21 نکته جذاب درباره زندگی و کارنامه هنری رضا عطاران + فیلمشناسی و تصاویر
رضا عطاران هنرمندی همهکاره در سینما و تلویزیون است. او بازیگر، کارگردان و فیلمنامهنویسی محبوب در میان مردم است. فروش و استقبال از فیلمهایش شاهدی بر این ادعاست. نکاهی داریم به نکات جذاب زندگی او.
سرویس فرهنگی مستقلآنلاین: با نگاهی به کارنامه هنری رضا عطاران میتوان فهمید که او در مسیر پیشرفتش حسابشده گام برداشته است. حتی کمکارشدن یکیدو سال اخیرش هم احتمالا روی حساب است. رضا عطاران همانند بسیاری از نقشهایش بیادعاست؛ همانطور که هوشنگ گلمکانی در یکی از یادداشتهایش درباره او گفته است، عطاران ساده و بیادعاست. مهران مدیری هم که او را با «ساعتخوش» به سینما و تلویزیون معرفی کرده، درباره او گفته است که از همان ابتدا عطاران نسبت به همدورهایهایش با استعدادتر بود. پیمان قاسمخانی هم گفته است که عطاران بسیاری از کارهایی را که به او پیشنهاد شده، نپذیرفته و همین گزیدهکاری باعث ماندگاری او شده است. کار کردن در دنیای طنز و کمدی همیشه به جسارت و جدیتی نیاز دارد که در بازیگرهای معمولی وجود ندارد. جرئت و جسارت عطاران، بهعلاوه تلاشش، بههمراه خویشتنداری در انجام ندادن هر کاری، او را در دهه ششم زندگیاش به جایگاهی دستنیافتنی رسانده است؛ جایگاهی که روزبهروز به محبوبیت عطاران میافزاید؛ حتی اگر روی پرده نقرهای یا در قاب تلویزیون دیده نشود.
در ادامه مروری داریم بر 21 نکته جالب از زندگی و فعالیتهای هنری رضا عطاران:
-
رضا عطاران متولد سال ۱۳۴۷ در مشهد است. وی فرزند سوم خانواده و اصالتاً اهل کاخک است.
-
رضا عطاران که دیپلم اقتصاد دارد برای ادامه تحصیل به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران رفت. بااینحال پس از مدتی تحصیل را رها کرد و به سینما روی آورد.
-
آغاز فعالیت عطاران بهعنوان بازیگر در تئاتر حسن حامد در دهه ۱۳۶۰ صورت گرفت و این همکاری تا سال ۱۳۷۱ ادامه داشت. در این دوران او تماماً نقشهای غیر کمیک بازی کرد این همکاری تا مرگ حسن حامد در سال ۱۳۷۱ ادامه داشت.
-
اولین حضور عطاران در تلویزیون به مجموعه بیداران در سال ۱۳۶۹ به کارگردانی اصغر عبداللهی مربوط میشود اما شناخته شدنش در همکاری با مهران مدیری در دو مجموعه پرواز ۵۷ و ساعت خوش اتفاق افتاد.
-
اولین تجربه عطاران در سینما بازی در فیلم کلید ازدواج (۱۳۸۰) به کارگردانی داوود موثقی است؛ عطاران در این فیلم با علیرضا خمسه و نادر سلیمانی همبازی شد. این فیلم در مورد مردی است که قرار است جنس قاچاقی را برای تحویل به یک باند به تهران بیاورد.
-
اولین تجربه کارگردانی رضا عطاران برنامه سیب خنده بود که برای گروه سنی کودک و نوجوان ساخته شد و بهصورت هفتگی از شبکه یک پخش شد.
-
در سال ۱۳۸۸ عطاران در فیلم نیش زنبور بازی کرد. علی سرتیپی، تهیهکننده فیلم در سال ۱۳۸۸، درباره این فیلم گفت: «از همان ابتدای ساخت فیلم نیش زنبور هدفمان این بود که از سایر فیلمهای کمدی که در سالهای اخیر اکران شده بودند فاصله بگیریم. میخواستیم فیلمی که میسازیم یک فیلم سطحی نباشد و فکر میکنم تا حد زیادی هم موفق شدهایم.» این فیلم پس از ۷۲ روز نمایش در ۲۵ سینما در مجموع ۱ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان فروش داشت.
-
. کارگردانی و بازیگری عطاران در فیلم خوابم میآد در سال ۱۳۹۰ سیمرغ بلورین بهترین کارگردان بخش نگاه نو جشنواره فجر را برایش به ارمغان آورد. این فیلم با عناوینی چون «استفاده درست و بهجا از دوربین، فضاسازی مناسب و دور از کمدیهایی سطح پایین» نقد شد و در کل نقدهای مثبتی دریافت کرد. منوچهر اکبرلو منتقد یکی از نقاط مثبت این فیلم را توانایی آن در ارتباط با تماشاگران دانست.
-
عطاران در سال ۱۳۹۱ در فیلم بیخود و بیجهت ساخته عبدالرضا کاهانی بازی کرد. این فیلم در تاریخ ۸ آذر ۱۳۹۱ در سینماها به نمایش گذاشته شد و عطاران برای بازی در این فیلم دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد را از انجمن منتقدان سینما کسب کرد.
-
عطاران سال ۱۳۹۲ برای فیلم طبقه هساث برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد در سی و دومین جشنواره فیلم فجر شد.
-
رضا عطاران به دلیل موفقیتهایی که با بازی در فیلمهای طبقه هساث، رد کارپت و کلاشینکف به دست آورد و با فروش ۱٬۶ میلیارد تومان در گیشه، سودآورترین بازیگر سینمای ایران در سال ۱۳۹۳ لقب گرفت.
-
فیلم هزارپا با بازی عطاران در نقش اصلی که در سال ۱۳۹۶ اکران شد با فروش بیش از ۳۰ میلیارد تومان در گیشه، دومین فیلم پرفروش تاریخ سینمای ایران شد.
-
با اینکه عطاران فعالیت خود را از تلویزیون آغاز کرد و با ساختن سریالهایی چون خانهبهدوش، متهم گریخت، ترش و شیرین و بزنگاه موفقیت و محبوبیت بسیاری نزد مردم یافت اما همکاری وی با تلویزیون تا سریال بزنگاه ادامه داشت؛ عطاران پس از آنکه صداوسیما محدودیتهایی برای او ایجاد کرد، از تلویزیون خداحافظی کرد.
-
عطاران در دهلیز با بهروز شعیبی در کنار هانیه توسلی همکاری کرد. این فیلم در اولین نمایش خود، روی پرده جشنواره فیلم فجر رفت و عطاران برای بازی در این فیلم نامزد جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
-
عطاران در سال ۱۳۹۲ در طبقه هساث به ایفای نقش پرداخت. نمایش این فیلم از تاریخ ۱۵ اسفند ۱۳۹۲ آغاز شد و تا ۱۰ فروردین ۱۳۹۳، بدون هیچ تبلیغاتی در تلویزیون، یک میلیارد و چهارصد و پنجاه میلیون تومان در تهران فروش داشت.
-
رضا عطاران برای بازی در این فیلم در سیودومین جشنواره فیلم فجر برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد شد، به گفته فرامرز قریبیان، یکی از اعضاء هیئت داوران آن دوره، جایزه بهاتفاق آرا به نوید محمدزاده بازیگر فیلم عصبانی نیستم! تعلق گرفته بود؛ اما تحت تأثیر فشارهای بیرونی به رضا عطاران رسید. عطاران ۴ روز بعد از اختتامیه در گفتگویی سیمرغ بلورین دریافتیاش را از جشنواره فیلم فجر متعلق به نوید محمدزاده، بازیگر فیلم عصبانی نیستم!، دانست.
-
عطاران در سال ۱۳۹۲ در فیلم استراحت مطلق به کارگردانی عبدالرضا کاهانی بازی کرد. این فیلم در سال ۱۳۹۳ به نمایش درآمد. در این فیلم تماس بدنی عطاران و همسرش بسیار جنجالی شد. استراحت مطلق قرار بود با اصلاحاتی روبهرو شود؛ اما به دلیل کوتاه بودن این فیلم امکان کوتاهتر شدن وجود نداشت. عبدالرضا کاهانی در مقابل این اصلاحات مقاومت کرده و بیان کرد که عطاران با همسرش به بازی میپردازد
.
-
عطاران در سال ۱۳۷۳ با فریده فرامرزی، بازیگر سینما، ازدواج کرد. او در مصاحبهای در خصوص بچهدار نشدن گفت: «اگر قرار را بر بودن یا نبودن [بچه] بگذارید به نظرم نبودن بهتر است. از ابتدا هم با همسرم همعقیده بودیم و پیش از ازدواج هم بهصورت جدی بر فرزنددار نشدن توافق کردیم.»
-
رضا عطاران با همسرش فریده فرامرزی در آثاری چون صندلی خالی و استراحت مطلق ایفای نقش کرده است.
-
در نشست طبقه هساث در جشنواره فیلم فجر، عطاران در پاسخ به این پرسش که «آیا شما برای خنداندن مردم حاضرید دست به هر کاری بزنید و به نظر میرسد نوعی قبح شکنی برای خنداندن مردم در بازیتان دیده میشود» عنوان کرد: «من خیلی در میان مردم هستم ماشین آنها سوار میشوم؛ آنها را میبینم. همه از من خواهش میکنند و میگویند کاری بساز تا ما بخندیم. به نظرم نیاز جامعه امروز خندیدن است. حتی یکی از دوستان منتقد چندی پیش در جایی گفته بود عطاران برای اینکه مردم را بخنداند حاضر است شلوارش را هم پایین بکشد. من حاضرم برای خنداندن مردم شلوارم را هم پایین بکشم. من یکذره جلوی احساساتم را گرفتم اما این واقعاً نیاز جامعه است.» این گفته باعث واکنش افراد زیادی شد. جمشید مشایخی از این حرف انتقاد کرد و گفت: «آقای رضا عطاران اگر میخواهید مردم را بخندانید بهتر است از بالای یک درخت چنار بپرید که مردم بخندند نه اینکه آن سخن زشت را به کار ببرید که من از گفتنش شرم دارم.» رضا عطاران در مصاحبهای که با احسان علیخانی در ویژهبرنامه نوروزی شبکه سوم داشت، نسبت به ماجرای صحبتهایش در نشست خبری طبقه هساث که موجب جنجالهایی شده بود واکنش نشان داد و آن را یک سوءتفاهم قلمداد کرد.
-
عمده بازیهای عطاران در سریالها و فیلمهای سینمایی طنز بوده است و اساسا همه او را بهعنوان یک بازیگر طنز میشناسند. اما عطاران حضور خود را در تئاتر با نقشهای جدی آغاز و در ادامه مسیر به بازیگری طنز گرایش پیدا کرد. «دهلیز» ساخته بهروز شعیبی، دیگر سینماگر مشهدی، یکی از جدیترین و مهمترین بازیهای او در یک فیلم غیرکمدی است؛ فیلمی که عطاران در آن درخشید و باعث شد هیئت داوران سی ویکمین دوره جشنواره فیلم فجر او را نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد کنند.
جوایز و افتخارات رضا عطاران:
-
برنده جشنواره فیلم فجر ۱۳۹۰ بهترین کارگردانی خوابم میآد
-
برنده ۱۳۹۲ بهترین بازیگر نقش اول مرد طبقه هساث
- برنده جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران ۱۳۹۱ بهترین بازیگر نقش اول مرد بیخود و بیجهت
- برنده ۱۳۹۲ بهترین بازیگر نقش اول مرد دهلیز
-
برنده جشن بزرگ سینمای ایران ۱۳۹۰ بهترین بازیگر نقش اول مرد اسب حیوان نجیبی است
کارنامه سینمایی رضا عطاران:
- انفرادی ۱۳۹٨ بازیگر
- آزاد مثل هوا ۱۳۹۷ بازیگر، نویسنده
- زیر نظر ۱۳۹۷ بازیگر، مشاور کارگردان
- مصادره ۱۳۹۶ بازیگر
- خانم یایا ۱۳۹۶ بازیگر
- هزارپا ۱۳۹۶ بازیگر
- نهنگ عنبر ۲: سلکشن رؤیا ۱۳۹۵ بازیگر
- آبنباتچوبی ۱۳۹۴ بازیگر
- دراکولا ۱۳۹۴ بازیگر، کارگردان، نویسنده
- من سالوادور نیستم ۱۳۹۴ بازیگر
- گینس ۱۳۹۳ بازیگر
- نهنگ عنبر ۱۳۹۳ بازیگر
- کلاشینکف ۱۳۹۲ بازیگر
- رد کارپت ۱۳۹۲ بازیگر، کارگردان، نویسنده
- طبقه هساث ۱۳۹۲ بازیگر
- استراحت مطلق ۱۳۹۲ بازیگر
- آینه شمعدون ۱۳۹۱ بازیگر
- دهلیز ۱۳۹۱ بازیگر
- چه خوبه که برگشتی ۱۳۹۱ بازیگر
- بیخود و بیجهت ۱۳۹۰ بازیگر
- خوابم میآد ۱۳۹۰ بازیگر، کارگردان، بازنویسی فیلمنامه، تدوین
- ۳ درجه تب ۱۳۸۹ بازیگر، خواننده
- اسب حیوان نجیبی است ۱۳۸۹ بازیگر
- اخلاقتو خوب کن ۱۳۸۹ بازیگر
- هرچی خدا بخواد ۱۳۸۹ بازیگر
- ورود آقایان ممنوع ۱۳۸۹ بازیگر، خواننده
- بعدازظهر سگی سگی ۱۳۸۸ بازیگر
- از ما بهترون ۱۳۸۸ بازیگر
- نیش زنبور ۱۳۸۸ بازیگر، خواننده
- آقای هفترنگ ۱۳۸۷ بازیگر، خواننده
- صندلی خالی ۱۳۸۷ بازیگر
- هفت و پنج دقیقه ۱۳۸۷ بازیگر
- تسویهحساب ۱۳۸۶ بازیگر
- توفیق اجباری ۱۳۸۶ بازیگر
- خروسجنگی ۱۳۸۶ بازیگر، خواننده
- قرنطینه ۱۳۸۶ بازیگر
- تیغزن ۱۳۸۶ بازیگر
- کلاهی برای باران ۱۳۸۵ بازیگر، خواننده
- هوو ۱۳۸۴ بازیگر عطا علیرضا داوودنژاد
- کلاهقرمزی و سروناز ۱۳۸۱ بازیگر
- سیندرلا ۱۳۷۹ بازیگر
- کلید ازدواج ۱۳۷۶ بازیگر
مجموعهها و سریالهای تلویزیونی رضا عطاران
- گپ ۱۳۹۱ مهمان
- نقطه سر خط ۱۳۹۰ طراح تیتراژ، مشاور کارگردان
- موج و صخره ۱۳۸۹ مشاور کارگردان
- زنبابا ۱۳۸۸ مشاور کارگردان
- بزنگاه ۱۳۸۷ بازیگر، کارگردان، خواننده
- سه در چهار ۱۳۸۷ مشاور کارگردان، خواننده
- ترش و شیرین ۱۳۸۵ بازیگر، کارگردان، خواننده
- کتابفروشی هدهد ۱۳۸۵ بازیگر مهمان
- متهم گریخت ۱۳۸۴ بازیگر، کارگردان، خواننده
- خانهبهدوش ۱۳۸۳ بازیگر، کارگردان، نویسنده
- کوچه اقاقیا ۱۳۸۲ بازیگر، کارگردان، نویسنده، خواننده
- دریاییها ۱۳۸۱ بازیگر
- زیر آسمان شهر ۱۳۸۰ مشاور کارگردان، نویسنده، بازیگر مهمان
- این چند نفر ۱۳۷۹ مشاور کارگردان، نویسنده
- قطار ابدی ۱۳۷۹ بازیگر، کارگردان هنری، نویسنده
- ستارهها ۱۳۷۸ بازیگر، کارگردان، نویسنده
- حرف تو حرف ۱۳۷۸ نویسنده
- مجید دلبندم ۱۳۷۷ بازیگر، کارگردان، نویسنده
- سیب خنده ۱۳۷۶ بازیگر، کارگردان هنری، نویسنده
- سرزمین سبز ۱۳۷۶ بازیگر
- دنیای شیرین ۱۳۷۵ بازیگر
- سال خوش ۱۳۷۴ بازیگر، نویسنده
- ساعت خوش ۱۳۷۳ بازیگر، نویسنده
- پرواز ۵۷ ۱۳۷۲ بازیگر
-
بیداران ۱۳۶۹ بازیگر
کارنامه شبکه نمایش خانگی رضا عطاران:
-
ماه تی تی ۱۳۹۵ بازیگر
- عقاید یک آکتور سینما ۱۳۹۲ مهمان
- قلب یخی (فصل سوم) ۱۳۹۱ بازیگر
تلهفیلمهای رضا عطاران
-
زندگی در شهر بزرگ ۱۳۹۱ بازیگر
-
نشانی ۱۳۸۶ بازیگر
- پروانه طلایی ۱۳۷۹ بازیگر
ترانههای رضا عطاران
- ۱۳۸۲ – خوانندگی تیتراژ مجموعه تلویزیونی کوچه اقاقیا
- ۱۳۸۴ – خوانندگی تیتراژ مجموعه تلویزیونی متهم گریخت (به همراه امیرحسین مدرس)
- ۱۳۸۵ – خوانندگی تیتراژ آغازین مجموعه تلویزیونی ترش و شیرین (به همراه محسن نامجو)
- ۱۳۸۵ – خوانندگی در فیلم کلاهی برای باران
- ۱۳۸۶ – خوانندگی تیتراژ مجموعه تلویزیونی سه در چهار (به همراه حمیدرضا ترکاشوند)
- ۱۳۸۶ – خوانندگی تیتراژ فیلم خروسجنگی
- ۱۳۸۷ – خوانندگی در فیلم آقای هفترنگ
- ۱۳۸۸ – خوانندگی تیتراژ فیلم نیش زنبور
- ۱۳۸۹ – خوانندگی تیتراژ فیلم ورود آقایان ممنوع
- ۱۳۹۱ – خسته شدم (به همراه امیرحسین مدرس)
جوایز و افتخارات رضا عطاران:
- برنده جشنواره فیلم فجر ۱۳۹۰ بهترین کارگردانی خوابم میآد
-
برنده ۱۳۹۲ بهترین بازیگر نقش اول مرد طبقه هساث
- برنده جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران ۱۳۹۱ بهترین بازیگر نقش اول مرد بیخود و بیجهت
- برنده ۱۳۹۲ بهترین بازیگر نقش اول مرد دهلیز
- برنده جشن بزرگ سینمای ایران ۱۳۹۰ بهترین بازیگر نقش اول مرد اسب حیوان نجیبی است
ارسال نظر