اجرای تمهیدات برای تامین منابع آب در کلان شهرها؛
زنگ های خطر به صدا درآمده است
زنگ های خطر درباره کاهش میزان منابع آب در ایران و کمبود آب در شهرها به صدا در آمده است.
اتاق بازرگانی: در 2 روز گذشته خبری با تیتر «تهران 100 روز دیگر آب دارد» دوباره بر ناقوس احتمال قطع آب مشترکان پر مصرف کوبید. هرچند این خبر توسط شرکت آب و فاضلاب پایتخت تکذیب شد اما این تکذیب، اثری بر منابع آب و واقعیتی به نام کمبود این منابع برجای نگذاشته است.
در آخرین اظهار نظر درباره کمبود منابع آب، سخنگوی صنعت آب از تدوین سناریوی بدبینانه آبی برای تهران و کلان شهرها خبر داده است. فیروز قاسم زاده در گفت وگو با ایسنا به سیاست های تشویقی، آموزش همگانی، مدیریت شبکه و مدیریت مصرف به عنوان تمهیدات تامین منابع آب اشاره کرده است. به گفته سخنگوی صنعت آب، بر اساس پیشبینیهای سازمان هواشناسی کشور در خصوص وضعیت بارشی در پاییز و زمستان آتی، احتمال بارش های زیر نرمال در پاییز بالاست و همین امر بعد از دوسال خشک متوالی و کاهش ذخایر آبی کشور باعث حساسیت بیشتر در تنظیم برنامه های منابع و مصارف شده است. هم چنین به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران، پاییز 1401، سومین پاییز خشک در پایتخت است و مخازن سدهای تهران از 430 میلیون متر مکعب در سال گذشته به 352 میلیون متر مکعب در سال جاری رسیده است. مصرف آب شرب در شهر تهران از 3 تا 100 هزار متر مکعب گزارش شده است.
85 درصد از مساحت ایران خشک است و تنها 15 درصد از مساحت کشور نیمه خشک شناسایی شده است. میزان بارندگی در ایران به طور متوسط در سال به 250 میلی متر می رسد که این رقم در استان هایی مثل یزد، 70 تا 80 میلی متر و در استانی مثل گیلان 1500 میلی متر گزارش شده است. این ارقام درحالی از میزان بارندگی در ایران گزارش شده که متوسط بارندگی در جهان 750 میلی متر است و این یعنی در ایران نسبت به متوسط بارندگی جهانی، 30 درصد بارندگی ثبت می شود. از دیگر نکات مهم در مدیریت منابع آب در ایران توجه به اسکان جمعیت است. 50 درصد از جمعیت کشور در فلات مرکزی زندگی می کنند که تنها 20 درصد از منابع آب در آن وجود دارد. این به معنای افزایش منازعات اجتماعی درباره آب است.
مشخص نیست دولت در شرایط کاهش متوالی بارندگی در سال جاری و 2 سال گذشته چه تمهیدی برای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی به عنوان پرمصرف ترین بخش در تامین منابع آب اندیشیده است. درآغاز سال جاری، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت زیستمحیطی آبوخاک از از افت سالانه 5 میلیارد مترمکعبی ذخیره آبهای زیرزمینی کشور خبر داده است. به گفته علی مریدی طی 50 سال گذشته 110 میلیارد مترمکعب از ذخایر منابع آب زیرزمینی بهصورت غیرمجاز مصرفشده است و 40 میلیارد مترمکعب اضافه برداشت در 8 سال اخیر صورت گرفته است. به گفته مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت زیستمحیطی آبوخاک، ایران با سرانه آب تجدید پذیر نزدیک به 1200 مترمکعب در روزبه ازای هر نفر همانند بسیاری از کشورهای خاورمیانه در آستانه تنش آبی قرار دارد.
ارسال نظر