23 آذر ماه تاریخ اختتامیه «جایزه ادبی جلال آلاحمد» اعلام شد
قزلی دبیر جایزه ادبی جلال از زمان برگزاری مراسم اختتامیه این رویداد فرهنگی خبر داد.
سرویس فرهنگی مستقل آنلاین: نشست خبری دوازدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد صبح امروز با حضور مهدی قزلی دبیر اجرایی جایزه ادبی جلال آل احمد و محمدرضا شرفی خبوشان دبیر علمی جایزه ادبی جلال آل احمد در بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان برگزار شد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان در این مراسم، مهدی قزلی دبیر اجرایی جایزه ادبی جلال آل احمد در خصوص این دوره این رویداد فرهنگی گفت: دوازدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد ۲۳ آذر ماه به انتهای راه میرسد. در مراسم اختتامیه این رویداد ادبی، معرفی برگزیدگان و تقدیرشدگان احتمالی انجام خواهد شد. اعضای هیئت علمی جایزه ادبی جلال کار خود را آغاز کرده اند.
او افزود: در بخشهای مختلف جایزه ادبی جلال آل احمد داوران و نامزدهایی داشتیم که قبلاً اعلام شده است. برای اولین بار تعداد نامزدهای جایره جلال آل احمد بیشتر از ۵ نفر شد. میانگین سنی جایزه ادبی جلال آل احمد براساس آنچه در فیپا اعلام شده بود، ۴۶ سال است. ۲۳ عنوان کتاب نامزد شده و ۲۶ نویسنده داریم؛ چون برخی کتابها دو نویسنده دارند، این اختلاف میان تعداد کتاب و نویسندگان وجود دارد. در ۵ دوره اخیر جایزه به غیر از این دوره، ۲۲ ناشر کتاب هایشان به عنوان برگزیده و تقدیری معرفی شدند. چهار بار نشر چشمه در لیست برگزیدگان جایزه ادبی جلال آل احمد در دورههای مختلف قرار گرفت.
دبیر اجرایی جایزه ادبی جلال آل احمد با اشاره به ناشران دیگری که چندین بار در جایزه ادبی جلال آل احمد برگزیده شدند، اظهار داشت: پس از نشر چشمه، انتشارات مرکز، سوره مهر و هرمس هرکدام دو بار جایزه گرفتند. در این دوره چشمه و سوره مهر با سه عنوان کتاب بیشترین تعداد نامزدها را داشتند؛ ۵ نویسنده هم جزو نویسنده اولیها بودند که در لیست نامزدهای جایزه قرار گرفتند. کتابهای چهار نشر هیلا، یوشا، گلگشت و قدیانی برای نخستین بار در لیست نامزدهای جایزه قرار گرفتند. پاینده و صادق بیگی قبلا هم نامزد و برگزیده جایزه ادبی جلال آل احمد شده بودند. در ۶ دوره برگزاری جایزه ادبی جلال آل احمد، امکان استفاده از ۵۴ نفر در هیئت علمی جایزه وجود داشت؛ ۶۴ درصد این افراد بدون تکرار بودند درحالی که در شش دوره آغازین جایزه ۲۹ درصد داوران بدون تکرار بودند. هر دوره ۱۲ نفر داور جایزه بودند و ۵۲ نفر از داوران یعنی ۷۲ درصد آنها بدون تکرار در جایزه حضور داشتند.
قزلی ادامه داد: حدود ۱۲۰۰ کتاب در لیست موسسه خانه کتاب قرار داشت که برای شرکت در ۴ بخش جایزه گرفتیم. گاهی این کتابها اشکالاتی دارد؛ از جمله اینکه ترجمه یا تجدید چاپ هستند. این کتابها براساس آیین نامه اجرایی جایزه ادبی جلال از داوری کنار گذاشته شدند. در نهایت ۵۴۵ عنوان کتاب به قفسه داوری وارد شد. تعداد کتاب هایی که در جایزه جلال داوری شدند، نسبت به سالهای قبل افت داشت و به کمتر از نصف رسیده بود. بحران کاغذ و نشر هم در اینجا خود را نشان داد. ۲۳۵ عنوان کتاب در بخش رمان و داستان بلند، ۱۵۴ عنوان در بخش داستان کوتاه، ۱۵۳ عنوان در بخش مستند نگاری و ۵۶ عنوان در حوزه نقد ادبی داوری شدند.
در این مراسم محمدرضا شرفی خبوشان در خصوص آثاری مانند مشت خالی گل یا پوچ بیان کرد: برخی کتابها مانند مشت خالی گل یا پوچ در این دوره جایزه ادبی جلال آل احمد داوری شدند که داوران باید نشخیص بدهند، داستان کوتاه یا رمان است. به دلیل استقبالی که از رمان میشود، نویسندگان امروز سعی میکنند پیوستگی بین داستانها را ایجاد کنند تا مجموعه داستان کوتاهشان شببه رمان شود. این نظر داوران جایزه ادبی جلال آل احمد است که اثری را رمان یا داستان کوتاه بدانند؛ داوران درباره رمان یا داستان کوتاه بودن کتاب به قطعیت میرسند.
قزلی با اشاره به آگاه بودن هیئت امنای جایزه ادبی جلال آل احمد از روند اجرای این جایزه، تصریح کرد: بدم نمیآید در جلسهای با هیئت امنای جایزه ادبی جلال آل احمد، نکاتی را درباره این جایزه ادبی با آنها در میان بگذارم و آنها بشنوند. نکاتی که میخواهم به آنها بگویم درباره اساسنامه جایزه است. از جمله اینکه داوران حوزههایی مانند رمان که بیشتر است، باید به ۵ نفر برسد. برخی از اعضای هیئت امنای جایزه ادبی جلال آل احمد معتقدند نیازی نیست جایزه سالیانه برگزار شود.
شرفی خبوشان با اشاره به داوری جایزه ادبی جلال آل احمد بیان کرد: اینکه گفتم در داوریهای جایزه ادبی جلال آل احمد باید به جنبههای مختلف اثر و بازخورد مخاطب توجه شود، به این معناست که نگاه داوران تنها به اثر فرم گرا یا ضد رمان نباشد و به مسیر خوانش مخاطبان آثار و نگاه مطبوعات و منتقدان به کتاب توجه کنند و فقط به فرم اثر یا نظریههای ادبی توجه نکنند و جنبههای دیگر را هم در داوری شان لحاظ کنند.
ارسال نظر