چه زمانی برای خشکی دهان باید به پزشک مراجعه کرد؟

هنگامی که بزاق دهان کاهش می‌یابد، دهان خشک شده و مشکلاتی را برای فرد به وجود می‌آورد.

چه زمانی برای خشکی دهان باید به پزشک مراجعه کرد؟

خشکی دهان یکی از بیماری‌هایی است که مردم اغلب آن را جدی نمی‌گیرند در حالی که می‌تواند یکی از علائم ابتلا به بیماری‌های دیگر مانند دیابت، ایدز یا اختلالات تیروئیدی باشد.

دهان به طور طبیعی دارای بزاق است و هنگامی که بزاق دهان کاهش می‌یابد، دهان خشک شده و مشکلاتی را به وجود می‌آورد. خشکی دهان باعث رشد باکتری‌ها و خرابی دندان‌ها و در نتیجه ایجاد بوی بد در دهان و بیماری‌های لثه می‌شود. این التهاب و عفونتی که در دندان‌ها ایجاد شده، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته را افزایش می‌دهد. بزاق دهان قلیایی است و اسید درون غذا‌ها را خنثی می‌کند. وقتی دهان خشک می‌شود و بزاق دهان کاهش می‌یابد، اسید موجود در غذا باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شود. از دیگر عواقب خشکی دهان می‌توان به گلودرد، مشکل در صحبت کردن، سوزش دهان و کاهش طعم اشاره کرد.

چه افرادی بیشتر در معرض خشکی دهان قرار دارند؟

کودکان و افراد پیر، افراد با عادات غذایی نامناسب و رژیم غذایی ضعیف، کسانی که دارای سابقه افسردگی و تحت درمان سرطان هستند، بیشتر در معرض خشکی دهان قرار دارند.

عواملی که باعث خشکی دهان می‌شوند عبارتند از:

مصرف دارو

حدود ۶۰۰ نوع دارو در حال حاضر منجر به خشکی دهان می‌شوند که از بین آن‌ها می‌توان به دارو‌های دستگاه گوارش، فشار خون، بیماری‌های روانی و همچنین آنتی بیوتیک‌ها اشاره کرد.

بالا رفتن سن

با افزایش سن، غدد بزاقی توانایی کمتری برای ترشح بزاق پیدا می‌کنند. این موضوع خشکی دهان را در پی دارد.

کاهش آب بدن

کاهش آب بدن باعث اختلال در تولید بزاق می‌شود. اکثر مردم با این مشکل روبرو هستند که این امر خشکی دهان را ایجاد می‌کند.

اسیدیته

اسید بالا در معده و برگشت اسید باعث خشکی دهان می‌شود. رفلاکس معده می‌تواند در نتیجه خوردن غذای چرب به وجود بیاید که عوارض بسیاری را به دنبال دارد.

افسردگی

بدن درنتیجه پاسخ به اضطراب، دچار مشکل می‌شود. وجود اضطراب باعث ایجاد اختلال در خواب و درنتیجه خشکی دهان در صبح می‌شود.

مشکلات تنفسی

وجود مشکل در سینوس‌ها و بسته شدن راه جریان هوا در بینی، موجب تنگی نفس می‌شود، درنتیجه فرد از راه دهان تنفس می‌کند که ساختار مناسب برای تبادل هوا وجود ندارد. 

درمان سرطان

پرتو درمانی و شیمی درمانی از عواملی هستند که موجب خشکی دهان می‌شوند.

سایر عوامل

بیماری‌هایی مانند دیابت، نارسایی قلبی، اختلالات غدد درون ریز، آلزایمر، پارکینسون، ایدز، آرتروز و شرایط فیزیکی مثل خونریزی، استفراغ، اسهال، تعریق و همچنین انجام مواردی مانند: نوشیدن الکل، سیگار کشیدن مکرر، خرناس هنگام خواب و خوابیدن در وضعیت نادرست نیز منجر به خشکی دهان می‌شوند.

درمان‌های خانگی خشکی دهان

نوشیدن آب

در روز حدود ۲.۵ لیتر آب بنوشید. نوشیدن آب میوه‌های دارای ویتامین c از جمله مرکبات، آناناس، انبه و هویج نیز توصیه می‌شود. سعی کنید آب بیش از حد داغ یا سرد ننوشید.

استفاده از لیمو ترش برای درمان خشکی دهان 

سه روش برای استفاده از لیمو ترش توصیه می‌شود: ۱- ترکیب لیمو، شکر و آب: آب و شکر را بجوشانید سپس آب یک لیمو با پوست نازک را بگیرید و در آن بریزید و محلول را بنوشید. ۲- ترکیب لیمو، سنبل هندی، برگ‌های لیمو و آب یخ: ابتدا آب، شکر و سنبل هندی را بجوشانید، سپس آب لیمو و برگ‌ها را در آن بریزید و بنوشید. ۳- لیمو، عسل و آب: آب و عسل را بجوشانید سپس آب لیمو را در آن بریزید و محلول را بنوشید.

استفاده از نمک

محلول آب و نمک را بجوشانید و هنگام بیدار شدن از خواب بنوشید.

استفاده از جوش شیرین

مصرف روزانه مخلوط جوش شیرین، نمک، آب و آب لیمو درمان موثری برای خشکی دهان است؛ چراکه به کمبود آب بدن کمک می‌کند و مانع از خشکی دهان می‌شود.

استفاده از زنجبیل

سه روش برای استفاده از زنجبیل وجود دارد: ۱- افزودن زنجبیل به چای که سموم بدن را دفع می‌کند و ریه‌ها را گرم نگه می‌دارد و از ابتلا به آنفلوانزا و سرفه جلوگیری می‌کند. ۲- مصرف ترکیب زنجبیل، نمک، آب و سرکه به صورت روزانه. ۳- استفاده از زنجبیل به تنهایی نیز راه موثری برای افزایش بزاق و جلوگیری از خشکی دهان است.

کافئین، الکل و تنباکو مصرف نکنید

الکل، کافئین و دخانیات از عواملی هستند که باعث خشک شدن دهان می‌شوند. از نوشیدنی‌های بدون کافئین استفاده کنید تا از کاهش رطوبت دهان جلوگیری کنید.

چه زمانی برای خشکی دهان باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر بیماری‌هایی نظیر دیابت و بیماری‌های دیگری که موجب خشکی دهان می‌شوند دارید و هم چنین اگر روش‌های درمانی معرفی شده برایتان موثر واقع نشد، به پزشک مراجعه کنید چراکه ممکن است خشکی دهان شما دلیل وجود بیماری دیگری باشد.

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها