردهای درآمد دارد، با این گرانی ارز چطور نیازهای سفره خود را تامین کند؛ جالب اینجاست که گرانی ارز موجب افزایش سهام واحدهای صنعتی شده و ارزش داراییهای فیزیکی کارفرمایان در یک دوره دو سال و چندماهه، شاید تا ده برابر بیشتر شده باشد اما در همین مدت دستمزد کارگران ۵۰ درصد هم افزایش واقعی نداشته؛ حالا همین صاحبان صنایع که هم ارزش سهامشان و هم ارزش داراییهایشان چند برابر شده ادعا میکنند افزایش حقوق کارگر تورم زاست؛ همینها وقتی ارز سه برابر میشود، سکوت میکنند و هیچ اعتراضی ندارند!
پرداخت تسهیلات به یارانه بگیران
چرا وقتی به دنبال سه برابر شدن نرخ ارز، قیمت مواد اولیه تولید سه برابر گران میشود، مشکلی ندارند اما وقتی دستمزد کارگر که درنهایت ده درصد قیمت تمام شده کالاها را تشکیل میدهد، میخواهد ۵۰ درصد افزایش یابد، واویلا سر میدهند؟! نظام تولید معیوب را ببینید! با ۳۰۰ درصد رشد مواد اولیه تولید، مشکلی ندارند با ۵۰ درصد رشد دستمزد مخالفند!همین امروز هم کارگران اقلام اساسی بسیاری را از سفرههای خود حذف کردهاند؛ با این وجود، دولت به جای «کنترل و نظارت» سراغ پاک کردن صورت مساله رفته و میخواهد ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی را کامل از چرخه اقتصاد حذف کند؛ به این ترتیب، همه کالاها بازهم گران خواهد شد، یارانهها بیارزش خواهد شد و قدرت خرید دستمزد باز هم سقوط خواهد کرد؛ با این حساب، کارگر حداقلبگیری که قرار نیست همان یارانه ناچیز ۱۲۰ هزار تومانی را بگیرد، چطور باید مایحتاج اساسی زندگی را تامین نماید؟ آیا دولت و نمایندگان مجلس خود را در قبال تامین کمترین حد خوراکیها برای خانوارهای فرودست مسئول نمیدانند؛ آیا نباید دست کارگر به مواد غذایی حداقلی برسد تا بتواند سر پا بماند و چرخهای صنعت را بگرداند؟!
اصلاح آیین نامه اجرایی منابع و مصارف هدفمندی یارانهها
هیات وزیران در ادامه، با پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور مبنی بر اصلاح یکی از مواد آییننامه اجرایی بند (الف) تبصره (۱۴) قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور درخصوص منابع و مصارف هدفمندی یارانهها موافقت کرد.
به موجب اصلاحیه فوق، درخصوص ردیفهای پرداختی (۱۳) تا (۲۰) پرداختیهای (مصارف) جدول مندرج در تبصره (۱۴) قانون مذکور، سازمان هدفمندسازی یارانهها از طریق خزانهداری کل کشور مکلف است مبالغ مربوط را پس از کسر مصارف و تکالیف اجتناب ناپذیر از جمله یارانه نقدی و غیرنقدی خانوارها، مستمری و افزایش مستمری، خرید تضمینی گندم متناسب با ردیفهای (۱)، (۲)، (۳) و (۶) دریافتیهای (منابع) جدول یاد شده، به صورت علیالحساب در اختیار شرکتهای مربوط قرار دهد تا در انتهای هر ماه نسبت به تسویه آن بر اساس تخصیص سازمان برنامه و بودجه کشور اقدام شود.
همچنین تکلیف مندرج در بند مذکور برای سازمان برنامه و بودجه کشور مبنی بر پرداخت به شرکتهای مربوط به صورت هر ۱۵ روز یکبار، حذف شد.
بیشتر بخوانید :
خبر بد و ناراحت کننده درباره یارانه 100 هزار تومانی
معافیت واردات تجهیزات اهدایی به صندوق ملی محیط زیست از پرداخت عوارض و مالیات بر ارزش افزوده
با تصویب دولت، کالاها و تجهیزات اهدایی به صندوق ملی محیط زیست، از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف شدند.
گفتنی است، به موجب تفاهم نامه همکاریهای زیست محیطی میان سازمان حفاظت محیط زیست جمهوری اسلامی ایران و کمیسیون ملی اصلاحات جمهوری خلق چین، دولت چین برای همکاری در امر مقابله با تغییرات آب و هوا، نسبت به تأمین کالاها و اقلام مورد نیاز سازمان حفاظت محیط زیست به میزان ۲۰ میلیون یورو اقدام نموده است که پس از ترخیص، کالاها و تجهیزات مذکور در محل پاسگاههای محیط بانی برای تقویت زیرساختهای محیط زیستی در سراسر کشور مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
اصلاح مصوبه مربوط به کاهش آلودگی محیط زیستی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
هیات وزیران با هدف تأمین نظر مجلس شورای اسلامی، مصوبه مربوط به برخی اقدامات برای کاهش آلودگی محیط زیستی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس را اصلاح کرد.
به موجب اصلاحیه مذکور، وزارت راه و شهرسازی موظف شد از محل اعتبارات مصوب مربوط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و منابع مشارکتهای اجتماعی طرحهای شرکت ملی نفت ایران با رعایت تبصره ماده (۸۰) قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران، نسبت به احداث و تجهیز بیمارستان جدید (۱۱۰) تختخوابی مورد نیاز منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اقدام نماید.
یارانه کرونا
صدور مجوز موافقتنامه تجارت ترجیحی با دولت مالزی
هیات وزیران در ادامه، با صدور مجوز به وزارت صنعت، معدن و تجارت برای انجام مذاکره، پاراف و امضای موقت موافقتنامه تجارت ترجیحی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت مالزی موافقت کرد.
امضای موافقتنامه بین ایران، قطر و عمان در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی
با تصویب هیات وزیران، مجوز انجام مذاکره، پاراف و امضای موقت موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولتهای قطر و سلطنت عمان صادر شد.
گفتنی است موافقتنامه مذکور در راستای حفظ پایدار زیرساختهای تولید محصولات گیاهی و منافع درازمدت ملی و امنیت غذایی کشور و به منظور تسهیل و تسریع مبادله کالاها و تجهیزات کشاورزی از طریق کشورهای یاد شده صورت گرفته است.
واریز میلیاردها دلار یارانه پنهان به حساب ثروتمندان
معافیت از پرداخت سود بازرگانی برای کالاهای اهدایی به مجتمع خیرساز آموزشی در شهرستان خوی
با تصویب هیات وزیران، کالاهای اهدایی بابت تکمیل و تجهیز «مجتمع خیرساز آموزشی شادروان سکینه نمکی» واقع در شهرستان خوی، از پرداخت سود بازرگانی معاف شدند.
دولت این تصمیم را در راستای سیاستهای کلی ایجاد تحول در نظام آموزش و پرورش کشور مبنی بر مشارکت و بکارگیری هر چه بیشتر ظرفیتهای سازمانهای مردم نهاد و جامعه خیرین در تکمیل، تجهیز و نوسازی مدارس و توسعه آموزش در کشور اتخاذ کرد.
یارانه جدید به شکل بنکارت در راه است!
رحیم زارع در خصوص مباحث مطرح شده در زمینه نرخ ارز در نشست غیرعلنی مجلس گفت: مواردی در خصوص تک نرخی شدن ارز مطرح شد، در لایحه بودجه دولت قصد داشت با ظرافت خاصی ارز را بر اساس نرخ نیمایی به فروش برساند.
زارع با تأکید بر این که تاکنون مابهالتفاوت ارز 4200 تومانی و 17 هزار و 500 تومانی، 106 هزار میلیارد تومان است که قصد داریم به صورت مستقیم به دست مردم برسانیم، اظهار کرد: پیش بینی می شود در کمیتههای مربوط تا پایان هفته در خصوص نحوه پرداخت مابهالتفاوت ارز که میتواند از طریق بنکارت، یارانه نقدی یا یارانه دارویی باشد، تصمیمگیری شود.
با فرض توزیع این رقم بین 80 میلیون از افرادی که اکنون یارانه نقدی دریافت می کنند، هر فرد در هر ماه 110 هزار تومان یارانه جدید و با فرض اختصاص این مبلغ به 60 میلیون نفر یارانه بگیر معیشتی، هر فرد در هر ماه 147 هزار تومان یارانه جدید دریافت خواهد کرد.
یارانه برای موجسوارهای مسکن؟
مدیریت شهری پایتخت سازوکار جدیدی برای کمک به اقتصاد شهر در وضعیت کرونایی تدارک دیده است. اما محورهای اصلی پیش بینی شده در سیاستگذاری جدید به جای حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده، منافع دو گروه دیگر را تامین خواهد کرد. پارلمان شهری پایتخت در جریان برگزاری جلسات علنی هفته جاری به بررسی محورهای جدید پیشنهادی از سوی شهرداری برای عقب ماندگی تحقق بودجه اداره شهر در سال جاری پرداخته است.
جزئیات این بسته پیشنهادی که به نظر میرسد با چکش کاری زیادی اکنون به مرحله بررسی و تصویب رسیده است، نشان میدهد: سازوکاری که مدیریت شهری تهران برای کمک به اقتصاد شهر با هدف حمایت از کسب و کارهای آسیب دیده ناشی از شیوع ویروس کرونا پیش بینی کرده، بیش از آنکه کسب و کارهای موردنیاز برای حفظ منافع اقتصادی شهر را مورد تشویق و حمایت قرار دهد، در چهار محور اصلی یک ابزار تشویقی برای دو دسته از شرکتها و کسب و کارها در نظر گرفته است.
کسب و کارهایی که کارنامه عملکرد آنها نشان میدهد حتی در شرایط عادی و پیش از شرایط شیوع ویروس کرونا نیز، ضعیف و ناکارآمد بودند یا آنکه روی تورم ملکی موج سواری میکنند. در واقع این تصور اولیه از بسته محرک اقتصادی تدوین شده وجود داشت که تصویب و اجرایی شدن این بسته قرار است به کسب و کارهایی که از رکود کرونا آسیب دیدهاند و فعالیت آنها میتواند موجب افزایش خدمات شهر و پرداخت عوارض و بهای خدمات به شهرداری شود، کمک کند. اما برخلاف این ظاهر، دو گروه اصلی از امتیازات این بسته نفع میبرند.
گروه اول، دستهای از شرکتهای وابسته به مدیریت شهری تهران هستند که کارنامه عملکرد آنها در شرایط عادی و پیش از شیوع کرونا نیز ناکارآمد و ضعیف برای خدمات رسانی به شهروندان بودند و نتوانستهاند برای بودجه شهر درآمدسازی کنند. اما با تدارک پیش بینی شده در این بسته، میتوانند از تمهیدات حمایتی این بسته استفاده کنند. گروه دیگر، موج سوارهای بازار ملک هستند. این گروه از فعالان بازار مسکن، با متوقف کردن روند ساخت وساز و نیمه تمام گذاشتن پروژه ساختمانی، به واسطه رشد قیمت زمین و مسکن از جهنم جهش مسکن، نفع میبرند.
آمارها نشان میدهد: در فاصله ابتدای سال جاری تا پایان فصل پاییز، متوسط قیمت مسکن در شهر تهران معادل ۷۳ درصد نسبت به ابتدای سال و معادل ۶/ ۹۹ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، رشد کرده است. در عین حال متوسط قیمت زمین در شهر تهران نیز در همین بازه زمانی بیش از ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
بنابراین، اگر یک موج سوار ملکی، ساختمان خود را در مرحله ساخت نیمه تمام رها کند و خودش را در صف سازندهها قلمداد کند که قصد تکمیل پروژه را دارند، اما مشکلات اقتصادی مانع از اتمام پروژه شده است، در وضعیت کنونی میتواند بدون اتمام پروژه، از بابت واحدهای نیمه تمام بیش از ۷۰ درصد و از بابت ارزش زمین بیش از ۱۰۰ درصد نفع ببرد.
آنچه دیگران می خوانند :
اتفاقا اگر مدیریت شهری بخواهد یک اقدام اصولی و موثر برای تعیین تکلیف پروژههای نیمه تمام ساختمانی در شهر انجام دهد طوریکه یک معادله برد-برد به نفع بودجه شهر و فعالان ساختمانی ایجاد شود، میتواند عوارض پیشبینی شده برای این گروه از پروژههای ساختمانی را افزایش دهد. تاپیش از این بسته، مطابق مصوبه شورای شهر تهران، مهلت اعتبار پروانه و مهلت شروع عملیات ساختمانی، معادل ۱۲ ماه از تاریخ صدور پروانه ساختمانی تعیین شده بود در این بسته، اما «مهلت اعتبار پروانههای صادره جهت شروع عملیات ساختمانی برابر با مدت زمان لازم برای پایان یافتن ساختمان از زمان صدور پروانه ساختمانی تعیین میشود.»
بنابراین مطابق با جزئیات این بسته، سقف ۱۲ ماهه برداشته شده و میتواند مفهوم عبارت «مدت زمان لازم» آن باشد که سازنده چه تشخیصی میدهد. یعنی در شرایطی که سازندهها از تکمیل نشدن پروژه ساختمانی ضرر اقتصادی نمیکنند، اما بازهم مدیریت شهری برای این گروه از ملاکان جایزهای در نظر گرفته است.
محور دیگری که در این بسته پیش بینی شده این است که مجوز استفاده موقت به ساختمانهای نیمه تمام مسکونی، در قالب دریافت عوارض استفاده موقت در مناطق ۲۲گانه داده شود.
پیش از این در سال ۹۸، شورای شهر در قالب مصوبه به شهرداری مجوز داده بود که به مدت ۶ ماه در چهار منطقه، این نوع عوارض را دریافت کند. مطابق با فرمول تعریف شده در این مصوبه، رقم عوارض چندان قابل توجه نیست. حالا در این بسته این مجوز به تمامی مناطق ۲۲گانه تعمیم داده شده است. اخذ چنین تصمیمی میتواند باعث شود سازندهها به سمت تکمیل و دریافت پایان کار نروند و به این ترتیب شهرداری خود را از هزینههایی که باید بابت تکمیل ساختمانها از سازنده بگیرد، محروم میکند.
همچنین در قالب این محور مشخص شده، ساختمانهایی که استفاده موقت دارند نیازی به تامین پارکینگ ندارند. به این ترتیب با اخذ این تصمیم نیز بودجه پایتخت از عوارض کسری پارکینگ نیز برای این پروژهها محروم خواهد شد.
هرچند محورهای این بسته ممکن است موقت باشد، اما سوال اصلی این است که در مقطع کنونی آیا تهران به منابع مالی پایدار و بیشتر برای تامین هزینهها نیاز دارد یا چشم پوشی از برخی درآمدها به امید کسب درآمد از برخی دیگر از منابع؟ آخرین گزارش عملکرد بودجه شهرداری نشان میدهد شهرداری تهران در پایان هشت ماه نخست سال جاری، ۳۸ درصد کسری درآمد و منابع داشته است.
در محور دیگری، پیش بینی شده دستهای از بنگاهها و شرکتهای وابسته به شهرداری که احتمالا با ضعف عملکرد و درآمدی مواجه هستند و طی سالهای اخیر صحبتهایی مبنی بر واگذاری آنها به خصوصی انجام شده بود، برای جبران هزینههای تحمیل شده بابت شیوع کرونا، معادل درصدی از اعتبارات بودجه دریافت کنند.
این در حالی است که برخی از آنها در وضعیت غیرکرونایی آنطور که باید برای شهر درآمدساز نبودند، چون فعالیت آنها از جنسی است که بخش خصوصی به شکل بهتری میتواند از عهده آن برآید. بهعنوان مثال، یکی از این شرکت ها، مجموعهای با کاربری گردشگری و تفریحی است و عملکرد مالی آن نشان میدهد دلیلی برای ماندن آن در زیرمجموعهای شهری وجود ندارد چراکه بخش خصوصی هم به مراتب خدمات بهتری میتواند در آن ارائه کند و هم واگذاری آن به نفع اقتصاد شهر است، قرار است از کمک مالی بودجه شهر بهره ببرد. درواقع رکود کرونایی دلیلی شده تا مدیریت شهری به فکر حمایت مالی از این مجموعه بیفتد، اما آیا در چنین شرایطی بودجه شهر باید به کمک چنین مجموعههایی بیاید یا آنکه باید به درآمدزایی برای شهر کمک کند؟
علاوه بر این محورها، یک نکته جالب دیگر هم در جریان بررسی نسخه اولیه این بسته و بسته نهایی شده وجود دارد. در نسخه اولیه، پیشبینی شده بود یکسری پروژههای عمرانی نیمه تمام و پروژههای مشارکتی متوقف در شهر با سه هدف، کاهش هزینههای شهرداری، ایجاد درآمد برای شهر و افزایش سرانههای خدماتی، تغییر کاربری پیدا کنند یا آنکه به بخش خصوصی واگذار شوند، اما این محور به دلایل نامشخص از نسخه نهایی حذف شده است.
این در حالی است که پیش از این به مراتب کارشناسان شهری به مدیران شهری گوشزد میکردند که در وضعیت کنونی داراییهای ارزشمندی در شهر وجود دارد که به نفع بودجه شهر نمیتوان از آن استفاده کرد، اما با ارائه سهام آنها در بازار سرمایه، میتواند به پشتوانه آنها اوراقی منتشر شود و از این محل منابع نقد برای اداره هزینههای شهر تامین شود، اما به نظر میرسد هنوز مدیران شهری برای این مولدسازی داراییهای شهر تصمیمی نگرفتهاند.
نامه قالیباف برای پیگیری یارانه 120 هزارتومانی اقشار کم درآمد
در پی نظارت میدانی محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی از محله امام زاده یحیی(ع) تهران و ادعای بی خبری برخی مردم محروم این منطقه از یارانه ۱۲۰ هزار تومانی که توسط نمایندگان مردم مصوب شده است، قالیباف در نامه ای خواستار بررسی چگونگی اجرای قانون مجلس در این باره و ارائه گزارش آن شد.
قالیباف در این نامه خطاب به پژمان پشمچی زاده معاون نظارت مجلس شورای اسلامی نوشته است: «پیرو نظارت میدانی برای بررسی چک نهایی دریافت یارانه قانون حمایت معیشتی مجلس و ادعای تعدادی از محرومین مبنی بر عدم دریافت یارانه مردمی، ضروری است چگونگی اجرایی شدن پرداخت یارانه ۱۲۰ هزار تومانی برای محرومین و ۱۰۰ هزار تومانی برای اقشار کم درامد پیگیری و گزارش آن به اینجانب ارائه شود».
۲ هفته پیش رئیس قوه مقننه در راستای نظارت میدانی مجلس شورای اسلامی حضور در منازل برخی اهالی محله امام زاده یحیی که از اقشار بدون درآمد و آسیب پذیر هستند، از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات مردم قرار گرفت.
در این بازدید میدانی خانواده هایی که در این محله زندگی می کنند و برخی از آنها حتی تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی قرار دارند، ادعا کردند که فقط یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی را دریافت میکنند و نه تنها یارانه ۱۲۰ هزار تومانی اخیر که مصوبه مجلس است را دریافت نمی کنند، بلکه حتی یارانه معیشتی که سال گذشته و پس از افزایش قیمت بنزین بنا بود به خانواده های ایرانی پرداخت شوند را نیز دریافت نمیکنند.
قالیباف در نامه خود همچنین از دیوان محاسبات و کمیسیون اجتماعی مجلس خواسته است بررسی چگونگی پرداخت یارانه ۱۲۰ هزار تومانی به محرومان را در دستور کار قرار دهند.
مجلس شورای اسلامی در آبان ماه طرحی را به تصویب رساند که طی آن دولت موظف شد به بیش از ۶۰ میلیون نفر بین ۶۰ تا ۱۲۰ هزار تومان یارانه پرداخت کند. دولت ابتدا از اجرای این قانون سر باز زد و حتی پرداخت یارانه به مردم را «اعانه» توصیف کرد. با این حال با پیگیری مجلس و ابلاغ قانون توسط قالیباف، دولت ناگزیر از پرداخت یارانه معیشتی به مردم شد. گرچه دولت قانون مصوب مجلس را عینا اجرا نکرد و هم در میزان پرداخت و هم جمعیت هدف، تغییراتی را ایجاد کرد اما در راستای تعامل قوا، مجلس با دولت همراه کرد تا این یارانه به مردم پرداخت شود.
ارسال نظر