معرفی 10 فیلم اقتباسی برتر تاریخ سینما که بر اساس رمانهای مشهور ساخته شدهاند
رابطه ادبیات و سینما همواره رابطهای سازنده و تنگاتنگ بوده و تعداد زیادی از شاهکارهای سینمایی با اقتباس از رمانهای مشهور تاریخ ادبیات ساخته شدهاند. نگاهی داریم به 10 فیلم اقتباسی برتر تاریخ سینما از رمانهای مشهور.
سرویس فرهنگی مستقل آنلاین:
1- ضدیوانه از قفس پرید
«دیوانه از قفس پرید» نام رمانی است نوشته «کن کیسی» که در سال ۱۹۶۲ نوشته شده است. قصه رمان در بیمارستانی روانی در ایالت اورگن آمریکا میگذرد و نقدی است جذاب به ساختارهای قدرت در سازمانها. همینطور رمان مکتب روانشناسی رفتارگرایی را به زیر تیغ نقد میبرد و اصول و ارزشهای انسانی را ستایش میکند.
موفقیت کتاب باعث شد «میلوش فورمن» به فکر تهیه اقتباسی سینمایی از کتاب بیفتد. با بازی درخشان فیلم به همین نام در سال 1975 با بازی درخشان «جک نیکلسون» و «لوئیز فلچر» ساخته شد و به موفقیتی عظیم دست یافت. داستان فیلم درباره یک خلافکار با بازی «جک نیکلسون» است که به حکم دادگاه برای بررسی حال روانیاش به بیمارستان روانی ایالتی فرستاده میشود، اما چ با مقررات سخت و غیرانسانی آنجا که توسط زن سرپرستار با بازی «لوئیز فلچر» اعمال میشود کنار نمیآید. این مخالفتها باعث دشمنی زن پرستار با او میشود و زندانی را مورد شوک الکتریکی قرار میدهند و تکهای از مغزش را برمیدارند و او به موجودی تبدیل میشود به موجودی تبدیل میکنند که دیگر خودش نیست.
این فیلم که در میان آثار برتر سینمای آمریکا و جهان دارد، جوایز متعددی را به دست آورد. از جمله پنج جایزه اسکار بهترین فیلم، بهترین کارگردانی (برای میلوش فورمن)، بهترین بازیگر مرد (برای جک نیکلسون)، بهترین بازیگر زن (برای لوئیز فلچر) و بهترین فیلمنامه اقتباسی (برای لورنس هاوبن و بو گَلدمن) را به دست آورد.
علاقهمندان این فیلم را در ایران با نام «پرواز بر فراز آشیانه فاخته» نیز میشناسند.
2- غرور و تعصب
«غرور و تعصب» شاهکار ماندگار «جین آستین» نویسندهی انگلیسی است که دارنده رکورد اقتباس سینمایی را در میان ادبیات کلاسیک است.
«غرور و تعصب» در سن 21 سالگی نویسندهاش به نگارش درآمده اما از محبوبترین رمانهای تاریخ به شمار میرود.
«آلدوس ماکسلی» فیلمنامهای را بر اساس رمان آستین نوشت که به کارگردانی رابرت اس. در سال 1940 ساخته شد؛ اما معروفترین اقتباس از این رمان در سال 2005 توسط «جو رایت» ساخته شد. «کایرا نایتلی» و «متیو مکفارن» بازیگران فیلم بودند. نایتلی برای بازی در نقش «الیزابت» در این فیلم، نامزد جایزهی اسکار بهترین بازیگر زن شد.
در سال 2004 نسخه بالیوودی این رمان نیز تحت عنوان «عروس و تعصب» با بازی «آیشوریا رای» به روی پرده رفت.
رمان «غرور و تعصب» همچنین بارها در تلویزیون مورد اقتباس قرار گرفته است که در یکی از مشهورترین نسخههای تلویزیونی از رمان «کالین فرث» ایفای نقش کرده است.
درخشش
«درخشش» نام رمانی است که دو نفر از اسطورههای دنیای ادبیات و سینما را به هم پیوند میدهد. این رمان از مشهورترین آثار «استفان کینگ» جنایینویس معروف آمریکایی است که دستمایهی فیلم تحسینشده «استنلی کوبریک» شد.
کینگ رمان دلهرهآورش را در سال 1977 نوشت. او اسم کتابش را از آهنگ مشهور «کارمای آنی» جان لنون الهام گرفت.
«درخشش» رمانی پرفروش از کار درآمد و جایگاه کینگ را بهعنوان یک نویسندهی موفق تثبیت کرد. این کتاب در سال 1980 توسط کوبریک به علاقهمندان سینما نیز معرفی شد.
نکتهی جالبتوجه این است که همه اقتباس کوبریک از این رمان را یک شاهکار مسلم میخوانند، اما خود استفان کینگ از این فیلم متنفر است. گفته میشود دلیل اصلی نارضایتی کینگ انتخاب «جک نیکلسون» بهعنوان بازیگر نقش اصلی فیلم بوده است.
لولیتا
اینطور به نظر میرسد استنلی کوبریک استاد مسلم سینما از فیلمسازان خوشقریحهای است که به اقتباسهای ادبی دلبستگی زیادی دارد. یکی دیگر از فیلمهای این کارگردان سرشناس از روی رمان شاهکار «ولادیمیر ناباکوف» به نام «لولیتا» ساخته شده است. ناباکوف این نویسنده بزرگ روس، شاهکار خود را در سال 1955 به زبان انگلیسی منتشر کرد. این رمان در سال 1955 در پاریس و سپس در سال 1958 در نیویورک منتشر شد. رمان درباره یک استاد ادبیات روانپریش به نام هامبرت است که عشقی بیمارگونه به دختری ۱۲ ساله به نام دلورس هیز (ملقب به لولیتا) دارد و باوجوداینکه پدرخوانده اوست با او وارد رابطه عاشقانه میشود.
فیلم کوبریک در سال 1962 بر اساس رمان «لولیتا» ساخته شد. در این فیلم پیتر سلرز بازیگر معروف انگلیسی بازیگر نقش اصلی است. فیلم کوبریک در جزئیات با رمان ناباکوف دارای تفاوتهایی است. بیشتر تغییرات کوبریک در جهت کم کردن ویژگیهای منفی هامبرت در رمان ناباکوف و تحریک هرچه بیشتر حس همدردی و ترحم تماشاگر نسبت به اوست. مثلاً در فیلم، هامبرت هیچوقت قصد تجاوز به لولیتا را ندارد و حتی لولیتا را از رفتن به یتیمخانه یا فقیر شدن نمیترساند. در فیلم، هامبرت یک روانپریش نیست و هیچوقت هم لولیتا را مورد سوءاستفاده جنسی قرار نمیدهد. همچنین بر خلاف رمان، در پایان فیلم تماشاگر متوجه میشود که هامبرت به جرم قتل کلر دستگیر شده و در زندان از دنیا میرود.
سالها بعد آدریان لین نیز در سال 1997 نسخه دیگری از رمان را جلوی دوربین سینما برد.
ارباب حلقهها
سهگانه ارباب حلقهها از موفقترین مجموعه فیلمهایی است که در تاریخ سینما ساخته شده است. این سهگانه اقتباسی است از یک اثر رمان بسیار به همین نام. «جی. آر. آر. تالکین» نویسنده رمان سهگانهای تخیلی-حماسی را به نام «ارباب حلقهها» طی 12 سال به رشته تحریر درآورد که «پیتر جکسون» بر اساس آن سهگانهی سینمایی مشهورش را جلوی دوربین برد.
رمانهای تالکین بین سالهای 1937 و 1949 نوشته شد. رمان «ارباب حلقهها» از آن زمان تابهحال بارها تجدید چاپ و به زبانهای متعددی ترجمه شده است. شاهکار تالکین در حال حاضر یکی از مشهورترین کتابهای ادبیات قرن بیست و یکم به شمار میآید.
تا امروز دو اقتباس سینمایی بر اساس این داستانها ساخته شده، اما فیلمهای پیتر جکسون که در سه سال پیاپی ساخته شدند از همه مشهورتر و موفقترند.
از میان این سه فیلم بیشک قطعاً بهترین فیلم «ارباب حلقهها: بازگشت پادشاه» است. این فیلم با فروش 1/1 میلیارد دلار پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای دنیا بعد از «آواتار» و «تایتانیک» محسوب میشود. این فیلم حتی در حوزه جوایز اسکار هم با «تایتانیک» رقابت تنگاتنگی دارد. فیلم در سال 2004 نامزد 11 جایزه اسکار شد که در اتفاقی منحصربهفرد تمامی آنها را به دست آورد.
پدرخوانده
«ماریو پوزو» نویسنده و فیلمنامهنویس ایتالیایی - آمریکایی شاهکاری را به علاقهمندان کتاب معرفی کرد که اقتباس سینمایی از آن از مهمترین و محبوبترین فیلمهای تاریخ سینما به حساب میآید. «فرانسیس فورد کاپولا» کارگردان شناختهشده آمریکایی پیشازاین سری فیلمها، فیلمهای خوب دیگری نیز ساخته بود اما عمده شهرتش را مدیون ساخت «پدرخوانده» در سال 1972 است. ماجرای فیلم بین سالهای ۱۹۴۵ تا ۱۹۵۵ اتفاق میافتد و داستان آن درباره ماجراهای خانواده مافیایی کورلئونه است. بازیگران فیلم مارلون براندو، آل پاچینو، رابرت دووال، دایان کیتن و جیمز کان بودند.
فیلم نامزد 11 جایزهی اسکار شد که چهار جایزه از جمله جایزه اسکار بهترین بازیگر مرد (برای مارلون براندو)، بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه را به دست آورد. همچنین پنج جایزهی اصلی «گلدن گلوب» را نیز توانست از آن خود کند.
جالب است بدانید ماریو پوزو نویسنده رمان عنوان کرده بود که انگیزهی اصلی او از نوشتن این رمان انگیزههای مالی بوده است.
سکوت برهها
«توماس هریس» با نوشتن رمان «سکوت برهها» سوژهای هیجانانگیز و ناب را برای ساخت فیلم سینمایی مطرح کرد. «جاناتان دمی» سازنده این رمان درجهیک و جذاب بود. هریس این رمان را در سال 1988 بهعنوان ادامه رمان «اژدهای سرخ» خود نوشت. داستان فیلم مربوط به دکتر روانشناسی است که همزمان یک قاتل سریالی است و با تسلطش بر علم روانشناسی میتواند انسانها و محیط اطراف خود را تحت تأثیر قرار دهد و خیلی راحت بر آنها مسلط شود.
فیلم یک موفقیت بزرگ از کار درآمد. هفت جایزهی اسکار بهترین فیلم، کارگردانی، نقش اول مرد و زن، فیلمنامه، صداگذاری و بهترین پایان را گرفت و همچنین جوایز معتبری چون بفتا و گلدن گلوب را دریافت کردد. «جودی فاستر» و «آنتونی هاپکینز» دو بازیگر اصلی فیلم بودند.
رستگاری در شاوشنک
فیلم رستگاری در شاوشنک بر اساس رتبه سایت معتبر IMDB در صدر محبوبترین فیلمهای تاریخ سینما قرار دارد. فیلم داستان یک حسابدار است که به جرم قتل همسرش زندانی میشود. درحالیکه خودش مدعی است چنین جرمی مرتکب نشده و بیگناه است. ماجرای زندگی این حسابدار و فرار از زندان داستان اصلی فیلم رستگاری در شاوشنک را تشکیل میدهد. فیلم در اسکار درخشید و نامزد ۷ جایزه اسکار شد اما در هیچکدام برنده نهایی اسکار نشد.
جالب است بدانید که فیلم رستگاری در شاوشنک از روی کتابی نوشته استیون کینگ ساخته شده است و بهرغم اینکه بازخوردهای مثبت زیادی در میان منتقدان داشت اما در گیشه چندان موفق عمل نکرد.
باشگاه مشتزنی
تجربه نشان داده که اقتباس از کتابی که موفق و پرتیراژ بوده و فروش خوبی داشته و برنده جوایز متعدد ادبی بوده موفقیت نسخه سینمایی آن را تضمین میکند، بهویژه اگر فیلم توسط کارگردانی کاربلد و موفق ساخته شود.
مثال بارز این موضوع میتوان فیلم باشگاه مشتزنی است.
این فیلم در سال ۱۹۹۹ و پس از موفقیت رمانی با همین نام نوشته چاک پائولانیک به روی پرده سینماها رفت و ستارگانی چون برد پیت و ادوارد نورتون در آن به ایفای نقش پرداختند.
دیوید فینچر برای کارگردانی فیلم باشگاه مشتزنی انتخاب شد و در نهایت فیلم از بهترین فیلمهای تاریخ سینما از کار درآمد.
فیلم باشگاه مشتزنی داستان جوانی است که مدتهای زیادی مبتلا به بیماری بیخوابی است و زندگی روبراهی ندارد و بعد از ملاقات با فردی با نام تایلر تحت تأثیر او قرار میگیرد و تشکیلات عجیبی به نام باشگاه مشتزنی را تأسیس میکنند. فیلم باشگاه مشتزنی در کنار داستان جذاب و پیچیدهای که دارد مدیون بازی درخشان برد پیت و ادوارد نورتن است.
جالب است بدانید برد پیت برای اینکه نقش تایلر را بهتر ایفا کند داوطلب شد تا دندانپزشک چند دندان جلوی او را بتراشد.
فارست گامپ
اگر از علاقهمندان سینما باشید بدون شک فارست گامپ از محبوبترین فیلمهای فهرست شماست. حتی اگر هم فیلم را ندیده باشید باز هم بهخوبی میدانید تام هنکس فیلم بد بازی نمیکند، خصوصاً اگر کارگردانش رابرت زمهکیس باشد.
فیلم فارست گامپ نیز یک اقتباس سینمایی موفق بود و بر اساس کتابی به همین نام اثر وینستون گروم ساخته شد. فیلم یک موفقیت کامل بود. چه در گیشه و چه در نظر منتقدان. در ۱۳ رشته نامزد دریافت جایزه اسکار شد و از بین آنها ۶ جایزه را توانست به دست آورد، از جمله جایزه بهترین بازیگر نقش اول برای تام هنکس و جایزه بهترین فیلمنامه اقتباسی.
افتخارات فیلم فارست گامپ بسیار فراتر از نسخه رمان آن بود و با وجود کمهزینه بودن (تنها ۵۵ میلیون دلار هزینه تولید داشت) توانست حدوداً ۶۷۷ میلیون دلار در سینما فروش کند و به پرفروشترین فیلم در سال ۱۹۹۴ تبدیل شود.
ارسال نظر