شهیندخت مولاوردی:
روحانی میگوید وعده وزیر زن نداده است/ حجاب از ابتدا نباید اجباری میشد
شهیندخت مولاوردی معاون سابق روحانی در امور زنان و خانواده بر این عقیده است اکنون در بحث زنان و برابری در حال در جا زدن هستیم درحالی که کشورهایی مانند عربستان در برخی از مباحث به دلیل نوآوری و نه مسائل سیاسی در رتبههای بالاتری از ما قرار دارند.
حقوق زنان در ایران متولیان زیادی دارد؛ از حوزههای علمیه که نگاه فقهی به موضوع را پیش میبرند تا نهادهای مدرن همچون سازمانهای دولتی یا تشکلهای مدنی. هرکدام از این نهادها و گروهها نگاه خود به موضوع زنان را نگاه دقیقتری میخوانند بر اجرای نظر خود تاکید دارند؛ شاید همین موضوع یکی از مهمترین دلایلی است که مسائل مربوط زنان همیشه پربحث و پرحاشیه بررسی شده است و در برخی موارد به اجرا نرسیده است.
اخیرا هم صحبت کردم و گفتم واقعا نمیدانم چرا در کشوری مانند ایران، مسائل زنان همواره دستمایه موضوعات جناحی میشود و هر بحث و لایحه و مصاحبهای که انجام میشود از آن برداشت سیاسی میکنند و باب ادامه بحث را میبندند. شاید به همین دلیل باشد اکنون در مجلس شاهد این هستیم که طرحهای مربوط به زنان پیش برده نشده است. همین موارد باعث شد برخی از طرحها مانند طرح تامین امنیت زنان به مجلس هم نرسد. ما این طرح را با تمام پیگیریهایی که انجام دادیم توانستیم در اسفندماه ۹۵ به دولت برسانیم. بررسیهای لازم بر این موضوع در دولت صورت گرفت و به دلیل برخی از موارد قضایی به قوه قضاییه ارسال شد، اما تاکنون هیج خبری از آن نشده است.
اعلام کردم که نتوانستیم حتی یک لایحه به مجلس ارسال کنیم که برخی هم به من گفتند چه اعتراف تلخی کردهای. اما من استدلالها و توجیههای خودم را دارم. اخیرا به محض اینکه بحث برابری دیه زن و مرد مطرح شد که آیت الله سبحانی اعلام کردند که کار مجلس این نیست و این کار را به فقها بسپارید. درخصوص بحث لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان هم باید بگویم تقریبا به همین سرنوشت دچار شده است.
*باتوجه به اینکه شما در دوره قبل معاون امور زنان بودید، فکر نمیکنید آقای روحانی اساسا اعتقادی به حضور زنان در کابینه ندارند؟ آیا ایشان توانسته حداقل حقوق زنان را در جامعه بهبود ببخشد؟ قبول دارید درمدت زمانی که آقای روحانی سکان دار دولت است، یک نگاه حداقلی به زنان دارد، برخلاف شعارهای انتخاباتی که میدادند، مانند انتخاب زنان به عنوان وزیر!
حقوق زنان بحث گستردهای دارد. زمانی که از حقوق زنان صحبت میکنیم معنای بسیار فراگیری دارد و به سایر دستگاهها برمیگردد. بخشی از آن هم مربوط به قوه مجریه و حوزه اختیار دولت است. ما چندباری که با ایشان صحبت کردیم به ما گفتند هیچگاه نگفتم وزیری را از میان زنان انتخاب میکنم که اکنون خلف وعده کرده باشم. ما نیز نتوانستیم هیچ مستندی در این باره پیدا کنیم.
بخشی از حقوق که در اختیار حوزه اختیارات دولت است و بخشی هم به عملکرد من برمیگردد. ما در حوزه زنان با مجموعهای از بازیگران مواجه بودیم و در بسیاری از سازمانها و استانداریها از مشاورین زن برخوردار بودند. طبیعتا عملکرد دولت به عملکرد مجموعه این بازیگران برمیگردد. دولت که یک فرد خاصی نیست.
*سوالم را بار دیگر و صریحتر میپرسم، آیا اقای روحانی آنطور که جامعه، زنان و طرفدارانش از او به عنوان یک روحانی روشنفکر انتظار داشتند، توانست حقوق زنان را در دولت خودش ارتقا دهد؟
معتقدم ریل گذاری خوبی انجام شد و با مجموعه شرایطی که بر دولت یازدهم حاکم بود، ما این حق را به رئیسجمهور میدادیم که تا حدودی این امر محقق نشود. حتی ما جوانان زیادی را هم در کابینه نمیدیدیم و بیشتر به سراغ افرادی با کوله باری از تجربه رفتند تا بتوانند کشور را از آن مرحله بحرانی عبور بدهند.
*ما اکنون باید این نقد را به شما داشته باشیم که نتوانستید آن سقف از انتظارات را از دولت و رئیس جمهور بگیرید یا اینکه این نقد را باید به دولت داشته باشیم که وزرای زن را انتخاب کرده، اما اجازه انتخاب را به او ندادند؟
شرایط دولت یازدهم را هم در نظر بگیرید، من زمانی که میگویم ریل گذاری صورت گرفته به معنای این است که همه دستگاهها در این زمینه فعال شدهاند. هر سه ماه یک بار گزارشهای خود را در این باره به دولت ارائه میدهند. بحث استفاده ۳۰ درصدی از ظرفیت زنان در مدیریت کشور کم کم در حال رخ دادن است و در وزارتخانهها باید بگویم که به طور متوسط ما معاونین زن را در اختیار داریم.
*باتوجه به فعالیتهایم در این حوزه، مطلع هستم که آقای روحانی یا رئیس دفتر ایشان بارها به دلیل عملکرد یا اظهار نظرهای شما نقدهای بسیار تندی را به شما داشتند، این صحت دارد؟
*زمان آقای احمدی نژاد وضعیت زنان در حوزههای مختلف به مراتب از دوره آقای روحانی بهتر نبود؟
نه، اصلا قبول ندارم. فقط یک وزیر زن داشتند که آنهم برکنار شد. حضور زنان از دولت آقای خاتمی شروع و با حضور خانم ابتکار به عنوان معاون شروع شد. اگر واقعگرایانه بخواهیم نگاه کنیم، باید بگویم که در دولت نهم و دهم با حجم اسناد مواجه بودیم؛ یعنی روی کاغذ نوشتند، اما هیچ گاه آن را عملیاتی نکردند یا اینکه مسئله زنان را به گروه یا گروههای خاصی تقلیل داده بودند.
*باتوجه به پوششی که اکنون زنان جامعه ما دارند و مطالباتی که در این راستا دارند، آیا اصلاح طلبان حاضر هستند با شعار آزادی پوشش وارد انتخابات شوند؟ آیا این ضعف اصلاح طلبان نیست که باعث شده مسیح علینژاد از خارج کشور پرچم دار این مسئله شود؟
بحث عفاف و حجاب به صورت یک دغدغه درآمده است و از هر سمتی که آن را نگاه میکنیم، این دغدغه را مشاهده میکنیم، از یک سمت به نظر میرسد که بار اسلامیت نظام تماما بر روی دوش زنان گذاشته شده است. این ظاهر را زنان حفظ کردهاند که اگر از نگاه بیرونی مشاهده شود این حجاب و اسلامی بودن کشور را میبینید؛ بنابراین به هیچ عنوان نمیتوانیم در آینده نزدیک این تغییر سیاست را مشاهده کنیم. از سوی دیگر نسل جوان ما اصلا نتوانسته با این سیاست ارتباط برقرار کند.
*آیا شما برای حجاب و پوشش فرزندانتان اجباری قائل بودید؟
* زنان در کشورهای همسایه مانند عربستان، عراق و افغانستان به مراتب شرایطی بهتر از ایران دارند، چرا به عنوان یک کشور مدعی چنین وضعیتی داریم؟
در شاخصهای جهانی از سال ۲۰۰۶ که شکافهای جنسیتی مطرح میشود، ما در میان ۵-۶ کشور قعر جدول قرار داریم. این محاسبهها معیارهای خاص خود را دارد. ما در نظام آماری دچار مشکل هستیم و آمارها به موقع به روز اطلاع داده نمیشود. در برخی از مواقع اصلا آماری نداریم.
*ارزیابی شما در خصوص حق طلاق برای زنان چیست؟ اینکه زنان نیز در داشتن حقوق با همسر خود برابر باشند.
بسیار خوب است و این موضوع کم کم دارد جای خود را در جامعه ما باز میکند. در زمانی که در دفاتر اسناد مشغول به کار بودم این تابو شکنی را اولین بار ما انجام دادیم و بیشترین زمان من برای مشاوره دادن به زوجین در این باره میگذشت که زنان نیز حق طلاق را داشته باشند.
ارسال نظر