طرح لبخند

امروزه زیبایی منحصر به صورت زیبا و پوشش مناسب نیست و زیبایی دندان ها اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. اولین چیزی که در مواجه به افراد به چشم میاید لبخند و دندان های انهاست.

طرح لبخند

وقتی شما لبخند میزنید طیف وسیعی از احساسات را با ساختار و حرکت دندان ها و لبهایتان منعکس میکنید.

بنابراین داشتن لبخندی زیبا علاوه بر اینکه باعث بالا رفتن اعتماد به نفس در شما میشود چهره شما را شیک تر و مصاحبت با شما را دلنشین تر میکند.

ما در این مقاله به شما در مورد روش های هنرمندانه اصلاح طرح لبخند می گوییم با ما همراه باشید.

 

هدف از ایجاد طرح لبخند

هدف از ایجاد طرح لبخند ، به وجود آوردن یک سیستم هماهنگ و پایدار است ، به طوری که دندان ها ، بافت ها ، عضلات ، ساختار اسکلتی و مفاصل همه به طور هماهنگ عمل می کنند (پیتر داوسون).

هنگام برنامه ریزی برای درمان دندان ها نمیتوان طرح لبخند را از روش های درمان و مراقبت جدا کرد همان طور که ارتودنسی و کاشت دندان، هم در حوزه ی درمان و هم زیبایی قرار میگیرند طرح لبخند نیز جزیی از درمان همراه با زیبایی شناختی است.

دستیابی به یک طرح لبخند زیبا، مستلزم درک روابط و هماهنگی بین کلیه ساختارهای دهان و دندان از جمله عضلات ، استخوانها ، مفاصل ، بافت لثه و غیره است.

قبل از اجرای هرگونه عملی بر روی دندان ها در ابتدا باید موارد زیر مورد بررسی قرار بگیرد:

زیباشناختی لبخند

ایجاد زیبایی لبخند نیاز به هماهنگی کامل بین صورت و ترکیب دندان دارد. منظور از ترکیب بافتهای سخت و نرم صورت است که در واقع به ارتباط دندانها با بافت لثه مربوط می شود.

ترکیب صورت

اصول استاندارد زیبایی شناسی صورت شامل تقارن و نسبت مناسب اجزا صورت است. ارزیابی و برنامه ریزی درمانی برای زیبایی لبخند می تواند شامل ارتودنسی ، جراحی ارتوگناتیک ، درمان پریودنتال و جراحی پلاستیک باشد.

جراحی ها و درمان های طولانی و سخت بیشتر برای موارد خاص مورد استفاده قرار میگیرد که در مقاله های بعد راجع به آن توضیح خواهیم داد در این مقاله سعی بر این است تا متد ها و راههای روتین و ساده تر معرفی شود.

یک ویژگی مهم در طراح خط تقارن صورت و لب ها است. خط تقارن باید دقیقا عمود بر خط میانی صورت باشد و اجزا صورت را بطور مساوی تقسیم کند همچنین موازی با صفحه اکلوزال باشد. لب ها حدود طراحی لبخند را مشخص میکنند بنابراین از اهمیت بالایی برخوردار هستند. اگر در بین خطوط بینابینی صورت و لب ها اختلاف وجود داشته باشد ، قبل از اینکه شروع به تصحیح ترکیب دندان کنیم، باید به اصلاح ترکیب صورت بپردازیم.

مواردی که در داشتن طرح لبخند اثر دارند عبارتند از:

خط میانی دندان ها: خط میانی دندان، خطی فرضی است که باید عمود بر لب ها و موازی با خط میانی صورت باشد. حداکثر اختلاف بین خط افقی و عمودی مجاز می تواند 2 میلی متر و گاهی اوقات بیشتر از 2 میلی متر باشد و بیشتر از آن بعنوان نا هماهنگی تلقی میشود

اندازه و ابعاد دندان: نسبت صحیح دندان مربوط به مورفولوژی یا چهره شناسی صورت است و در ایجاد یک لبخند زیبا و دلنشین ضروری است. دندان های میانه باید دندان غالب لبخند باشند زیرا آنها کلید لبخند زیبا هستند. نسبت دندان های مرکز از نظر زیبایی شناسی و ریاضی باید درست باشد.

تمایلات محوری: نسبت خط عمودی فک بالای قابل مشاهده در لبخند را با خط میانی مقایسه و تراز میکند.

جنسیت و سن: با توجه به سن و جنسیت افراد نوع طرح لبخند برنامه ریزی و اجرا میشود مثلا برای افراد جوان دندان های بلند تر با لبه های تیزتر و برای افراد مسن دندان های کوتاه تر در نظر گرفته میشود. این مورد با هماهنگی پزشک و بیمار صورت میگیرد.

تقارن و تعادل: تقارن هماهنگی چندین عنصر با توجه به یکدیگر است و تعادل نسبت فاصله چشم ها با خط میانی فرضی صورت است به طوریکه در هر دو طرف صورت لبخند حالت متعادلی داشته باشد.

سلامت لثه: قالب نگهدارنده دندان ها لثه است، زیبایی یک لبخند تحت تاثیر مستقیم سلامت لثه است.

قبل از شروع درمان ابتدا باید از سالم بودن لثه ها اطمینان پیدا کرد، لثه های سالم صورتی کم رنگ، مات و ثابت هستند. بیماری های لثه باعث تورم ، قرمز شدن ، خونریزی و در بعضی موارد بوی نامطبوع لثه میشوند.

بعضی ازبیماری های لثه مثل سنگ لثه به مرور زمان باعث شل شدن و افتادن دندان ها میشوند.

فاصله بین دندانی: اگر تاریکی دهان از بین دندان ها دیده شود یعنی فاصله دهان از حد مجاز بیشتر شده است. فاصله زیاد باعث نافرم شدن حالت لبخند میشود.

خط لبخند: خط لبخند به خطی فرضی است در امتداد دندان های قدامی فک بالا، خط لبخند با خط لب فرق دارد و موقعیت مرز لب فوقانی را در هنگام لبخند نمایش میدهد و از این طریق دندان یا لثه و بافت سخت و نرم مشخص می شود. در یک لبخند ایده آل، حاشیه لثه و خط لب باید متناسب باشد و 1-2 میلی متری از بافت لثه نمایش داده شود.

بعضی از روش های اصلاح طرح لبخند عبارتند از:

باندینگ کامپوزیت دندان

لمینت دندان

ایمپلنت دندان

سفید کردن یا بلیچینگ دندان

ارتودنسی

کامپوزیت دندان : دندان هایی که در اثر آسیب دچار شکستگی و لب پریدگی شده اند و یا اینکه خالی شده اند نیاز به بازسازی و ترمیم دارند، در روش باندینگ از کامپوزیت برای ترمیم دندان استفاده میکنند. در این روش با لایه های کامپوزیت دندان را پرمیکنند این مواد به راحتی به دندان میچسبند، در این روش میتوان رنگ کامپوزیت را هم رنگ دندان و یا سفیدتر انتخاب کرد، این مواد رنگ های متفاوتی دارد.

طول عمر کامپوزیت بین 5 تا 7 سال است.

لمینت دندان: لمینت دندان لایه های نازکی و چسبناکی هستند که به سطح خارجی دندان چسبیده میشوند و باعث اصلاح آسیب های دندان مانند شکستگی، بد رنگی ، لکه ها و غیره میشوند.

طول عمر لمینت دندان بین 10 تا 15 سال می باشد.

دو نوع لمینت وجود دارد:

لمینت سرامیکی یا ونیر: لایه های نازکی از جنس سرامیک و پرسلن هستند که با یک لایه چسبناک روی سطح خارجی دندان قرار میگیرند، کاربرد ونیر سرامیکی مانند کامپوزیت میباشد فقط نحوه ساخت آنها با هم متفاوت است. برای ساخت لمینت سرامیکی هیچ نیازی به تراشیدن یا ساییدن دندان نیست فقط سطح دندان تمییز میشود و تغییر کمی روی آن داده میشود، این تغییرات آسیبی به مینای دندان نمیزند. بعد از چسباندان مواد به دندان با کمک اشعه روی دندان خشک و ثابت میگردد.

لمینت کامپوزیتی یا ونیر کامپوزیت: جنس مواد از کامپوزیت هست و برای ترمیم و زیبایی دندان مورد استفاده قرار میگیرد.

ایمپلنت دندان: برای افرادی که به دلیلی دندان های خود را از دست داده اند ایمپلنت بهتری جایگزین میباشد. ایمپلنت پیچ های باریکی از جنس تیتانیوم است که با بدن سازگار است و در استخوان فک به جای ریشه دندان مینشیند ، این عمل نسبت به موارد دیگر زمان نیاز دارد و زمان جوش خوردن بین 3 تا 6 ماه متغیر است.

سفید کردن یا بلیچینگ دندان: روش دیگر برای روشن کردن و زیبا کردن دندان ها استفاده از مواد پراکسید هیدروژن است. این مواد به قسمت های زیرین در مینای دندان نفوذ میکند ورنگ دندان ها را روشن تر میکند. معمولا بین 1 تا 3 سال طول عمر دارد.

ارتودنسی: جز درمان های زمانبر و پر هزینه میباشد و برای مشکلات فک و دندان مورد استفاده قرار میگیرد، طول درمان بین یک تا 3 سال متغیر است، در این درمان با استفاده از براکت و سیم های مخصوص دندان ها مرتب میشود و مشکلات فک و دندان حل میشود.

هدف از برنامه ریزی و اجرای طرح لبخند، داشتن لبخندی ست که از نظر زیبایی شناختی موثر باشد و در کنار آن باعث سلامت لثه و دندان باشد. وظیفه ی یک دندانپزشک و متخصص این است که بعد از در نظر گرفتن کلیه عواملی که در این مقاله مورد بحث گرفت و بعد از تجزیه و تحلیل های لازم بهترین روش را مشخص و با دانش فنی خود بهترین راه حل را پیاده سازی کند.

هدف از علم دندانپزشکی سلامت و زیبایی دهان و دندان است، در نگاه اول ممکن است هزینه ی زیاد افراد را دچار تردید کند، اما هر فرد باید در نظر بگیرد که داشتن سلامت و زیبایی ارزش هزینه کردن را دارد.

در این مقاله در مورد نحوه برنامه ریزی و اجرای اصلاح طرح لبخند توضیح داده شد همچنین در مورد راه حل هایی مانند بلیچینگ، کامپوزیت، لمینت و غیره نیز آموزش هایی داده شد، در نهایت این شما هستید که با مشورت با دندانپزشک خود بهترین تصمیم را اتخاذ میکنید.

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها