پدیدار نایب رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران:

پیش بینی بازار نفت ایران ممکن نیست/ علی رغم تحریم ها چشم انداز خوبی برای بازار نفت کشور وجود دارد

کاهش واردات نفت کره جنوبی از ایران در شش ماهه گذشته

مستقل آنلاین/آزاده کاری - خوشبختانه علی رغم تحریم ها چشم انداز خوبی برای بازار نفت کشور وجود دارد. اکنون تولیدات پالایشگاهی را افزایش داده ایم، تولید مواد هیدروکربنی مانند بنزین و گازوئیل افزایش پیدا کرده است که این خود عامل مهمی در شرایط تحریم به شمار می رود اگر این حجم از تولید بنزین را نداشتیم بعد از تشدید تحریم ها مانند دوره گذشته با کمبود مواجه می شدیم.

پیش بینی بازار نفت ایران ممکن نیست/ علی رغم تحریم ها چشم انداز خوبی برای بازار نفت کشور وجود دارد

به گفته کارشناسان سال ۲۰۱۹ سال تعیین کننده ای برای تحریم صنعت نفت ایران، هم برای تهران و هم برای واشنگتن است. اگر ما بتوانیم امسال را در برابر فشارهای آمریکا تحمل کنیم، کاخ سفید دیگر نمی‌تواند آن گونه که باید بر صنعت نفت کشور اثرات مخرب جدی داشته باشد. سال گذشته و با آغاز تحریم‌ها، ایالات متحده آمریکا نتوانست فروش نفت ایران را به صفر برساند، چون می‌دانست که اگر سهم نفت ایران از بازارها حذف شود شاهد یک جهش جدی قیمت‌ها خواهد بود که بر مسئله حامل‌های انرژی اثر جدی خواهد گذاشت و اکنون با تحریم صنعت نفت ونزوئلا یقیناً حذف سهم نفت دو تولید کننده عمده یعنی ایران و ونزوئلا می‌تواند به بازارهای جهانی نفت را دستخوش تحولات جدی کند.

اما یک نکته بسیار مهمی که نباید فراموش کرد این است که امسال یک سال استثنایی برای کشورهای تولید کننده نفت غیراوپک است، به گونه‌ای که طبق آخرین آمارها این کشورها در سال ۲۰۱۹ با سهم تولید نزدیک به ۲ میلیون بشکه می‌خواهند جایگاه و وزن خود را در میان تولیدکنندگان افزایش دهند که تولیدات شل آمریکا بیش از یک  و نیم میلیون بشکه است. پس در این راستا فقط می توان این نکته را گفت امسال با این میزان تولید کشورهای غیراوپک یک ساله متفاوت است و نمی توان انتظار داشت که در سال آینده میلادی نیز این پروسه ادامه پیدا کند. از این رو اگر فشاری بر صنعت نفت ایران در راستای تحریم وجود داشته باشد، امسال است.

رضا پدیدار نایب رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران معتقد است اکنون و با درنظر گرفتن تحریم ها ایران از وضعیت نسبتا خوبی در بازارهای جهانی برخوردار است. او در گفت و گو با مستقل آنلاین با اشاره به نشست اوپک که ابتدای ماه جاری در وین برگزار شد، عنوان کرد: تصمیمی که اوپک به شکل اجماع برای ادامه کاهش ظرفیت تولید نفت اتخاذ کرد، به نفع ایران بود. یکی از نگرانی های کشور ما این بود، اوپک دچار انفکاک تصمیم شود و این برای ما پیامد خوبی نداشت حتی آقای زنگنه نیز قبل از جلسه دراین باره هشدار داده بود اما در نهایت شاهد اتفاق خاصی نبودیم و فقط تثبیت روندکاهش تولید نفت به امضا رسید که برای ما هم مثبت به شمار می رود.

او ادامه داد: همچنین قیمت نفت در 9 ماه آینده با احتساب ضریب افزاشی تقاضا در بازار روی پایه 60 دلار و در فصل زمستان بالای 65 دلار برای کشورهای دارای نفت خام تضمین شده است .قیمت بالای 60 دلار برای ما بسیار مناسب است و پیش بینی این است که چنانچه این روند ادامه یابد قیمت نفت به بالای 65 دلار هم می رسد. اکنون 85 درصد بودجه عربستان متکی به درآمدهای نفتی است.48 درصد اقتصاد روسیه نیز وابسته به درآمدهای نفتی است. ایران نیز 54 درصد درآمدهایش را از اقتصاد نفتی تامین می کند بنابراین شرایط پیش آمده و تصمیمات اوپک به نفع همه است.

پیش بینی بازار نفت ایران ممکن نیست

او درپاسخ به این که آینده نفت ایران را چگونه پیش بینی می کنید،‌عنوان کرد: هیچ کس نمی تواند چنین چیزی را پیش بینی کند زیرا اطلاعات مربوط به بازار نفت با توجه به تحریم ها و زیر ذره بین بودن بازار نفت ایران عملا ممکن نیست. برای مثال من نمی توانم به شما بگویم که در چند ماه گذشته چه میزان نفت صادر کردیم زیرا دشمن رسانه های ما را رصد می کند و ممکن است از این آمار استفاده کند.

او ادامه داد: خوشبختانه علی رغم تحریم ها چشم انداز خوبی برای بازار نفت کشور وجود دارد. اکنون تولیدات پالایشگاهی را افزایش داده ایم، تولید مواد هیدروکربنی مانند بنزین و گازوئیل افزایش پیدا کرده است که این خود عامل مهمی در شرایط تحریم به شمار می رود اگر این حجم از تولید بنزین را نداشتیم بعد از تشدید تحریم ها مانند دوره گذشته با کمبود مواجه می شدیم. در مجموع از لحاظ تولید انرژی در حوزه های مختلف نفت ، گاز و پتروشیمی مشکلی نداریم اما در زمینه بین المللی و صادرات نفت و محصولات نفتی دچار مخاطره و التهاب شده ایم و تا زمانی که تحریم ها پا برجاست این مخاطره نیز وجود دارد.

کاهش واردات نفت کره جنوبی از ایران

در حالی  عضو کمیسیون انرژی اتاق به آینده نفتی ایران خوشبین است که بر اساس آمار گمرک واردات نفت کره جنوبی از ایران در نیمه اول سال میلادی جاری ۳۶.۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشت. کره جنوبی پنجمین واردکننده بزرگ نفت خام در جهان و یکی از بزرگترین مشتریان نفتی ایران است . این کشوردر ماه مه پس از عدم تمدید معافیت‌های نفتی از سوی آمریکا برای مشتریان ایران، ناچار شد واردات نفت ایران را متوقف کند و در ژوئن برای دومین ماه متوالی وارداتی از ایران نداشت.خریداران نفت کره جنوبی عمدتاً نفت فوق سبک معروف به میعانات را از ایران وارد می‌کنند.

طبق آمار گمرکی، واردات نفت ایران در شش ماهه اول سال ۲۰۱۹ به حدود ۳.۹ میلیون تن یا ۱۵۶ هزار و ۱۵۵ بشکه در روز رسید که ۳۶.۹ درصد در مقایسه با ۶.۱۳ میلیون تن در مدت مشابه سال گذشته کاهش داشت.در مجموع واردات نفت خام کره جنوبی در ژوئن ۱۲.۶ درصد کاهش داشت و به ۱۱.۴۹ میلیون تن یا حدود ۲.۸ میلیون بشکه در روز رسید.صادرات نفت از عربستان سعودی به کره جنوبی در ژوئن ۳.۶۷ میلیون تن یا ۸۹۳ هزار و ۸۰۶ بشکه در روز بود که ۱۶.۲ درصد در مقایسه با ۴.۳۸ میلیون تن در سال گذشته کاهش داشت.

همزمان با کاهش واردات نفت ایران، واردات نفت کره جنوبی از آمریکا در ژوئن حدوداً سه برابر شد و به ۱.۰۹ میلیون تن یا ۲۶۴ هزار و ۷۴۵ بشکه در روز رسید. همچنین این کشور در ژوئن ۲۶۵ هزار و ۴۰۳ تن نفت خام از قزاقستان وارد کرد که در مقایسه با ۱۳۵ هزار و ۲۵۴ تن در ژوئن سال گذشته ۹۶.۲ درصد افزایش داشت. واردات نفت کره جنوبی در نیمه اول سال میلادی جاری دو درصد کاهش یافت و به ۷۲.۷ میلیون تن یا ۲.۹۳ میلیون بشکه در روز رسید.

بر اساس گزارش رویترز، با افزایش خرید نفت کره جنوبی از آمریکا این کشور در نیمه اول امسال به چهارمین صادرکننده بزرگ نفت به کره جنوبی تبدیل شد و ۷.۸ میلیون تن یا ۳۱۳ هزار و ۳۸۷ بشکه در روز نفت به کشور صادر کرد که در مقایسه با ۱.۸۱ میلیون تن در سال گذشته بیش از چهار برابر افزایش داشت.

انتظار می‌رود کره جنوبی به دلیل ادامه کاهش تولید اوپک و تولید بالاتر نفت آمریکا، به خرید نفت از آمریکا ادامه دهد.آمار نهایی واردات نفت خام اواخر ماه جاری از سوی شرکت ملی نفت کره منتشر خواهد شد

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها