زنگ خطر تب کریمه کنگو؛

گوشت و جگر از کنار جاده نخرید

گوشت‌های آویزان‌شده در کنار جاده‌ها که با عنوان ذبح روستایی فروخته می‌شوند، به دلیل فقدان نظارت دامپزشکی احتمالا ناقل تب کریمه کنگو یا سایر بیماری‌های ویروسی هستند

گوشت و جگر از کنار جاده نخرید

یک مقام وزارت بهداشت از شیوع اسهال ویروسی در کشور خبر داده و از مردم خواسته مراقب آب و غذای آلوده باشند. این هشدار هم‌زمان است با هشدار سازمان دامپزشکی در باره خرید گوشت‌های کنار جاده‌ای و شیوع تب کریمه کنگو.

مقامات بهداشتی و درمانی از کنترل کرونا و سیر نزولی چشمگیر ابتلا به این بیماری ابراز خرسندی می‌کنند و چند مورد مشکوک به آبله میمون را هم مایه نگرانی نمی‌دانند. هم‌زمان اما از شیوع بیماری‌های عفونی بومی هم‌چون اسهال ویروسی یا تب کریمه کنگو خبر می‌دهند.

 

دکتر مریم مسعودی‌فر، رئیس اداره "بیماری‌های منتقله از آب و غذا" در وزارت بهداشت، نسبت به افزایش موارد ابتلا به اسهال ویروسی هشدار داده است.

او با تاکید بر انتقال ویروس از تماس فرد به فرد و مصرف آب و غذای آلوده گفته است:

«رعایت بهداشت، شستشوی دست‌ها به مدت ۲۰ ثانیه، شستشوی صحیح میوه و سبزیجات و پیشگیری از کم آبی بدن، خودداری بیماران از تماس با بیرون به ویژه گروه‌های آسیب‌پذیر مانند کودکان، سالمندان و افراد دارای ضعف سیستم ایمنی ضروری است.»

مسعودی‌فر یادآور شده که بعد از محدودیت‌های کرونا، تماس افراد با یکدیگر زیاد شده و با شروع فصل گرما باید مراقبت‌ها را بیشتر کرد. او در برنامه‌ای رادیویی توضیح داد که اسهال ویروسی به آنتی‌بیوتیک نیاز ندارد و از مردم خواست از مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک پرهیز کنند.

 

ضعف، بی‌حالی شدید، اختلال هوشیاری و خون در مدفوع از نشانه‌های اسهال ویروسی است.

وزارت بهداشت گرچه در باره افزایش موارد ابتلا به این بیماری و آستانه شیوع هشدار داده اما آماری از مبتلایان و تلفات احتمالی ارائه نکرده است.

بازگشت تب کریمه کنگو

هم‌زمان، سازمان دامپزشکی نیز از شیوع دوباره تب کریمه کنگو در کشور خبر می‌دهد. محمد آقامیری، رییس این سازمان به رسانه‌ها گفته است: «گوشت‌های آویزان‌شده در کنار جاده‌ها که با عنوان ذبح روستایی فروخته می‌شوند، به دلیل فقدان نظارت دامپزشکی احتمالا ناقل تب کریمه کنگو یا سایر بیماری‌های ویروسی هستند.»

او آمار مبتلایان به تب کریمه را ۹ نفر اعلام کرده، اما رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت از ابتلای ۱۳ نفر و جان باختن یکی از بیماران خبر داده است. خبرگزاری ایسنا به نقل از دکتر بهزاد امیری نوشته که جمعیت مولد و گروه سنی جوان و میانسال بیشترین افراد در معرض ابتلا به تب کریمه کنگو هستند.

 بیماری تب کریمه کنگو اولین بار در سال ۱۳۷۸ به طور رسمی و قطعی در ایران شناسایی شد. در این فاصله ۱۶۰۹ مورد ابتلا و ۲۰۹ مورد مرگ ثبت شده که به معنای جان باختن ۱۳ درصد از بیماران بوده است.

 

این بیماری ویروسی به‌‌طور همزمان در کریمه و کنگو مشاهده شده و به همین دلیل، تب کریمه کنگو نام گرفته است. علایم آن تب، دردهای عضلانی و استخوانی، خونریزی از دهان، لثه، بینی یا مدفوع، ادرار و استفراغ خونی است. بیماری در مراحل پیشرفته خود به زردی و مرگ منجر می‌شود. گاو، گوسفند و بز از جمله حیواناتی هستند که تب کریمه کنگو را از طریق کنه دامی انتقال می‌دهند. 

گوشت‌ و جگر جاده‌ای

توصیه عمومی مقامات وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی پرهیز مصرف‌کنندگان از خرید گوشت‌‌های سر راهی است. این در حالی است که بسیاری از شهروندان به خاطر قیمت پایین‌تر، دام‌های ذبح شده در فضای باز را می‌خرند و ساز و کاری هم برای جلوگیری از عرضه این گوشت‌ها در معابر عمومی وجود ندارد.

دامداران یا قصاب‌ها و کارگران کشتارگاه‌ها بیش از همه در معرض خطر عفونت تب کریمه قرار دارند. انتقال این بیماری از انسان به انسان می‌تواند ناشی از تماس نزدیک با خون، ترشحات یا مایعات بدن افراد آلوده صورت گیرد.

تب کریمه هیچ واکسنی ندارد، اما داروی ضد ویروسی "رییاویرین" به صورت خوراکی و تزریقی برای درمان مبتلایان تجویز می‌شود.

گوشت دام آلوده به قدری آلوده است که باید لاشه دام را سوزاند یا با آهک در چاله‌ای عمیق دفن کرد.

بیماری تب کریمه کنگو در عراق نیز شیوع پیدا کرده است. ۱۱۱ مورد  از  ژانویه ۲۰۲۲ در عراق شناسایی شده و ۱۹ مبتلا جان باخته‌اند.

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها