هیچ تایید یا رد صلاحیتی قطعی نیست
هنوز زود است و نمیتوان کسی را مطلقاً تایید یا رد صلاحیت دانست چراکه برای رد صلاحیتشدگان فرصت اعتراض و برای تاییدشدهها خطر رد صلاحیت از طریق هیاتهای نظارتی شورای نگهبان وجود دارد.
فضای این روزهای مجلس فضای دوگانهای است و برخی نمایندگان با نطقهای آتشین روزهای آخر سعی در دیده شدن دارند تا بتوانند به مردم حوزه انتخابیه خود بقبولانند که نمایندگان تاثیرگذاری بودهاند و دوباره رأی آنها را به دست آورند. گروهی دیگر هم یا خودشان تصمیم به ثبتنام دوباره نگرفتهاند یا به عبارتی منصرفشان کردهاند و قرار نیست در مجلس یازدهم نقشآفرینی کنند.
گروه دیگری هم هستند که در مرحله اول بررسی صلاحیتها در هیاتهای اجرایی رد صلاحیت شدهاند. هرچند فرصت اعتراض برایشان محفوظ بود.
فراکسیون منصرفین از انتخابات که از تشکیل هم منصرف شدند!
در این میان گروه دیگری هم هستند که بعد از ثبتنام، منصرف شدند و خبر انصرافشان رسانهای شد. در این باره عبدالرضا هاشمزایی، نماینده مردم تهران و رئیس سنی مجلس دهم، خبر داد نمایندگان انصرافی و آنهایی که در انتخابات پیش روی مجلس نامزد نشدند بر این باورند که مجلس در رأس امور نیست و انتخاب آنها به عنوان نماینده مجلس نمیتواند در حل مشکلات مردم خیلی موثر باشد. به همین دلیل تصمیم گرفتند در مجلس یازدهم ثبتنام نکنند.
او تعداد نمایندگان فعلی را که برای مجلس یازدهم ثبتنام نکردند 39 نفر اعلام کرد که فراکسیون منصرفین را به ریاست لاریجانی با هدف توجه به مسائل مهم نظام تشکیل دادهاند.
خبری که تکذیب شد
با گذشت یک روز از اعلام این خبر، پدرام پاکآیین، مدیرکل فرهنگی و روابط عمومی مجلس، خبر فوق را تکذیب کرد و گفت: «تشکیل فراکسیون منصرفین انتخابات مجلس به ریاست آقای لاریجانی کذب است و چنین فراکسیونی وجود ندارد.»
بازماندگان از ثبتنام
در بین نمایندگان منصرف از ثبتنام میتوان در کنار علی لاریجانی، رئیس مجلس، به افرادی از جمله محمدرضا عارف نماینده فعلی تهران و رئیس فراکسیون امید، محمدجواد فتحی نماینده فعلی تهران که در اعتراض به روند مجلس ماهها پیش استعفای خود را به هیات رئیسه تحویل داد و پروانه سلحشوری نماینده فعال مردم تهران که به دلیل اظهارنظرهایش طی دوره نمایندگی تحت فشارهای مختلفی از سوی تندروهای داخل و خارج مجلس قرار گرفت، اشاره کرد.
سایر نمایندگان انصرافی که برای انتخابات مجلس دور یازدهم ثبتنام نکردند در زمره طیفهای گوناگون قرار میگیرند.
منصرفان از وکالت ملت
گفتنی است برخی دیگر از نمایندگان دور دهم مجلس از جمله حشمتالله فلاحتپیشه - نماینده معتدل اسلامآباد غرب که در سال سوم مجلس موفق شد علاءالدین بروجردی رئیس 14 ساله کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس را کنار بزند و رئیس این کمیسیون مهم مجلس بشود - و علی نجفی خوشرودی - نماینده مردم بابل و عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، که توانست حسین نقوی حسینی، نماینده اصولگرا و باتجربه این کمیسیون که سالها سخنگویی آن را بر عهده داشت کنار بزند - از کاندیداتوری انصراف دادند.
همچنین محمد قمی، نماینده اصلاحطلب مردم پاکدشت در مجلس، هم اعلام کرد از نامزدی انتخابات انصراف داده است.
البته این پایان راه نیست و این امکان وجود دارد که برخی دیگر تا زمان انتخابات به گروه منصرفان یا رد صلاحیتشدهها بپیوندند و از ادامه رقابت باز بمانند.
نمایندگانی که مجبور به انصراف شدند
ناگفته نماند که عبدالرضا هاشمزایی، رئیس سنی مجلس دهم و نمانده ادوار مجلس، نیز به دلیل محدودیت سنی قادر به ثبتنام در انتخابات دور یازدهم نبود. کاظم جلالی نماینده مردم تهران در مجلس هم به عنوان سفیر ایران به روسیه رفت. از سوی دیگر محمد دهقانی نقندر چندی پیش از نمایندگی استعفا داد و به عنوان عضو حقوقدان به شورای نگهبان رفت.
البته مرتضی صفاری نطنزی، نماینده مردم نطنز و قمصر و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، نیز طی دوره نمایندگی به دلیل بیماری سرطان درگذشت.
14 نماینده فعلی مجلس صلاحیت نمایندگی ندارند
در این صورت از 290 نماینده مجلس تنها 248 نفر دوباره برای رقابت انتخاباتی ثبتنام کردهاند که طبق تحقیقات 14 نفر آنها در بررسی صلاحیت هیاتهای اجرایی زیر نظر وزارت کشور تاکنون رد شدهاند؛ یعنی صلاحیت ندارند به عنوان نماینده وارد مجلس یازدهم شوند، اما در مجلس دهم صلاحیت داشتهاند و میتوانند همچنان قانونگذاری کنند!
البته برخی این تعداد را 12 نفر برشمردهاند منتها آنچه مسلم است اینکه تنها سه نفر از این نمایندگان رد صلاحیتشده از اعضای فراکسیون امیدند که از قضا هر سه نفرشان نمایندگان شیراز هستند. ولی به جز یک نفر، بقیه نمایندگان رد صلاحیتشده از اعضای فراکسیون اصولگرایان ولایی مجلساند.
هیچ تایید یا رد صلاحیتی قطعی نیست
هرچند محمدرضا تابش، نماینده مردم اردکان در مجلس، در این باره گفت: «هنوز زود است و نمیتوان کسی را مطلقاً تایید یا رد صلاحیت دانست چراکه برای رد صلاحیتشدگان فرصت اعتراض و برای تاییدشدهها خطر رد صلاحیت از طریق هیاتهای نظارتی شورای نگهبان وجود دارد.»
البته این پایان راه نیست و در شرایط خاص کشور که اعتراضات و نارضایتیها زیاد است و نظرسنجیها سطح مشارکت پایینی را نشان میدهد، باید دید شورای نگهبان برای تشویق و ترغیب مردم به حضور پای صندوقهای رأی چه راهکاری را در پیش میگیرد.
همچنین باید دید شورای نگهبان آیا باز هم اصلاحطلبان را مانند گذشته به شکل گسترده رد میکند و صلاحیت چهرههای شناختهشده را احراز نمیکند، یا به منظور بالا بردن سطح مشارکت و دعوت این چهرههای شناختهشده و اثرگذار از قشر خاکستری، اجازه میدهد انتخاباتی درخور رقم بخورد./اعتمادآنلاین
ارسال نظر