سرطان روده بزرگ را جدی بگیرید
وقتی به سرطان روده بزرگ فکر می کنید، احتمالاً فرض می کنید که این یک بیماری مربوط به پدربزرگ ها و مادربزرگ ها است. اما تحقیقات جدید نگران کننده است و نشان می دهد که این نوع سرطان، در جوانان به سرعت در حال افزایش است.
افراد جوانتر نیز مواظب باشند
از سوی دیگر این مطالعه نشان داد که افراد جوانتر از 55 سال، تقریباً 60 درصد بیشتر از بزرگسالان مسن به مراحل پیشرفته این سرطان مبتلا هستند. سرطان روده بزرگ در جوانان، اغلب به سایر عوامل خطرناک مانند بیماری التهابی روده (بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو) یا یک سندرم ژنتیکی توارثی مانند سندرم لینچ نسبت داده می شود. اما اغلب سرطان روده بزرگ برای جوانان علت شناخته شده ای ندارد. اما می توان چاقی را یکی از علل آن دانست؛ چرا که عوامل مرتبط با چاقی از جمله علل اثر گذار بر بروز سرطان روده بزرگ هستند. عواملی مانند رژیم غذایی پر چرب، مصرف بالای گوشت قرمز و مصرف کم سبزیجات و همچنین عدم تحرک اثرگذار هستند. اما بسیاری از بیماران جوان تر نیز که در یک وزن معمولی قرار دارند و زندگی سالم دارند، نیز ممکن است مبتلا شوند؛ بنابراین باید دلایل دیگری شک کرد.
یک تئوری این است که تغییرات در میکروبیوم ها که باکتری های موجود در دستگاه گوارشتان هستند، می تواند یک عامل باشد. مصرف مکرر آنتی بیوتیک و نیز غذاهای فناوری شده در تغییرات مرتبط با این میکروبیوم ها بی تاثیر نیستند. اما به موضوعات زیر توجه داشته باشید:
سوابق بیماری خانواده خود را بدانید
تا 35 درصد از افراد زیر 35 سال که به سرطان روده بزرگ مبتلا هستند در مقایسه با 5 درصد از کل موارد ابتلا به سرطان روده بزرگ دارای جهش ژنتیکی هستند؛ سرطان روده بزرگ در افراد جوان ممکن است از نظر ژنتیکی نسبت به سرطان کولورکتال در بزرگترها متفاوت باشد. دو شرط اصلی خانوادگی که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد، پولیپوزوم آدنوماتوز خانوادگی، که در آن صدها پولیپ پوشش داخلی کولون و سندرم لینچ را پوشش می دهند.
اگر سابقه خانوادگی یا سرطان روده بزرگ یا پولیپ روده بزرگ دارید، پس باید با یک مشاور ژنتیک مشورت کنید؛ آنها در مورد لزوم انجام آزمایش های ژنتیکی برای تشخیص به موقع سرطان روده بزرگ به شما اطلاعاتی می دهند.
وزن خود را کاهش دهید
افرادی که قبل از سن 30 سالگی اضافه وزن دارند، با احتمال بیشتری به سرطان روده بزرگ مبتلا می شوند. همچنین در زنانی که در 20 سالگی، 30 سالگی و 40 سالگی خود دچار اضافه وزن یا چاقی بودند، در مقایسه با زنان با وزن طبیعی، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ قبل از سن 50 سالگی بالا بود.
رژیم غذایی سرشار از میوه، سبزیجات و غلات سبوس دار و گوشت قرمز و فرآوری نشده بسیار حائز اهمیت است. همچنین ورزش منظم، سیگار کشیدن و محدود کردن الکل نیز در عدم ابتلا یا کاهش خطر ابتلا موثر است.
معاینات دوره ای را جدی بگیرید
در حال حاضر انجمن سرطان آمریکا توصیه می کند که بزرگسالان باید غربالگری سرطان روده بزرگ را از سن 45 سالگی انجام دهند. آزمایشاتی چون کولونوسکوپی و آزمایش ایمونوشیمیایی مدفوع (FIT)، که برای بررسی خون پنهان در مدفوع به کار میرود می تواند کمک کننده باشد. اما اگر سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ دارید، بهتر است معاینات و انجام آزمایشات را هرچه زودتر آغاز کنید.
به بدن خود گوش دهید
هر خونریزی روده باید جدی گرفته شود و از طریق آزمایشاتی چون کولونوسکوپی ارزیابی شود. همچنین باید نسبت به هرگونه تغییر در عملکرد روده هوشیار باشید؛ اسهال یا یبوستی که بیش از چند روز به طول می انجامد لازم به توجه و مراجعه به پزشک است. یکی از شایع ترین علائم، مدفوع نازکتر و باریک تر، تقریباً مانند کالیبر مداد است و ناشی از این امر است که سرطان روده بزرگ باعث باریک شدن دیواره روده می شود.
ارسال نظر