خیری که طرح ریشه کنی فقر او جهانی شد

وارد ساختمانی می‌شوم که معماری زیبای آن حکایت از نوستالوژی روزگار کودکی بسیاری از ما دارد و دیوارهای آجری با حیاطی سنگفرش، حوض آبی آرامش، گلدان‌های زیبا و دیوارنویسی‌هایی از اشعار معروف شعرای ایرانی.

خیری که طرح ریشه کنی فقر او جهانی شد

وارد ساختمانی می‌شوم که معماری زیبای آن حکایت از نوستالوژی روزگار کودکی بسیاری از ما دارد و دیوارهای آجری با حیاطی سنگفرش، حوض آبی آرامش، گلدان‌های زیبا و دیوارنویسی‌هایی از اشعار معروف شعرای ایرانی.

• بنیاد نیکوکاری حرکت انسانی

اینجا خیابان احمدآباد و نبش عارف یک است. ساختمانی که معماری و نمای ایرانی اصیلش توجه هر رهگذری را به خود جلب می‌کند. اینجا «بنیاد نیکوکاری حرکت انسانی» است. وارد می‌شوم، کنار بزرگمردی می‌نشینم که با وجود آنکه بیش از پنج دهه است در دانمارک زندگی می‌کند همه‌جا با افتخار خود را ایرانی می‌داند و سعی می‌کند زبان مادری را از یاد نبرد و می‌گوید: 59 ساله‌ام و پدر و مادرم مشهدی هستند اما پس از ازدواج والدینم به تهران رفتند و من در تهران متولد شدم. پنج ساله بودم که به همراه خانواده به دانمارک مهاجرت کردیم و بیش از 50 سال است که مقیم دانمارک و ساکن شهرکپنهاگ هستیم. مهندس ساختمان هستم و همسرم دانمارکی و دارای دو فرزند پسر و دختر و دو نوه هستم.

• کم‌های خیرخواهانه ملی و بین‌المللی

مهندس جعفر شالچی، بنیان‌گذاراین مؤسسه است و او فردی است که تفاوتش با بسیاری از انسان‌های دور و برمان این است که خود را دردآشنا می‌داند و نمی‌تواند از کنار فقر بی‌تفاوت بگذرد. او از سال 2015تصمیم گرفت بخشی از زمان و اموال خود را به فعالیت‌های بشردوستانه در سراسرجهان اختصاص دهد .از این رو اجرای پروژه‌های عام‌المنفعه از جمله تأسیس شرکت تولید کلیدهای لمسی و هوشمند با هدف اشتغال‌زایی نسل جوان و ساخت مدرسه در مناطق روستایی و زلزله‌زده کشور نپال، ساخت سر پناه برای کودکان بی‌سرپرست کشور اوگاندا، کمک به صندوق فقرزدایی سازمان ملل، خرید ساختمان برای اسکان کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست در ایران (خیریه زنده‌یاد مهدی عمیدی)، کمک به ساخت مدارس روستایی در مناطق محروم مشهد چون نوسازی مدرسه شبانه‌روزی روستای خادم‌آباد (جاده سرخس)، کمک به مدارس ابتدایی و راهنمایی مناطق روستایی و خانواده‌های بی‌بضاعت حاشیه شهرمشهد، رسیدگی به بهداشت و امور درمانی برخی خانواده‌های آسیب‌پذیر، کمک به ساخت مدرسه بخش احمدآباد اردکان یزد و کمک به درمان بیماران خاص و مناطق زلزله‌زده غرب کشور و برنامه‌ریزی برای ساخت مدرسه در سیستان و بلوچستان و... از فعالیت‌های اوست.

• فقر را دیدم

برای نخستین پرسش از او می‌پرسم، انگیزه شما برای کمک‌های بشردوستانه چگونه آغازشد ؟ او لبخندی می‌زند و می‌گوید: من از کودکی نابرابری‌های طبقاتی را در اقوام خودم دیده بودم و این حس از همان دوران جوانی در من بود. بعدها در مسافرت‌هایی که در کشورهای مختلف داشتم این تفاوت‌ها را بیشتر دیدم و با مشکلات فقر از نزدیک آشنا شدم.

• لطف خدا را حس می‌کنم

او در پاسخ به اینکه آدم‌های زیادی هر روز در گوشه و کنار جهان فقر را می‌بینند اما بی‌تفاوت از کنار آن می‌گذرند و چرا برای او این موضوع مهم بود، می‌افزاید: فکرمی‌کنم لطف خداوند بود که این حس را به من داده است زیرا از خودم بارها و بارها و حتی از دوستانی که خیلی خیلی پولدارهستند و می‌توانند به مردم کمک کنند اما این کار را نمی‌کنند، این پرسش را پرسیدم. برای من خیلی جالب است، برای چه خیلی‌ها نسبت به فقر بی‌تفاوت هستند؟ به اعتقاد من شاید چون برخی پولدارها بین مردم معمولی نیستند و جاهایی حضور دارند که فقط اطرافشان پولدارهایی مانند خودشان هستند و حتی اجازه ورود افراد معمولی را به دنیایشان نمی‌دهند و برای من عجیب است که چرا این همه ثروتی که دارند را نمی‌توانند درست خرج کنند و برنامه‌ای برای آن ندارند .

• حس رهایی از حرص

وی در ادامه خاطرنشان می‌کند: یکی از آشنایان که دوستی 30 ساله‌ای با هم داریم و 70 ساله و وکیل و خیلی انسان خوب و پولداری است در همه این سال‌ها برای نخستین بار 6 ماه پیش به خودم اجازه دادم این پرسش را از او بپرسم که آخر برنامه زندگیت چیست؟ به من نگاه کرد و دفعه اول بود که جواب من را نتوانست بدهد. با وجود آنکه او خیلی باهوش است و در همه کارها 20 است اما گفت برنامه‌ای ندارم اما احساس کردم به فکر فرو رفت .گفتم بهتر نیست در کار خیر وارد شوی و جوابی که خیلی‌ها به من می‌دهند که هنوز ثروتم بس نیست را به من داد. بسیاری از آدم‌ها با وجود ثروت زیادشان هنوز دارای حرص و ولع هستند. باید به حس رهایی از این حرص برسیم تا بی‌تفاوت نباشیم .

وی درباره اینکه چرا با وجود NGOها و خیریه‌های مختلف در دنیا، هنوز در ریشه‌کنی فقر موفق نشده‌ایم، بیان می‌دارد: به اعتقاد من چون بعضی از NGOها همه آن درآمدها را که باید هزینه کنند،هزینه نمی‌کنند .از طرفی مقدار آن پول برای ریشه‌کنی فقر کم است و با آن نمی‌توان همه فقر را از بین برد.

• ریشه‌کنی فقر با یک‌درصد

مهندس جعفر شالچی تصریح می‌کند: اگر جهانی نگاه کنیم ثروت دنیا 300 تریلیون دلار است واما NGOهای جهانی فقط 30 میلیون دلار خرج می‌کنند و ثروت یک درصد پولدارها به 150 تریلیون دلار می‌رسد و این رقم معادل یک شن در صحراست و در واقع هنوز رقم قابل توجه‌ای نیست. اما با حرکت انسانی یک‌ درصد، دولت‌ها باید پولدارهای خودشان را در هر کشوری متقاعد کنند که یک درصد مالیات بدهند تا با همان یک درصد فقر را ریشه‌کن و کند کنند و آن زمان دیگر پس از چند سال در تمام دنیا دیگر فقری نخواهد ماند.

این نیکوکار خیراندیش توضیح می‌دهد: این پیشنهاد را از سال 2015 شروع کردم وطی سال‌ها توانستم آن را در سازمان ملل به ثبت برسانم و در همین راستا دو کنفرانس برگزار شد و خوشبختانه این حرکت در سپتامبر سال آینده در سازمان ملل برگزار خواهد شد که در آن به دولت‌های دنیا گفته می‌شود یک درصد از پول پولدارهایتان را برای ریشه‌کنی فقر بگیرید.

• فرهنگ اصیل ایرانی

حالا از او درباره حس‌های خوب شخصی‌اش از هنگام ورود به حرکت انسانی می‌پرسم و اظهار می‌دارد : وقتی به مدارس بچه‌ها می‌روم هر سه ماه که به ایران می‌آیم دیدن این خوبی‌ها به من خیلی انرژی و امید می‌دهد. مثلاً در افغانستان زنانی که مشغول به تحصیل هستند و می‌خواهند وکیل شوند ولی پول ندارند را حمایت می‌کنیم و در ایران که از دو سال پیش پرچم خیریه امان را در قله اورست برافراشتیم و دفتر بنیاد نیکوکارانه حرکت انسانی را راه‌اندازی کردیم، فعالیت‌های جدیمان را ادامه دادیم و دفتر مشهد را که زادگاه خانوادگی ماست را دوست داشتم سمبل نماد فرهنگ ایرانی باشد و قدرت ایرانی‌ها را نشان دهم و من خسته شده‌ام طی 35 سالی که به ایران رفت و آمد دارم و از فرهنگ اصیل معماری خودمان بهره نمی‌بریم و برای من مهم بود این فرهنگ و معماری را که با دست خود ما ایرانیان ساخته می‌شود را نشان دهم.

• حضور جدی در مجامع

او درباره نگاه دیگران در مجامع مختلف جهانی می‌گوید: اول فکر می‌کردم نگاه سیاسی به طرح من داشته باشند اما خوشبختانه نگاه خوبی در سازمان بین‌الملل، واتیکان و جاهای مختلف به طرح من دارند و من خودم را جعفر شالچی و با افتخار ایرانی معرفی می‌کنم.

• کار خوب و نزدیک شدن به خدا

این نیکوکار درباره اثرات کار خیر در زندگی خصوصی خویش تأکید می‌کند: کار نیک برکات زیادی را دارد. من یکی از ثروتمندترین‌های دنیا هستم و سال به سال ثروتم اضافه می‌شود و آن را به دلیل دعای خوب می‌دانم .اکنون مطمئنم هر کسی این کار را شروع کند، می‌تواند به بهترین‌ها دست یابد و به خدا خیلی نزدیک‌تر می‌شود و این تجربه خود من است.

• پیام به پولدارها

از او می‌خواهم پیامی به همه پولدارهای دنیا بدهد و می‌گوید: دوست دارم به پولدارهای دنیا بگویم کمک به همنوعان را شروع کنید و مطمئن باشید این کار به شما خوشبختی می‌دهد و خدا را شکر می‌کنم که خانواده من با من همراهند و مرا تشویق می‌کنند. زمانی که می‌خواستم این کار را شروع کنم با همسرم و فرزندانم صحبت کردم و آن‌ها راضی بودند و گفتند ما که این پول را لازم نداریم و باید آن را به مردم بدهیم و من معتقدم آن چیزهایی که دستمان آمده متعلق به ما نیست و وظیفه است که آن را به مردم بازگردانیم. اگر خود پولدارها پیشقدم شوند بسیاری از مشکلات حل می‌شود. اگر ما پولدارها مالیات را بدهیم، خودمان را نجات می‌دهیم زیرا اگر مشکلی در کشورهایمان پیش بیاید این مشکل گریبانگیر همه ما می‌شود و ابتدا خودمان همه چیزمان را از دست می‌دهیم اما بسیاری از پولدارها این واقعیت را متوجه نیستند. اگر به دنبال خوشبختی برای خودمان، خانواده و نسل‌های آینده‌مان هستیم باید در ریشه‌کنی فقر همه باهم همراه شویم تا همه در کنار هم در آرامش و خوشبختی زندگی کنیم.

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها