چرا لاریجانی انتخابات را تصنعی خواند؟

خبرگزاری تسنیم در ادامه روحیه انقلابی‌گری خود، از حالا گرم کردن تنور انتخابات را آغاز کرده، اما خیلی زود تیرش به سنگ خورد و حالا سرافکنده از اتفاق رخ داده، باید استراتژی دیگری را برای این تصمیم خود برگزیند.

چرا لاریجانی انتخابات را تصنعی خواند؟

 مستقل: «شعار خالص‌سازی در حکومت، به معنای محروم کردن جامعه از اندیشه‌ها و توانمندی‌های گسترده‌ی مردم است / تمدن نوین اسلامی با محرومیت از آزادی شکل نمی‌گیرد»

این جملات درست یکسال پیش از زبان علی لاریجانی در همایش «شهید مطهری و امتداد اجتماعی حکمت و فلسفه‌ی اسلامی» شنیده شده است. درواقع خالص‌سازی حکومت همان پروژه یکدست‌سازی است که تقریبا از انتخابات مجلس یازدهم به شکل موفقی اجرا شد. 

لاریجانی

در کشورمان به‌ویژه از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ به بعد رقابت‌های انتخاباتی گاهی با چالش عدم اقبال عمومی کافی مواجه شده است. انتخابات مجلس در اسفند ۱۳۹۸ و انتخابات ریاست جمهوری در خرداد ۱۴۰۰ نمونه مشارکت پایین مردم است‌؛ به‌نحوی که در انتخابات سیزدهم ریاست جمهوری مشارکت مردم ۴۸ درصد و آرای‌ باطله ۱۳ درصد بود که پایین‌ترین میزان مشارکت و بالاترین میزان رأی‌های باطله در تاریخ انتخابات‌های ریاست‌جمهوری ایران بوده‌است.

گفته می‌شود که اعتراض‌های معیشتی ۱۳۹۶ و بنزینی ۱۳۹۸ و عدم پاسخ مثبت دولت و مجلس به مطالبات مردمی، از جمله علل ریزش مشارکت‌ها در دو انتخابات مهم گذشته است.

نخستین تجربه دولت رئیسی در برگزاری انتخابات

اما انتخابات بعدی هم اسفند امسال برای راهیابی نمایندگان مردم به خانه ملت برگزار خواهد شد و نگرانی‌هایی برای مسئولین ذیربط ایجاد شده تا مبادا نتوانند این انتخابات را گرم و پرشور برگزار کنند؛ به‌ویژه اینکه دولت سید ابراهیم رئیسی، نخستین تجربه برگزاری انتخابات را از سر خواهد گذراند و اینکه پس از اتفاقات و بحران ناشی از فوت مهسا امینی، واکنش مردم به انتخابات هنوز نامشخص و پر از سؤال و ابهام است.

اما اردوگاه اصولگرایان که احتمالاً در دوگانگی کم بودن یا زیاد بودن میزان مشارکت (به این دلیل که بالا بودن مشارکت را برابر با اقبال عمومی مردم به نظام می‌دانند اما معمولاً در مشارکت بالا رقابت را به رقیب می‌بازند) هنوز به جمع‌بندی نرسیده‌اند، برای اثبات وفاداری خود به نظام، سعی در گرم کردن تنور انتخابات آینده را دارند.

تلاش تسنیم برای گرم کردن تنور انتخابات

از جمله خبرگزاری تسنیم که در ادامه روحیه انقلابی‌گری خود، از حالا گرم کردن تنور انتخابات را آغاز کرد، اما خیلی زود تیرش به سنگ خورد و حالا سرافکنده از اتفاق رخ داده، باید استراتژی دیگری را برای این تصمیم خود برگزیند.

تسنیم ۱۸ اردیبهشت در خبری که آن را با واژه «اختصاصی» روی خروجی بخش سیاسی خود قرار داد، نوشت: «با نزدیک شدن به آغاز فعالیت‌های انتخاباتی گروه‌های سیاسی برای انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، برخی شخصیت‌ها در عرصه سیاسی نیز کم‌کم آماده ورود به این عرصه می‌شوند. بنا بر اخبار رسیده به خبرنگار تسنیم، «علی لاریجانی» رئیس سابق مجلس شورای اسلامی از جمله افرادی است که خود را برای رقابت‌های انتخاباتی آماده کرده است و قرار است با ارائه لیستی در این انتخابات شرکت کند. چند تن از نزدیکان علی لاریجانی در گفت‌وگوهایی که با خبرنگار سیاسی تسنیم داشتند این موضوع را تأیید کرده‌اند.»

علی لاریجانی که سابقه ۱۲ سال ریاست بر مجلس را در پرونده کاری خود دارد، از جمله کاندیداهای سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری بود که شورای نگهبان صلاحیت او برای شرکت در انتخابات را تایید نکرد. تصمیمی که واکنش‌های متعددی را در پی داشت و دلخوری برخی بزرگان نظام را ایجاد کرد.

پای جریان خالص‌سازی به‌میان آمد

اما این خبر تسنیم خیلی زود از سوی علی لاریجانی تکذیب شد و او در نوشته‌ای کوتاه اعلام کرد: «خبر اختصاصی خبرگزاری وسیع تسنیم درباره ارائه لیست در انتخابات، مصداق گزاره "خسن و خسین هر سه خواهران مغاویه هستند" می‌باشد. نه بحثی درباره حرکت انتخاباتی در میان است و نه ارائه لیست سراسری و نه رایزنی با دیگران صورت پذیرفته. لذا بدین وسیله از "جریان خالص‌سازی" رفع نگرانی می‌شود و بعید است به این روش‌های برادران بتوان رقابت تصنعی ایجاد کرد. ملک را چاره‌ای دیگر نیاز است.»

و اینطور شد که تیر تسنیم به سنگ خورد و مبدع واژه «چماق و هویج» در ادبیات سیاسی دنیا، خیلی زود دماغ «پینوکیو»یی تسنیم را آشکار ساخت.

در انتخابات، علی لاریجانی یک شخص نیست!

هر چند تسنیم از موضع خود کوتاه نیامد و خیلی سریع در یادداشتی به پاسخ لاریجانی پاسخ داد و نوشت: «آقای علی لاریجانی در واکنش به خبر خبرگزاری تسنیم مبنی بر تمهید او برای ورود جریانی به انتخابات مجلس آینده نوشته که خبری درباره انتخابات مجلس وجود ندارد. او همچنین انتشار این خبر را به اصطلاح خود، به جریان «خالص‌سازی» منتسب کرده و گفته که می‌خواهد رفع نگرانی کند. آقای لاریجانی با سرعت جالبی به انتشار این اطلاعیه ورود کرده، اما علیرغم این سرعت عمل، نشان داده که دقت‌نظر‌ لازم را در جریان‌شناسی واقعی از فضای سیاسی و به‌خصوص رسانه‌ای کشور ندارد. رئیس سابق مجلس پیشتر هم نشان داده بود که اگر چه در تاکتیک قوی است، امّا به لحاظ نگاه راهبردی نیازمند تقویت است. درباره همین خبر، آنچنان که درون متن نیز آمده، برخی اطرافیان آقای لاریجانی این مساله را تایید کرده‌اند اما به درخواست خود آن‌ها نامشان درج نشده است. ضمن آنکه برای فردی مانند آقای لاریجانی که چند دهه در سیاست کشور بوده چیز عجیبی نیست که از اکنون برای انتخابات برنامه‌ریزی کند. با این حال به نظر می‌رسد آقای لاریجانی که به درستی یا به غلط از انتخابات پیشین ناراحت است، سعی کرده به جای واکنش رسانه‌ای، بیانیه سیاسی بنویسد.»

اما جمله طلایی این پاسخ تسنیم، در انتهای آن نهفته که می‌گوید: «آقای لاریجانی که به درستی یا به غلط از انتخابات پیشین ناراحت است ...» و باید برای جریان‌‌شناسی درست سیاسی و اجتماعی، سردبیران تسنیم را به این نکته حواله دهیم که امروز آقای لاریجانی که از انتخابات گذشته ناراحت است، تنها یک شخص نیست و می‌توان آقای علی لاریجانی در جمع بسیار زیادی از مردم کشور دید!

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها