ضرورت افزایش سرمایه برای تولیدکنندگان زغال سنگ
شرکتهای تولید کننده زغال سنگ برای طرحهای توسعهای خود زمینه را برای افزایش سرمایه مورد نیاز فراهم کرده اند.
به گزارش میمتالز، یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه کشور چین بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده زغال سنگ دنیا به شمار میآید، گفت: کشور چین با ۴۶ درصد، اندونزی ۱۱ درصد، هند ۱۰ درصد، امریکا ۹ درصد، استرالیا ۶ درصد و سایر کشورها نیز در مجموع ۱۸ درصد تولید زغال سنگ دنیا را به خود اختصاص داده اند.
حسن حسین نیا با اشاره به مصرف کنندگان عمده زغال سنگ در دنیا افزود: کشور چین ۵۰ درصد، آلمان ۳ درصد، هند ۱۱ درصد، آمریکا ۸ درصد، روسیه ۳ درصد و سایر کشورها ۲۵ درصد از جمله مصرف کنندگان عمده زغال سنگ دنیا به شمار میروند.
او با اعلام اینکه ایران از نظر میزان تولید و مصرف زغال سنگ جایگاه سی ام دنیا را به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: به دلیل وجود منابع سرشار نفت و گاز در کشور، سرمایه گذاری قابل توجهی در تولید برق و انرژی از طریق زغال سنگ انجام نشده و با توجه به اینکه بیش از ۷۰ درصد فولاد تولیدی دنیا از طریق مکانیزم کورههای بلند انجام میشود، این میزان در کشور ایران تنها ۲۶ درصد است.
حسین نیا در تکمیل مطالب فوق بیان داشت: استفاده زغال سنگ در صنایع مختلف موجب رشد قابل ملاحظه تقاضای این محصول در سالهای اخیر شده، اما با وجود ذخایر موجود در کشور، میزان تولید زغال سنگ و میزان تولید فولاد از طریق کورههای بلند در کشور، نسبت به دیگر کشورها، بسیار پایین است.
او با بیان اینکه ذخایر قطعی زغال سنگ در ایران تقریبا ۱.۷ میلیارد تن بوده و این در حالی است که ذخایر زمین شناسی، میزان ۱۱ تا ۱۴ میلیارد تن را برآورد میکند، گفت: شرکتهای اصلی تولید زغال سنگ در سه منطقه طبس، البرز (شرقی، مرکزی و غرب) و کرمان مستقر و بیش از ۷۶ درصد ذخایر کشور در پهنه زغالی طبس قرار گرفته است.
این کارشناس بازار در ادامه با اشاره به مکانیزم استخراج از معدن زغال سنگ تا ترکیب با آهن و تبدیل شدن به چدن گفت: تقریبا ۱.۸ تن زغال سنگی که استخراج میشود، پس از زغال شویی و فراوری، به ۹ دهم تن یا (۵۰ درصد بازدهی) کنسانتره تبدیل میشود به طوری که از ۴ شرکت موجود در بازار سرمایه، شرکت کطبس فعالیت استخراج زغال سنگ خام را انجام داده و سه شرکت (کزغال، کپرور و کشرق) نیز زغال شویی و تبدیل آن به کنسانتره را بر عهده دارند.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه؛ به طور تقریبی ۳۵ درصد تولید زغال سنگ خام کشور توسط شرکت کطبس انجام و بزرگترین تامین کننده زغال سنگ برای شرکت کپرور محسوب میشود.
حسین نیا ادامه داد: محصول کنستانتره یا زغال سنگ پس از خروج از کارخانهها به چهار کارخانه ذوب آهن اصفهان، فولاد زرند کرمان، کک سازی کرمان و در نهایت کک سازی طبس انتقال وپس از ترکیب با آهن، تبدیل به چدن میشود.
او با بیان اینکه تغییرات آب و هوایی، افزایش و یا کاهش نرخ ارز، قیمت گاز و مناسبات سیاسی بین چین و استرالیا فاکتورهای مهم و تاثیر گذار برای قیمت زغال سنگ محسوب میشود، گفت: استرالیا بزرگترین صادرکننده زغال سنگ در جهان به شمار میرود، اما همزمان با شیوع ویروس کرونا در جهان، قیمت زغال سنگ به شدت کاهش یافته و با توجه به تنش سیاسی موجود بین استرالیا و چین، واردات زغال سنگ و زغال کک شو در کشور چین ممنوع و به دنبال آن قیمت زغال سنگ افزایش یافت.
حسین نیا میزان مصرف گاز و تغییرات اقلیمی را در قیمت زغال سنگ بسیار مهمی تلقی کرد و بیان داشت: در هند به دلیل کرونا و کاهش فعالیتهای اقتصادی، واردات زغال سنگ کاهش و پس از عبور از شرایط سخت کرونایی و افزایش فعالیتهای اقتصادی، دوباره واردات زغال سنگ افزایش یافت.
او یادآور شد؛ با وجود تولید زغال سنگ در کشور، اما برای تامین آن نیازمند واردات هستیم و شرکتهای تولید زغال سنگ نیز برای طرحهای توسعهای خود زمینه را برای افزایش سرمایه مورد نیاز فراهم کرده اند.
حسین نیا افزود: با توجه به طرحهای توسعه و برنامههای انجام شده در صنایع پایین دستی مانند کوره بلند و کارخانههای فرآوری، بازار نسبتا خوبی برای زغال سنگ در سالهای آتی انتظار میرود.
ارسال نظر