اگر قصد خرید عید را دارید حتما این مطلب را بخوانید

دستفروش‌ها با پهن کردن بساط خود در راسته پیاده‌رو‌های خیابان ها، یکریز فریاد می‌زنند و عابران را به سوی خود می‌خوانند. در امتداد ویترین فروشگاه‌ها جای سوزن انداختن نیست.

اگر قصد خرید عید را دارید حتما این مطلب را بخوانید

این روز‌ها بیشتر خرید‌ها خانوادگی است. خانم‌ها بیشتر قیمت می‌کنند و آقایان با چانه‌زنی دست در جیب می‌شوند تا بتوانند عیدی و پاداش شب عید و حقوق اسفند خود را تمام کنند تا سال نو برسد و همه آب‌ها از آسیاب بیفتد.

تکاپو‌های قبل از سال نو، ازدحام مردم برای خرید، ترافیک سرسام‌آور خیابان‌ها، خانه‌تکانی، هلهله بچه‌ها در بازار‌ها و مراکز خرید و... گرچه سختی‌هایی دارد، اما برای همه ما دلچسب و نشاط‌انگیز است.

وقتی سال تحویل می‌شود، انگار همه آن جنب‌وجوش‌ها یکباره فروکش می‌کند و همه آرام و قرار پیدا می‌کنند و همه چیز روال عادی خود را پیدا می‌کند.

خرید کردن بویژه برای بیشتر خانم‌ها، فعالیتی خوشایند است. می‌توان گفت: همه ما به نوعی وقتی چیز تازه‌ای خرید می‌کنیم، روحیه شاداب‌تری پیدا می‌کنیم و شاید خرید حتی برایمان یک تفریح دلچسب است و ساعاتی که به همراه خانواده در مراکز خرید می‌گذرانیم، لحظاتی شاد و مفرح است. اما می‌توان با برنامه‌ریزی و مدیریت اقتصاد خانواده به گونه‌ای عمل کرد که از این تفریح بیشتر لذت ببریم.

ترافیک سنگین خیابان‌ها بویژه در اطراف مراکز خرید، همواره مورد آزار و اذیت مردم در روز‌های آخر سال می‌شود. شاید یکی از دلایل آن هجوم بدون هدف و برنامه‌ریزی مشخص ما به مراکز خرید است. خیلی وقت‌ها شهروندان اطلاعات درستی از محل فروش کالا‌های مورد نیاز شب عید خود ندارند و همین امر موجب افزایش ترافیک می‌شود.

می‌توان از قبل مراکز خرید را بدرستی شناسایی و به دور از سرگردانی، وسایل مورد نیاز را خریداری کرد.

مدیر طرح جامع حمل‌ونقل نیز بر این نکته تاکید دارد. علیرضا سیدوکیلی می‌گوید: بسیاری از مردم گمان می‌کنند برای خرید لباس و کفش و دیگر وسایل مورد نیاز خود باید به مراکز خرید اصلی شهر سر بزنند، در حالی که همین کالا‌ها را می‌توان با نرخ پایین‌تر و صرف زمان کمتری از نزدیک‌ترین فروشگاه‌های محل زندگی تهیه کرد.

باور کنید دنیا به آخر نمی‌رسد

معمولا در احداث مراکز خرید شهرها، بویژه در کلانشهری مانند تهران، از قبل هیچ گونه برنامه‌ریزی نشده است، به همین دلیل هجوم مردم در روز‌های پایانی سال و گنجایش محدود خیابان‌ها و معابر عمومی برای تردد خودرو‌ها و عبور عابران مشکلاتی را ایجاد می‌کند که اجتناب‌ناپذیر است، اما می‌توان در انجام خرید شب عید به یک نکته اساسی توجه داشت و آن این که باور کنیم دنیا قرار نیست به این زودی‌ها به پایان برسد.

می‌توان بسیاری از اقلام مورد نیاز که تهیه آن‌ها فوریت ندارد را بعد از سال نو هم خرید. برای مثال میادین میوه و تره‌بار از جمله مراکزی است که در روز‌های آخر سال با انبوه جمعیت مشتریان مواجه است، حال‌آن که همین میادین معمولا از روز‌های دوم و سوم سال نو همچنان دایر هستند و به عرضه مواد مورد نیاز مردم می‌پردازند. پس می‌توان با خرید محدودی از میوه و تره‌بار مورد نیاز، نه خود را اذیت کنیم و نه موجب آزار دیگران شویم. ضمن آن که مدیریت اقتصاد خانه هم اقتضا می‌کند همه نقدینگی موجود اسفندماه را خرج نکنیم تا در فروردین که معمولا ماه بلندی هم به نظر می‌رسد، دچار مشکل نشویم.

ضرورت برنامه‌ریزی‌

معمولا ما ایرانیان مرد دقیقه ۹۰ هستیم. به همین دلیل هم همه کارهایمان را برای آخرین روز‌ها و آخرین لحظه‌ها می‌گذاریم. در نتیجه استرس زیادتری می‌کشیم، وقت کم می‌آوریم و روز‌های پایانی سال را در اضطراب و نگرانی بیشتری سپری می‌کنیم. بنابراین خوب است با برنامه‌ریزی ساده‌ای خرید‌های روز‌های آینده را از همین امروز آغاز کنیم. این نکته را هم در نظر داشته باشیم که معمولا قیمت اجناس و کالا‌ها در روز‌های پایانی سال روند رو به صعودی طی می‌کند. این نکته را نباید نادیده گرفت که بسیاری از فرصت‌طلبان در ساعات پایانی سال تلاش می‌کنند با افزایش قیمت کالا‌های مورد نیاز مردم سود بیشتری به جیب بزنند. در نتیجه خوب است خرید شب عید را به روز‌های آخر سال حواله ندهیم.

ضرورت‌های خرید

ما خیلی وقت‌ها هنگام خرید به ضرورت‌های مورد نیاز خانواده توجه نداریم. برای مثال برای خرید لباس بچه‌ها به بازار می‌رویم، اما سر راه لوازم آشپزخانه هم می‌خریم، اقلام خوراکی را هم تهیه می‌کنیم و با دستانی پر و سنگین نه تنها وقت خرید مفید برای لباس بچه‌ها را از دست می‌دهیم، بلکه هزینه‌ای را که برای این کار اختصاص داده‌ایم صرف خرید کالا‌هایی کرده‌ایم که ضرورتی برای تهیه آن‌ها وجود نداشته است.

یک کارشناس دراین‌باره می‌گوید: باید حتی در خرید مایحتاج اعضای خانواده نیز اولویت‌گذاری کرد و توجه به نیاز‌های اعضای خانواده را مدنظر داشت.

دکتر بهمن پیراسته می‌افزاید: روان‌شناسان بر این باورند که هنگام خرید کردن ابتدا باید وسایل مورد نیاز کودکان خانه را تهیه کرد و سپس به تهیه اقلام دیگر پرداخت. وی مساله را موشکافانه‌تر مورد بررسی قرار می‌دهد. او می‌افزاید: خانواده‌ها باید به این نکته توجه کنند که خرید شب عید بهتر است به صورت جمعی و خانوادگی صورت گیرد و درواقع از خرید به عنوان فرصتی برای با هم بودن استفاده کنند. ضمن این که در خرید کردن ابتدا دختران خردسال را مورد توجه قرار دهند و سپس به خرید دیگر افراد خانواده همت گمارند.

به اعتقاد وی، خرید شب عید فرصت مغتنمی است که پدران و مادران به دور از دغدغه‌های همیشگی و کاری خود، ساعاتی را در کنار فرزندان خود به سر ببرند و حتی با صرف یک بستنی و ... در کنار یکدیگر لحظات شادی را بیافرینند.

هدیه را فراموش نکنید

عید، فرصت خوبی است که از نزدیکانمان به خاطر همه خوبی‌هایشان سپاسگزاری کنیم. بنابراین سنت خوب هدیه دادن را فراموش نکنید و بخشی از بودجه عید را به خرید هدیه برای عزیزانتان اختصاص دهید. فقط در نظر داشته باشید هدیه و عیدی نباید لزوما گرانقیمت باشد، به گونه‌ای که مجبور باشید برای تهیه آن از بخش دیگر زندگی‌تان بزنید. هدیه و عیدی می‌تواند یک سبد کوچک گل، یک آینه زیبا، یک بسته کوچک شکلات و یا هر چیز دیگری باشد که شما برای اعضای خانواده خود می‌خرید.

آنچه مهم است، ابراز محبت و علاقه شما به هنگام دادن هدیه است که استحکام خانواده را زیادتر می‌کند و فضایی آرامش‌بخش در خانواده‌ها و میان اعضا پدید می‌آورد.

ضمنا برای خرید هدیه مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها را فراموش نکنید. آن‌ها عمود خیمه خانواده هستند و خوب است حتی با یک هدیه کوچک دلشان را شاد کنیم.

جبران یک سال زحمت‌

همه ما در محیط کار و خانه با کسانی در ارتباط هستیم که یک سال تمام برایمان زحمت کشیده‌اند. سرایدار خانه، کارگر خدماتی اداره، راننده سرویس بچه‌ها، رفتگر محله و خلاصه همه کسانی که زحماتشان دیده نشده است را می‌توان با یک هدیه کوچک خوشحال کرد. فقط در نظر داشته باشید این دسته از انسان‌ها، آن‌قدر عزت نفس دارند که باید هنگام تشکر از زحماتشان، به جایگاه بلند انسانی‌شان خدشه وارد نشود. از هر گونه فخرفروشی هنگام هدیه دادن به آن‌ها بپرهیزید و فلسفه وجودی هدیه دادن که همان تکریم انسان‌ها، ابراز محبت و سپاسگزاری است را فراموش نکنید.

توصیه‌های کلیدی برای خرید نوروزی

- سعی کنید همراه با خانواده خرید کنید.

- گول اجناس حراجی و دستفروش‌ها را نخورید، زیرا ممکن است تحت‌تاثیر آن‌ها جنسی را بخرید که مورد نیازتان نیست.

- به جای رفتن به مراکز خرید اصلی، ابتدا به نزدیک‌ترین فروشگاه محل زندگی خود سر بزنید.

- سعی کنید صبح‌ها و یا آخر شب به خرید بروید که گرفتار ترافیک نشوید.

- بودجه مشخصی را برای خرید در نظر بگیرید و براساس آن خرید کنید.

- اگر از کالایی خوشتان آمد، سعی کنید آن را خریداری کنید و خیلی از این مغازه به آن مغازه نروید.

- وقت خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که به همه امور برسید.

- فقط به صرف ارزان بودن خرید نکنید و به کیفیت کالا توجه داشته باشید.

- مراقب کیف قاپ‌ها و جیب و کیف خود باشید.

حرف آخر

چه کارمندان و چه کارگران و حتی کاسب‌ها می‌دانند ماه فروردین ماه طولانی‌ای است؛ چرا که عیدی و پاداش و حقوق‌های اسفند یکباره خرج شده و همه برای گذران زندگی در فروردین ماه مشکل دارند. بنابراین مدیریت اقتصاد خانه را نادیده نگیرید و به گونه‌ای از کیسه‌تان خرج کنید که ته آن چیزی برای فروردین بماند.

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها