دلار 15 هزار تومانی پس از برجام جدید؟
هنوز توافق احیای برجام مراحل پایانی خود را طی نکرده بازار ارز نسبت به آن واکنش نشان می دهد، نوسانات کاهشی را در قیمت ها شاهد هستیم.
به گزارش مستقل آنلاین؛ تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: کسانی که از دلار ۱۵ هزار تومان و ۱۸ هزار تومان بعد از احیای برجام سخن می گویند، مربوط به آثار کوتاه مدت توافق است چون بعد از آن دوباره قیمت افزایشی خواهد شد
هنوز توافق احیای برجام مراحل پایانی خود را طی نکرده بازار ارز نسبت به آن واکنش نشان می دهد، نوسانات کاهشی را در قیمت ها شاهد هستیم. حال این سئوال پیش می آید که اگر این توافق رسما نهایی و به مرحله اجرا برسد، با آزادسازی پول های بلوکه شده ایران در سایر کشورها و از سرگیری صادرات عادی نفت، چه اتفاقی برای قیمت ارز خواهد افتاد؟
آلبرت بغزیان درباره تأثیر توافق احیای برجام بر قیمت ارز گفت: هر کس امروز درباره قیمت ارز بعد از اجرای توافق پیش بینی انجام دهد، واقعی نخواهد بود یعنی نمی توان از الان اعلام کرد با اجرای توافق قیمت دلار ۱۵ تا ۱۸ هزار تومان می شود.
وی عکس العمل بانک مرکزی به توافق را مهم خواند و ادامه داد: بانک مرکزی بودجه دولت را از محل تبدیل دلار به ریال تأمین می کند بنابراین وقتی دلار ارزان شود گرچه درآمد ارزی دولت بالا می رود اما مسئله اصلی آن خواهد بود که برای تبدیلش به ریال باید ضبدر چه رقمی شود؟ بنابراین دولت برای آنکه بودجه اش را تأمین کند ابتدا می بیند قیمت دلار چقدر باشد که این اتفاق بیفتد، بعد قیمت دلار مشخص می شود، حالا ممکن است آن موقع قیمت دلار ۱۸ هزار تومان باشد یا همان ۳۰ هزار تومان.
با احیای برجام دلار 15 هزارتومان میشود؟
این استاد دانشگاه با اشاره به واکنش بازار به اخبار نتیجه مذاکرات اظهار کرد: هر وقت صحبت از توافق می شود نرخ دلار کاهشی و هر زمان نیز که مذاکرات به بن بست می خورد قیمت ارز افزایشی می شود، پس هیچ شکی وجود ندارد که توافق بهتر از عدم توافق است چون به هر حال درآمد برای کشور ایجاد و دست دولت برای تأمین نیازهای جامعه باز می شود.
وی افزود: موضوع بعدی قیمت اجناس و کالاهاست که به بهانه افزایش قیمت دلار بالا رفتند، آیا این قیمت ها بعد از اجرای توافق با ریزش قیمت دلار کاهش می یابند؟ آیا صنایع بورسی ما در حوزه صادرات از کاهش قیمت ارز استقبال می کنند؟ پس همه این مولفه ها می توانند در مقابل کاهش قیمت دلار هم بازدارنده باشند و هم پیشبرنده. اگر مولفه ها نقش بازدارنده ایفا کنند قیمت شیر همان می ماند و قیمت مرغ همان.
کارشناس مسائل اقتصادی یادآور شد: کاهش نرخ ارز بعد اجرای توافق بدون شک کاهش خواهد یافت اما میزان این کاهش بستگی به اراده بانک مرکزی دارد. این تصور که دلار خانگی موجب کاهش نرخ ارز در بازار شود اشتباه است. مگر میزان دلار خانگی چقدر است؟ کسانی که از دلار ۱۵ هزار تومان و ۱۸ هزار تومان بعد از احیای برجام سخن می گویند، مربوط به آثار کوتاه مدت توافق است چون بعد از آن دوباره قیمت افزایشی خواهد شد چون آنهایی که منتفع شرایط تحریم هستند نمی گذارند به این سادگی قیمت ارز پایین بیاید./ نامه نیوز
ارسال نظر