۲ گورخر ایرانی خارج از فصل زایمان، متولد شدند!
رئیس پارک ملی کویر از تولد خارج از فصل تولیدمثل دو کره گورخر ایرانی در کمتر از ۱۰ روز در این پارک ملی خبر داد.
رضا شاه حسینی مقدم اظهار کرد: فصل زایش در گورخرهای آسیایی معمولا از اردیبهشتماه تا خردادماه و به ندرت در اوایل مردادماه است اما تولد این دو کره گور در مهرماه و در فاصله کمتر از ۱۰ روز در پارک ملی کویر ثبت شده است.
وی با بیان اینکه غنای بالای این زیستگاه سبب شده که گورخرهای ایرانی در این زیستگاه تولیدمثل بیشتری داشته باشند ادامه داد: گورخر آسیایی معمولا هر یک سال و نیم یک زایمان دارند اما گورخرها در پارک ملی کویر هر ساله یک تولد دارند که این مهم نشان دهنده ارتقا سه شاخص آب و تغذیه و امنیت است.
رئیس پارک ملی کویر از تامین امنیت بالا برای جمعیت وحوش در این پارک ملی خبر داد و تصریح کرد: پارک ملی کویر هیچ معارضی ندارد و همین مهم در کنار تلاش همکاران و محیط بانان برای ارتقا سطح امنیت سبب شده که کیفیت زیست در این زیسگاه افزایش بیابد.
شاهحسینی در پاسخ به پرسش در ارتباط با جنسیت کره گورهای تولد شده خاطرنشان کرد: جنسیت یکی از کرهها ، نر است و جنسیت دیگری هنوز مشخص نیست. یکی از کرهها در حال حاضر ۱۰ و دیگری ۱۵ روزه است.
رئیس پارک ملی کویر بااشاره به چشم انداز امیدبخش برای روند صعودی جمعیت گورخرهای ایرانی در این زیستگاه یادآوری کرد: خوشبختانه امسال در این ذخیره گاه زیست کره تولد پنج راس کره گور ایرانی ثبت شده است.
شاه حسینی از افزایش جمعیت گورخرهای ایرانی در این پارک خبر داد و گفت: وقتی این زیستگاه با انتقال ۹ راس گور از توران شاهرود و ۱۰ راس گور از کرمان احیا شد به تدریج زمینه برای بهبود زیست این گونه مهم و در خطر انتقراض فراهم و خوشبختانه طی این سالها شاهد افزایش جمعیت آنها بودیم به طوری که در حال حاضر ۳۲ راس گورخر ایرانی در این زیستگاه و در دامان طبیعت زیست میکنند.
وی از وجود دو گله گورخر ایرانی در پارک ملی کویر خبر داد و گفت: در حال حاضر یک گله ۱۰ راسی و یک گله ۲۱ راسی در پارک ملی وجود دارد.
وی با بیان اینکه تنها یک گورخر به صورت در اسارت در پارک ملی وجود دارد ادامه داد: مابقی گورها دو سال پیش در زیستگاه رهاسازی شدند.
شاهحسینی با اشاره به چرایی در اسارت بودن این گور اظهار کرد: این گور نر از جمله گورهای منتقل شده از کرمان است که به دلیل جلوگیری از تداخل ژنتیکی که ممکن است به دلیل فامیلی به تولد گورهای دچار معلولیت بیانجامد، جداگانه و در اسارت نگهداری میشود.
وی با بیان اینکه توزیع علوفه دستی در این زیستگاه انجام نمی شود افزود: به دلیل پوشش گیاهی مناسب و وجود علوفه طبیعی هیچگونه توزیع دستی علوفه در پارک ملی کویر انجام نمیشود.
"پارک ملی کویر"که به آفریقای کوچک نیز اشتهار دارد، مجموعه ای متلون و نمایشگاهی طبیعی از گونه های گیاهی و وحوش کمیاب بیابانی و کویری است.
پارک ملی کویر از جمله بزرگترین و قدیمیترین مناطق حفاظتشده ایران است که بیشتر آن در جنوب شهرستان گرمسار استان سمنان و بخشهای کوچکی هم در استانهای تهران، شمال اصفهان و شرق ورامین قرار دارد. این منطقه در جنوب غربی استان سمنان و حدود ۶۰ کیلومتری شهرستان گرمسار و در حد فاصل کویر مرکزی ایران و دریاچه نمک واقع شده است.
پارک ملی کویر ابتدا در سال ۱۳۴۳ به عنوان منطقه حفاظت شده با مساحتی بالغ بر ۶۰۰ هزار هکتار تحت مدیریت کانون شکار ایران درآمد و در سال ۱۳۵۴ تمامی مساحت قبلی به پارک ارتقاء سطح یافته و به عنوان ذخیرهگاه زیست گاه به دبیرخانه یونسکو معرفی شد و بالاخره در سال ۱۳۶۱ این منطقه به دو قسمت پارک ملی و منطقه حفاظت شده که بخش جنوبی و جنوب شرقی آن با مساحت ۴۴۰ هزار هکتار شامل سیاه کوه، نخجیر و سفید آب تحت عنوان پارک ملی ابقاء گردید.
قوچ و میش، کل و بز، جبیر، گرگ، کفتار، روباه شنی، گربه شنی، گربه کاراکال و خزندگانی نظیر مار افعی شاخدار و... از جمله گونههای جانوری این منطقه هستند.
این زیستگاه تا پیش از انقلاب از زیستگاه های گورخر ایرانی محسوب می شد اما کم کم این زیستگاه از این گونه مهم تهی شد تا اینکه چند سال پیش با انتقال ۱۹ راس گورخر ایرانی این زیستگاه گور ایرانی با تلاش محیط زیست استان سمنان احیا شد.
منبع: ایسنا
ارسال نظر